Конфликтот во Сирија

Член од
23 август 2010
Мислења
39.432
Поени од реакции
114.098
Алкаеда, исис и Хамас имаат исти основач, Муслимански Браќа
Внимавај со коментариве, се е тоа основано од Израел за после истите тие да убиваат Израелци и да водат војни со истите. Гледај ја големата слика, не биди падобранец на темава. И Лорд Бебо заследи го.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367
Normalno prasanje bese, nabroj gi tie dva dominantni entiteti tuka vo republikata.
Tolku rece deka ima, dva.
Автоматски споено мислење:

Јас тоа го сфаќам бе Владе и нема поента да се притресувам за некое племе кое да дојде тука ќе не смета за нелуѓе и радо би не заклало сите комплет. Нека ги сотрат нека им ебат мамата.
Pa realno zemeno nikoj posebno od sosedite ne ni posakuva dobro i blagosostojba. Toa plemeto( pojma nemam za koe konkretno mislis) ni e najmal problem vo momentot, ne ni trgnalo kon kaj nas.
Автоматски споено мислење:

Што би рекол покојни Бора Чорба, „порука рударима у штрајку, јебите им мајку“. Јас сум на тоа. Тоа племе не заслужува воздух, а не пак држава.
Koe pleme be Jamajka, mnogu gi ispomesa brzinite :cautious:

Последно уредено:

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.062
Поени од реакции
24.969
Ајде бек ту тема ептен се изгубивте.
Алепо падна, Хама е на жесток удар од муџите, Русите се повлекуваат од Тартус. Апдејтирајте ме ако сум бавен.
@Sussaro Ердо мислам дека овде ќе се сопне (се надевам), додуша се надевав дека и на евреите ќе им брцне во око па да го симнат ама гз и гаќи се сега.
Сега е како во дуќан за Блек Фрајдер во Америка, калакурница. Оваа администрација на Штатите гледат да направат максимална штета и така нема да сносат последици, немаат што да изгубат, еби што можеш. Ердоган се покажа многу жилав. Ич не сакам да ми се мешаат субјективните преференци со објективната реалност па затоа гледам кога набљудувам да бидам што е можно порационален. За жал се повеќе мислам дека само со смрт ќе се отарасиме од него и тоа природна. Сите нешиптaрски (или помалото од двете шиптaрски) елементи во сите земји каде што е инволивран тој со душа чекаат тоа. Хафтар во Либија, Сиси во Египет, Асад во Сирија, за Курдите и муабет да не правам, а потајно и Саудиска и ОАЕ. Единствено на Катар не му одговара тоа. Реков неколку пати тој двоец Турција-Катар е последниот бастион на исламот кој има некаква моќ и влијание. Заминувањето на бркото нема да го реши поголемиот проблем со масивниот број на шиптaри во Турција, ама е добар голем чекор напред. До јануари дур не легнат работите мислам дека се е џабе да се коментира. Кажав, не би се изненадил на уште неколку вакви нагли потези периодов. Она што ми дава доза оптимизам е фактот што Русија ја направи чистката во Сирија токму во времето на Трамп при што овој во главно се правеше дека не гледа.

Tи правиш добри шеги, ама тие добри шеги сепак се лоши аналогии. Во причава твоја сифилисот е еврејската олигархија и од нејзе контролираните Израел, САД и следствено сите нивни вазали (меѓу кои и оваа наша држава). Тоа додека не го испроцесираш, ништо од промената на парадигма која толку очајно ти фали во светогледот.

Ќе смени во односот на јавноста кон актот. А инаку да не беше тоа важно, немаше да работат оволку многу на пропаганда.
Инаку претседанот е во десензитацијата. Тоа се дешава со 24/7 пренсување на убивање жени и деца, додека истовремено политичарите и медиумите тоа го претставуваат како „право на бранење на Израел“. Десетици илјади жени и деца убиени, и тек последниве недели имаме налог за апсење на Нетанјаху... Додека еден Бошковски (и тој другиот) беа уапсени за употреба на „прекумерна сила“ против УЧК иако АРМ се бореше со свилени ракавици во однос на методите на израелската армија, а цивили ни десетина немаше жртви во целиот судир. За разлика од десетиците илјади убиени жени и деца од IDF.... Па објасни ти сега која е таа „Сила што Бога не моли“? Толку е јак Израел во светов па може цел свет цела година да го спречува, и да немаат позначајни меѓународни последици? Или идеме до факторот еврејска олигархија која кај повеќето вас прави павлов рефлекс со извикување „аааа теорија на заговор“.

Евреите не ги мешај со еврејската олигархија. Да вториве некогаш работат во корист на првите, ама и ги пуштаат низ вода кога тоа им е профитабилно. Така било секогаш така е и сега. Ова неразбирање и неправење разлика меѓу еврејската олигархија и Евреите, тоа е нешто што многумина ги јeбe да не можат да разберат што се случува.

Нон секутир и нерелевантно. Ќе поминам преку тоа што е и ад хоминем... Тоа што ве има неколкумина што го делите ставот (со црно бел светоглед), тоа не е аргумент за исправноста на вашиот став. Примети дека постојано користиш аналогии и избегнуваш да ги процесираш, анализираш, и дискутираш самите факти.
Инаку кога веќе сме кај аналогиите, мојата и не е толку далеку: Твојот став дека секој настан што убива муџи е добар настан, буквално е на ниво на одлуката на пијан тинејџер да се омрси иако ќе закачи сифилис или нешто полошо.
Добро Ванлок, тоа е.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367
Interesno e sto site kako malce da podzaboravate deka Turcija bese imperija i toa dolgo vreme a i ne taka oddamna. Vrezano toa im e vo kolektivnata svest na Turcite, deka ne se mocka nacija. Ne im treba Erdogan za da im go kreva moralot.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.822
Поени од реакции
21.467
Дап, легендата вели дека касус бели,џабе или сам протиф себе или сам себе убијал или фолс флаг де јуре, да искочиш на крај сс билмез како Ванлок и да каеш cui bino!?
:unsure:

1733261078884.gif

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
Pa realno zemeno nikoj posebno od sosedite ne ni posakuva dobro i blagosostojba. Toa plemeto( pojma nemam za koe konkretno mislis) ni e najmal problem vo momentot, ne ni trgnalo kon kaj nas.
Па зелените и црните знамиња од племето се вееја тука кај нас, кога ги уапсија убијците од Смилковци Владе. Кармата е кучка.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.367
Па зелените и црните знамиња од племето се вееја тука кај нас, кога ги уапсија убијците од Смилковци Владе. Кармата е кучка.
I sega generalno mrazis musliman od Malezija na primer radi nasata shiptаrana. Ili so znam Palestinci, Azerjbedjanci, Avganistanci itn itn itn a ne mrazis Bugari oti isto otepaja ne 4 tuku kolku bea 12 deca kaj Vatasa. Tie arni ti se, nemas maka so niv oti ete hristijani se tie. Dobro te sfativ ili propustam nesto :cautious:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.905
Поени од реакции
13.030
One of these vessels, the auxiliary Yelnya, was noted departing Tartus on the morning of December 2 2024, with information suggesting that some or all of the other vessels also left. преземено од naval news

Само танкер заминал и тоа било индикација дека го евакуираат Тартус. И мене ми беше чудно, Латакија и Тартус се стратешки цврсти точки за дејствување кон муџите.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
I sega generalno mrazis musliman od Malezija na primer radi nasata shiptаrana. Ili so znam Palestinci, Azerjbedjanci, Avganistanci itn itn itn a ne mrazis Bugari oti isto otepaja ne 4 tuku kolku bea 12 deca kaj Vatasa. Tie arni ti se, nemas maka so niv oti ete hristijani se tie. Dobro te sfativ ili propustam nesto :cautious:
Не, експлицитно кажав, мразам следбеници на муслимански браќа (и исте тие проксиња чии конструктори се они попут ИСИС, Ал Каеда, Хамас, Исламски Џихад, Ал Нусра, Абу Сајаф, Боко Харам и така натака). Во Газа сите се следбеници на Муслимански браќа, масовни слваја имаше во Газа кога Хамас колеа православни во Сирија. Зошто би ме болел стапот за тоа што им се случува ?

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.997
Поени од реакции
5.611
Според мене тој пристап во надворешната политика доаѓа со втора светска војна. Претходно повеќе се имало во предвид пријателски односи со некоја држава. Принципиелноста во политиката е едно нешто што сака Русија да го врати на сцената. Во моментов на Русија тоа и е и најголем политички аргумент. Принципиелноста на САД не се покажа баш низ децениите.
Абе океј донекаде така е, можеби Русија стварно мисли дека ќе ги врати тие времиња, но мора да признаеме дека во случувањата во Сирија и Русија и тоа како има интерес тука, т.е. да не дозволи да се пушти гасоводот низ сириска територија кој ќе завршува во ЕУ и со тој гасовод ЕУ станува помалку зависна од Рускиот гас. Значи ипак помошта што ја дава Русија на Сирија, не е од што многу Русите го љубат Асад, туку од тоа што имаат корист од него. Истото што го прават Америте, истото го прават и Русите, само Русите знаат малку да бидат онака романтичарски настроени, додека кај Америте е она бруталното - гол и чист интерес.

Точно е дека претходно повеќе се давало предвид и предност на пријателски односи меѓу народите и државите, но декеска мислам дека интересот е 99% двигател на сите општествено-политички односи меѓу државите/воени и паравоени структури/економски или воени блокови.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Дека Палестинците учествувале во погромот на Христијаните во Мала Азија, Блискиот исток и Одринско на крај на 19 и почеток на 20 век?
Vaka ke prasam nesto, moze glupo ke vi zvuci, a kako se vikaat hristijanite vo mala azija koi ziveat vo palestinskata oblast?
Oti gledam tuka ili ne znaete deka postojat ili mislite deka se doselenici od evropa ili ne znam.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
Vaka ke prasam nesto, moze glupo ke vi zvuci, a kako se vikaat hristijanite vo mala azija koi ziveat vo palestinskata oblast?
Oti gledam tuka ili ne znaete deka postojat ili mislite deka se doselenici od evropa ili ne znam.
Христијаните што живееле во Мала Азија и Блискиот исток и Одринско се викале: Ерменци, Асирци, Арамејци, Понтијци, Одринци (овие измешано Бугари и Македонци)....

Дали знаеш дека крај на 19 и почеток на 20 век, за време на погромите, кај арапите (они така самите се викале) во Палестина било нормално да се чуваат православни робови. Зборам кај обичните фамилии. И вклучително тука и деца сексуални робови, слично како што беше во Сирија и Ирак под ИСИС.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Христијаните што живееле во Мала Азија и Блискиот исток и Одринско се викале: Ерменци, Асирци, Арамејци, Понтијци, Одринци (овие измешано Бугари и Македонци)....
Prasav za palestinskata oblast, zar i tamu se bugari. Tuuu
Mene mi stojat za zivi jamajka, zosto predvreme gi umrevte.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
Prasav za palestinskata oblast, zar i tamu se bugari. Tuuu
Mene mi stojat za zivi jamajka, zosto predvreme gi umrevte.
Незнам во Одринско под егзархијата како се осеќале искрено, мислам дека биле поделени. Ама не е ни важно тоа.

Ок во Палестина живееле и арапи христијани и тие биле дел од погромите што се случувале. Ама пошто крај на 19 и почеток на 20 век палестина има многу малце православни, 30-50К значи не повеќе од 10%. Таму Христијаните одамна се исчистени и тие малце што биле тогаш останати и да биле жртви на тој погром што се случувал се речиси статистичка грешка во однос на 15М кои се исчистени во другите региони на империјата.

За да сватиш како се случувале тие погроми (кои BTW ги имало и кај нас и во санџак и во Албанија), добар пример ти се качачките банди во западна Македонија, спонзорирани директно од Турците, колежите во башибузукот и така натаму.

Арапите од Палестина биле учесници во овие колежи, насекаде во империјата вклучително и кај нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom