Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.126
- Поени од реакции
- 12.109
Како гласи целиот текст?Хепта сигурен си во оваа?
Дека секој, јас, ти, тој, таа, муслимани, христијани, будисти - сме луѓе! Не постои ништо друго освен човекот на Земјата.
Нема ништо повредно од човекот!
Ти дали си сигурен што ме прашуваш?
И треба да ти е сеедно за Телема, ти си христијанин, како може поинаку... но тоа не значи дека не треба да имаш разбирање и толеранција кон оние кои се Телемити! Или муслимани или будисти... но не, ти мора да зборуваш како што си подучен, дека сето друго различно од твоето е зло, непотребо итн итн...Нормално дека не е...он „само„ верува......и без „симболот„ од Телема.
Автоматски споено мислење:
...и мене ми е се‘ едно тоа што Телема е новоеонско-староеонска препакувана доктрина...
Туку, дај просветли ме/не‘ нас „заостатанатите„ во „стариот еон„, што ново нуди Телема за родот човечки?
Стариот Завет вели дека „..ништо ново нема под Сонцето....„, а во новозаветниве времиња велиме дека саде 2 работи се нови:
- овоплотувањето на Синот Божји и
- основањето на Црквата Христова на Земјава.
Ќе мора сеуште да зборуваме за христијанството дека е еврејска традиција додека не научите како со другите и да намали мирјанинот со сатанизирање на другоста... малку пракса со толерантност ајде
Ти да го разбираше стариот завет немаше да ти треба нов, ама ајде - твоја работа. Остави го „стариот завет“ на евреите, нивна работа е тоа, не христијанска...
Не може да те просветли човек! Колкупати сме рекле дека ние на нечиј пат сме патокази... само ти може да се просветлиш, од внатре, а не да чекаш симбол од надвор да те оправи и духовно и ментално!
Погрешно барање имаш, староеонско... не може да ти понудам просветлување. Но ако сакаш да дознаеш нешто повеќе има тука тема за Телема, а и има книги доволно и на нет, и во продавници - може да се запознаете со симболите, праксите и философијата на Телема.
Има доволно за старт
И тогаш можеби ќе имаш поголема толеранција кон другите и освен што нема да се заморуваш со Телема, нема ниту да се заморуваш што некој е Телемит и не сака и не се препознава во христијанството или ислам... и ќе имаш мирен сон и нема да си толку богоборец и ќе трчаш да го спасуваш христијанството и да ни докажуваш вака, христијански колку е јако тоа учење.