Трета Израелско - Либанска војна.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.348
Јас не сум следбеник на Палчо, што значи дека твоие неистомисленци ги сметаш за глупи. Сам си доказ за тоа...

А доказ имаш и во дописот #1.300.

Автоматски споено мислење:

За почеток, не мора да им стори ништо-самото поседување нуклеарни полнења од страна на Израел е доволна причина за сите околни Арапи да „седат мирни„-барем додека и самите не стекнат а-бомба.

А ако мора, Израел ќе може да ги „просветли„ со светилка во печуркаст облик...која навистина ќе биде видлива на километарска оддалеченист.

Тоа што Израел „рутински„ рамни цели станбени објекти и населби, само по себе е показател за бесот со кој Евреите маваат на своите соседи...и ништо нема да ги спречи да „фрлат„ и нуклеарка....оти тие се, нели, „одбраниот народ„, а нивниот бог е гарант за таа „одбраност„.
Па нема некоја држава дирекно да влезе во конфликт доволно е да ги наоружаат муџите па нека фрлаат нуклеарка тоа ти е исто ко на хутите да им се заканиш со нуклеарка

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.757
За почеток, не мора да им стори ништо-самото поседување нуклеарни полнења од страна на Израел е доволна причина за сите околни Арапи да „седат мирни„-барем додека и самите не стекнат а-бомба.
Со герила ќе се справуваат со нуклеарки, па макар и тактички?

Арапските држави нема фронтално да нападнат, ќе ги овозможат the usual suspects (Хамас/Хезболах) да гинат за нив. Сите гледаме дека Израел без САД нема капацитет ниту со Хамас да издржи ваква војна на истрошување. Хамас ќе ги гаѓаат со нуклеарки? Најпосле колку е голем Израел за и самите да не се сјебат, fallout, сјебување на и онака слабиот aquafier, итн.

Израел без САД, и претходно Британија, ниту можел да настане, ниту па сега може да постои... А инаку САД се во надолна спирала, како што впрочем гледате сите што имате три чисти (за нафовци logic need not apply, тоа го знаеме).

Ова е од Haaretz:

Israeli Air Force Official: Without U.S. Aid, Israel Couldn't Fight Gaza Beyond a Few Months

A senior air force officer also tells Haaretz about the international cooperation that thwarted Iran's attack in April and delivered a preemptive strike on Hezbollah in August, amid efforts for Israel to decrease this dependence. The senior air force official told Haaretz that without the Americans' supply of weapons to the Israel Defense Forces, especially the air force, Israel would have had a hard time sustaining its war for more than a few months.

Oва е од Март:
OSINT Reveals Unprecedented Extent of U.S. Arms Airlift to Israel Since Oct. 7
The Biden administration has reportedly made 100 secret arms sales to Israel since start of Gaza war. Publicly available flight data shows how it unfolded.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
Па нема некоја држава дирекно да влезе во конфликт доволно е да ги наоружаат муџите па нека фрлаат нуклеарка тоа ти е исто ко на хутите да им се заканиш со нуклеарка
....

Со герила ќе се справуваат со нуклеарки, па макар и тактички?
Не, не напишав такво нешто.

Нуклеарките за Израел се „сретсво за одвраќање„, како што им е улогата и кај државите кои се по обем мали, но сакаат да бидат „свои на свое„, како што тоа го чини С. Кореја. С. Кореја е исмевана, ама никој не ја напаѓа, иако има сили кои „радо„ би ја срамниле...

Израел веќе ги победи сите соседни арапски држави (1967-1973), па затоа истите со прст не мрднаа да им помогнат на Палестинците, ниту се заканија на Израел со воени напади.

Израел има конвенционални сретства за справување со герилците и затоа не ми требаат а-бомби против нив. Јасно е дека користење а-бомби на мали географски растојанија може да му се врати негативно на самиот Израел.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.757
Израел има конвенционални сретства за справување со герилците и затоа не ми требаат а-бомби против нив. Јасно е дека користење а-бомби на мали географски растојанија може да му се врати негативно на самиот Израел.
Ахем, ок, ама редно е и да се читаме...

Haaretz:
https://archive.ph/BdVRw

Israeli Air Force Official: Without U.S. Aid, Israel Couldn't Fight Gaza Beyond a Few Months

A senior air force officer also tells Haaretz about the international cooperation that thwarted Iran's attack in April and delivered a preemptive strike on Hezbollah in August, amid efforts for Israel to decrease this dependence. The senior air force official told Haaretz that without the Americans' supply of weapons to the Israel Defense Forces, especially the air force, Israel would have had a hard time sustaining its war for more than a few months.

Oва е од Март:
The Biden administration has reportedly made 100 secret arms sales to Israel since start of Gaza war. Publicly available flight data shows how it unfolded.
https://archive.ph/vOcmK

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Национална стратегија. Ти можеш да велиш дека не сум во право, и дека времето ќе покаже. Но факт е дека веќе и покажува, ако погледнеме низ историјата и како никнале еврејските населби на западниот брег, Источен Ерусалим, Голанската висорамнина. Сите се нели после воен конфликт. Каде што Израел го користи правото нели на самоодбрана, но тука кај нив логиката вели не само што ги елименираат противниците туку и ги иселуваат. Дали е тоа правилно или не, нема да говорам. Признато е во некое си кревко меѓународно право дека е илегална окупација. И сета тоа населување е спонзорирано од Израелската држава. Над 700.000 евреи живеат во такви населби.

Мене ми е јасно дека сите сме субјективни, и дека повеќето гледаат низ призмата на џихад и такви стереотипи кон муслиманите и исламот. Но објективно на сите ни е јасно што се случува. Не ми е целта да судам. Сум кажал неколку право, може само да им се честита на Израел како спроведува национална политика и дејствува за своите интереси. Нема таму Зајо, Бучко, Фрчко мрчко фаци на политичари.
Премногу голем ризик е да ја чистат Газа. Нема веќе никој да застане позади нив, па дури ни САД. Не е ова време крај на 19 век, па чисти територии без реперкусии.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.757
„Нема веќе никој да застане позади нив“... Да, пошто ова е чесен свет во кој живееме и нечесните работи не поминуваат без осуда и бојкотирање.

Чуму овие релативизации и проекции „не е така затоа што ќе било вака“.
Израел дефакто и дејуре има државна политика на етничко чистење. Израел така е создаден, со етничко чистење. Од Накгба в.1 па до сега, етничко чистење без престан.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
„Нема веќе никој да застане позади нив“... Да, пошто ова е чесен свет во кој живееме и нечесните работи не поминуваат без осуда и бојкотирање.
Живееме во свет кај што веќе не владее телевизијата за релативизација на злоделата. Па така можеби тие во близина се затекнати, но подржувачите на Израел, се бајаги подалеку од регионот и нивното вмешување во голема мера зависи од јавното мислење. Да не зависеше, ПР-от нема да имаше главна улога во денешните војни.

Чуму овие релативизации и проекции „не е така затоа што ќе било вака“.
Израел дефакто и дејуре има државна политика на етничко чистење. Израел така е создаден, со етничко чистење. Од Накгба в.1 па до сега, етничко чистење без престан.
Пак се враќаме во историја, ако Израел е така настанат, како се настанати 3-4 муслимански држави во регионот на територии кај што до пред 100тина години мнозинство биле православни ?

На крајот испаѓа дека секоја држава во регионот е направена на база на етничко чистење, некако му доаѓа како природна генеза на државите таму. Прво и основно што бараат Турци во Мала Азија, па после што бараат Арапи во Сирија и Ирак.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.757
Повторно релативизации. Не можеш ни една работа стрејт да ја дискутираш без релативизирање и спинови... „Да ама...“

Ете замисли дека и да е точно тоа што го дигресираш, дали тоа ја менува вистинитоста на тоа што јас го кажав?
Или Израел ова го прават заради освета кон Османлиите, за да осветат Православните кои демек многу ги сакаат. Си ги викаат Гојими, си ги гушкаат, и не им даваат ни една сликичка од крст на гробовите кога гинат за Израел... Ама многу ги сакаат Православните.

До толку ги сакаат Православните што морално и медиумски ги подржувале Османлиите кога овие ги требеле Ерменците во Ерменскиот геноцид.
Абе срциња се Евреите. Скроз е у реду што Евреите прават етничко чистење јер... вметни_причини_како_холакост_обожаваатправославни_итн_итн

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.853
Поени од реакции
12.940
Премногу голем ризик е да ја чистат Газа. Нема веќе никој да застане позади нив, па дури ни САД. Не е ова време крај на 19 век, па чисти територии без реперкусии.

Дали е грешка или го прокалкулирале тој ризик, Израел најдобро знае.
Добра подршка имаат пример од Трамп и Мерц(кандидатот на ЦДУ) во Германија.Политичари што ќе би требало да ги видиме наредните години во Сад и Европа. Најсилните сојузници на Израел.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Добра подршка имаат пример од Трамп и Мерц(кандидатот на ЦДУ) во Германија.Политичари што ќе би требало да ги видиме наредните години во Сад и Европа. Најсилните сојузници на Израел.
Има граници до кои може популистите и националистите во Европа да го поддржуваат Израел, базирано на тоа што муслиманите го прават низ Европа (силувања, убиства, криминали). Но сепак мислам дека ова не е времето на втора светска војна и ќе се повлече Израел од Газа. Ако не се повлечат, тогаш тоа ќе биде на крајот на штета на Израел.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.757
Едно е да анализираш причини зошто прават етничко чистење, друго е да си тотално во denial дека прават етничко чистење. Кај него е второво.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Повторно релативизации. Не можеш ни една работа стрејт да ја дискутираш без релативизирање и спинови... „Да ама...“

Ете замисли дека и да е точно тоа што го дигресираш, дали тоа ја менува вистинитоста на тоа што јас го кажав?
Или Израел ова го прават заради освета кон Османлиите, за да осветат Православните кои демек многу ги сакаат. Си ги викаат Гојими, си ги гушкаат, и не им даваат ни една сликичка од крст на гробовите кога гинат за Израел... Ама многу ги сакаат Православните.

До толку ги сакаат Православните што морално и медиумски ги подржувале Османлиите кога овие ги требеле Ерменците во Ерменскиот геноцид.
Абе срциња се Евреите. Скроз е у реду што Евреите прават етничко чистење јер... вметни_причини_како_холакост_обожаваатправославни_итн_итн
Јас не те коментирав тебе, ти ме коментираш мене. Така да не е релевантно јас да те демантирам тебе, ниту ми било намерата тоа поготово не во случајов. И незнам зошто се наоѓаш повреден јас само ги кажувам фактите за Палестинците, кои дефакто и после Отоманците учествувале во геноциди на христијани, на Балканот во втора светска војна, во Либан, во Босна, во Сирија, во Ирак... И нема потреба да имаш батрхт околу тоа.

Тоа се факти. Тоа што им се случува сега на палестинците е истото она што они го правеле во блиското а богами и во далечното минато. Тоа е тоа.

Историјата не почнува од Накгба, туку далеку пред тоа. А за тоа што им се дешава на муслиманите и не треба многу да ме боли стапот, имајќи во предвид што правеле тука истите тие. И да ти кажам искрено ич не ме ни боли.

Едно е да анализираш причини зошто прават етничко чистење, друго е да си тотално во denial дека прават етничко чистење. Кај него е второво.
Ти имаш denial дека Палестинците учествувале во етничко чистење на православни, нешто што се десило и го релативизираш тоа. Јас само коментирам дека све ова ако заврши со етничко чистење во Газа, ќе биде штетно по Израел и затоа мое мислење е дека ќе прекине.

Јас не сум следбеник на Палчо
Не би рекол...
Е ајде де, ако не е обид од власта да ја елиминира „Десна„, тогаш што е во прашање?...

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.757
Јас не те коментирав тебе, ти ме коментираш мене
Не те коментирам тебе како личност, коментирам како дискутираш на темава... А во прв момент кога не сакаш да се соочиш со факти, веднаш релативизираш. Еве го сега случајов ова се дешава:
- Израел дефакто и дејуре прави етничко чистење и геноцид
- „Да ама Османлиите правеле геноцид“

Нонсенсично е тоа релативизирање, и некој мора да те соочи со фактите.

И незнам зошто се наоѓаш повреден јас само ги кажувам фактите за Палестинците, кои дефакто и после Отоманците учествувале во геноциди на христијани, на Балканот во втора светска војна, во Либан, во Босна, во Сирија, во Ирак... И нема потреба да имаш батрхт околу тоа.
Батх'ртот очигледно е твој, секогаш кога ќе се спомнат Евреи. Од најмало нешто до најголемо, од нивните навреди со нарекување Гојим до нивните етнички чистења и геноцид, се чуствуваш повикан да ги браниш. Евреин (што не е Ционист) не би ги бранел оволку колку тебе.

Отоманците учествувале во геноциди на христијани
Па јас те соочив со фактот дека Евреите биле соработници на Османлиите кога го правеле Ерменскиот Геноцид, во пи-ар делот на работите.
И тоа тогаш го релативизираше.
А пази колку навиваше за Ерменците, но сега кога се работи за Евреите - лагано ги испушташ Ерменците низ вода. Што е со Евреите што дотолку ги браниш, дури и за работи за кои ОЧИГЛЕДНО СЕ КРИВИ.

Историјата не почнува од Накгба, туку далеку пред тоа. А за тоа што им се дешава на муслиманите и не треба многу да ме боли стапот, имајќи во предвид што правеле тука истите тие. И да ти кажам искрено ич не ме ни боли.
Не знам за тебе, ама мене ме боли прво тоа што истиве бараби ни ги натоваруваат тие мусли во Европа. Уште повеќе ме боли неправдата, пошто и Македонија како Палестина си страда заради територијални агресии од соседите, заради негирање на индентитет, историја, и државност. И сите тие што поддржувале нам да ни ги прават тие срања, истите се и позади Евреите во страњата што ги прават во Палестина и општо срањата што Евреите ги прават во Блискиот исток, па и во целиот свет.

Јас само коментирам дека све ова ако заврши со етничко чистење во Газа, ќе биде штетно по Израел и затоа мое мислење е дека ќе прекине.
Ционист (некој искрен, ако постои таков) кога би го консултирале сега, ќе ти се насмее и ќе ти објасни дека сето ова што се дешава сега почна и се дешава заради етничко чистење... Некако на сите им е јасно тоа, само на тебе не.

Еве поздрав од Ерменците во Израел:

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Ахем, ок, ама редно е и да се читаме...

Haaretz:
https://archive.ph/BdVRw

Oва е од Март:
https://archive.ph/vOcmK
ISRAELI AIR FORCE OFFICIAL...Кој е тој? Име презиме? Нешто ово оно? Или пропагандата на најјако пуштена, а ти на врв на центрифуга пуштен а? И нам ни го велиш истото?! Или нам сакаш да не превеслаш жедни преку вода, демек еве официјално лице кажало...My ass...

ЛАГА

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.757
Кој е тој? Име презиме?
Haaretz е медиумот, нив јави им се и соопшти им дека веднаш треба да ти ги откријат изворите... Ако им се заканиш дека вака ќе ги смориш од замарање, веројатно и ќе ти удоволат на барањата. :unsure:

Во најмала рака, новинарот автор е потпишан. Прашај го него:

Kajgana Shop

На врв Bottom