Знам во што веруваат христијаните... да беа Македонците таму, на местото каде што шеташе Исус, ако шетал нели, пак ќе беше распнат - од Македонците!
Ќе бевме виновни тогаш?
Јас прашувам зошто МПЦ-ОА или било која друга официјална организација и нејзините гласноговорници не зборуваат отворено со омраза кон другите? Туку ги завиткуваат нивните зборови да звучат полни со љубов, а реално - немаат ни трошка разбирање и љубов кон другите?
Јас не верувам на зборови, барам дела! А дела - нема!
Идејата дека е потребен месија што е пренесена кај христијаните Е од Евреите. Нивната Тора е основа на вашите псалми и учења и верувања во настанување на светот! И пак јадете слатки за нив заради Исус и еден месија кој што од петни жили сакате да го оправдате на погрешен начин со векови! Тоа е нивна идеја за месија! Еврејски месија не може да биде христијански месија!
Евреите не може да препознаат некој што не е месија!
Замисли ја префрлаш вината кај евреите кои се создавачи на законот и идејата за месија и каков ќе е тој месија и што треба да направи!
И сега христијански секти креваат врева како евреите се зло и не разбираат ништо, а токму тие секти собираат сешто од евреите и други учења кои ја прекопуваат Јудеја во тие времиња за време на Рим - и тие од никаде и неповикани осудуваат сешто што не се согласува со нивното секташко толкување на нештата...
Убаво е што веруваш дека ќе дојде и втор пат, не сум јас тука да те разубедам да не веруваш во тоа, туку да ти ја разводенам пустата идеја дека ти како христијанин имаш некаков авторитет да осудуваш други на нивните патеки заради тоа што ти мислиш дека верувајќи во твојата догма ти дава магиска моќ да го правиш тоа...
За тебе можеби и ќе дојде месија и ќе те распне и ќе те казнува и ќе страдаш во вечноста - твој проблем! Тоа не може да го наметнеш на друг...