Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.505
Поени од реакции
33.653
Не мора да те потсетувам, базични работи се зашто цел свет тргува со долари.
Ти историски си заглавен во златното доба на Пакс Американа додека во реалноста они се на залез.
Чисто за (твој) риалити чек, провери како ЕУ државите плаќаат за било кои руски производи вклучително и енергенсите. Дали во долари, или во рубљи.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.832
Поени од реакции
2.050
ЕУ го ебал ежот и им требаат драстични промени, графикот тоа вели ама муабетот беше за дедоларизација а муриканците екононијата според бројките никад подобра.
Патем нели БДП не е битно, што има везе што Русија има помал БДП од Италија која е небитна.
Економијата од 2020та ја пумпаа Демократите со принтање пари, при тоа доларот треба да падне. Е сега не паѓа доларот заради тоа што ЕУ ни е вазал, и од 1 према 1 во 2008, сега 40% над е САД. Тоа е глупост на ЕУ. Тоа се гледа од графот.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.371
Поени од реакции
24.508
Економијата од 2020та ја пумпаа Демократите со принтање пари, при тоа доларот треба да падне. Е сега не паѓа доларот заради тоа што ЕУ ни е вазал, и од 1 према 1 во 2008, сега 40% над е САД. Тоа е глупост на ЕУ. Тоа се гледа од графот.
ekonomijata se pumpa veke 25 godini. od dot.com crashot navaka se ona sto opstana i e IT povrzano ili americka "nova" tehnologija so upotreba na malku seksi i kreativen recnik mozes prilicno lesno da dojdes do smesni sumi na pari. sega se sto e provrzano so AI na primer relativno lesno doaga do pari. vo 90tite edna od najjakite banki vo svetot imase PE Ratio of 1:14 denes istava ima 1:29 a mastercard 1:39 sto e znacitelno porizicen biznis ama ete e americki... pari u takvi kompanii so "sistemi" koj sluzat na bezbednosnite strukturi stigaat od site strani i zatoa imame vakva jebivetar ekonomija kade nisto ne se proizveduva a imas "porast". vo prva prilika koga ke dojde do smena na poredokot zapad go ceka kataklizma polosa od 30tite...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Ти историски си заглавен во златното доба на Пакс Американа додека во реалноста они се на залез.
Чисто за (твој) риалити чек, провери како ЕУ државите плаќаат за било кои руски производи вклучително и енергенсите. Дали во долари, или во рубљи.
Ја ти кажувам бројки од лани кај што доларот има апсолутна доминација во меѓународната трговија и уште поголема на пазарот на валути, ти ми велиш заглавен во Пакс Американа.

Ок терај магарето.

Лани Русија извезла добра и услуги (вклучително и гас и нафта) во износ од 460 милијарди. Една Италија имала извоз од преку 700 милијарди.

Единствено во рака држеа карта со стратешко влијание поради енергенсите во Европа, и таа карта ја изгореа со војнава.

Али да, Стаменчо од Бургас платил нафта у рубљи. Браво! Светот се менува!
Автоматски споено мислење:

Zatoa e osnovan brics.. leka poleka ke go otfrlat dolarot tie sto se vo brics, a posle ostanatite drzavi sto sakaat da trguvaat so zemjite od brics ke ja koristat valutata na brics.. taka da poleka poleka toj procent na dolarot ke se namaluva.. toa ne moze od denss za utre da bide ali u sledni 5-10 god ke vidis..
Ее така да се праеше валута па уште и глобална. Ќе седнавме у виќендица и ќе ја направевме. Ете ја ќе даам пиво.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.371
Поени од реакции
24.508
Ја ти кажувам бројки од лани кај што доларот има апсолутна доминација во меѓународната трговија и уште поголема на пазарот на валути, ти ми велиш заглавен во Пакс Американа.

Ок терај магарето.

Лани Русија извезла добра и услуги (вклучително и гас и нафта) во износ од 460 милијарди. Една Италија имала извоз од преку 700 милијарди.

Единствено во рака држеа карта со стратешко влијание поради енергенсите во Европа, и таа карта ја изгореа со војнава.

ne e problem da izvezes 700 miljardi ako uvezes 750 miljardi kako italija sto pravi. slabo razbiras ekonomija.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.953
Поени од реакции
83.256
Шо ќе ти смени ако победи Русија? Сакаш Балканот пак да стане интересен? Ако има пак мерење курови тука на Балканов, знаеш дека ние сме со најмалото така?
Ајде у круг цело време ќе се вртиме...

Еве по стоти пут, специјално тебе:

Живееш во држава која се раководи од страна на западните претставници, која е сервис на Косово, во која немаш национални симболи на знаме или грб, немаш име, втора класа граѓанин си и тн. и тн.

30 години следиме Запад што ни вика и резултатот е тоа.

Ако на вас у невладина ви е океј ова, мене не ми е.

За десет години сите до еден ќе викате Северна, исто ко што го лапнавте вентилаторот и денес на сите ви е океј.

Неам ја проблем истово да го објаснувам на секој ретард посебно. Само застанете у ред. Имам стрпљење.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.505
Поени од реакции
33.653
ne e problem da izvezes 700 miljardi ako uvezes 750 miljardi kako italija sto pravi. slabo razbiras ekonomija.
Ама затоа добро консумира наративи засновни cherry picked податоци. На пример како податок колку Италија има извоз ама не и колку има извоз. Или наративи врз основа на статистики за SWIFT трансакции (систем кој РФ не го користи). Итн, итн. Дедоларизација е факт и тренд кој се случува.

Ајде у круг цело време ќе се вртиме...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
И ја сакам да увезувам метали и суровини а да извезувам опрема, машинерија и готови производи.

А да ги имаш сите можни ресурси на светов и да не можеш да извезеш нешто повеќе од тоа што ти дала мајката природа?

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.392
Поени од реакции
4.106

Ок терај магарето.

Ее така да се праеше валута па уште и глобална. Ќе седнавме у виќендица и ќе ја направевме. Ете ја ќе даам пиво.
Epa ete taka sednale brazil rusija india kina i juzna afrika u vikendica i smislile kao da go pagjaat dolarot.. im teknalo da osnovaat brics.. ete mozelo..

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Ама затоа добро консумира наративи засновни cherry picked податоци. На пример како податок колку Италија има извоз ама не и колку има извоз. Или наративи врз основа на статистики за SWIFT трансакции (систем кој РФ не го користи). Итн, итн. Дедоларизација е факт и тренд кој се случува.

Леле Русија не го користела SWIFT. Тежок удар по светската економија, несомнено.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.505
Поени од реакции
33.653
И ја сакам да увезувам метали и суровини а да извезувам опрема, машинерија и готови производи.

А да ги имаш сите можни ресурси на светов и да не можеш да извезеш нешто повеќе од тоа што ти дала мајката природа?
И? Како им иде сега на ЕУ вазалите производство? Остана некоја фабрика отворена, и непреселена во САД или во Азија? Извезуваат ли воопшто? Како изгледаат работите?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Дедоларизација е факт и тренд кој се случува.
Готово, вака чим го напиша дефинитивно делува убедливо. Уште Лорд Бебо твит и да заклучиме дисертацијата.

И? Како им иде сега на ЕУ вазалите производство? Остана некоја фабрика отворена, и непреселена во САД или во Азија? Извезуваат ли воопшто? Како изгледаат работите?
Бројките велат дека извезуваат многу повеќе него ли вие тука што си правите филмови.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.505
Поени од реакции
33.653
Затоа ли Фолксваген (на пример) ги испозатвори фабриките... Ама барем во Лада ги понудиле да дојдат. :unsure:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.371
Поени од реакции
24.508

ako probuvas da ja opravdas italija u smisla deka uvezuva surovini za 750 miljardi za da izvezuva mashini i gotovi proizvodi za 700 miljardi i deka toa ja pravi jaka togas apla ne razbiras ekonimija ni trgovija.

a si razmislil li deka nekoj drzavi nemaat potreba da izvezuvaat i pravat mashini ili gotovi proizvodi, ednostavno dovolno im e ona sto im go dala majka priroda za da ziveat dobro. AUS, CAN i red drugi se isto takvi. Rusija ima 5% nevrabotenost, racuvaj 3% ti se onie sto se izmegu rabotni mesta i sto nekat da rabotat/rabotat na crno...

na krajot koga ke se sumira se uvozot sto rusija go pravi e 40% od izvozot na rusite ili imaat neto zarabotka od nekoj 300 miljardi. italija ima zaguba od 50 miljardi. uste poloso italija ZAVISI od surovinite na rusija ili nekoj drugi za voopsto da ima zarabotka... Rusija nema takov problem.

Леле Русија не го користела SWIFT. Тежок удар по светската економија, несомнено.

Posto ne razbiraz mnogu, eve ti kuso video da vidis sto se slucuva vo realniot svet i zosto SWIFT bese biten za USA i zosto e TEZOK UDAR za ZAPADNATA ekonomija. Ne go mesaj poveke svetot so zapadot, zavrsi taa rabota.

PS. Ova veke se oseka, vidi gi cenite u supermarketite i povrzi si zosto hranata ti e poskapa tebe a na primer ne e za nekoj vo globabalniot jug.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
ako probuvas da ja opravdas italija u smisla deka uvezuva surovini za 750 miljardi za da izvezuva mashini i gotovi proizvodi za 700 miljardi i deka toa ja pravi jaka togas apla ne razbiras ekonimija ni trgovija.

a si razmislil li deka nekoj drzavi nemaat potreba da izvezuvaat i pravat mashini ili gotovi proizvodi, ednostavno dovolno im e ona sto im go dala majka priroda za da ziveat dobro. AUS, CAN i red drugi se isto takvi. Rusija ima 5% nevrabotenost, racuvaj 3% ti se onie sto se izmegu rabotni mesta i sto nekat da rabotat/rabotat na crno...

na krajot koga ke se sumira se uvozot sto rusija go pravi e 40% od izvozot na rusite ili imaat neto zarabotka od nekoj 300 miljardi. italija ima zaguba od 50 miljardi. uste poloso italija ZAVISI od surovinite na rusija ili nekoj drugi za voopsto da ima zarabotka... Rusija nema takov problem.
Без разлика што си увезол, за да можеш да извезеш таква сума на стоки и услуги не се случува магично. Ако сакав да ти ги фризирам бројките ќе ти ја кажев Холандија која има 960 милијарди извоз, но голем дел од тоа се ре-експортирани стоки. Нормално ќе имаат голем увоз кога се развиена економија и големи потрошувачи.

За да биде разликата по драстична, Русија има два и пол пати поголема популација од Италија.

Kajgana Shop

На врв Bottom