Конфликтот во Сирија

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.107
Поени од реакции
34.577
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 437840

Еве го во Москва, изгледа не следи извори од каде ти се напојуваш, па ништо од авионесреќа.
Од лани е таа фотографија, инаку официјално е потврдено од РФ дека Асад и семејството се во Москва и имаат добиено азил.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.065
Поени од реакции
13.344
Хамас не се некои гении за воена техника, ама на територија на Палестина Израел можат да уништат цевка од неколку метри... Да можеа, ваљда досега ќе го направеа оттаму. Макар само за профит, а посебно за геостратешките причини (да се користи руски гас).
Хамас е финансиран од кого? Катар матар и тн? Мислам немора да збориме. Доколку сакале ќе го изграделе. Плус појасот газа не е на цел Израел, туку мал дел преку кој не ни мора да оди гасоводот. Мислам Израел поврќе сигурен е како транзит земја, технолошки напредна што може да обезбеди сигурност него ли Сирија која ем енормно поголема е, а и секаков џган е собран таму што незнаеш која фракција ќе му ја љуља.

Не е војната поради гасоводите. Туку јакнење на неколку регионални сили, а слабеење на еден така заебан тип, спремен, јак. На семпра фи се одзиваше во минатото.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.656
Ликуваат на ИСИС и АлКаеда што тепаат. Ебати глупите морони, ебати.
Демек, Асад е лошиот. :tapp:
Ne likuvaat radi toa tuku deka Asad i Sirija kako voen sojuznik na Rusija go jade nemien. Toa e ona sto e bitno, kakov isis, kakva alkaeda, kakve picke si materine. Zbor nemaa zucnato ni za isis, ni za alkaeda , ni za civili ,ni za nisto i za nikade kade SAD i zapadot pocnuvaa revolucii i kade vlasta ja prezedoja najradikalnite islamisti sekako so nivni amin.
Asad bil diktator i tamu bilo rezim, vo Irak, Libija i delot od Sirija koj ne bese pod kontrola na Asad cvetase demokratijata i covekovite i verski slobodi.
P.s so Kurdite ke bidi interesno, oti koj so gjaolot tikvi sadi ....
Bas bi sakal da go jadat i toa bas od Turcija.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.177
Поени од реакции
3.426
Автоматски споено мислење:

Од лани е таа фотографија, инаку официјално е потврдено од РФ дека Асад и семејството се во Москва и имаат добиено азил.
Израел си кажа дека ќе прави бафер зона и ете си ја прави, мислам дека северот ќе биде до Дамаск, сепак милионски град ќе биде преголем залак, а на исток само небото е граница, и најнормално тоа парче никогаш нема да го вратат, а за некоја година и Дамаск ќе го пеплосаат поради терористички закани.

И да додадам, гледате дека пука во ПВО што не работи, во бази кој никој не ги брани, односно го чисти оружјето што може да и преставува закана, тоа го немаше додека беше Асад, имаше напади ама тие беа ограничени на некој транспорт и сл.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.485
Поени од реакции
5.221
... правев проверки и не дава резултат дека фотката е стара, ама ако така велиш тогаш веројатно е, но тоа не значи дека Асад не завршил во Москва.

Еве контратеза на твојата, овие сметат дека е потребно да се протера РФ од Сирија како би била исфрлена од Африка..
The collapse of the Assad regime is for Russia a far worse catastrophe than most realize. It will take me many posts and you will see more and more like this coming the coming days and weeks. Here, I will show the implications on Africa. As it is well known, one of Russia's "business models" is to prop up dictatorships and putschist regimes all around the globe, including Africa. Mali, Burkina Faso, Niger and the Central African Republic are just a few to name of. The Sudanese Civil war is even directly kept on fire by Russia. The latest peace process by the UNSC was stopped by Russia's veto. War and suffering are not only a good business for the Russian war industry, the only operational industry in Russia, but especially for their most infamous mercenary group, Wagner. In exchange for Russia's help, to prop up those scourge regimes across Africa, Wagner received direct control of lucrative deals for mining operations, especially gold and blood diamonds. The exploitation operations are executed in the most ruthless way, with utter disregard on human life, killing locals and foreigners alike, even Chinese worker. After all, this has always been Wagner number one revenue. However, logistically, Russia always relied on the Syrian bases to fly out the riches and fly in mercenaries. They always had to pass Khmeimim when going in either direction. It is also safe to assume that much of the operations in Africa were coordinated in Khmeimim. Without this base, all operations in Africa were virtually impossible or the very least much harder to accomplish. And harder means, more expensive. This "business model" could only thrive for as long as the puppet Assad was in Damascus, which as we all know is history. What this will mean for the putschist regimes and Wagner alike, remains to be seen, but it might give the African people suffering under them and Wagner a new chance to get rid off the Russian influence, the same way as the Syrian people ended it.
https://x.com/Tendar/status/1865804869992398858/photo/1
Сепак да почекаме за 30-тина денови работите ќе станат многу појасни.

Не е војната поради гасоводите. Туку јакнење на неколку регионални сили, а слабеење на еден така заебан тип, спремен, јак. На семпра фи се одзиваше во минатото.
(y)

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.239
Поени од реакции
84.250
Bas bi sakal da go jadat i toa bas od Turcija.
не знам како нема да има нов судир во Сирија и тоа помеѓу две НАТО проксија - Курдите и протурските сили кои сега ја освоија власта во земјата

Изгледа САД ќе ги пушти низ вода Курдите, пошто не ми се верува Турција да дозволи курдска држава тука.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.325
Поени од реакции
7.076
Хахаха....Ако имало војна ќе немало гасовод...Во Либија после убиството на Гадафи земјата ја водат убијци, најсурови главосечачи и крвопии, ама нафтените полиња и постројки не му фали ни влакно, и ајде погодете кај оди цела нафта?? Од трипати....

Колку аматерски некои членови овде си го возат филмот дека ако имало војна или смрзнат конфликт немало да има гасовод..Геостратези пар екселанс :) Пис

1733701124814.png

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.656
не знам како нема да има нов судир во Сирија и тоа помеѓу две НАТО проксија - Курдите и протурските сили кои сега ја освоија власта во земјата

Изгледа САД ќе ги пушти низ вода Курдите, пошто не ми се верува Турција да дозволи курдска држава тука.
Se nadevam iskreno.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.065
Поени од реакции
13.344
@Таксист

Само да те надополнам. Русија го јакне своето присуство во Африка преку Алжир. Таму е и Суровикин кој работи таму на терен. Тука е и прашањето зошто е тој во Алжир а не во Сирија доколку Сирија била толку важна? Бидејќи Русите од поодмна имаа заклучено дека приказната со Сирија ќе заврши кога тогаш, но не со јасна победа за Асад односно ослободување на цела Сирија. Бидејќи премногу неповолна ситуација и како што кажав премногу регионални сили кои имаа интереси тука, со дел од тие земји Израел и Турција имаат односи Русите и мора да се признаат нивните интереси, поради тоа и толку отстспки кон нив а на штета на Асад. Реалните проценки се тие, дека неможеше Асад да ги тепа и Туркофилите, Курдите, Арапите, Вахабите и цел тој џган. Плус Америка, Израел и Турција кои исто такс директно учествуваа во конфликтот. Вагнер е десеткуван уште од поодамна. Незнам овој тангар што се пењави сеуште. Бахмут беше крајот за Вагнер. Ваљда од Бахмут ноќна мора има.

Не ми е постов оправдување на Русиве.

Јас само се надевам дека све тоа сега може назад да се депортира од Еу. Па нека се убијат од тепање меѓу себе.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
7.065
Поени од реакции
13.344
Oti da se deportira od Eu. Ti vo Eu si , nie kako republika vo Eu sme ?
Сакам да ги видам како живеат во демократија. Дека и Еу не им чинеше кога протестираа за Палестина а и Асад бил диктатор.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.739
Поени од реакции
12.052
Хамас не се некои гении за воена техника, ама на територија на Палестина Израел можат да уништат цевка од неколку метри... Да можеа, ваљда досега ќе го направеа оттаму. Макар само за профит, а посебно за геостратешките причини (да се користи руски гас).
Во таква хипотетичка ситуација не би се дрзнале Хамас/Палестина да уништат гасовод. Така цела Европа би тргнала против нив, нема да имаат симпатии ни од дел од обичниот народ како сега

Kajgana Shop

На врв Bottom