Никола Јонков Вапцаров - и во смртта Македонец

Член од
12 ноември 2020
Мислења
64
Поени од реакции
197

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.485
Поени од реакции
1.854

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Документот е оригинален. Неговата членска книшка е издадена постхумно во 1947 година. Не случајно неговата картичка нема потпис. Не знам како некој здрав човек би помислил дека ова е лажно.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.771
Поени од реакции
30.628
И шо ако бил член тоа не го прави помалку Македонец, ти ако живееш и твориш во Германија тоа не те прави Германец...Македонците што тогаш имале чувство за своја држава и нација биле инфилтрирани на секаде и биле потпишувани уште како што не за поголеми цели.
Не за џабе кога правиш муабет со некој постар за историјата кажуваат...под бугарска окупација беше нај тешко.

Член од
27 мај 2018
Мислења
911
Поени од реакции
1.563
под бугарска окупација беше нај тешко.
Имав една средба со една баба од егејска Македонија госпожата има 93 год и е мн витална со здрав разум, и баш ја подпрашав како било вика БЛГАРИТЕ селото ни го запалија ...

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.453
Се извинувам за оф-топикот но тука на темава има фанатични бугари (веројатно македонци бугарофили) па ме интересира што е тоа позитивно во бидувањето бугарин? Што е тоа кое ги прави посебни, избрани, јаки, сплотени и моќни? А во случај да не се ниту едно од наведеното, што е тогаш предноста да се биде бугарин во однос на бидување да кажеме, Уругваец?

Дали сметате дека и Крсте Петков Мисирков бил бугарин?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Се извинувам за оф-топикот но тука на темава има фанатични бугари (веројатно македонци бугарофили) па ме интересира што е тоа позитивно во бидувањето бугарин? Што е тоа кое ги прави посебни, избрани, јаки, сплотени и моќни? А во случај да не се ниту едно од наведеното, што е тогаш предноста да се биде бугарин во однос на бидување да кажеме, Уругваец?

Дали сметате дека и Крсте Петков Мисирков бил бугарин?
Вака сум роден. На прашањето најдобро можат да одговорат 15-20% Македонци кои сакаат да станат Бугари и потпишале дека се чувствуваат Бугари. Прошетај низ Скопје и прашај - еден на секои 5-6 луѓе потпишале дека се чувствуваат Бугари.

Самиот Красте Петков Мисирков не еднаш напишал каков е. Дури и книга е објавена заедно со Државниот архив на Република Македонија - најди ја и прочитај ја.

Член од
27 мај 2018
Мислења
911
Поени од реакции
1.563
Вака сум роден. На прашањето најдобро можат да одговорат 15-20% Македонци кои сакаат да станат Бугари и потпишале дека се чувствуваат Бугари. Прошетај низ Скопје и прашај - еден на секои 5-6 луѓе потпишале дека се чувствуваат Бугари.

Самиот Красте Петков Мисирков не еднаш напишал каков е. Дури и книга е објавена заедно со Државниот архив на Република Македонија - најди ја и прочитај ја.
zatoa na popis edvaj 3k, a glasale edvaj 200 blgari ( ne lugje ). samiot si svesen deka PASOS se zema samo od ekonomski pricini, daj info kolku imalo pred BG da vleze vo eu, kolku imalo izdadeno ?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
zatoa na popis edvaj 3k, a glasale edvaj 200 blgari ( ne lugje ). samiot si svesen deka PASOS se zema samo od ekonomski pricini, daj info kolku imalo pred BG da vleze vo eu, kolku imalo izdadeno ?
Јас коментирав нешто сосема друго. Прочитај пред да пишуваш.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.771
Поени од реакции
30.628
Во Македонија нема Бугари ама има Македонци во Бугарија, тие што се пишале се за економски пасоши само и се со адреса во Бугарија.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.453

Тоа е од економски причини, има многу примери по свет за такво нешто, благодарение на апокалиптичната економска политика на овдешните власти и подмолното визно гето 1991-2011 кога западот херметички не затвори. Луѓе мораа да бараат чаре да излезат и да работат па и да праќаат пари на семејство и родбина.
Ти сериозно мислиш дека овдешни луѓе се осеќаат како бугари и затоа земаат пасоши? лол

Јас можам да земам романско државјанство нели ЕУ пасош едно време се мислев околу тоа ама треба патување до Букурешт и исполнување на бирократски глупости. И онака не планирам да се иселам од РМ така да не верувам дека би посегнал кон романски пасош, макар да никад не реци никад, ова е Балкан и секоја генерација има гарантирана барем по една војна.

КПМ е татко на Македонската нација, ја имам читано за Македонцките работи, како што е Левски/Ботев кај вас или Вук Караџиќ во Србија. Македонците задоцниле една генерација при воспоставување нација во тоа време но треба да се знае дека немале грб од никого за разлика од останативе земји на Балкан и затоа задоцниле. Но тоа не е толку важно денес после 120 години од тоа монументално дело.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom