The xx
Russia state-affiliated bot. ☑️
- Член од
- 8 април 2013
- Мислења
- 7.106
- Поени од реакции
- 13.431
Модерна Турција веќе станува оксиморон, односно знчително се менува значењето на тој поим, затоа што тоа веќе не е Ататуркова Турција ниту секуларна република, туку има тенденција да стане исламска република чив татко ќе биде Ердо. Навистина не верував дека Ердо ќе догура волку далеку и ќе стане врховен господар на се што е турско, а тоа не е само Турција туку се што се протега од Балканот до Азија. Долго време се пишува за воен удар во Турција и еве веќе конечно се случи и веќе после ова се е јасно и нема повеќе надеж за онаа шака напредни либерални Турчиња кои протестираат на Таксим, затоа што модерниот Турчин сонува за нова Отоманска Империја а не за дрвцата на плоштадот. И не ме ни чуди исходот на пучов со оглед на тоа дека Ердоган добар дел од армијата и генералите способни да му направат преврат ги исчисти и прати во затвор. Уште повеќе плаши фактот што Ердо сосема веројатно ќе му рипне во прегратка на Путин а тоа може да значи и компромис и целосно препуштање на Балканот на турското влијание. Тек допрва и ќе ја осетиме после ова бегалската криза.
Сега е време за сите турски синови и потурици да го слават раѓањето на новата Империја со боза и баклава такозвана торбешка закуска.
ова може да е почеток на новото отоманско царство, замена на секуларниот врв на армија со оние кои го подржаваат исламизирањето на турција
Напротив, ова е прилика за додатно да ја зацврсти власта. Еве 1/3 од судиите летнаа од работа, речиси сите секуларисти во војската (која е бастион и чувар на секуларизмот на Турција) или ќе се разбегаат или ќе заршат по затвори и мртви.
Демографската битка веќе долго време ја имаат добиено исламистите и тоа е тоа . Во принцип тоа е и единствената битка што треба да ја добиеш, после тоа сите останати со тек на време ќе дојдат.
Го сведочиме почетокот на новата Отоманска Империја.
Време момци, време. Вие гледате за наредните 2-3-5,па нека се и 10 години. Ова поетокот, никоја империја не била изградена преку ноќ. На нас можеби сето тоа ни се чини како брзо да идело,ама во прашање се векови. Битно Ердоган го постави патот за тоа.
Со тек на времето ќе се ослободи од секуларистите и социјалистите, па ќе дојдат на ред и Курдите.
Малце тргна преамбициозно и почна да зема поголеми залаци овие неколку години, но од денеска практички елиминира еден противник.
Башка за нас ситната боранија од Балканот кој што на економски, воен, политички и демографски план ќе дојде на најниски гранки во историјата во наредните неколку децении и оваква Турција е опасност. Не сум будала, јасно ми е дека ние,а и генерацијата на нашите деца нема да живеат во “турско' време,но за после не би бил така сигурен. Инаку да се разбереме турско не мора да значи и физичка окупација од страна на Турците.
Единствени мислења од темата што ми оставија впечаток. После 8 години, Ердоган е сеуште на власт и ја има спроведено таа исламизација која ја планираше. Вилјанието е уште посилно. Економско внатрешно не стојат сјајно. 50% инфлација, 50% каматна стапка. Ама ете го. Армијата е исламизирана и под потполна контрола. Пред се му служат нему наместо на Нато интересите.Мислам дека ова нема толку врска со ислам. Ердоган е типичен диктатор што кокетира со Исламот за да ја прибере околу себе големата конзервативна база во Турција.
Методите со кои он се служи се далеку од исламски. Западните диктатори ги измислиле и усовршиле многу пред тој да се роди.
Интересно е со говорот вчера кај што спомена Хомс, Хама и Дамаскус. Многу ме потсети на говорот кај што ги спомена Сараево, Скопје и тн.
Ама тоа е што е. Комолекс мало куре свршува што го обориле Асад.