Трета Израелско - Либанска војна.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.210
За неговите тој ќе е херој без разлика каде и како бил убиен, дали во бункерот или надвор. Од неутрална гледна точка, човек што наредил убивање и мачење цивили не може да биде херој
Pa tuka vi idi celata zabuna, pogresna upotreba na zborovi. Herojski zaginal ne znaci po difolt deka e heroj, moze poprikladno bi bilo da se napisese hrabro namesto herojski zaginal.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.752
moze poprikladno bi bilo da se napisese hrabro namesto herojski zaginal.
Семантички разлики, секако дека за умирањето се зборува. Не за животот и делото.

Ама они консумираат еврејски помии, гледаат некои видеа во 120р резолуција каде нусот носи Версаче влечки и битпазар Гучи чанта... Разбираш, тоа значи дека Синвар бил копиле. Па сеедно ако умрел борејќи се сам против многу Евреи со тенкови и дронови, без предавање, борба до смрт. Евреите кажале така дека било, и значи мора да е копиле.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Pa tuka vi idi celata zabuna, pogresna upotreba na zborovi. Herojski zaginal ne znaci po difolt deka e heroj, moze poprikladno bi bilo da se napisese hrabro namesto herojski zaginal.
Нема врска, пак тој за Хамас херојски загинал. И тие од Диво Насеље херојски загинаа.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Глуп си, или се правиш?
Побара пример, ти се даде пример... Сакаш да релативизираш? Секако дека сакаш да релативизираш.
Се закопа со „примерот“, затоа што спореди орда која крвнички нападна и уби 1000-1500 души, со група луѓе кои нападнаа воени објекти, пруги и банки на начин да избегнат и да минимизираат евентуални жртви. Тонеш се подлабоко и подлабоко, УЧК се херои, Гемиџиите се ХАМАС, што е следно?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.210
Епа автоматски, за Хитлер овој би бил херој, пошто духовен татко му е Амин Ал Хусеин на типов. А тоа по автоматизам за нас го прави злосторник. Тоа мислам ако размислуваме во историски контекст на нашите непријатели.
Mnogu navlegvas nepotrebno vo gluposti.
Za moment batali istorija, vera, ubeduvanja.
Ili uste podobro zamisli si nekoja istoriska licnost koja zaginala ajde vo borba protiv neprijatelot a ne si emotivno povrzan so nea na nikakov mozen nacin. Kako nosis zaklucok dali taa hrabro zaginala ili ne , sto ti e kriterium.
Ete El Alamo taka prvo mi teknuva, se nadevam deka i so Teksas i Dejvid Kroket ne si emotivno povrzan. Tie kako zaginale, hrabro ili ne ?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Mnogu navlegvas nepotrebno vo gluposti.
Za moment batali istorija, vera, ubeduvanja.
Ili uste podobro zamisli si nekoja istoriska licnost koja zaginala ajde vo borba protiv neprijatelot a ne si emotivno povrzan so nea na nikakov mozen nacin. Kako nosis zaklucok dali taa hrabro zaginala ili ne , sto ti e kriterium.
Ete El Alamo taka prvo mi teknuva, se nadevam deka i so Teksas i Dejvid Kroket ne si emotivno povrzan. Tie kako zaginale, hrabro ili ne ?
Незнам, треба да прочитам и да ти кажам за тој пример. Ама ти реков ја имам поентата. Секогаш за неговите тој ќе си биде национален херој.

Иначе за глупостите ти го спомна Хитлер не јас.

Еве ќе ти кажам друг историски пример, кој ти ја носи поентата, па може и на другите ќе им се разјасни што сакаш да кажеш, љубиш ребуси да поставуваш. После битката на Ножот кога Турците ја победиле битката, Главниот од Турскиот аскер, наредил да им се даде плотун за херојската смрт на комитите и ги викнал селаните од околните села да ги закопаат со почести.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.752
Се закопа со „примерот“, затоа што спореди орда која крвнички нападна и уби 1000-1500 души, со група луѓе кои нападнаа воени објекти, пруги и банки на начин да избегнат и да минимизираат евентуални жртви. Тонеш се подлабоко и подлабоко, УЧК се херои, Гемиџиите се ХАМАС, што е следно?
Израел ти кажа дека банки се воени објекти?

Гемиџиите се херои, и никој не ги става на кантар со Хамас. Но ти побара пример и пример доби. Тоа што ти не можеш да разбереш е дека кога како мал се бориш против голем удираш по што можеш... И тоа никако не е исто со ова Израел што го прави, Израел не мораат да убиваат цивили ама свесно одбираат да го прават тоа. Доктрини имаат објавено со такви методи, ама тоа го нема на филмови и по утакмици.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.210
Незнам, треба да прочитам и да ти кажам за тој пример. Ама ти реков да имам поентата.
Sto ke procitas, meksicki ili amerikanski izvori ?
Za meksikancite ovie bile secesionisti, olos, uck po nasi, za amerikancite narodni heroi.
Ali bitnoto vo cela prikazna e deka hrabro se borele do smrt protiv mnogu pojak i pomnogubroen neprijatel. Mozele i da se predadat, ili da se povlecat. Resile toa sto resile i zaginale kako sto zaginale. Ko Pitu Guli ;)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Израел ти кажа дека банки се воени објекти?

Гемиџиите се херои, и никој не ги става на кантар со Хамас. Но ти побара пример и пример доби. Тоа што ти не можеш да разбереш е дека кога како мал се бориш против голем удираш по што можеш... И тоа никако не е исто со ова Израел што го прави, Израел не мораат да убиваат цивили ама свесно одбираат да го прават тоа. Доктрини имаат објавено со такви методи, ама тоа го нема на филмови и по утакмици.
Кај пишав дека банка е воен објект? Ти пишав воени објекти, пруги, и банка. Отоманска банка. Нападната е ноќе кога нема жив човек во истата освен чуварите.

„Израел дали ти кажа“ :pos:
Се читаш што пишуваш?

Или од незнаење го даде примерот, или од неможност за расудување. Јаболка и портокали.

Јас и порано пишав, ако ти промакнало, дека немам ништо против ако тие се борат со легитимен непријател, а не покољ на цивили. Методите се битни. За колежот нема оправдување. А поголема штета му направија на сопствениот народ, отколку на Израел.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Sto ke procitas, meksicki ili amerikanski izvori ?
Za meksikancite ovie bile secesionisti, olos, uck po nasi, za amerikancite narodni heroi.
Ali bitnoto vo cela prikazna e deka hrabro se borele do smrt protiv mnogu pojak i pomnogubroen neprijatel. Mozele i da se predadat, ili da se povlecat. Resile toa sto resile i zaginale kako sto zaginale. Ko Pitu Guli ;)
Ако гледаме така и Пабло Ескобар храбро загинал. Ама тоа не го прави херој. Или можда го прави кај нарко дилерите :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.210
Ако гледаме така и Пабло Ескобар храбро загинал. Ама тоа не го прави херој. Или можда го прави кај нарко дилерите :)
E shukjur se razbravme. Toa i jas i Vanlok celo vreme vi objasnuvame. Hrabro zaginal so naroden heroj se dve razlicni raboti.
Семантички разлики, секако дека за умирањето се зборува. Не за животот и делото.
Stvarno ne znam kolku pojasno treba da vi napisi.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
E shukjur se razbravme. Toa i jas i Vanlok celo vreme vi objasnuvame. Hrabro zaginal so naroden heroj se dve razlicni raboti.

Stvarno ne znam kolku pojasno treba da vi napisi.
Епа сега Владе, види, ако за тебе е херој Пабло Ескобар, што те прави тоа тебе ? Или ајде поконкретно, ако за тебе се херои тие од Диво Насеље, што си ти?

За тоа е спорот, а не за друго.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.752
Кај пишав дека банка е воен објект? Ти пишав воени објекти, пруги, и банка. Отоманска банка. Нападната е ноќе кога нема жив човек во истата освен чуварите.

„Израел дали ти кажа“ :pos:
Се читаш што пишуваш?

Или од незнаење го даде примерот, или од неможност за расудување. Јаболка и портокали.
Па ти велам дека појма немаш, во муабетиве не разликуваш кyp од колено. Израел веќе десетици пати се правдаат дека во банки, во болници, имало „непријател“. И потоа ги уриваат тие банки, болници, и било кој цивилен објект што иде на ред. Има eбaни видеа. Десетици видеа, како рушат цели цивилни објекти топтан со се цивилите внатре.

Ама Израел е држава позади која стои САД, и еврејската олигархија. Позади нашите гемиџии не стоел никој, и ако нападнале банка - ја нападнале од што не можеле да нападнат воена цел. Израел? Они напаѓаат цивилни цели затоа што избрале така, заради чист тероризам. Да, и банки уништуваат. Истражи eбaте, како падобранец си на темава. Изгубен Германец. Се кypчиш како да си ја открил Америка, а појма немаш од ниеден детал во дискусијава.

Kajgana Shop

На врв Bottom