Иран

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.400
Поени од реакции
24.553
Што значи дека не се спремиле за 2-3 месеци, самиот си го потврди тоа со цитираново.
ne. UCK e spremena za 2-3 meseci a toa sto imala personal veke spremen i logistika na tanjir e nesto sto bukvalno sekoja drzava, da ne kazam sekoe pleme go ima vo denesno vreme. potrebno e samo da gi koordiniras i najdes lugeto.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.853
Поени од реакции
12.940
Со Иран? Сакаш да кажеш некој проформа напад?
Па со оглед на тоа дека Иран повеќето од нападите ги соопштуваше претходно до САд, дали директно или индиректно.
Автоматски споено мислење:

Еден познат лик од Србија (д-р Несторовиќ) вели дека во Иран слетуваа(т) по 2 воени „Иљушини„ дневно...што само по себе покажува што носат. Плус, Русија може да го „гледа„ целото небо над Иран, што значи дека може да им биде од помош на Иранците и по тоа прашање, и без „летечки радари„ („АВАКС„).

Израел го надгледува просторот на Иран преку Азербеџан.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.383
Поени од реакции
5.016
pa sekoja teroristicka organizacija e spin off od nekoja armija ili militantna grupa sto veke ima nekakov poceten trening ili prilicno lesno go dobiva. hesbula e tokmu toa so iranska podloga. isto ke bide i sega. na kraj krajeva ne treba nisto posofisticirano da napravat od stavanje pojas so dinamit da vlezat nekade. prvo ova nema bas da zavrsi lesno i brzo za israel, a posle ova ke ima 10 pati pogolem otpor. ne e prv pat israel da vleze u vakva avantura i kako sto gledas SEKOGAS im se vrakalo. nisto ti ne razbiras a ocigledno ni istorija ne znaes za da vidis kolku pati ova e povtoreno vo regionot.
Тоа со динамитот е така, да, меѓутоа не поминува кај Израел, барем не на нивна територија, и не со нивното разузнавање.

Е сега за другиов дел, со Хезболах, па 20 години се спремаа за војната.
Пред 20 години Израел страдаше прилично многу од арсеналот и борците на Хезболах.
Оттогаш, Хезболах прерасна во практично армија. Водеа војна во Сирија. После Русите најмногу придонесоа во борбите со исламистите.
Значи, ги научија лекциите во војната во 2006та, добијаа огромно воено искуство во скоро десетгодишната војна во Сирија, Иран ги опреми со разни балистички ракети, дронови и сл, добијаа подароци од Асад како Панцир ПВО, нивните сили и арсенал во Либан се зголемија драстично и ред други работи.
Значи 20 години, Хезболах се градеше и со искуство и со оружје и со се што можеш да замислиш.
Во текот на 2 месеци Израел ја елиминираше цела структура, почнувајќи од лидери, офицери, комуникации и слично, до степен да Хезболах не може да направи ниту еден координиран напад, намалувајќи му ја ефективноста на скоро нула.
Да, остануваат борците на терен, како Хамас да излегуваат од дупки, пукаат и се повлекуваат, но тоа е веќе уништена организација.
20 години, уништени во 2 месеци.
Не се надевај дека ќе изградат нешто ни приближно слично на тоа што сега веќе беше Хезболах во наредните 20 години.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.400
Поени од реакции
24.553
Тоа со динамитот е така, да, меѓутоа не поминува кај Израел, барем не на нивна територија, и не со нивното разузнавање.

Пред 20 години Израел страдаше прилично многу од арсеналот и борците на Хезболах.
Оттогаш, Хезболах прерасна во практично армија. Водеа војна во Сирија. После Русите најмногу придонесоа во борбите со исламистите.
Значи, ги научија лекциите во војната во 2006та, добијаа огромно воено искуство во скоро десетгодишната војна во Сирија, Иран ги опреми со разни балистички ракети, дронови и сл, добијаа подароци од Асад како Панцир ПВО, нивните сили и арсенал во Либан се зголемија драстично и ред други работи.
Значи 20 години, Хезболах се градеше и со искуство и со оружје и со се што можеш да замислиш.
Во текот на 2 месеци Израел ја елиминираше цела структура, почнувајќи од лидери, офицери, комуникации и слично, до степен да Хезболах не може да направи ниту еден координиран напад, намалувајќи му ја ефективноста на скоро нула.
Да, остануваат борците на терен, како Хамас да излегуваат од дупки, пукаат и се повлекуваат, но тоа е веќе уништена организација.
Не се надевај дека ќе изградат нешто ни приближно слично на тоа што сега веќе беше Хезболах во наредните 20 години.
sto ne pominuva kaj israel? ovie kukata na natenjahu mu ja raketiraa, avionot so koj patuva mu go gagaa, cekaj da se smiri malku pa ke vidis dali dinamit ne pomimuva...

za sirija teroristi tepale teroristi toa nema vrska so armija. daleku se oni od organizirana armija so tenkovi, helikopteri, artilerija... da imaa toa nemase so improvizirani raketi do vcera da vojuvaat... e sega toa ke se smeni, ke dobijat se na raspolaganje.

israel nisto ne eliminiral sto ovie sekundarno nemozat da zamenat so pomos na drzavite sto gi sponzoriraat. ako pred ova imaa 2-3000 budali sto bea spremni da zaginat sega ke imaat puta deset. ke im treba malku vreme pri prvoto primirje povtorno samo da se konsolidira i naznaci liderstvo, drugoto ne e problem, duri i cekor napred ke se so pomoderno oruzje.

za ova tvoeto da drzi voda ke treba da se unistat iran, turcija, site komsii na israel plus ksa. nema sansi toa. se dodeka dobivaat podrska od legitimni drzavi ke bidat zilav protivnik i nadevaj se deka pakistan nema da se umesa (a toa i se slucuva u pozadina momentalno https://www.mei.edu/publications/pakistans-shifting-positions-plight-palestinians-and-relations-israel ) zosto ako i oni pocnat aktivno da ucestvuvaat tek togas ke bide veselo, slobodno vidi sto vika indija za niv i kako oni gledaat na grupi koj nemaat ni ime ama imaat drzava sponzor.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Па со оглед на тоа дека Иран повеќето од нападите ги соопштуваше претходно до САд, дали директно или индиректно.
Wild card тука се налудничавите Израел а нивниот ендгејм изгледа дека провоцирање на војна со Иран. И нормално сакаат САД да им ја водат војната. Не е незамисливо. Ако лудациве почнат војна (која ќе ја изгубат во повеќето сценарија), тогаш САД ќе мораат да се вмешаат. Пошто Израел е клучен клин во раздели и владеј шемата на Блискиот Исток. Плус олигархијата нема да остави Израел да ги јаде мрак.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.150
Oчигледно е дека она беше со намера да се одложи израелскиот напад. Ако е нешто друго, тогаш јас не гледам што може да биде. Нормално дека ние сме само гледачи и го гледаме само тоа што е на површина... Барем ние што не ни е главата во шyпакот, како нафовци на пример. :D

Тоа кажано, не ми се верува дека САД сака војна со Иран. Израел иако е под контрола на олигархијата, тоа делумна контрола, не е целосна контрола. Ова сега Ционистите го прават на своја рака. Во други случаи олигарсите ги оставаат Израел да прават постојани проблеми на БИ, само тука не влегува дозвола и да отворат вакви војни... И тука изгледа е планот на Израел, да почнат војна со Иран - која војна никако не можат да ја добијат. И потоа САД да интервенира, пошто не смеат да си дозволат да го изгубат Израел клинот за раздор на БИ, копнениот носач на авиони, итн.
Не мислам дека Израел без одобрување од САД може било што да одлучи уште помалку да направи.
Ти сметаш дека без амин од Фашингтон Израел врши геноцид врз Палестинците, мене повеќе ми личи на обид од страна Фашингтон да се врати на голема врата на БИ дека се ама буквално се е нивна игра.
САД со години се обидува да го нападне Иран ама за тоа немаше повод сега преку Израел го има.

Истовремено поради недоволно америчко присуство на Балканот, апетитите на албано-исламистичките групации (ќелии) ќе бидат зголемени и поттикнати на реакција која индиректно ќе биде поддржана од Ердо и кај нас и во Албанија и во Косово со цел да го зацврсти влијанието кое го градеше неколку години.
“Недоволно америчко присуство“ ова не ти требаше.

И јас мислам дека ќе ги нападнат, прашање е само кои цели и што е договорено зад сцените и со Иран и со Израел.
Напад/војна никогаш не е договор секогаш е интерес/политика.
Една од причините зошто до сега не е нападнат Иран од САД/Израел е што Кина има големи инвестиции во последната декада таму и што скоро 1/3 (ми се чини) од нафтата ја набавува токму од Иран, секој напад врз Иран може и ќе предизвика скок на цените прво на нафтата (се проценува дека за 1-2 дена би достигнала цена од над 300 долари за барел), а потоа и на се друго.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.520
Поени од реакции
3.658

Како ги преставуваш работите како да Хезболах се готови, ете ако веќе се десеткувани и при крај зошто Израел не направи инвазија на Јужен Либан ? До сега немаат мрднато ни неколку километри внатре во Либан, едно е борба со Хамас во Газа сосем др ќе биде тука

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Не мислам дека Израел без одобрување од САД може било што да одлучи уште помалку да направи.
Ти сметаш дека без амин од Фашингтон Израел врши геноцид врз Палестинците, мене повеќе ми личи на обид од страна Фашингтон да се врати на голема врата на БИ дека се ама буквално се е нивна игра.
САД со години се обидува да го нападне Иран ама за тоа немаше повод сега преку Израел го има.
Јас мислам дека ни Израел ни САД не се тие шо се најгоре во хиерархијата на одлучување. Понатаму, тие што ги влечат конците секако го одобриле етничкото чистење и геноцидот, и нападот на Либан... Но не одобриле војна со Иран. Мислам дека тој дел Ционистиве го прават на своја рака.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.150
Јас мислам дека ни Израел ни САД не се тие шо се најгоре во хиерархијата на одлучување. Понатаму, тие што ги влечат конците секако го одобриле етничкото чистење и геноцидот, и нападот на Либан... Но не одобриле војна со Иран. Мислам дека тој дел Ционистиве го прават на своја рака.
Начелно би се согласил ама не би да одам во тие води.
Јасно е дека како што има внатрешна и надворешна политика така има и глобална политика која некој ја води, па тој што ја води ги кооординира и играчите на таблата колку е значајно во овој случај само може да се претпоставува, но тој само поставува цел а некој друг го предлага и работи планот/методот и патот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Па тука е проблемот, ништо не постигнуваат тие најгоре со почнување војна со Иран. Не е тоа војна која може да ја добијат без (пре)многу штета по нив и по САД. Но Ционистите сепак ја буткаат баш таа агенда и затоа мислам дека идат rogue во моменалнава ситуација... Затоа и протекувањето документи пред некој ден.

Не дека имам конкретно нешто на што го засновам ова мислење, но ми изгледа логично.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.150
Па тука е проблемот, ништо не постигнуваат тие најгоре со почнување војна со Иран. Не е тоа војна која може да ја добијат без (пре)многу штета по нив и по САД. Но Ционистите сепак ја буткаат баш таа агенда и затоа мислам дека идат rogue во моменалнава ситуација... Затоа и протекувањето документи пред некој ден.
Па токму за тоа се работи, не ни се познати целите на оној што ги влече конците, само ги гледаме потезите кои се повлекуваат (и врз база на достапни информации носиме некакви ставови и мислење кои се резултат на онаа што ни е дозволено да видиме) ама не знаеме која е целта на тој што управува со играта, кога би ја знаеле би можеле да речеме дали ја постигнува или не.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Таа задршка веднаш ја направив... Но од тоа што го гледаме секако ова е најлогичното. А ете тој интересна е оваа денешна зголемена авионска активност на специфична американска авијација, иако не мора да значи дека заради напад.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.150
Таа задршка веднаш ја направив... Но од тоа што го гледаме секако ова е најлогичното. А ете тој интересна е оваа денешна зголемена авионска активност на специфична американска авијација, иако не мора да значи дека заради напад.
Притисок во секој случај, а напад па сигурно предстои, обемот е непознат како и реакцијата, но се упатува дека ќе гледаме голем регионален конфликт.
Еве ги активираа и Курдите, се поставува сцената.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Еве и во Јордан се дешаваат ствари...

Conclusion. The hidden Iranian-Turkish cooperation is gradually bearing fruit, Jordan is actively moving towards resistance, there are nuances associated with the figure of Abdullah and his retinue. The US-British military presence looks more like a facade than a real contingent.

Turkish activities in Jordan can be described as Soft power (the political wing of the local Ikhwans), while the Iranians are more likely to use elements of hard power (Iraqi resistance factions in Syria and on the Iraqi-Jordanian border). Thus, the political noose is already tightening around the autocracy of Abdullah II. We will find out what happens very soon. A year ago, I warned that all the most important things on the anti-Zionist front would begin in Jordan.

Kajgana Shop

На врв Bottom