Трета Израелско - Либанска војна.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Nahma Nadich, deputy director of the Jewish Community Relations of Greater Boston writes:

I definitely see goy as a slur — seldom used as a compliment, and never used in the presence of a non-Jew.
adding[27]

That's a good litmus test: if you wouldn't use a word in the presence of someone you're describing, [there is a] good chance it's offensive.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Зошто Христијанин не би се навредил ако го наречат паган?
И каде го најде преводот „паган“, ете пребарав и никаде не велат дека гој = паган.

Освен тоа дефинитивно има десигнирана навредлива конотација: Goy

In modern Hebrew and Yiddish, goy is a term for a gentile, a non-Jew. Through Yiddish, the word has been adopted into English also to mean "gentile", sometimes in a pejorative sense. As a word principally used by Jews to describe non-Jews, it is a term for the ethnic out-group. Wikipedia
Значи или ме дупчиш сега или незнам што е работата... Гој ти е не-Евреин. Тоа што ние го нарекуваме незнабожец, тоа кај нас може да биде и друга религија. Убаво ти пишува во википедија, значи го има и во стариот завет, и тоа како што гледам бајаги се користи во петокнижието. Тоа петокнижие го користиме преведено и во нашата религија.... А тоа значи дека сепак поимот е од стариот завет, како што кажав, а не е од талмудот, како што тука некои секташи сакаат да прикажат и пази да го оправдаат холокаустот со тој збор.

И ете во Јидиш го користеле и во лош контекст, но тоа генерално не му е значењето, само му дава контекст на пејоративната реченицата, да се знае дека се работи за не-евреин. Нешто слично како што од турско ни останало „проста и необразована раја“. Или сељак на пример.

Во Црквата, поимот „паган„ се преведува, односно се однесува на народ кој е „поган„, односно народ кој е лош/зол, како негов колективен карактер, и ради својата обезбоженост чини зли дела.
Ете твојата секта може не признава ама гој се користи и во стариот завет и тоа во тората. Може треба да отидеш на консултација со твојот арчсвештеник у затвор.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
И ете во Јидиш го користеле и во лош контекст, но тоа генерално не му е значењето, само му дава контекст на пејоративната реченицата, да се знае дека се работи за не-евреин. Нешто слично како што од турско ни останало „проста и необразована раја“. Или сељак на пример.
Сега кога Евреи ти кажуваат дека во основа е навреда, ти иди па објасни им ним дека не си го знаат јазикот.

Значи или ме дупчиш сега или незнам што е работата...
Не разбирам зошто ги браниш дури и за вакви глупави неодбранливи работи.
Но ок, ај да кажеме дека е доста смарање со Гој/Гојим... Кога сме кај навредливи работи окулу Евреите: Што ќе кажеш за делот дека еднаш кога Месијата ќе им дојдел, сите Гоји ќе биделе слуги/робови (зависно од толкувањето) на Евреите.

Го начнувам ова, затоа што ваквите работи, заедно со лихвата, со промовирањето разврат и хомесексуалност, во поново време манипулирање и упропастување цели држави, итн.. Ги прават поразбирливи историските моменти со Евреите.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
... А тоа значи дека сепак поимот е од стариот завет, како што кажав, а не е од талмудот, како што тука некои секташи сакаат да прикажат и пази да го оправдаат холокаустот со тој збор.
Цитирај стих од Стариот Завет, каде е наведен поимот „гоји/гои„.

Ете твојата секта може не признава ама гој се користи и во стариот завет и тоа во тората. Може треба да отидеш на консултација со твојот арчсвештеник у затвор.
Ако веќе одиме на „ти„.

Ајде иди кај твојот рабин, нека ти го „отсече„ и нека те прими во неговата религија. Еве, сектата „Хабад„ е најактивна па можеш кај нив да се обратиш...таму е и Иванка Трамп...а може и самиот Доналд.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Сега кога Евреи ти кажуваат дека во основа е навреда, ти иди па објасни им ним дека не си го знаат јазикот.

Не разбирам зошто ги браниш дури и за вакви глупави неодбранливи работи.
Но ок, ај да кажеме дека е доста смарање со Гој/Гојим... Кога сме кај навредливи работи окулу Евреите: Што ќе кажеш за делот дека еднаш кога Месијата ќе им дојдел, сите Гоји ќе биделе слуги/робови (зависно од толкувањето) на Евреите.

Го начнувам ова, затоа што ваквите работи, заедно со лихвата, со промовирањето разврат и хомесексуалност, во поново време манипулирање и упропастување цели држави, итн.. Ги прават поразбирливи историските моменти со Евреите.
Ги бранам? Значи се збореше тука дека е од талмудот, се збореше дека е навредлив зборот, А испадна дека стварно го има и во библијата која и ние ја користиме и на кои сме му дале превод. Сега релативизираш сосема неферски и тоа го релативизаш линкот кој ти го сподели најверојатно несакајќи пошто тоа што го пишува внатре не ти иде во полза.

Ајде пак:

In modern Hebrew and Yiddish, goy (/ɡɔɪ/; גוי‎, pl.: goyim /ˈɡɔɪ.ɪm/, גוים‎ or גויים‎) is a term for a gentile, a non-Jew.[2] Through Yiddish,[3] the word has been adopted into English (pl.: goyim or goys) also to mean "gentile", sometimes in a pejorative sense.[4][5][6] As a word principally used by Jews to describe non-Jews,[5] it is a term for the ethnic out-group.[7]

Значи еве ти го значењето и се кажува дека во Јидиш, кој денеска не се користи веќе, понекогаш се користи во негативна конотација.

Но секој збор може да се користи во негативна конотација, па како што гледаме тука и зборот Евреин. Тоа не значи дека самиот збор е навредлив.

Цитирај стих од Стариот Завет, каде е наведен поимот „гоји/гои„.
Види, општо познато е дека вие, следбениците на Палчо сте малце повеќе спорички, па така да може твојот арчсвештеник ти кажал дека библијата господ ја дал на Македонски јазик и треба да го бараме таму зборот гој. Но за среќа ете ванлок сподели линк на кој си пишува...

The word goy means "nation" in Biblical Hebrew.[12][13] In the Torah, goy and its variants appear 560 times in reference to both the Israelites and the non-Israelite nations.[14]

The first recorded usage of goyim occurs in Genesis 10:5 and applies to non-Israelite nations. The first mention of goy in relation to the Israelites comes in Genesis 12:2, when God promises Abraham that his descendants will form a goy gadol ("great nation").[15]

One exception is in Genesis 14:1, where it states that the "King of Goyim" was Tidal. Bible commentaries suggest that the term may refer to Gutium. In all other cases the meaning of goyim is 'nations.'[16][8]

In Exodus 19:6, the Israelites are referred to as a goy kadosh, a "holy nation".[12][17] One of the more poetic descriptions of the chosen people in the Hebrew Bible, and popular among Jewish scholars is goy ehad b'aretz, or "a unique nation upon the earth" (2 Samuel 7:23 and 1 Chronicles 17:21)[18]

И како што гледаме воопшто нема никаква негативна конотација тој збор. Буквално блага верзија на турското раја/народ.

Ако веќе одиме на „ти„.

Ајде иди кај твојот рабин, нека ти го „отсече„ и нека те прими во неговата религија. Еве, сектата „Хабад„ е најактивна па можеш кај нив да се обратиш...таму е и Иванка Трамп...а може и самиот Доналд.
Не се бавтам јас со секти, ти си тој што можеби ќе му стане следна кафекуварка на твојот Арчсвештеник. Кишишев му испадна Јуда го предаде. Уствари чекај, Палчо ти е Арчсвештеник или можда месија.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
понекогаш се користи во негативна конотација.
За мене кога Евреин ќе каже, не го користиме пред неевреи затоа што е навредлив, тоа за мене иде пред сите „технички“ објаснувања.

Ајде етимологија на Чифутин.
Borrowed from Ottoman Turkish چفوت (çıfut), from Persian جهود (johud).
From Middle Persian [Book Pahlavi needed] (yhwt' /⁠jahūd⁠/, “Jew”).
جهود • (johud) (plural جهودان (johudân))
(archaic) Jew
(now offensive, ethnic slur) yid, kike

Значи Чифутин првично/архаично значи Евреј по Персиски... Ахем, понекогаш се користи во негативна конотација. Куп луѓе може и не знаат дека воопшто има негативна конотација, овде имаме куп турцизми. Ете Пророкот архаично може го употребува. Токму како што гој/гојум понекогаш бил навреда, некогаш не бил (ваљда зависно од планетарните потреби за правдање на Евреите).

Крајно пошто изворно значење на Чифутин е персиски и турски ексоним за Евреи, ако сега е навреда, тогаш тоа е затоа што некако Евреите интерполирале/перцепирале навреда од тој збор. Ако ние неевреите интерполираме/перцепираме навреда од Гојим, тогаш тоа дефакто е навреда.

Ако Чифутин е навреда, тогаш и Гојим е навреда. Или и двете не се навреда... Или едното, или другото. You can't have it both ways како што велат Америте.
А ако сеуште не ми ја разбираш поентата, дефитинивно се откажувам.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
И како што гледаме воопшто нема никаква негативна конотација тој збор. Буквално блага верзија на турското раја/народ.
Секако дека нема негативна конотација; Постанокот е пишуван од Боговидецот и Богоугодникот Мојсеј, не од некои рабини од XII век од н.е., кои ја „надградиле„ и „прошириле„ Тората во облик од Талмуд.

Еве што пишува во македонскиот превод на Битие, 10.5:

„...Од нив се разгранаа одделни народи во земјите свои, секој според јазикот свој, според родот свој и народот свој...„.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Секако дека нема негативна конотација; Постанокот е пишуван од Боговидецот и Богоугодникот Мојсеј, не од некои рабини од XII век од н.е., кои ја „надградиле„ и „прошириле„ Тората во облик од Талмуд.

Еве што пишува во македонскиот превод на Битие, 10.5:

„...Од нив се разгранаа одделни народи во земјите свои, секој според јазикот свој, според родот свој и народот свој...„.
Од кај е преводот ?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
Не се бавтам јас со секти, ти си тој што можеби ќе му стане следна кафекуварка на твојот Арчсвештеник. Кишишев му испадна Јуда го предаде. Уствари чекај, Палчо ти е Арчсвештеник или можда месија.
Ама секако дека не се бавташ со секти, туку со Богоубијци...

Од кај е преводот ?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Ако Чифутин е навреда, тогаш и Гојим е навреда. Или и двете не се навреда... Или едното, или другото. You can't have it both ways како што велат Америте.
А ако сеуште не ми ја разбираш поентата, дефитинивно се откажувам.
Кажав и претходно дека Чифутин е можеби дојден со Турците, ама не бев сигурен, еве ти ми кажа дека сум во право и самиот збор означува збор за Евреин. Иначе јас ти кажувам дека додека живееле тука Евреи, зборот Чифутин и кај нас и во Бугарија го користеле за да ги навредат. Значи буквално кога сакаш да навредиш некој користиш Чифутин, како на пример Србенда или слично. Значи не зборам за во Турција, не зборам за на никое друго место, кај нас се користи експлицитно како навреда. Значи не конотацијата, туку зборот. Впрочем и ако не се праиш наудрен, ќе видиш дека и тука на форумов се користи чисто како навреда.

Додека гој понекогаш се користи во конотација да се навреди неевреин. Како на пример што кажува линкот што го прати „Гој е секогаш Гој“. Тоа ти е еднавко ко да кажеш „Евреин е секогаш Евреин“ или „Бугарин е секогаш Бугарин“. Значи му даваш конотација. Иначе ете видовме што значи, раја, народ...

Не дека мене ми смета да си се викате како сакате, ама чисто да се знае што значи и за што се користи.

Ама секако дека не се бавташ со секти, туку со Богоубијци...
Добар си, ако продолжиш вака ќе седиш лево до твојот месија, ама во Идризово, да му бидеш домаќинка.

Види стварно кое откровение, во Македонската верзија на Библијата не се користи зборот Гојим... Ај сега дај ми го оригиналот еврејската Тора да видиме дека не се користи.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
Добар си, ако продолжиш вака ќе седиш лево до твојот месија, ама во Идризово, да му бидеш домаќинка.
Ова е твоја закана до мене?...

Види стварно кое откровение, во Македонската верзија на Библијата не се користи зборот Гојим... Ај сега дај ми го оригиналот еврејската Тора да видиме дека не се користи.
Барај го кај твоите, тие го имаат „оригиналот„.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
На ова долу мислев, а не да направам целосна паралела наназад 6 векови.
Кажи што е неточно од ова долу:

Македонија, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Грција/Бугарија/Шќиперија, идентитет/јазик/историја негирани од Грци/Бугари/Шќиптари, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.
Палестина, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Израел (скоро па целата во нивниот случај), идентитет/јазик/историја негирани од Евреите, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.
Европските курвештии и САД се пролазна станица за тоа што се случува на Балканот, Мала Азија и Блискиот и Средниот исток.

Не е светот пркнат од вчера, па ајде да замижиме све тоа што се дешавало претходно. Све си има свој контекст, секое случување. Ако не гледаме во историјата назад, тогаш чему расправата дека евреите им ја земале земјата на палестинците... Разбираш сакал неќел одиш наназад. Затоа ти викам, можеби ти не толку сега (порано да), ама многу истомисленици твои во темата го отвараат историскиот контекст на темава, која воопшто не им одговара на палестинците во случајов. А за темава не можеш селективно или одиш со став за историја, па после се бориш во комплицираните лавиринти на настаните или едноставно ги осудуваш и двете страни за насилството. Значи бомбрадира и Израел, ама и Хамас држи човечки штитови во зградите. Накратко, многу гадна војна е во прашање.

Ова е твоја закана до мене?...
Закана? Јас не сум човек кој суди и пресудува... тоа сам си го правиш со твоите постапки :)

Барај го кај твоите, тие го имаат „оригиналот„.
Јас немора да го барам од никого, знам дека во Тората се користи поимот гој/гојим 560 пати и дека е преведен кај нас (МПЦ) со незнабошци или народ зависно кај се користи и во кој контекст. А како е во вашата секта незнам..

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
Закана? Јас не сум човек кој суди и пресудува... тоа сам си го правиш со твоите постапки :)
Уф...сега ми е полесно...а таман помислив дека ќе бидам Палчова кафекуварица...(y)

Јас немора да го барам од никого, знам дека во Тората се користи поимот гој/гојим 560 пати и дека е преведен кај нас (МПЦ) со незнабошци или народ зависно кај се користи и во кој контекст. А како е во вашата секта незнам..
Ајде да ти помогнам...

Во Постанок 10.5 е време во кое Евреите напросто не постојат како засебен народ!

Тогаш, кој народ е „паган„ во тие времиња? Кој народ е „човеколико животно„? Зарем Бог, под чија благодат е пишувано Петокнижето и целото Писмо би го потценил она кое самиот го створил?

Можеш да се утепаш од барање стихови од „оригинали„ и од „преводи„, ама не можеш да избегаш од фактот дека записите од Светото Писмо се изработени од Богогугодници, не од самоповикани рабини кои „прошируваат„ и надградуваат„ по својот памет...и исклучиво во Еврејска корист и „супериорност„.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom