Трета Израелско - Либанска војна.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Нели и кај нас роварат исти такви невладини организации финансирани и предводни од такви како Сороши, и разни *штајн, *берг, итн? Колку примери има? Лани не однесоа дечиња во музеј а таму во пола хала геј изложба, као немало врска дечињава само другава половина ќе ја гледале? Родител 1 и 2? Филмови и серии какви гледаат децава, кинески и руски, или амерички/западни полни со подерастија и лгбт? Нема експлозија на педерастија, и наркоманија и овде во Мкд? Заради што е тоа?

Второ, како што еврото и доларот ги утепаа од QE (читај штампање) нели нѐ утепа и нас инфлација? Во рок од само 2-3 години не е се дупло и повеќе од дупло поскапено? Освен ако не си имај напредок во работа/работно место, или приватен бизнис (дајбоже да имаш напредок), но секако куповна моќ колку имаш изгубено? Домашен буџет како иде? Сите го чуствуваме тоа.

Итн, итн. Не сме ние на остров, тука сме заедно со другите во Европа - макар само за лошите работи. А тоа дали тие западните педepи не гледале како дел од Европа, тоа е друг муабет. Да идеа само они долу - ич да не ги жалиме. Ама сите топтан сме заебани, и ние со нив... А кривецот ако не се обичните Евреи, ама банкарите Евреи, олигархијата нивна, они апсолутно се криви.
Дали знаеш дека Сорос го преживеал холокаустот дека бил Judenräte. Не е дека имаат љубов евреите кон овој човек, без разлика што е евреин, ниту пак има влијание некакво во градење на политиката на Израел. Или не е важна оваа информација ?

И кој тоа евреи во моментов роварат кај нас? Јас не знам некој штајн да има кај нас што води НГО. Све се Милчини, Најчевск-и и разно разни ски и ов со типични словенски имиња.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.992
Поени од реакции
83.366
Мемево ги прави идиоти сите про Трамп што се. А самиот тој, па и повеќето се про Трамп. :icon_lol:
Друго нешто е што тие бегалци нема да одат САД, туку Европа.
ерм, другата опција е камала

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
И кој тоа евреи во моментов роварат кај нас? Јас не знам некој штајн да има кај нас што води НГО. Све се Милчини, Најчевск-и и разно разни ски и ов со типични словенски имиња.
Домашните колаборатори кој ги плаќа? Тој Милчин не е прв човек на сорошова НВО?
Магарето или самарот?

Дали знаеш дека Сорос го преживеал холокаустот дека бил Judenräte. Не е дека имаат љубов евреите кон овој човек, без разлика што е евреин, ниту пак има влијание некакво во градење на политиката на Израел. Или не е важна оваа информација ?
^^
сите топтан сме заебани, и ние со нив... А кривецот ако не се обичните Евреи, ама банкарите Евреи, олигархијата нивна, они апсолутно се криви.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
А кривецот ако не се обичните Евреи, ама банкарите Евреи, олигархијата нивна, они апсолутно се криви.
Не спорам. Само јас ја ставам тука цела олигархија. И при олигархија не мислам на луѓе кои чесно си го заработиле богатството, вклучувајќи ги тука и евреите.
Автоматски споено мислење:

Домашните колаборатори кој ги плаќа? Тој Милчин не е прв човек на сорошова НВО?
Да ти платам тебе ќе ми бидеш ли поттрчко ? Зошто не те платија тебе штајновци и сорошовци ?

Додека има разноразни Милчини и Најчевски, ќе постојат и Штајновци и Сорошовци што ги плаќаат. Зошто во Русија нема Штанјовци и Сорошовци?

Ние треба да си го зачистиме дворот, Сорошовци и Штајнеровци не идат кај што има здраво ткиво.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Да ти платам тебе ќе ми бидеш ли поттрчко ? Зошто не те платија тебе штајновци и сорошовци ?

Додека има разноразни Милчини и Најчевски, ќе постојат и Штајновци и Сорошовци што ги плаќаат. Зошто во Русија нема Штанјовци и Сорошовци?

Ние треба да си го зачистиме дворот, Сорошовци и Штајнеровци не идат кај што има здраво ткиво.
Во Русија, како и во повеќето суверени држави има закон за забрана на финансирање на невладини организации од надвор, од странство. Ние во Македонија не сме суверена држава, исто како и повеќето (сите малтене) ЕУ држави кои исто не се суверени држави туку с(м)е вазали на САД. Домашните интереси се подредени на интересите на САД, и на сатрапите на САД.

Притоа и самите САД немаат државна политика која е од интерес на државата, пошто се под контрола на олигархијата. Олигарсите поставуваат политичари на власт, народот има привид на избор меѓу опции кои сите на власт идат само преку лоби поддршка од олигарсите. Плус олигарсите имаат поставено неизбрана адмнистративна (инфра)структура која не е под ингеренција на државата и која нагалено си ја викаат дипстејт.

Еве Путин накратко ќе објасни.

Притоа најака лоби група е AIPAC, и ниеден политичар, од сенатор, па до конгресмен, па до ПОТУС, не иде на власт без поддршка од AIPAC. А и да дојде некој некако на позиција ако не игра по интересите на AIPAC, за него ќе нема следен мандат.

Еве елоквентно и кратко објаснето од професорот Mиершајмер:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Во Русија, како и во повеќето суверени држави има закон за забрана на финансирање на невладини организации од надвор, од странство. Ние во Македонија не сме суверена држава, исто како и повеќето (сите малтене) ЕУ држави кои исто не се суверени држави туку с(м)е вазали на САД. Домашните интереси се подредени на интересите на САД, и на сатрапите на САД.

Притоа и самите САД немаат државна политика која е од интерес на државата, пошто се под контрола на олигархијата. Олигарсите поставуваат политичари на власт, народот има привид на избор меѓу опции кои сите на власт идат само преку лоби поддршка од олигарсите. Плус олигарсите имаат поставено неизбрана адмнистративна (инфра)структура која не е под ингеренција на државата и која нагалено си ја викаат дипстејт.

Еве Путин накратко ќе објасни.

Притоа најака лоби група е AIPAC, и ниеден политичар, од сенатор, па до конгресмен, па до ПОТУС, не иде на власт без поддршка од AIPAC. А и да дојде некој некако на позиција ако не игра по интересите на AIPAC, за него ќе нема следен мандат.

Еве елоквентно и кратко објаснето од професорот Mиершајмер:
професорот Mиершајмер објаснува како работи било која лоби група во САД.

Иначе ние не сме суверена држава и ќе има кај нас и сороси и алхилали и све и тоа е тоа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
професорот Mиершајмер објаснува како работи било која лоби група во САД.

Иначе ние не сме суверена држава и ќе има кај нас и сороси и алхилали и све и тоа е тоа.
Професорот Mиершајмер објаснува како работи израелското лоби во САД. Ниедно друго лоби не е толку моќно, ни одблиску. Олигархијата има уште куп други лобија, а ништо од сето тоа не е толку моќно колку дипстејт механизмите... Многу од аргументиве ги игнорираш, не е тоа фер пристап во дискусија. Ти кога ќе кажеш мислење јас не ти ја игнорирам суштината за да релативизирам со делче од кажаното.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Професорот Mиершајмер објаснува како работи израелското лоби во САД. Ниедно друго лоби не е толку моќно, ни одблиску. Олигархијата има уште куп други лобија, а ништо од сето тоа не е толку моќно колку дипстејт механизмите... Многу од аргументиве ги игнорираш, не е тоа фер пристап во дискусија. Ти кога ќе кажеш мислење јас не ти ја игнорирам суштината за да релативизирам со делче од кажаното.
Тоа што друго лоби не е моќно, не значи дека не е ванаби еврејско лоби. И дека доколку би било моќно нема да се постави како еврејското лоби. Замисли да има Македонија толку моќно лоби како евреите. Партали.

Значи за другиот дел за Русија и САД се слагам, не игнорирам, туку немам што да коментирам.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Сериозно симни ми се од кypoв, ми го отековте со Лазе.
Малокурефче, кој да ти се симни душо мачна, единствена женска (за машка не знам) рака која те погалила е комшиката што ти дала бонбонче на Коледе ко имаше 13 години.

Човек кој вели дека Синвар е херој, и човек кој херојски погинал, е човек кој е скаран со реалноста, добар ден да ти речи, треба да излезиш надвор да провериш дали е ден.

Ете се виде на Синвар колку го болел ташакот за Палестинците. Додека тие гинеле горе, тој долу Луј Витон, Гучи, Прада и Версаче..

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Тоа што друго лоби не е моќно, не значи дека не е ванаби еврејско лоби. И дека доколку би било моќно нема да се постави како еврејското лоби. Замисли да има Македонија толку моќно лоби како евреите. Партали.

Значи за другиот дел за Русија и САД се слагам, не игнорирам, туку немам што да коментирам.
Работата е што ќе завршиме како Евреите, се повеќе Македонци заминуваат надвор од Македонија. Треба да позајмиме од Евреите и да набилдаме капитал и моќ за тоа кога Европејскиве курветини ќе не пуштат низ вода, ќе можиме да си ја вратиме Македонија, во целина.
Малокурефче, кој да ти се симни душо мачна, единствена женска (за машка не знам) рака која те погалила е комшиката што ти дала бонбонче на Коледе ко имаше 13 години.

Човек кој вели дека Синвар е херој, и човек кој херојски погинал, е човек кој е скаран со реалноста, добар ден да ти речи, треба да излезиш надвор да провериш дали е ден.

Ете се виде на Синвар колку го болел ташакот за Палестинците. Додека тие гинеле горе, тој долу Луј Витон, Гучи, Прада и Версаче..
Синвар беше пиунче што си го продаде народот. Иран гледа на блискиот исток и гледа како Суните им го спремаат кладинчето на Шиитите, и го искористија Синвар и сличните на него како куртон против Суните и западот. Исто сценарио на Зеленски со Русија, useful idiots. Имам колеги и другари Палестинци, ама после последниов напад врз Израел, не појдоа на воени цели, појдоа на цивили, и тоа со go-pro, за да снимаат силувања и колеж. За такви само секира на врат.

Колку и да имаат јако лоби, имаат и контра, од Сорос, од нивниот. Сорос е едно копиле што го мрази човештвото, ујдисан е со про исламисти што сакаат да ги истребат Евреите и сите останати со нив.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
Секако дека ниту едно друго лоби-друштво не е влијателно како Еврејското, оти кај нив се парите.

Познавачите на начинот на кој навистина функционираат САД, надвор од лагите наречени „избори„ и „политика„, кои се наменети за забава на широките народни маси (ете, и тие „као„ влијаат на тековите во својата држава...), се сведува токму на влијанијата на нивните главни лоби-групации и тоа:
- финансии,
- воено-индустриски секотор,
- индустриски сектор, особено ИКТ,
- „биг фарма„,
- индустрија на храна.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Колку и да имаат јако лоби, имаат и контра, од Сорос, од нивниот. Сорос е едно копиле што го мрази човештвото, ујдисан е со про исламисти што сакаат да ги истребат Евреите и сите останати со нив.
Во што тоа конкретно Сорош е контра еврејските интереси?

Да не мислиш на пропалестинските протести во САД и западните вазали? Што штета виде Израел од тие протести, се сменија нешто надворешните политики на САД и западните вазали? Нешто трето? Што имаат штета имаат Израел или еврејската олигархија, од сорошовите НВО-а? Па Сорош е дел од еврејската олигархија. Ситна риба, измеќар повеќе, ама дел од нив.

Ова барем се познати факти, а тоа што е ујдисан со пропалестинските протести и слично - па он е поврзан сите можни поделби во западните општества. Лгбт поделбите? Сорош е тука со неговите НВО-а и лоби групи и коруптирање на политичари. Расни квоти, DEI и слични заглупувања со кои се убива меритократија? Сорош е и тука. Нешто трето а што прави поделби во општеството? Сорош е и тука, само треба да погледаш малку повнимателно.
Обврската на Сорошови, сега син му презема полека, е да прават поделби. Пошто раздели и владеј. Divide et impera.

Секако дека ниту едно друго лоби-друштво не е влијателно како Еврејското, оти кај нив се парите.
Па нормално. И затоа Македонците нема да имаат такво лоби, освен ако некако магично не станат олигарси наместо олигарсите (Изногуд, везир уместо везира). Затоа и Германците, Французите, итн никој нема толку силно лоби... Освен можеби Италијанците, од познати причини, ама они не се толку по политика. :)

Aj сеа навистина симни ми се од кypoв. Гледаш дека културно те замолив. Ајде откачи ми се со глупостиве, иди замарај некој друг со малоумие.

Последно уредено:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Ајде, не си човек што знае да се шали, ќе продолжиме строго сериозно, само имам потреба да се дообјаснам нешто прво:

Еј, од кај кој кyp бе знаеш дали имам или немам фамилија? И што кој кyp мешаш фамилија во муабет за геополитика? И кој е тука несигурниот меѓу нас двајцата и што мислиш како изгледа мешањето фамилија во форумски муабет?
Гледај како наеднаш се тригерна на сред пост и влезе во angry mode без причина. Знаеш ли кога се вика: што мешаш фамилија? Кога некој ќе ти опцуе мајка или сестра. Јас никого не ти навредив. Се што имаш дома, да ти се живи и здрави. Кога веќе те одмина поентата, алудирав на тоа дека си дене ноќе на темава, што не е ништо лошо, само е одлика на луѓе кои немаат обврски. Јас ти кажував дека јас имам обврски, и дека немаш гајле за дискусиите за мене зошто ќе ме снема каде и да е. Не можам да ти парирам едноставно, не можам да одговорам толку работи колку ти што можеш да постираш. Имам поважни работи.

Исто така, никогаш не ти кажав дека си глуп, директно или индиректно, како што ти правиш во скоро секој пост.

Ти кажав две работи што можеби те погодија, но ни една не е со намера да те навредам:

- Првата, кога се обиде да ги прикажеш сите кои ти се на спротивната страна како бездушни, затоа што не се потресувале на страдањата што ги постираш (а кои се факт). Додека во исто време, ти не покажуваш никаква емпатија кон ниту еден евреин, на пример;

- Втората, дека постојано инсистираш дека си познаен од другите, што мислам дека едноставно не е факт. Имаш поинаков светоглед, и поинакви мислења, но немаш никаква суштинска експертиза за да се однесуваш како што се однесуваш кон останатите.

Тоа го оставам како последно, нема да се објаснувам повеќе. Прифати го или не, твое си е.

Сега ајде да продолжиме со аргументи, еве кажи што те интересира и ќе ти дадам сериозно мислење за истото, само биди концизен, пост со неколку видеа нема да имам време да го прегледувам.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Во што тоа конкретно Сорош е контра еврејските интереси?

Да не мислиш на пропалестинските протести во САД и западните вазали? Што штета виде Израел од тие протести, се сменија нешто надворешните политики на САД и западните вазали? Нешто трето? Што имаат штета имаат Израел или еврејската олигархија, од сорошовите НВО-а? Па Сорош е дел од еврејската олигархија. Ситна риба, измеќар повеќе, ама дел од нив.

Ова барем се познати факти,
Како тоа што си го пишал се познати факти за Сорос? Јас познавам неколку евреи кои тврдат експлицитно дека Сорос работи спротивно еврејските интереси. Значи не дека е сива зона, туку работи спротивно на еврејските интереси и дека во голема мера не е пожелен во Израел. Поготово конзервативците се против него поради неговите либерални погледи на светот.

Како сега јас да продолжам со муабет кога ти го догматизираш твоето размислување. Го поставуваш како егзактна вистина и почетна точка. Тоа е dead end за секаква продуктивна дискусија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751

Како тоа што си го пишал се познати факти за Сорос? Јас познавам неколку евреи кои тврдат експлицитно дека Сорос работи спротивно еврејските интереси. Значи не дека е сива зона, туку работи спротивно на еврејските интереси и дека во голема мера не е пожелен во Израел. Поготово конзервативците се против него поради неговите либерални погледи на светот.

Како сега јас да продолжам со муабет кога ти го догматизираш твоето размислување. Го поставуваш како егзактна вистина и почетна точка. Тоа е dead end за секаква продуктивна дискусија.
Кое се твоите аргументи? Анегдоти од твоите еврејски познаници, тоа ти се аргументите?
Ај врати се што напишав за Сорош, и ако сакаш да дискутираш тогаш дискутирај ми ги аргументите. Не кажувај анегдоти од твоите еврејски познаници, со тоа можеш да илустрираш поента ама тоа не се аргументи во дискусија со кои ќе демантираш туѓи аргументи и факти.

Не па неколку пати веќе ти дадов benefit of doubt, а сега после сите овие размени прилично ми е јасен и твојот МО и твоиве методи.
Сум се „тригернал непотребно“... Заeби тие филмови. Не ти поминуваат топло ладно пасив-агресив срањава.

Јас никаде не инсистирам дека „најмногу знам“, тоа и не е важно. Важното е како се дискутира. Прочитај правила за дебата. Види што се тоа логички грешки и истите што кажуваат за игнорирање аргументи, провоцирање, и лични напади на соговорниците. Прочитај како се нарекува игнорирање на 90% од нечие мислење, и вадење пар реченици кои се вадат од контекст и се напаѓаат изолирано... Итн. Ова го кажувам во случај да сум згрешил во проценките, а проценките ми се дека ти воопшто и немаш намера да дискутираш, имаш намера да си играш кypташак. Епа колку и да мислиш дека имам време, никако немам време за си играм кypташак со тебе. Ако не сакаш да прифатиш сугестии како да се едуцираш малку повеќе за темиве тогаш ајде ферски да се согласиме дека не се согласуваме и да ги поштедиме другите овде од вакви заморни и непродуктивни смарања.

Притоа две работи:
- немам намера да се повторувам повеќе, имаш наназад едно десетина размени каде игнорираш аргументи, тоа чисто во случај да имаш намера да дискутираш а не да се мајтапиш (во која намера се сомневам)
- не си „тригернал“ ти ништо посебно, мојата реакција е одлука градена постепено, од старт ми идеш на живци ама стрплив сум се додека не се поминат границите а ти ги премина дебело со кypташак на лична основа

Пошто ич кyp да не те боли колку имам/немам обврски и колку време поминувам овде. Немам никакви потреба да се објаснувам со ликови на форум за моја или ваша фамилија/обврски. По не знам кој пат: Јас не сум предмет на дискусија овде. Ниту па си ти. Не ти кажувам дека си глуп, ти кажувам дека не ги познаваш овие теми на дискусија. Ако тоа го разбираш како индиректно да ти кажувам дека си глуп, тоа веројатно е затоа што си несигурен во себе па посочување на незнаење го разбираш како обвинување на глупавост. И воопшто не е проблем што не знаеш доволно, проблем е што не се ни обидуваш да научиш. А ако не ти е јасно кој колку знае, па види кој какви аргументи употребува. Во дискусија кога ќе ти укажат аргументи базирани на факти, твое е да ги провериш аргументите а на да ги игнорираш, да провоцираш без потреба и згора на се, притоа да се топориш како познатиот гулаб во вицот (со играње шах).

Kajgana Shop

На врв Bottom