Oмразата ти го замаглува разумот и немаш никаква намера за објективна дискусија, туку само да шириш навреди и стереотипи.
Прво, јас сум агностик, но тоа не значи дека ќе толерирам вакво генерално омаловажување и искривување на фактите за која било вера или култура. Да ги сведуваш комплексните историски настани и верски текстови на своите примитивни интерпретации е навистина жално.
Второ, како турски националист и како лојален граѓанин на Македонија, нема да дозволам да ги навредуваш Турците со празни обвинувања и пропаганда. Тврдењата за 'геноциден пантурцизам' и соработка со ИСИС' се неосновани и само ја откриваат твојата потреба за ширење омраза, а не за вистина.
Трето, ако имаш реални факти за обвинувањата што ги фрлаш, изнеси ги. Во спротивно, твоето пишување е само манифестација на длабока нетолеранција и непознавање на историјата и реалноста. Со ваков пристап не покажуваш ништо друго освен недостиг на аргументи.
И на крај, верата и спомнувањето на 54-годишен маж со 9-годишно девојче е класичен пример на вадење работи од контекст за да се поттикне омраза. Тие настани се случувале пред повеќе од 1400 години, во сосема различен културен, историски и социјален контекст. Ако ги применуваш денешните морални и правни стандарди врз таков временски период, покажуваш или длабоко незнаење, или свесна злоба за да дискредитираш цела религија и култура.
Понатаму, ако мислиш дека само исламот има вакви контроверзии, историјата на речиси сите религии, вклучувајќи го и христијанството, е полна со примери што денес би се сметале за неприфатливи. Разликата е што зрелите луѓе разбираат дека ваквите теми треба да се разгледуваат објективно и во контекст на времето.
Затоа, твојот обид да навредиш милиони луѓе со вакви примитивни интерпретации повеќе зборува за тебе отколку за нив.
Ако мене ме прашуваш лично и персонално за религијата, мислам дека сите, без исклучок, треба да исчезнат за доброто на човештвото. Но, тоа е мое лично размислување. Ги почитувам религиите и верувањата на другите, бидејќи нема потреба сите да мислат како мене.