Катче за инспирација - мудри/поучни/мотивирачки текстови

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.403
Поени од реакции
4.777
...не постои изговор за навреда и пакост. Затоа го имаме разумот, а истиот обожува да не носи во такви ситуации :)
- Joshua_Tree

Член од
4 август 2018
Мислења
1.538
Поени од реакции
3.313
Пак ги покачија цигариве..Не ти даваат ни да живееш нити поштено да умираш..Те држат во некој вакум простор као под казна..народски кажано-На новородено бебе му викаат немаш право на презумција на невиност.. -Лаик

Последно уредено:
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
How can we distinguish what is biologically determined from what people merely try to justify through biological myths? A good rule of thumb is ‘Biology enables, Culture forbids.’ Biology is willing to tolerate a very wide spectrum of possibilities. It’s culture that obliges people to realize some possibilities while forbidding others. Biology enables women to have children – some cultures oblige women to realize this possibility. Biology enables men to enjoy sex with one another – some cultures forbid them to realize this possibility. Culture tends to argue that it forbids only that which is unnatural. But from a biological perspective, nothing is unnatural. Whatever is possible is by definition also natural. A truly unnatural behavior, one that goes against the laws of nature, simply cannot exist.
-
Yuval Noah Harari, Sapiens: A brief history of humankind

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.403
Поени од реакции
4.777
How can we distinguish what is biologically determined from what people merely try to justify through biological myths? A good rule of thumb is ‘Biology enables, Culture forbids.’ Biology is willing to tolerate a very wide spectrum of possibilities. It’s culture that obliges people to realize some possibilities while forbidding others. Biology enables women to have children – some cultures oblige women to realize this possibility. Biology enables men to enjoy sex with one another – some cultures forbid them to realize this possibility. Culture tends to argue that it forbids only that which is unnatural. But from a biological perspective, nothing is unnatural. Whatever is possible is by definition also natural. A truly unnatural behavior, one that goes against the laws of nature, simply cannot exist.
-
Yuval Noah Harari, Sapiens: A brief history of humankind
...и природните закони се измислени од човека, со капацитетот кој го има за да ги осознава промените и процесите. Не сметаш дека сме уште во јасли кога се работи за вистинските поставки на природните закони?
...и којзнае дали нашиот интелект и разум е во состојба да ги одгатне тајните на универзумот во целост :)
...човештвото прави закони за да може привремено да го смири својот страв од непознатото и недокучливото.
...останатите одат во црква, џамија итн...итн

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
...и природните закони се измислени од човека, со капацитетот кој го има за да ги осознава промените и процесите. Не сметаш дека сме уште во јасли кога се работи за вистинските поставки на природните закони?
...и којзнае дали нашиот интелект и разум е во состојба да ги одгатне тајните на универзумот во целост :)
...човештвото прави закони за да може привремено да го смири својот страв од непознатото и недокучливото.
...останатите одат во црква, џамија итн...итн
Гравитацијата постои, како сакаш наречи ја, постои независно од човекот.
Земјата се врти околу сонцето, како сакаш подели го денот - времето е човеков концепт, но не и револуцијата на планетата.
Фотосинтеза постои независно од нас, па може и друго име да и' дадеме.

Природните закони се назависни од човекот, постоеле пред нас, ќе постојат и после нас.
Но, за ова кратко време кое го имаме на топкава, може да олабавиме од морализирање. Секако брзо умираме :)

Член од
22 август 2022
Мислења
606
Поени од реакции
1.877
Овој пат немам нешто извадоци, но ќе си ја отворам душата за една од неодамнешниве епифании што ми се десија и ме разбудија за некои работи. Гледав еден филм, дечкото трча да ја стигне девојката и додека трча она влегува во еден дуќан. Откако дечково со трчање ја одминува, она излезе и пак се разминаа.

Еден од моите најголеми проблеми и маани во животов ми е што мислам дека мојата дисциплина, посветеност и истрајност се доволни за секогаш и во сите услови си го контролирам животот и судбината. Примеров е случајно со љубовна сцена, со ова мислам на сите мои сфери во животот. Во не мал дел, е , сега да не се лажеме, но едноставно, некогаш трчај колку сакаш, на крај сѐ сведува на она што требало да биде. Дали тоа трчање во дотичен момент ќе ти заврши работа? Секако, затоа што никој во животов не може да ни го одземе она што сме го вложиле во себе, научиле, вложениот труд. И како непишано правило, тогаш кога нешто треба да биде, самата ситуација те мотивира да се обидеш пак, дури до степен да се чувствуваш приморан. Кога ќе му дојде времето сѐ е лесно.

Правилото е да не престануваме со трката. Оти нашиот труд е она коешто ја придвижува и оживува Земјата и сѐ околу нас. Како некоја должност. Тоа што не изгледа дека се исплати во моментот, не значи дека нема да се покаже во сиот сјај кога најмногу треба да биде, а не секогаш знаеме кога нешто најмногу ни е потребно.

Многу се трудев за една работа да биде мај месец. Како да имам кристална топка, ако не е мај месец кога се борам за тоа чиниш неема да биде. Цело лето се искинав од нервози, здравјето си го зезнав. Тоа што мислев дека треба да биде мај, јуни, бидна на 18 ноември на начин, место и позиција подобри од оние за коишто се трудев и мечтаев. И сета таа транзиција во состојби беше многу лесна, благодарение на тој труд што го вложив порано. Освен болест, ништо и никој не може да ни го земе трудот и она што сме научиле.

Еве, ова од време на време и јас ќе го гледам, а и кому му треба нека си се мотивира.
Поздрав до Костич, од ниеден негов профил не ме запоставува, запали една и за мене. Батали нѐ ти нас со вистински одговорности во животов, ти си си ја наредил работата.

Последно уредено:
Член од
22 август 2022
Мислења
606
Поени од реакции
1.877
Нема потреба да ме споменеш во пост. Глеј си го животот и терај си, имам право да ти ставам ХАХА реакција. :)
Ама немаш право да вреѓаш.
Ако имаш такво мислење за мене игнорирај ме. Немаш ни етички ни законски право да ме вознемируваш.
Ти не реагирај на мои мислења.

Член од
22 август 2022
Мислења
606
Поени од реакции
1.877
Кој ти дава тебе право да кажуваш за мојот живот, дали имам вистински вредности или сум си ја наредил работата или не? Запали една и за мене? Од кај знаеш дека пушам? Не ме ни познаваш.

Ејјј извини што те вознемирив, иди напиј се еден дијазепам да се смириш.
Мене не ми требаат суплементи, благодарам на грижата. Не мислев ништо лошо самиот си кажуваш.

Член од
22 август 2022
Мислења
606
Поени од реакции
1.877
A за првиот пасус ќе кажеш нешо или не ?

''Кој ти дава тебе право да кажуваш за мојот живот, дали имам вистински вредности или сум си ја наредил работата или не? Запали една и за мене? Од кај знаеш дека пушам? Не ме ни познаваш.''
Сам си постираш софри и не кажав ништо навредливо и недозволено. Твоја работа дали пушиш цигари или не пиеш кафе. Државата би ги забранила да се проблем. Твоето е непотребно малтретирање и навреди.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.949
Поени од реакции
2.220
Многу се трудев за една работа да биде мај месец. Како да имам кристална топка, ако не е мај месец кога се борам за тоа чиниш неема да биде. Цело лето се искинав од нервози, здравјето си го зезнав. Тоа што мислев дека треба да биде мај, јуни, бидна на 18 ноември на начин, место и позиција подобри од оние за коишто се трудев и мечтаев. И сета таа транзиција во состојби беше многу лесна, благодарение на тој труд што го вложив порано. Освен болест, ништо и никој не може да ни го земе трудот и она што сме научиле.
Don't follow your dreams, follow your opportunities. И мене ми се случувале исти работи, цел е добро да се има, ама уште подобро е насока наместо цел.

Kajgana Shop

На врв Bottom