Македонска берза

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
276
Мислам дека идната дивиденда на КМБ ќе биде слична на претходната. КМБ веќе најави дека дел од добивката, поточно 27 мил евра ќе одат за зголемување на капиталот. Можно е да биде малце повисока, ама на оваа цена повратот ќе биде доста слаб. Ја излегувам

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
Мислам дека идната дивиденда на КМБ ќе биде слична на претходната. КМБ веќе најави дека дел од добивката, поточно 27 мил евра ќе одат за зголемување на капиталот. Можно е да биде малце повисока, ама на оваа цена повратот ќе биде доста слаб. Ја излегувам
Ti si znaes
Kako te teraat mislite taka pravi si

Член од
24 октомври 2024
Мислења
9
Поени од реакции
3
За REPL не се двоуми нема да згрешиш, последниве месеци цената варира од 14500 до 15100, ако ти се почекува можи да начекаш и пониска од моменталната

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
186
Granit i koga ne raboti pravi 500% dobivka :).....tek ako se obvistinat najavite na vladava za rabota na domasni izveduvaci....pa pa pa ....

Член од
1 февруари 2016
Мислења
287
Поени од реакции
231
Што мислите за МП? Моите пресметки и покрај оваа цена, ми велат дека има простор за феноменален раст

Член од
20 декември 2021
Мислења
202
Поени од реакции
231
Berzava so visoki procenti odi nagore kako da sme na pragot vo Evropskava Unija ako prodolzi vaka do N.godina tesko nekoj da predvidi koj ke bide maksimumot plus dopolnitelen rast na akciite posle Q4

Член од
1 февруари 2016
Мислења
287
Поени од реакции
231
Со
За REPL не се двоуми нема да згрешиш, последниве месеци цената варира од 14500 до 15100, ако ти се почекува можи да начекаш и пониска од моменталната
Совет на место. До кај ја гледаш во скоро време? Некако стивна, јас и давам +20% фора до крај на јануари

Член од
24 октомври 2024
Мислења
9
Поени од реакции
3
Раст ќе има секако еднаш со годишните извештаи во Јануари и уште еднаш со инфо за дивидена, колку проценти не можи никој да предвиди, Алкалоид за една недела 3000ден скокна 25000ден е моментално, во секој сличај добра инвестиција е REPL пред да има раст, според мене.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
287
Поени од реакции
231
Многу стихијно и емотивно чинам се приоѓа на берзава кај нас, од физичките лица, ги изоставивам фондовите пошто мн добро си ја знаат работата, и пошто работат со туѓи пари, субјективноста им е сведена на мин, па пресметките и бројките доаѓаат во прв план. Стихијно, по примеров што го спомна, à негде мрдне некоја акција, одма еј а да ставам на алкалоид (на пример) или рипа реплек, еј абе оваа отиде нагоре - да ставам? Што значи коцкарско површински пристап кој секако во одреден процент пали, па на "инвеститорот" му дава дополнителен елан дека ја врти игрицата и иде даље во подлабокото.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
186
Trpenie spasenie .. berza se igra na dolg rok....zapadnite berzi godinava posle godinasniov kvanten skok za dogodina predviduvaat normalna berzanska godina ... kaj nas kako kasni 25ta treba da bide koluminacija na rast ...licno predviduvam mbi nad 10000....kaj site "dobri" firmi ima dobar prostor za rast osobeno ako nema ili se stavi kraj na mito korupcija ili nerealni izvestai ( primer mpt koj 7 godini na promet nad 500milioni evra pokazuvase zaguba od 6-7 milioni eur ili jako ispumpavanje preku razno razni komanditni drustva )
Ps....pred 20+ godini koga gi kupiv prvite alk si postaviv cena 450eur ...sega ja revidirav na 750 eur koga i da bide ...a ke bide

Член од
1 февруари 2016
Мислења
287
Поени од реакции
231
Berzava so visoki procenti odi nagore kako da sme na pragot vo Evropskava Unija ako prodolzi vaka do N.godina tesko nekoj da predvidi koj ke bide maksimumot plus dopolnitelen rast na akciite posle Q4
Не може само нагоре, сега следи и ќе следи корекција и порамнување на пресметки и извештаи, како што е трендот кај КМБ деновиве. Моја пресметка до корекциско дно 24.300, после тоа почнува ова што го најавуваш зелен бран. Корекција верувам ќе има и кај НЛБ, малку доцни во споредба со КМБ, и ќе дојде до 46, 47к иако таму се купува во моментов позицијата за прв квартал 2025. Корекција има и ќе има и кај СТБ како што најавив, но секако во обратна, нагорна линија. По корекциите следи зелен бран

Последно уредено:
Член од
20 декември 2021
Мислења
202
Поени од реакции
231
Не може само нагоре, сега следи и ќе следи корекција и порамнување на пресметки и извештаи, како што е трендот кај КМБ деновиве. Моја пресметка до корекциско дно 24.300, после тоа почнува ова што го најавуваш зелен бран. Корекција верувам ќе има и кај НЛБ, малку доцни во споредба со КМБ, и ќе дојде до 46, 47к иако таму се купува во моментов позицијата за прв квартал 2025. Корекција има и ќе има и кај СТБ како што најавив, но секако во обратна, нагорна линија. По корекциите следи зелен бран
Korekciite trebase malku porano da bidat i zatoa segasniov tek nekako zagrizuva.Da ke ima nekoi korekcii ama ne mnogu vo nadolna linija od pricina sto ima receno na pretek slobodna para i situacijava izgleda deka se sto e pod ovie segasnive ceni se e dobro i sekoj gleda da ja zatvori-investira parata oti ovie ceni segasni podolg period dali ke gi imame iako e mnogu visoko P/B za mnogu kompanii.

Член од
26 март 2021
Мислења
68
Поени од реакции
102
https://novamakedonija.com.mk/makedonija/razocharuvanje-od-deneshnoto-glasanje-za-planot-za-reorganizacija-na-dg-beton-ad-skopje/
Nekoj sto e po upaten vo vrska so beton ad skopje, sto nameravat so firmata? Dali sakat da go vratat vo zivot i da se stavi vo funkcija? Ako se spasi beton, koj bi go rakovodel i koja bi bila sudbinata na akcionerite? Fala odnapred!
И да се рестартира Бетон, мислам дека нема овде леб за малите акционери, освен ако побарувањата не се поголеми од долговите на фирмата. Од досегашните искуства со АД што завршиле во стечај, акционерите останале со прстот во уста. Барем таков беше случајот со Топлификација, Охис, Бетон-Штип. Ако има позитивни искуства еве некој нека сподели.

Kajgana Shop

На врв Bottom