Најекономично греење и ладење

Член од
19 мај 2014
Мислења
239
Поени од реакции
339
Ako e navistina se kako što e deklarirano vo ponudata i LOT10 dokumentot nema što da se razmisluva, zarem e za veruvanje deka klima od 21000 den na HUNDAI (prepakuvana MIDEA) ima TWIN ROTARY kompresor?
Proveri po forumive dali navistina GREE nudi ona što reklamira! Ako e taka toa e top ponuda!
ne se razbiram dali ima shansi da e twin rotary kompresor.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.774
Поени од реакции
4.125
Ако ги набилдале цените има можност да се донеси од соседството го зборавме тоа пред месец два. Би ве замолил да ми пуштите еден линк на уредот од 20000МКД која модулира на 120W
Ne razbiram, pa neli pogore go komentiravte deka bil ismejuvan yutuberot, a ne ste go ni gledale videoto koe e na samo 7-8 stranici nanazad.
Автоматски споено мислење:

ne se razbiram dali ima shansi da e twin rotary kompresor.
Toj twin kompresor odi samo vo najvisoka klasa klimatizeri, ako vo ovaa klima go ima toe će e osmo svetsko čudo.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.246
Поени од реакции
2.965
Ova e baš realno, ispađa deka klimata ima prosečen COP od 321.8 : 47.2 = 6.82 na ovie ušte daleku od zimski T.
Znači nema ništo od dvocifreni vrednosti na COP koj sekoja japonska klima go pravela.
Ја прв пат еве тука и сега од тебе слушам муабети за COP со двоцифрени вредности.

Baš ubavo što go spodeli ova so nas, očigledno deka i malce podobra kineska klima na ova vreme nema da bide so COP pomalku od 5-6 ...... smešno e da se zbori za 2-3 pati pomal COP na kineskite klimi, no forumov trpi se pa i vakvi gluposti i dezinformacii.
2-3 пати помал COP сум чул да, а богами и сум видел....
Еве и ти самиот потврдуваш дека Дајкинот од погорните постови извадил 6-7 COP....

Да ве потсетам со цитат од мои претходни постови каде споделив тет-а-тет споредба на графикони од Финските VTT тестови и видовме дека COP-от кај Мицубиши LN забегува над 7 споредено со најдобрата (хардверски од кинезите) Грее Амбер кај која COP-от едвај оди до 4!

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Всушност, вие го правите истото кога тврдите дека low-budget клима уредите се подобри од high-end уредите. Притоа не се земаат предвид доверливоста и издржливоста, кои обично се повисоки кај висококвалитетните уреди. На крај краева никој не се осмелува да постира конкретно колку и какви перформанси има еден low-Budget уред. Напротив често ги исмејавате кога некој постира конкретни факти и бројки, како дечкото кој на YouTube има неколку видеа со конкретна потрошувачка. Постирајте и вие објавете нешто конкретно.
Pa ovde se ismejuva i Zlate Yu tujberot so negovata mitsu 35LN,pa racki mu baraa demek so praasina mu bil ventilatorot,koga ke nemaat fakti se fakaat za cenata.
Ne e cenata muabetot,rabotata e sto tvrdat inzinerite so Sangajski sertifikat deka site klimi isto trosat,a ne znaaayt eden COP da presmetaat,ili mozi znaat ama mu prdi.
I Tundreto i Daikin perfera i Suzumi,i Mitsu AP istoi COP vadat,pazlika 5-10%.
I koka ke nemaat fakti so nekoja snimka ili da presmetaat COP posnuvaat da kaslaat i se fakaat za cenata.
Ја прв пат еве тука и сега од тебе слушам муабети за COP со двоцифрени вредности.

Еве и ти самиот потврдуваш дека Дајкинот од погорните постови извадил 6-7 COP....

Да ве потсетам со цитат од мои претходни постови каде споделив тет-а-тет споредба на графикони од Финските VTT тестови и видовме дека COP-от кај Мицубиши LN забегува над 7 споредено со најдобрата (хардверски од кинезите) Грее Амбер кај која COP-от едвај оди до 4!
Kolku pati ova im go pikam vooci i se pravart na mutavi deka ne razbiraat,i grcki linkovi im davam kade Mideja vs Fuzitsu vo isti prostor ,duplo poveke trosi kinezot ito so po povolni uslovi za kinezot.
Neznaat COP da si izmerat.
Kolku pati i jas imam COP prezentirano od Toshibata samo se ismejuvaat.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.520
Поени од реакции
2.808

Sega stavi ja cenata na ednata i drugata , i presmetaj za kolku godini ke ja isplatis investicijata.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.761
Поени од реакции
10.524

Злате.. никој не купува клима од 2000€ за да заштеди струја..
Ни па може!
Океј е, капирам и ти и Горан имате екстра клими. Ти плус мериш, докажуваш, покажуваш..
Имаат тие клими многу предности за тој што сака и може( да си дозволи).
Ама чисто у заштеда никад не би се исплатиле ни со дупло поголем коп.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.761
Поени од реакции
10.524
Ami duplo poke trosi od mojata stara 15 godini Toshiba Suzumi 16 na R-410.Baksis da mi ja dajs ne ja zemam,a ne pak da ja menvam za amber ili kinez.
Не може филипинец дупло повеќе да троши... така викаме уз муабет само..
Тој е принципот на работа, тие се деловите, таа е физиката.. разлика може 20-30% у најдобар случај да биде.

Член од
4 ноември 2024
Мислења
37
Поени од реакции
81
И како е формулата за СОР? :)

Јас знам една ја имам најдено од Даикин форуми ама многу комплицирана.
1. Треба делта Т разлика помеѓу издув и усис.
2. Проток на воздух изразен во m/s.
3. Димензиите на отвор на климата каде што тој воздух протекува изразени во метри, пример 0.6 × 0.06
4. Густина на воздух на издув изразено во kg/m3. За ова да се открие треба темп на издув, локација кај се наоѓа климата како би се одредил атмосферски барометарски притисок...
5. Потоа топлотен капацитет изразен во J/Kkg. Значи колку енергија изразена во џули е потребна да еден килограм вода се загрее за еден степен Келвинов. Само во случајов не е вода него воздух. Ова мислам е фиксна вредност и е 1007Ј/Ккg ...

Комплицирана формула. Како вие пресметувате?

Пример надворешна темп -10
Внатрешна темп 24
Издув 46
Усис 25
Проток на воздух 4.9m/s
Потрошувачка од штекер 1.5kW/h
Колку е СОР?

Ич да не сметам помеѓу 2.5~3

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom