Нуклеарна војна, и загрижувачкиот тренд на неразбирање на последиците од истата

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.429
Поени од реакции
5.140
На естаблишментот во САД секако не им е сеедно кој кандидат ќе биде следниот ПОТУС, но дека дури и Трамп може нешто многу да смени - не може. Може само да им прави проблеми и нервози, но не несредливи проблеми.

Поголема опасност гледам во форсирање/почнување на голема војна со што би се одложиле било какви избори (и останување на „власт“ на дедото кој не е способен да биде кандидат за ПОТУС, ама е способен да биде ПОТУС). Голема војна значи војна со некој како РФ, а тоа автоматски значи и огромна опасност и од нуклеарна завршница. Одамна ги спремаат граѓаните за војна, со враќање на служење на воен рок и слично, додека во медиумите редовно има натписи за војна со РФ.
Автоматски споено мислење:

Imagined NATO war planning map via Daily Mail:

Штрамп е едноставен и лесно решлив проблем.
третиот пат сигурнмо нема да му пратат аматери, само и тој знае па можно е да почне да игра како му свират.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.547
Поени од реакции
33.692
Фала тогаш што појасни.
Автоматски споено мислење:

Во меѓувреме...

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Се случи.

A joint team of Air Force Global Strike Command Airmen and Navy aircrew launched an unarmed Minuteman III intercontinental ballistic missile equipped with multiple targetable re-entry vehicles from aboard the Airborne Launch Control System (ALCS) Nov. 5, 2024, at 11:01 p.m. Pacific Time from Vandenberg Space Force Base, California.
Најјакиот дел е, US to test hypersonic missile...

Во суштина се точни. Minuteman 3 е 60 години стар дизајн. И е хиперсоничен, секако. :D
Да појасниме. :D

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.487
Поени од реакции
26.028
Kako be sto se sekiram, u centar rabotam vazdusno 2km mi e kaleto
Еве ти најмалата боева глава од 20 тони што ќе уништи ако ја рокнат на Кале :
хгјф.png

Eве ти ја Хирошима 15 килотони :
hgfhdfdf.png

А еве го и Царот ама ова е тестираниот цар од 50 мега тони. Најголема дизајнирана а не тестирана нуклеарка е Царот од 100 мега тони.
дајхадсгх.png

Еве ти и инфо за круговите кај царот. На англиски е ама ќе се помучиш малце да преведеш.
јхдсагјхасјдас.png

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.426
Поени од реакции
4.150
Abe normalno nema car da frlat, mozat taka do 100 toni kolku da go unistat kaleto

Член од
28 август 2013
Мислења
4.354
Поени од реакции
13.243
Може и Косово, таму имаат голема база, плус навикнати се на осиромашен ураниум

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.691
Поени од реакции
1.032
Директна војна помеѓу НАТО од едната и Русија заедно со сојузниците од другата страна нема да има. А уште помалку нуклеарен судир при кој цела планете ќе ја снема.
Најголеми шанси има преку прокси судири (како што Иран преку Хезболах и останатите негови прокси го боцка Израел) исто така како што САД преку Украина ја боцка Русија.
Единствено доколку Русија биде премногу нападната од украинска страна може да има некаков ненуклеарен одговор на пример неселективно девастирачко однесување, но дека ќе биде фрлена нуклеарка не верувам.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.354
Поени од реакции
13.243
Директна војна помеѓу НАТО од едната и Русија заедно со сојузниците од другата страна нема да има. А уште помалку нуклеарен судир при кој цела планете ќе ја снема.
Најголеми шанси има преку прокси судири (како што Иран преку Хезболах и останатите негови прокси го боцка Израел) исто така како што САД преку Украина ја боцка Русија.
Единствено доколку Русија биде премногу нападната од украинска страна може да има некаков ненуклеарен одговор на пример неселективно девастирачко однесување, но дека ќе биде фрлена нуклеарка не верувам.
Можеби ќе употребат на некоја држава што не може да возврати, а не верувам дека тие што имаат, а се во сојузот ќе возвратат поради некоја држава од трет свет.

На крај краишта можат и со конвенционално да ги рокаат полска, бугарија, романија итн.

Kajgana Shop

На врв Bottom