Каде се иселивте и како?

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.499
Поени од реакции
28.919
ne me sfakjas ti ama ic. Totalno ja promasi poentata i ja sum posledniot covek sho trebase da go citiras za ovie argumenti. Se slucuva sakam da kazam poso nasive lugje se takvi u Mk kaj sho ke platat ako se najdes u situacija da nemas u momentot primer ne si zemal plata kraj na mesec. Ama ne go sfakjas ti toa taka, ja da sum se slepal nikoj nemal da me druzi do sea a pazi sum zadrzal dosta drugari u mojov zivot pa makar i na ovie godini. Normalno deka ne mozes da se slepas na tugj grb i da si teras, sleden pat ti ke si daes, ama znaes ova u stranstvo kolku vaka funkcionira? Ic. Za korist ke te gledaat.

Poslednive 15 dena bev na 2 rodendeni, 1 svadba, 100 godini skopsko, bev na bilijard, fudbal termin, na pivo u beer house so drugari, u kafana bev, na kafinja i bukvalno mozam toa da si go dozvolam so ne nesto mnogu pari da reces wow si se oprcil nemas sea za do kraj na mesec da jades ti i zhena ti i decata.

Ama toa e razlikata ovde takvi se lugjeto potopli i podruzeljubivi. Na zapad samo rabota i rabota edna nedela eban den site idat kaj rodninite i mrtvilo e, eden kolega koga ubeduvav u germanija da ideme na kafe posle rabota samo nein nein kazuvase ide doma da odmori i od utre pak jovo nanovo.
Подобро да не ти кажувам тогаш дека тука кога ќе те викнат на роденденска вечера дека ти си ја плаќаш порцијата, не е гага ко во МК :D

Член од
16 октомври 2021
Мислења
605
Поени од реакции
1.327
Подобро да не ти кажувам тогаш дека тука кога ќе те викнат на роденденска вечера дека ти си ја плаќаш порцијата, не е гага ко во МК :D
abe brat nema veze i tuka eve treba da zeam poklon... imam parfemi do 200-300 denari ako nemam poise pari da odvojam da receme parfem i edno cokolado ke zeam kolku ete deka si naprail gest. Normalno ako iam da odvojam poise pari ke odvojam i ke zeam poskap poklon mada poentata e toa sho i da ne doneses nisto ic kur nema nikoj tvoj drugar da go zaboli ednostavno ke mu bide cest sho si mu dosol na rodenden

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.511
Поени од реакции
22.153
За све треба пари општо за живот. Кој има за живот нема аргумент дека нема пари за социјализација. Има начини и можности. Барем во западните земји колку што има понуди за кои треба пари има и понуди за кои не треба ич или малку пари.

E

enzo8

Гостин
Вистинскиот одговор е дека социјализација не е ради пари, туку ради друштво. Друштвото и луѓето околу вас ве прават социјализирани, сега дали ќе трошите пари или не, дали ќе шетате во парк или ќе одите на балет, друга тема на муабети, различни начини на социјализација, секој како му годи и колку има ама дека пари ви требаат за да се социјализирате, глупост.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
23.001
Доказ дека без пари и време може да тераш социјализација.

Кога ќе дојдат гости како успеваш да наредиш на масата без да потрошиш пари и време, како одиш во кафеана без пари, на натпревари, во кино, театар, опера, балет, концерт и тн.
Sega ako pravime muabet za socijalni slucai toa e drugo, ali se si mislam socijalizacijata poinaku si ja imate sfateno.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.350
Поени од реакции
8.937
Ова ме потсети, баш најако е кога некој организира некој роденден во некој скап ресторан или клуб, и луѓево коментираат, "леле во каков клуб/ресторан роденден праеше". Да, прашеше со моите пари.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.213
Поени од реакции
18.135
Ти требало време - само испланирај го.
Ти требале пари - само заработи ги.

:toe:

Ко бивши сте, од инает да се кажело нешто. Ајде, ќе ја забавуваме и таа идеја која звучи како предлог дејт еднаш или два три пати а не фиксно социјализирање. Онака, еднаш у месец да се видеш со некој. Ама трајно ли решение за социјализација е тоа? Ако секој ден акаш низ парк ќе ти требаат пари за патики или ќе ги изарчиш ем колената ем единствените за работа, башка сите не живеат до парк треба градски да зимаат, да се мафтаат по станица или пешки да стигнат - и да си најдеш другар од маало идеално до парк животот се менува, ќе се преселиш, ќе отиде на кирија, работа град ќе се смени итн. Тоа не ли се смета за пари и време? Ако ти се пријаде, ожеднеш? Ако збориме за социјализација која што ние ја знаеме папагал да си ќе научиш да збориш само за да кажеш преку кур од сончоглед у парк. Како може да кажеш научи да менаџираш време демек ако не зготвиш вечера и отидеш на сончоглед у парк магично добиваш екстра време у денот кое не се рачуна како време што се троши? И за парк треба време и пари, во право е @Lester Freamon.

Зима шо ќе препорачате место паркови, ходници по зградите? Сум киснел многу лета по паркови и знам дека и тоа носи време и пари но е само поефтина варијанта, и затоа пишав и јас исто за социјализирање на запад:

Оф, па немање пари за некој е подолготрајна состојба бе другар. Еве лично другари од дома ме земале, плаќале сѐ и вратиле кога сум немал вишок пари за екскурсии и искачања и што со тоа? До колку пати тебе лично ќе ти е пријатно да живееш така, или евентуално се стига да го жртвуваш социјализирањето и си седиш дома? Другарството и блискоста се малце потешко заменливи но не лупетај.

Ти со тој ворк енд травел од три месеци си ја видел таа земја и луѓето таму за социјализирње еден ипол ден севкупно помеѓу разните смени и со целта за печалење, во комбинација со живењето километри одалечен бидејќи само таму има ефтино за ворк студенти. Тука збориме за трајно решение околу социјализацијата и нејзини можности, за постабилен и подолг живот во странство а не кога единствен лик што го гледаш е Игор од Беч дојден да натовари неколку илјади долари за да си купи кола дома и може да оди кај другарите, не можеш да очекуваш за толку време и такви можности социјализација ниту имаш реална шанса да видиш дали е тешко или не воопшто да се има социјализација.

Театар и кино е само сетинг бе другари, пред тоа се иде на пијачка, после тоа се шета, се вечера, се збори за што се гледало, се отварате со лични примери, делите кола или јавен до дома, зборите, се испраќате… јас разбирам дека со добро друштво ќе седите за ич кај некој дома но да го претставувате тоа како трајно решение е просто инает водење, детски муабети. Дури и да не идеме чекор понатаму со поголеми работни и фамилијарни обврски и профил на луѓе што е често за иселеници каде ја немаат леснотијата за 5 мин да претрчат до другари или да пуштат децата у маало 6 саати како што сме растеле.

Ајде напиши ми како ти се социјализираше последните 15 денови штом одбиваш идење на кино макар и за милиони евра. Наброј ги начините и фрекфентноста да знаеме за што се збори кога се фали бурниот социјален живот кој го имаш дома а го немало на запад за време на ворк енд травел.
Prvo ne me mesaj zapad i tuka muabet, uopste na navlagamu toa tuka. Kade so ovie banalni primeri, kje ti trebaat patiki za u park? Da, ako nemas za obleka ili hrana, socijalizacijatata e najmal problem. Ajde da ideme po ekstremno, so ako zivees na planina i cuvas ovci i te izedat volci dur ides nakaj selskata cesma.
A sea malce u realnost. Druzenjeto znae da mi bide i igranje karti, gleanje fudbal, drememje na klupi so po edno pivo. Sekako deka poubavo e da imas kes i da ides na Ibica nekad, ama u sustina toa nema vrska so socijalizacija tuku kvalitet na zivot.

Za mene sekad e podobro so drustvo na klupa nego kako utka sam na nekoj nastan. Ako toa e za vas socijalizacija, neso ste utnale vo defincijata.
Автоматски споено мислење:

E use ova ne sum go doziveal.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
23.001
Za mene sekad e podobro so drustvo na klupa nego kako utka sam na nekoj nastan. Ako toa e za vas socijalizacija, neso ste utnale vo defincijata.
Smesale socijalizacija so kurc i pufkarluci :toe:.
Nesto vo smisla vidi brat na prva masa sedam odma do pevaljkata, imam na masa sise od pojma nemam sto so kosta neznam kolku. Neka vidat koja kukja mrsno jadi ;)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Sega ako pravime muabet za socijalni slucai toa e drugo, ali se si mislam socijalizacijata poinaku si ja imate sfateno.
Ај наредно идење натаму ќе ти наминам до Ротино, да научам и јас како се чпара, чунки ти си бил поголем икономист и чпараџија и од Лазар од Мокрино.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
23.001
За социјализација на владе не му треба пари (скоро ич) пиво вегета и посебна салама пред кооперација во Новоселани не коштаат многу
I pak ke si pominam poubo od tebe vo nekoj fensi restoran kade si otisol da te vidat demek koj sum jas. Kaj nas na selo tie gi vikame neiziveani i iskompleksirani. Ima i drugi znaci na prepoznavanje ali se mislam deka sfati so mi e muabetot.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.305
Поени од реакции
24.424
Smesale socijalizacija so kurc i pufkarluci :toe:.
Nesto vo smisla vidi brat na prva masa sedam odma do pevaljkata, imam na masa sise od pojma nemam sto so kosta neznam kolku. Neka vidat koja kukja mrsno jadi ;)
vlade...

kako se socijaliziras bez da potrosis vreme? aj pari na strana ama bas me interesira ova so vremeto....

si cul i za ona vremeto e pari?

ubavo vika wot mozes bez pari da se socijaliziras nekolku pati... ama posle pak treba bar nesto minimalno i ova pak do koga? eve fati nekoja livadarka i so nea posle nekoe vreme ke ti skurci od parkovi

Ај наредно идење натаму ќе ти наминам до Ротино, да научам и јас како се чпара, чунки ти си бил поголем икономист и чпараџија и од Лазар од Мокрино.
ke te natera ti da gi platis cvarkite :icon_mrgr:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
23.001
Sojma vrska ova so sparanje ziti se. Ti objasnija pogore deka gi mesas terminite.

vlade...

kako se socijaliziras bez da potrosis vreme? aj pari na strana ama bas me interesira ova so vremeto....

si cul i za ona vremeto e pari?

ubavo vika wot mozes bez pari da se socijaliziras nekolku pati... ama posle pak treba bar nesto minimalno i ova pak do koga? eve fati nekoja livadarka i so nea posle nekoe vreme ke ti skurci od parkovi

ke te natera ti da gi platis cvarkite :icon_mrgr:
Ok aj taka neka bidi.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Sojma vrska ova so sparanje ziti se. Ti objasnija pogore deka gi mesas terminite.

Ok aj taka neka bidi.
Какви термини бе Владе, не сум средно да се шетаме низ маало и како некој руски гопник да клечам со сончоглед.
Броено е времето, па мора да се комбинира дружбата и со други настани.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
23.001
Какви термини бе Владе, не сум средно да се шетаме низ маало и како некој руски гопник да клечам со сончоглед.
Броено е времето, па мора да се комбинира дружбата и со други настани.
Pa taka kazi, ti pod socijalizacija podrazbiras da te zaprimetat, da impresioniras nekoj, da se pokazis so se veli.
Mene ne mi e tolki broeno vremeto i ne se zamaram koj sto ke reci za mene niti se trudam da impresioniram nekoj posto vekje site se znaeme koj sme, sto sme i zosto sme.

Kajgana Shop

На врв Bottom