Пан-турцизмот на Ердоган во замав

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.252
Добро бе не гледаш шо се дешава во западна Европа или се правиш на мутав?Забранети зони за движење има во Блекбурн каде шо доминираат населби со муслимански заедници,или во Полска каде доминираат Христијани?Ги обвинуваш другиве дека се надвор од реалноста,а ти си уствари тој шо е аут!Лесно е таму од Цапари или Ротино да кажуваш бајки за деца.Прошетај по Бит Пазар малку за да ти станат работите појасни.
Абе дечко гледам дека си уверен во своето мислење,забранетите зони за движење за кои зборуваш се митови што често се користат за да се поттикне страв и поделби. Повеќето од овие приказни немаат реална основа, туку се дел од пропагандни наративи.

Иначе не мора да живееш на Бит Пазар за да разбираш дека проблемите таму, како и на многу други места, не се религиски, туку социјални и економски. Проблемите се поврзани со ниско образование, недостиг на ресурси и слични прашања, а не со тоа кој на кој БОГ се моли..

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.252
Баш напротив,медиумите ја кријат реалната состојба во зоните каде шо живеат муслиманите од блискиот исток.Имам другари шо живеат на запад,особено е заебано во Гетеборг.Силувања палење на коли по населби без никаква провокација.Медиумите секогаш го кријат нивното етничко потекло иако на Викинзиве им е јасно кои се.Буквално им се дешава пред и потоа.Од прекрасни држави за живот се претворија во криминални вукојебини,ај погоди зошто?
Добро, ако твоите тврдења се точни, те повикувам да изнесеш конкретни докази. Покажи ми официјални извори, статистики или извештаи што го потврдуваат тоа што го зборуваш. Лесно е да се каже имам другари што кажуваат, но тоа не е аргумент, туку анегдота и чаршиски муабети.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
584
Поени од реакции
1.567
Добро, ако твоите тврдења се точни, те повикувам да изнесеш конкретни докази. Покажи ми официјални извори, статистики или извештаи што го потврдуваат тоа што го зборуваш. Лесно е да се каже имам другари што кажуваат, но тоа не е аргумент, туку анегдота и чаршиски муабети.
Ако сакаш конкретни тврдења провери си статистика колку силувања,криминал, терористички напади има во западна Европа,а колку во Полска.Имаш и You Tube провери истражи,наштата ќе ти станат појасни,демек сега не ти се јасни ,ама ај.Инаку во врска со темава,Ердоган после забивањето на нож во грб на Путин во Сирија и оставање на цедило на Палестинците,Хамас и Хезболах,не знам кој веќе би му верувал.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.121
Поени од реакции
25.530
Oмразата ти го замаглува разумот и немаш никаква намера за објективна дискусија, туку само да шириш навреди и стереотипи.

Прво, јас сум агностик, но тоа не значи дека ќе толерирам вакво генерално омаловажување и искривување на фактите за која било вера или култура. Да ги сведуваш комплексните историски настани и верски текстови на своите примитивни интерпретации е навистина жално.

Второ, како турски националист и како лојален граѓанин на Македонија, нема да дозволам да ги навредуваш Турците со празни обвинувања и пропаганда. Тврдењата за 'геноциден пантурцизам' и соработка со ИСИС' се неосновани и само ја откриваат твојата потреба за ширење омраза, а не за вистина.

Трето, ако имаш реални факти за обвинувањата што ги фрлаш, изнеси ги. Во спротивно, твоето пишување е само манифестација на длабока нетолеранција и непознавање на историјата и реалноста. Со ваков пристап не покажуваш ништо друго освен недостиг на аргументи.

И на крај, верата и спомнувањето на 54-годишен маж со 9-годишно девојче е класичен пример на вадење работи од контекст за да се поттикне омраза. Тие настани се случувале пред повеќе од 1400 години, во сосема различен културен, историски и социјален контекст. Ако ги применуваш денешните морални и правни стандарди врз таков временски период, покажуваш или длабоко незнаење, или свесна злоба за да дискредитираш цела религија и култура.

Понатаму, ако мислиш дека само исламот има вакви контроверзии, историјата на речиси сите религии, вклучувајќи го и христијанството, е полна со примери што денес би се сметале за неприфатливи. Разликата е што зрелите луѓе разбираат дека ваквите теми треба да се разгледуваат објективно и во контекст на времето.

Затоа, твојот обид да навредиш милиони луѓе со вакви примитивни интерпретации повеќе зборува за тебе отколку за нив.
Ако мене ме прашуваш лично и персонално за религијата, мислам дека сите, без исклучок, треба да исчезнат за доброто на човештвото. Но, тоа е мое лично размислување. Ги почитувам религиите и верувањата на другите, бидејќи нема потреба сите да мислат како мене.
Момче види вака. 2015-та кога Русија реши да интервенира во Сирија, меѓу првите бомбардирања како најстратешки битни цели беа конвоите со цистерни на нафта што ИСИС ја носеше знаеш ли каде? Во Турција. Кај син му на Ердоган. Со слики, со репортажи со сите светски медиуми со се. Најчеста точка на влез на нови регуртери во ИСИС беше Турција. Со прст не мрдна Турција на сите закани на ИСИС тек кога Курдите земаа на замав после одбраната на Кобане, Турција реши да интервенира против истите тие Курди.

Главни спонзори во Либија на исламистичкото крило е Турција. Главен број еден оддржувач на муслиманско братство кога победи во Египет преку Морси беше Ердоган. Во поновата историја сите педомухамедански спонзорства одат преку Катар и Турција. Оваа Ердоганова. Каква била Турција пред тоа и каква ќе биде после се други прашања.

Што се однесува до муахмед педофилот, силувачот, ограбувачот на каравани, масовниот убиец и најверојатно луадкот. Точно е дека многу историски личности биле сето ова. Проблемот е што врз тие личност нема изградено религија. мухамед муслиманите го сметаат за Божји пратеник. Алах лично му дал благослов да ја жени Ајша на 6 години и да ја ебе на 9. Ако ти основаш религија која треба да е засекогаш ова не проаѓа под изговор дека такво било времето. Затоа мухамед и алах ми го пушат сега курот на мене. И да точниот термин е педомухамеданци, сите што сметаат дека тоа што педото го правел е исправно се педомухамеданци. И уште една работа да ти кажам. Ако си агностик ти де факто си муртад, ако не знаеш што е тоа да си прогуглаш. Знаеш ли педо мухамедо што рекол дека треба да се прави со муртадите како тебе? Смртна казна бе Турче. Сакаш цитати од Букари за се ова или не? Знаеш ли кој бил Букари и зошто неговата збирка е втора најважна книга после Куранот или не знаеш? Знаеме како живеат малцинствата во муслимански општества.

Не може да ми викаш почитувај ме, од друга страна во куранот на кур што ми стои да пишува дека христијаните и евреите се најгнасните суштества, и ми викаш почитувај го тоа. Почитувај што бил педофил пред 14 века, почитувај што викал да се пие мочка од камила е здраво. Пази се ова од алах кажано. Кое почитување бе дечко? Можам само да им се серам у устата посрана и на мухамед и на алах. Само овој новиов на Саудиска е лекот. Куќата на Хадиџа првата жена на мухамед ја направил јавно ве це да мочаат луѓе и тргна веќе 80% од сите муслимански норми. Уште ердоган и катар останаа. Тоа ќе биде крајот на политичката моќ на педомухамеданците. После тоа само ќе читаме како се кољаат во некои пакистански и мавритански вукојебини. И запамти уште еднаш ако си агностик. Смртна казна, така рекол алах. Значи ти треба да умреш ако се почитува волјата на алах. Јасно ти е тебе тоа или не?

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.252
Момче види вака. 2015-та кога Русија реши да интервенира во Сирија, меѓу првите бомбардирања како најстратешки битни цели беа конвоите со цистерни на нафта што ИСИС ја носеше знаеш ли каде? Во Турција. Кај син му на Ердоган. Со слики, со репортажи со сите светски медиуми со се. Најчеста точка на влез на нови регуртери во ИСИС беше Турција. Со прст не мрдна Турција на сите закани на ИСИС тек кога Курдите земаа на замав после одбраната на Кобане, Турција реши да интервенира против истите тие Курди.

Главни спонзори во Либија на исламистичкото крило е Турција. Главен број еден оддржувач на муслиманско братство кога победи во Египет преку Морси беше Ердоган. Во поновата историја сите педомухамедански спонзорства одат преку Катар и Турција. Оваа Ердоганова. Каква била Турција пред тоа и каква ќе биде после се други прашања.

Што се однесува до муахмед педофилот, силувачот, ограбувачот на каравани, масовниот убиец и најверојатно луадкот. Точно е дека многу историски личности биле сето ова. Проблемот е што врз тие личност нема изградено религија. мухамед муслиманите го сметаат за Божји пратеник. Алах лично му дал благослов да ја жени Ајша на 6 години и да ја ебе на 9. Ако ти основаш религија која треба да е засекогаш ова не проаѓа под изговор дека такво било времето. Затоа мухамед и алах ми го пушат сега курот на мене. И да точниот термин е педомухамеданци, сите што сметаат дека тоа што педото го правел е исправно се педомухамеданци. И уште една работа да ти кажам. Ако си агностик ти де факто си муртад, ако не знаеш што е тоа да си прогуглаш. Знаеш ли педо мухамедо што рекол дека треба да се прави со муртадите како тебе? Смртна казна бе Турче. Сакаш цитати од Букари за се ова или не? Знаеш ли кој бил Букари и зошто неговата збирка е втора најважна книга после Куранот или не знаеш? Знаеме како живеат малцинствата во муслимански општества.

Не може да ми викаш почитувај ме, од друга страна во куранот на кур што ми стои да пишува дека христијаните и евреите се најгнасните суштества, и ми викаш почитувај го тоа. Почитувај што бил педофил пред 14 века, почитувај што викал да се пие мочка од камила е здраво. Пази се ова од алах кажано. Кое почитување бе дечко? Можам само да им се серам у устата посрана и на мухамед и на алах. Само овој новиов на Саудиска е лекот. Куќата на Хадиџа првата жена на мухамед ја направил јавно ве це да мочаат луѓе и тргна веќе 80% од сите муслимански норми. Уште ердоган и катар останаа. Тоа ќе биде крајот на политичката моќ на педомухамеданците. После тоа само ќе читаме како се кољаат во некои пакистански и мавритански вукојебини. И запамти уште еднаш ако си агностик. Смртна казна, така рекол алах. Значи ти треба да умреш ако се почитува волјата на алах. Јасно ти е тебе тоа или не?
Слушај, твоето долго излагање преполно со омраза и навреди не само што не носи никаква тежина, туку и покажува колку малку разбираш од историја и современа геополитика.

Прво, сите твои тврдења за Ердоган и Турција се повторување на добро позната пропаганда. Ако имаш реални извори за тоа што го зборуваш, повели, изнеси ги, инаку твоето ‘со слики, со репортажи’ се само празни зборови. Турција, како и секоја друга држава, ги следи своите интереси, а тоа што ти не ги разбираш комплексностите на таа политика, не значи дека можеш да ги сведуваш на стереотипи и омраза.

Второ, твоето постојано омаловажување и употребата на навредлив јазик покажува нула почит за луѓето што не се согласуваат со тебе. Можеш да бидеш критичен, но да користиш ваков тон не зборува за интелигенција, туку за твојот личен недостаток на самоконтрола и зрелост.

На крајот на денот, твојата омраза не ја менува реалноста , Турција е моќна држава, Ердоган е лидер кој води политика со која ги зацврстува интересите на својата земја, а ти си само глас на фрустрација што никој не го зема сериозно. Кога ќе научиш да водиш цивилизирана дебата, тогаш можеби ќе бидеш вреден за одговор. Се до тогаш јавај овци. Мееее

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.046
Поени од реакции
4.042
Прво, сите твои тврдења за Ердоган и Турција се повторување на добро позната пропаганда. Ако имаш реални извори за тоа што го зборуваш, повели, изнеси ги, инаку твоето ‘со слики, со репортажи’ се само празни зборови. Турција, како и секоја друга држава, ги следи своите интереси,
Па тоа ти кажуваме интересите на Турција се заедно со ИСИС да ја шират педомухамединска секта, никој не ги оспори дека се непосточки тие интереси, напротив ти даваме до знаење дека ни е јасно.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.079
Поени од реакции
13.378
Му се расипа тоа секташлото ѓптито :D Му чади после постов на Сусаро.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.252
Па тоа ти кажуваме интересите на Турција се заедно со ИСИС да ја шират педомухамединска секта, никој не ги оспори дека се непосточки тие интереси, напротив ти даваме до знаење дека ни е јасно.
Тресиш глупости. Така да не вреди ни одговор. Немаш тежина и капацитет.
Автоматски споено мислење:

Му се расипа тоа секташлото ѓптито :D Му чади после постов на Сусаро.
Мееее

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.121
Поени од реакции
25.530
Слушај, твоето долго излагање преполно со омраза и навреди не само што не носи никаква тежина, туку и покажува колку малку разбираш од историја и современа геополитика.

Прво, сите твои тврдења за Ердоган и Турција се повторување на добро позната пропаганда. Ако имаш реални извори за тоа што го зборуваш, повели, изнеси ги, инаку твоето ‘со слики, со репортажи’ се само празни зборови. Турција, како и секоја друга држава, ги следи своите интереси, а тоа што ти не ги разбираш комплексностите на таа политика, не значи дека можеш да ги сведуваш на стереотипи и омраза.

Второ, твоето постојано омаловажување и употребата на навредлив јазик покажува нула почит за луѓето што не се согласуваат со тебе. Можеш да бидеш критичен, но да користиш ваков тон не зборува за интелигенција, туку за твојот личен недостаток на самоконтрола и зрелост.

На крајот на денот, твојата омраза не ја менува реалноста , Турција е моќна држава, Ердоган е лидер кој води политика со која ги зацврстува интересите на својата земја, а ти си само глас на фрустрација што никој не го зема сериозно. Кога ќе научиш да водиш цивилизирана дебата, тогаш можеби ќе бидеш вреден за одговор. Се до тогаш јавај овци. Мееее
Чекај сега што конструктивно кажа? Што контрааргумент? Дека мухамед не бил педофил, дека Турција не соработувала со ИСИС, што треба да се заклучи од постот.

Омраза, значи сега ако кажам дека Јозеф Фрицл е педофил монструм тоа е омраза и навреда? Значи логиката е следна-ако за некого или нешто кажеш лоши работи не е битно дали се точни или не, тоа е навреда и омраза. Значи треба само убави работи да кажуваме.

Ова доволно ти е за почеток? Или се ова е омраза и навреда?

https://www.huffpost.com/entry/research-paper-isis-turke_b_6128950

Не ми кажа како муртад знаеш ли што те чека или не?

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.252
Чекај сега што конструктивно кажа? Што контрааргумент? Дека мухамед не бил педофил, дека Турција не соработувала со ИСИС, што треба да се заклучи од постот.

Омраза, значи сега ако кажам дека Јозеф Фрицл е педофил монструм тоа е омраза и навреда? Значи логиката е следна-ако за некого или нешто кажеш лоши работи не е битно дали се точни или не, тоа е навреда и омраза. Значи треба само убаво работи да кажуваме.

Ова доволно ти е за почеток? Или се ова е омраза и навреда?

https://www.huffpost.com/entry/research-paper-isis-turke_b_6128950

Не ми кажа како муртад знаеш ли што те чека или не?
Овие не се факти и докази џабе, не ти држи вода.

За религија не ме интересира,
тврдења за Турција и ИСИС ги базираш на линкови кои покажуваат извештаи, но голем дел од нив се засновани на теории, обвинувања и индивидуални толкувања.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.942
Поени од реакции
42.661
Терористиве е многу погрешно да ги гледаш како некое независно нешто. Они се само продолжена рака на турција, израел, са, америка. Кога им треба некаде некој хаос си ги користат. Уште од почетокот бин ладен кога одработуваше за Америка против советите у афганистан до сега ништо се нема поменето.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.121
Поени од реакции
25.530
Овие не се факти и докази џабе, не ти држи вода.

За религија не ме интересира,
тврдења за Турција и ИСИС ги базираш на линкови кои покажуваат извештаи, но голем дел од нив се засновани на теории, обвинувања и индивидуални толкувања.
Абе дечко, тебе може не те интересира за религија, ама религија ја интересира за тебе. Кога во земја со шеријатски закони дефинирана од мухамед што му кажал алах како треба да биде кога ќе ти чукнат на врата и ќе ти кажат муртад одиш на бесилка ти ќе им кажеш дечки не ме интересира мене религија и ќе им ја затвориш вратата и они ќе си отидат. Така некако го замислуваш тоа?

Значи линкови, извештаи, студии, не те интересираат. Ок, што те интересира, што кажал Ердоган на митинг треба да ти цитираме тука?

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.079
Поени од реакции
13.378
Трт мрт и толку е од логика и разбирање. А се фати во муабет кој не му е по терк. Не важи ништо, туркофобија и предрасуди :D

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.079
Поени од реакции
13.378
Со лесно нека ти е…

• Вау
Reactions: oon

Kajgana Shop