Искрено или не за сопственото минато

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Па нели е тоа цивилизација, запад.. од каде таму некој да се осеќа помалку вреден ако неговите не се во брак?
Да амаа забораваш дека ние не сме Германци. Ние сме ауслендери менталитетот ни е таков.;)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Еве преживуваат и се супер луѓе и без татковци. Би го "осудила" ако не најдам партнер.

Подобро да го "осудам" на тоа, него на токсична средина со несреќни двајца ;)
Некако мубаетот ми изгледаше као јас по дифот ќе си одам на вештачко оплодување кој ги врти мажите, затоа и те прашав. ;)
Со таков став во старт го осудуваш тоа што е во план т.е. детето добиено по вештачки пат.

Инаку се согласувам дека не треба живеење во токсична средина, ама и треба да знаеш дека секое лонче си има капаче. Така да... ми текна, а да излезите со Ронката? :D
Шо знајш шо ќе испадни, после можи ќе треба да ја смениме пословицата секое Ронче си има свое капаче ... човекот можда ќе те изненади од ко се испонацитиравте овдека :D

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Да амаа забораваш дека ние не сме Германци. Ние сме ауслендери менталитетот ни е таков.;)
Тоа значи кај и да одиш од себе неможеш да избегаш. Но во случајов тоа е добра работа, добро сте сториле.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Тоа значи кај и да одиш од себе неможеш да избегаш. Но во случајов тоа е добра работа, добро сте сториле.
Не беше само заради тоа, имаше и некој папири во прашање и осигурање.
Да не беше детето немаше ниту да ми падне на памет да се мажам, а сигурна сум и него, ништо не ни значеше на нас тој папир венчален, затоа и велам...тоа е само лист хартија безвредна. За заеднички живот непотребна. Германците си живеат така веќе многу зачестена појава е таквото вонбрачно живеење.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.748
Па нели е тоа цивилизација, запад.. од каде таму некој да се осеќа помалку вреден ако неговите не се во брак?
И не се осеќаат запаЃаните, се осеќаат нашите :D

Некако мубаетот ми изгледаше као јас по дифот ќе си одам на вештачко оплодување кој ги врти мажите, затоа и те прашав. ;)
Со таков став во старт го осудуваш тоа што е во план т.е. детето добиено по вештачки пат.

Инаку се согласувам дека не треба живеење во токсична средина, ама и треба да знаеш дека секое лонче си има капаче. Така да... ми текна, а да излезите со Ронката? :D
Шо знајш шо ќе испадни, после можи ќе треба да ја смениме пословицата секое Ронче си има свое капаче ... човекот можда ќе те изненади од ко се испонацитиравте овдека :D
Сега видов дека бришеле мислења, макар се зезавме со @Ingvar :) Да, бидејќи сакам да бидам мајка, ако до одредена возраст не најдам партнер, среќа ја имам и оваа опција.

Инаку толку мажественост зрачи од Ронка, ми иде да се замонашам :D

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Не беше само заради тоа, имаше и некој папири во прашање и осигурање.
Да не беше детето немаше ниту да ми падне на памет да се мажам, а сигурна сум и него, ништо не ни значеше на нас тој папир венчален, затоа и велам...тоа е само лист хартија безвредна. За заеднички живот непотребна. Германците си живеат така веќе многу зачестена појава е таквото вонбрачно живеење.
Тоа повлекува многу други работи, не е нашиот начин на живот компатибилен со таквата практика, ниту законите се прилагодени на тоа... Еве овде ако си во вонбрачна заедница нема да можиш да оствариш право на пензија од партнерот, здравственото осигурување не иде, во оставинска постапка работите се комплицираат, при разделба има проблем со заеднички стекнатиот имот, и ред други работи... иако има некој законски обид за регулирање на вонбрачната заедница односно изедначување со брачната, сепак сето тоа е проблематично и недоречено...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.748
Тоа повлекува многу други работи, не е нашиот начин на живот компатибилен со таквата практика, ниту законите се прилагодени на тоа... Еве овде ако си во вонбрачна заедница нема да можиш да оствариш право на пензија од партнерот, здравственото осигурување не иде, во оставинска постапка работите се комплицираат, при разделба има проблем со заеднички стекнатиот имот, и ред други работи... иако има некој законски обид за регулирање на вонбрачната заедница односно изедначување со брачната, сепак сето тоа е проблематично и недоречено...
Кај нас заостануваме со сè :D Да, најголем проблем е тоа што не може меѓусебно користење здравствено и не се наследуваат еден со друг партнерите, инаку другото не е потешко него во склучен брак.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.098
Поени од реакции
10.138
Toa mozes, na kolku si mu go podzela niz usta pred nego, soznam, ne bi ti preporacal bas do tolku da se ispovedas kolku i da insistiral da znae ;)
Samo glupav maz moze da postavi takvo prasanje...nitu jas bi prasala kolku izlizal pred mene.
Ti tvojata zena isprasuvaj ja kolku sakas:P...ne oti ke ti ja kaze vistinata...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.971
Поени од реакции
7.623
Зашо бе салам будала? Прекрасна жена е бившата свекрва, и свекорот исто. Збор лош немам да кажам за луѓето. Ни тие за мене.
Zatoa shto ne znajsh da citash!
Aj sea ushte ednash procitaj go predhodniot post
Автоматски споено мислење:

Абе право да ти кажам чисто ради син ми, да не се осеќа помалку вреден од децата кои се во традиционални фамилии, инаку ние живеевме заедно 2 години и супер ни беше, на крај памет не ни паѓале папири и потписи.
Da ama koga che mu skurchish i che ti go vizira pasoshot pa makar i po 50 god nemash nishto za delenje so nego nitu mozhish da go nasledish.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.748
Zatoa shto ne znajsh da citash!
Aj sea ushte ednash procitaj go predhodniot post
Па ниту е таа салам будала, ниту син и' е стока, ниту и' е дома :tapp:
Ако ние сме се разделиле, не значи дека сите колективно се мразиме, да, знам дека фрапантно е вакво нешто да се замисли. Не само родителите негови, со поширока негова фамилија сум во ок односи, зошто да не бидам, лошо од никој не сум видела.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Кај нас заостануваме со сè :D Да, најголем проблем е тоа што не може меѓусебно користење здравствено и не се наследуваат еден со друг партнерите, инаку другото не е потешко него во склучен брак.
Може да функционира но во суштина е за оние кои не се сигурни во себе, па за да не им се бројат разводи, оти лошо звучи кога ке кажеш ова ми е девети развод, истото го книжат на конто дечковци или девојки, не сум разведена тој ми беше дечко...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.971
Поени од реакции
7.623
Еве преживуваат и се супер луѓе и без татковци. Би го "осудила" ако не најдам партнер.
Подобро да го "осудам" на тоа, него на токсична средина со несреќни двајца ;)
Podobro i da ne go pravish!
I DA dete bez eden roditel NIKOGASH nema da se razvie pravilno!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.748
Може да функционира но во суштина е за оние кои не се сигурни во себе, па за да не им се бројат разводи, оти лошо звучи кога ке кажеш ова ми е девети развод, истото го книжат на конто дечковци или девојки, не сум разведена тој ми беше дечко...
Е како не :D
Јас не бев во брак заради тоа што немаше потреба реална, сè што имавме имавме на име на двајцата, дете немавме - да имавме веројатно ќе бевме во брак, не заради да почитуваме традиција туку заради олеснување на шалтерските заебанции низ животот.
Бракот е договор со државата и служи за заштита на двајцата кои го склучуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom