Дали Исус Христос ќе дојде по втор пат?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.895
Поени од реакции
5.028
Знам во што веруваат христијаните... да беа Македонците таму, на местото каде што шеташе Исус, ако шетал нели, пак ќе беше распнат - од Македонците!
Ќе бевме виновни тогаш? :)
Јас прашувам зошто МПЦ-ОА или било која друга официјална организација и нејзините гласноговорници не зборуваат отворено со омраза кон другите? Туку ги завиткуваат нивните зборови да звучат полни со љубов, а реално - немаат ни трошка разбирање и љубов кон другите?
Јас не верувам на зборови, барам дела! А дела - нема!

Идејата дека е потребен месија што е пренесена кај христијаните Е од Евреите. Нивната Тора е основа на вашите псалми и учења и верувања во настанување на светот! И пак јадете слатки за нив заради Исус и еден месија кој што од петни жили сакате да го оправдате на погрешен начин со векови! Тоа е нивна идеја за месија! Еврејски месија не може да биде христијански месија!

Евреите не може да препознаат некој што не е месија!
Замисли ја префрлаш вината кај евреите кои се создавачи на законот и идејата за месија и каков ќе е тој месија и што треба да направи!

И сега христијански секти креваат врева како евреите се зло и не разбираат ништо, а токму тие секти собираат сешто од евреите и други учења кои ја прекопуваат Јудеја во тие времиња за време на Рим - и тие од никаде и неповикани осудуваат сешто што не се согласува со нивното секташко толкување на нештата...

Убаво е што веруваш дека ќе дојде и втор пат, не сум јас тука да те разубедам да не веруваш во тоа, туку да ти ја разводенам пустата идеја дека ти како христијанин имаш некаков авторитет да осудуваш други на нивните патеки заради тоа што ти мислиш дека верувајќи во твојата догма ти дава магиска моќ да го правиш тоа...

За тебе можеби и ќе дојде месија и ќе те распне и ќе те казнува и ќе страдаш во вечноста - твој проблем! Тоа не може да го наметнеш на друг... :)
Немај гаЉе Хепта...кога Он ќе дојде како праведен Судија, кој ќе им суди на сите од Адама па до последниот роден од жена...ама тебе ќе те прескокне...:icon_lol:

Член од
5 септември 2024
Мислења
198
Поени од реакции
347
Вториот пат, Христос ќе дојде како праведен Судија и нема да дозволи пак да Го тепаат, плукаат, исмејуваат, распнат, убијат...
Не доаѓа братот бе, виде што будали сме и не остави сами да се решиме.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.126
Поени од реакции
10.143
Немај гаЉе Хепта...кога Он ќе дојде како праведен Судија, кој ќе им суди на сите ..ама тебе ќе те прескокне...:icon_lol:
Како и на сите други, така и на Хепта, мене, тебе, Исус нема да дојде се до оној момент кога човештвото ке се покае за своите гревови.
А што да доаѓа Исус за двајца, тројца искрени покајаници?
Неговото одолговлекување за повторно доаѓање, всушност е давање на време, шанса за покајание на што поголем број луѓе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.133
Немај гаЉе Хепта...кога Он ќе дојде како праведен Судија, кој ќе им суди на сите од Адама па до последниот роден од жена...ама тебе ќе те прескокне...:icon_lol:
Не мора да се лигавиш кога ќе те погодам право во срце и почнуваш да се губиш...

Јас истото го реков, не знам зошто мораш да повторуваш во што ти веруваш :) Сакаш твоето верување да е реалност за сите? Па тоа не е реалност за тебе не пак за оние околу тебе... види се што правиш заради „праведниот ти судија“ и надежта дека ти нема да страдаш...
Но ти во твоето его трипање мислиш дека ако велиш „праведен“ нема да висиш на крстот и нема да страдаш во вечноста...
Ох богови, што се ја гази земјата и врие од внатре заради другите!

Евреите најмногу ќе страдаат бидејќи не си го зачуваа законот како што треба и дозволија да бидат изиграни и идејата за месија излета од контрола... тие чекаат месија, вие чекате месија... да видиме кој месија прв ќе дојде..
Да видиме на Истокот кој бог ќе седи на Тронот и кој пророк ќе пророкува за 2000 години :)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.895
Поени од реакции
5.028
Не мора да се лигавиш кога ќе те погодам право во срце и почнуваш да се губиш...

Јас истото го реков, не знам зошто мораш да повторуваш во што ти веруваш :) Сакаш твоето верување да е реалност за сите? Па тоа не е реалност за тебе не пак за оние околу тебе... види се што правиш заради „праведниот ти судија“ и надежта дека ти нема да страдаш...
Но ти во твоето его трипање мислиш дека ако велиш „праведен“ нема да висиш на крстот и нема да страдаш во вечноста...
Ох богови, што се ја гази земјата и врие од внатре заради другите!

Евреите најмногу ќе страдаат бидејќи не си го зачуваа законот како што треба и дозволија да бидат изиграни и идејата за месија излета од контрола... тие чекаат месија, вие чекате месија... да видиме кој месија прв ќе дојде..
Да видиме на Истокот кој бог ќе седи на Тронот и кој пророк ќе пророкува за 2000 години :)
А бе ептен ме погаѓаш у срце....жими мајка...така да јас станувам страшно загрижен за твоето спасение...:icon_lol:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.133
А бе ептен ме погаѓаш у срце....жими мајка...така да јас станувам страшно загрижен за твоето спасение...:icon_lol:
Штом дотрчуваш и се лигавиш и повторно проповедаш како твоето верување важи за сите како некаква реалност која се развлекува со векови и никако да се случи ниту пак некогаш се случила - и те како те гаѓам... а немам намера, така испаѓа...

Штом спомнам евреи ете те тебе да ни кажеш колку тие ништо не знаат, иако тие ја напишале Тората и од кај нив доаѓа месијата... чудната болка зошто евреите не го препознале Исус како месија и не ги спасил од нив самите... замисли, ти им се лутиш ним и ги обезвреднуваш нивните познавања на тората и пророците нивни, бидејќи ваши пророци немате - сите се евреи! Вие имате апостоли, прераскажувачи што тие виделе и осетиле... голема работа, не веруваме на зборови - дела бараме! А дела - нема! Видете го светот!

За пусто спасување од себе си, сешто ќе ти помине низ устата и мислите!
Штета... здрав прав а вакви работи зборување од твоја страна, нема логика :)

Но, ајде кој и да дојде месија, ќе среди работа... што ти е грижа! На крајот дури и ние Телемитите ќе велиме и Исус да е, само дај оправете ја работата... кога премногу ќе се упропастат нештата, нормално - но нема да дозволиме да го силувате светот повторно како претходно! Таа милост нема да ја добиете.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.984
Поени од реакции
6.469
...сите тие монументални дела што го допираат небото се направени со пари,нели?
...абсолуција на гревови се купувала(и се купува) со пари, големи гревови-големи пари :)
...малите пари кои доаѓаат од рајата се за поситни рабоќе како џипови, куќарина и убав живот на "божјите слуги"....и нешо од тоа за сметки плаќање :)
...и пак се се врти околу парите и моќта како продукт
...крај на светот доаѓа веќе со векови уназад...сигрно ќе дојде кога работиме со полна пареа тоа да се случи
Мора и свештениците да живеат од нешто, што треба да умираат од глад нешто за да докажат некому како се вистински верници? Џипови имаат некои владици, причата дека сите попови возеле јаки коли се приказни.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.895
Поени од реакции
5.028
Како и на сите други, така и на Хепта, мене, тебе, Исус нема да дојде се до оној момент кога човештвото ке се покае за своите гревови.
А што да доаѓа Исус за двајца, тројца искрени покајаници?
Неговото одолговлекување за повторно доаѓање, всушност е давање на време, шанса за покајание на што поголем број луѓе.
Човештвото тоне (!) во своите гревови и никад нема да се покае, затоа што гревот веќе е претворен во норма на однесување, па дури е и озаконет...а она кое е „законско„, автоматски е и „добро„.

Христос ќе дојде ради оние кои ќе се спасуваат и во тие последни времиња од постоењето на Вселенава, небитно е дали ќе бидат двајца, троја или триесетмина.

Да, со секое одложување кое Он го чини, ни остава временска „фора„ за покајание. Христовото второ пришествие веќе е одложено два пати низ историјава...што не значи дека ќе одложува бесконечно. „Знаците на времињата„ во кои живееме сами по себе се доказ, кој треба да биде следен од сите верни во Црквата Христова.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
Мора и свештениците да живеат од нешто, што треба да умираат од глад нешто за да докажат некому како се вистински верници? Џипови имаат некои владици, причата дека сите попови возеле јаки коли се приказни.
...гревот не е во тоа што купиле и што имаат, најголемиот грев се случува во нивните глави и следствено на тоа во главите на илјадници кои се манипулирани од таквите. Да не се лажеме без врска, знаеме и двајцата дека мноооогу голема е бројката на таквите "божји слуги".

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.133
Од милостина, кој што им даде,а ко им даде!
Тие не се за тука, нивното место е после смртта со Исус! Така да ова „од што ќе живеат“, нивни проблем! Тие така избрале, го слушнале внатрешниот глас да бидат исусови борци, и ќе страдаат а не вака... ако проповедаат за Исус и како тој страдал и живеел од тоа што ќе му дадат, така и тие...

Сите попови имаат убави возила и средени куќи! И тоа добро средени... да не направиме попис па да биде големата, па не знам од татко ми останато тоа... :)
Скромноста кај е? Какво возило какви бакрачи? Какви куќи на два спрата и соларно? Има да бидат како Исус, скромни, сандали... абе монаси градски! Со ништо!
Инаку џабе молитвите и пеењата.... се е за да земат пари!

Што е со златото по црквите и манастирите? Имотите огромни? Исус кога ќе дојде што ќе најде?
Први на крст свештенството, потоа најгласните полни со омраза кон другите... на крај праведни 144к меѓу кои и Телемити :)
Абе ајде дај научете ги религиите веќе еднаш и што треба и како треба... и игнорирајте ги мноштвото од свештеници и забегани фанатици што зборуваат сешто пред секој и за месии и за следен живот и за скромност.... ако го немаат тоа што го зборуваат, бегајте!

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Христијаните бидејќи врз тоа ни се темели целата религија. Доколку го одрекуваме ова, тогаш се одрекуваме и од нашата религија.
Па не е баш така.
Темелот на христијанството е воскреснувањето или победата над смртта.
Додека второто доаѓање е да се држи верникот со фокус на светските случувања и приказната "само што не дошол", фатени во менгеме, од една страна со страшниот суд кој ќе биде изречен над безбожниците и од друга страна наградата за верниците.

За жал, тие што сакаат да се први ќе бидат последни, а последните први.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.133
Па не е баш така.
Додека второто доаѓање е да се држи верникот со фокус на светските случувања и приказната "само што не дошол", фатени во менгеме, од една страна со страшниот суд кој ќе биде изречен над безбожниците и од друга страна наградата за верниците.

Тука додади дека Исус како нивни симбол на победата над смртта, рекол и дека само преку него можете до богот, до вечноста, до животот.
И тука има следно доаѓање кога ќе се одреди кој ќе ја победи смртта...

Така да не може да се одречат од второто доаѓање на Исус... тие веруваат дека исус е реалност, и мора да веруваат во се што е запишано во нивната света книга.
Не постои друг начин. За христијаните, нормално...

Како што вели @ruller, ако отфрлат и една јота од новиот закон, нема вечен живот, ако не веруваат и не го чекаат Исус - немаат ништо!

Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Тука додади дека Исус како нивни симбол на победата над смртта, рекол и дека само преку него можете до богот, до вечноста, до животот.
И тука има следно доаѓање кога ќе се одреди кој ќе ја победи смртта...

Така да не може да се одречат од второто доаѓање на Исус... тие веруваат дека исус е реалност, и мора да веруваат во се што е запишано во нивната света книга.
Не постои друг начин.
Како што вели @ruller, ако отфрлат и една јота од новиот закон, нема вечен живот, ако не веруваат и не го чекаат Исус - немаат ништо!
Симтоматично е што поголем број од верниците ниту прочитале библија, за нив верувањето е само припадност во група или стадо.

Колку повеќе ревно веруваат, толку повеќе се одалечуваат.Па и сега да прашаш некој "дали си ти син божји" ќе ти рече не, бидејќи догмата им наметнува верување дека еден е синот божји-Исус кој треба да дојде.

Затоа нивните деца ќе им бидат судии.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.895
Поени од реакции
5.028
Па не е баш така.

Уаааааауууу!....

Значи...според твојата „логика„, Христос воскресна, ја победи смртта...и толку.

А што после воскресението? Ќе нема ништо оти Он веќе ја победи смртта?...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.133
Симтоматично е што поголем број од верниците ниту прочитале библија, за нив верувањето е само припадност во група или стадо.

Колку повеќе ревно веруваат, толку повеќе се одалечуваат.Па и сега да прашаш некој "дали си ти син божји" ќе ти рече не, бидејќи догмата им наметнува верување дека еден е синот божји-Исус кој треба да дојде.

Затоа нивните деца ќе им бидат судии.
Тоа е нормално за секоја религија.
Религијата е егзотерија и секогаш содржи догма. Верникот е убеден да не прашува, да не се сомнева, да не истражува, да нема пракса!
Ако ритуалите и верувањата не даваат резултат, немаш дела - што ќе ми се твоите зборови?
Words & deeds - другото е проклество и го заробува светот!

Затоа јас постојано прашувам омразата која ја читам јас тука веќе една деценија од луѓе кои се демек христијани, наследство од нивните родители (како да религија се наследува демек), дали тоа им е всадено од свештенството кои знаат зошто и како да играат во овие води или тоа е нивно разбирање, површно?
Испаѓа дека и свештенството не е без гревови и шири омраза суптилно омаловажувајќи ги другите но заради светот во кој живееме мора да глумат лудило дека имаат разбирања кон сите - а немаат!

Тие се први кои велат дека да има второ доаѓање на Исус како Христос и тој ќе ги суди сите! Мене, тебе, татко ми, вујна ми, дедо ми... а тие немаат ништо со христијанството и нивното верување :) Сосема други патеки имаат и никогаш не рекле: еј ти, не може да веруваш во второ доаѓање на Исус, дојди по мојот пат :)

Мене ме чуди таа дрскост христијанско-муслиманска-еврејска што тие осудуваат секој и сешто ако не е нивното!
Суптилно, скришно... како кукавици!
Автоматски споено мислење:

Уаааааауууу!....

Значи...според твојата „логика„, Христос воскресна, ја победи смртта...и толку.

А што после воскресението? Ќе нема ништо оти Он веќе ја победи смртта?...
Не се плаши од тоа ништо до толку де... не мора да веруваш во второ доаѓање на исти бог на Земјата, ако не знаеш што после смртта :)
Стравот е опасна работа... создава монструми!

• Ми се допаѓа
Reactions: alf

Kajgana Shop

На врв Bottom