Егејска Македонија

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
...razvienite demokratii ne stanale ona shto se gazejki po svoite memorandumi,oficijalni zapisi i istorija
...a istorijata kazuva deka Makedonskoto prasanje za niv e zatvoreno so Bukureskiot dogovor.
...koja vlast i da dojde kje mora da igra po svirkata na istite tie svetski krojaci na politickite karti :)
...taka funkcionirala,taka funkcionira i taka kje funkcionira nadvoresnata svetska politika
...zosto e toa taka znaeme,neli?

Член од
28 јануари 2022
Мислења
91
Поени од реакции
231

Снимка од август 2023 каде во Лерин за прв пат се извади македонското државно знаме

Друга снимка од пред неколку дена во која на македонски панаѓур во Леринско Горно Врбени по македонски, Xino Nero по грчки, се извади вистинското знаме на Македонците - Кутлеш.
И покрај лагите и пропагандите од бугарите и грците дека немало Македонци во егејскиот дел, дека не постоеле и дека тие не биле Македонци нашите браќа и сестри со ова го докажуваат спротивното и дека македонската национална свест е сочувана преку која се повеќе и повеќе Македонци се будат и не се плашат да се кажат тоа што се

Член од
28 јануари 2022
Мислења
91
Поени од реакции
231
Член од
30 мај 2012
Мислења
1.984
Поени од реакции
2.953
Има ли некаква веб страница или група каде што може да се следи некакви традиционални настани во Егејска Македонија од наш карактер? Би сакал да присуствувам и видам дали има нешто останато од наши во таму долу егејскиот дел од грција..
Не ни мора да е некој настан доколку некој е повеќе запознаен каде би можеш да прошетам некое старо Македонско село и разгледам на неколку дена есенва.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
14 декември 2021
Мислења
805
Поени од реакции
3.129
Човеков е од Лерин и е еден од ретките што се бори за Македонското малцинство, култура, јазик, црква и слично. Пробај пиши му, сигурно ќе ти помогне.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.160
Има ли некаква веб страница или група каде што може да се следи некакви традиционални настани во Егејска Македонија од наш карактер? Би сакал да присуствувам и видам дали има нешто останато од наши во таму долу егејскиот дел од грција..
Не ни мора да е некој настан доколку некој е повеќе запознаен каде би можеш да прошетам некое старо Македонско село и разгледам на неколку дена есенва.
Имаат Јутјуб канал. Се чудам како ние од Вардарот сме незаинтересирани да им се претплатиме на каналот. Заслужуваат многу повеќе поддршка од нас, која не ја добиваат.

Член од
14 декември 2021
Мислења
805
Поени од реакции
3.129
Имаат Јутјуб канал. Се чудам како ние од Вардарот сме незаинтересирани да им се претплатиме на каналот. Заслужуваат многу повеќе поддршка од нас, која не ја добиваат.

А бе другар ни сме катастрофа, нема збор за да го опишам овој народ, не за џабе сме биле 500 години под турско и од сите соседи само ние се немаме ослободено. Имам гледано неколку видеа од луѓе што ги имаат снимано во Егејскиот дел и од муабетите со нив имам забележано дека они се имаат посмирено со фактот дека немаат никаква поддршка од Вардарскиот дел/Република Македонија и си тераат со животот. Ако го најдам видеото ќе го постирам тука, го прашуваат еден наш, ме знам од кој град од Егејскиот дел, како што сте вие , и овој вика ( само не сум баш сигурен) македонски Грци.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
620
Поени од реакции
1.396
Kurtonska drzava sme nie, pak ke kazam SVE U PICKA DA IM IZNAEBAM na site politicari sto nisto ne napravija za ova prasanje. Naprotiv, se otkazaa kurtonite od ovoj narod i rekoa deka ne postoi... ej maloumnici od sopstven narod da se otkazes, e sto se ovie togas marsovci? na koj jazik igraat ora i pejat pesni? ednostavno taa asimilacija sto se desava u egejot NE treba da se dozvoli. Vidovme od istorijata kako etnickoto malcinstvo odnosno germancite bea maltretirani od strana na chehoslovacite pa se dur hitler ne stavi kraj na taa tocka i si ja svitkaa opaskata pa na kraj si go pripoi toj del. Samo taka so tie.

Muabetot mi e ovde u severdzistan se pravat grcki veceri na golemo, se tera grcka propaganda, idat nasive u grcka na odmor im pravat turizam im go punat budzetot. Pa krvta da vi ja ebam vasa maloumna, u centar vaka znaes koga ke se sobereme da igrame oro na makedonski pesni i da peeme? Nikad. Odma shipcive ke izlezat ke kazat deka provocirame i nasive politicari za mir u kukja gz ke dadat samo toa da ne se desi pak. Pogolemi patrioti se ovie egejcive od nas ovde, kurtonski i klet narod sme nie od vardarskiot del taa e realnosta i tolku sme so gushata u govna navlezeni sto i 1000 individualci da se soberat da probaat da napravat promena, nema da mozat poso mnozinstvoto e teska tinja.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.160
Kurtonska drzava sme nie, pak ke kazam SVE U PICKA DA IM IZNAEBAM na site politicari sto nisto ne napravija za ova prasanje. Naprotiv, se otkazaa kurtonite od ovoj narod i rekoa deka ne postoi... ej maloumnici od sopstven narod da se otkazes, e sto se ovie togas marsovci? na koj jazik igraat ora i pejat pesni? ednostavno taa asimilacija sto se desava u egejot NE treba da se dozvoli. Vidovme od istorijata kako etnickoto malcinstvo odnosno germancite bea maltretirani od strana na chehoslovacite pa se dur hitler ne stavi kraj na taa tocka i si ja svitkaa opaskata pa na kraj si go pripoi toj del. Samo taka so tie.

Muabetot mi e ovde u severdzistan se pravat grcki veceri na golemo, se tera grcka propaganda, idat nasive u grcka na odmor im pravat turizam im go punat budzetot. Pa krvta da vi ja ebam vasa maloumna, u centar vaka znaes koga ke se sobereme da igrame oro na makedonski pesni i da peeme? Nikad. Odma shipcive ke izlezat ke kazat deka provocirame i nasive politicari za mir u kukja gz ke dadat samo toa da ne se desi pak. Pogolemi patrioti se ovie egejcive od nas ovde, kurtonski i klet narod sme nie od vardarskiot del taa e realnosta i tolku sme so gushata u govna navlezeni sto i 1000 individualci da se soberat da probaat da napravat promena, nema da mozat poso mnozinstvoto e teska tinja.
Политичарите не се ништо криви за нашето однесување на Интернет. Еден Лазаров има скоро 150 000 претплати што нема никаква едукативна содржина и претежно селјачки речник, а браќава од егејот постираат секојдневно културни содржини, и едвај 2000 претплати.

Не ти се криви ни курто ни мурто, туку само глупиот народ со просечно ниво на интелигенција од 80.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Ова е едно прекрасно место -ПОЖАР, Пожарско, на само 2 километри од С’батско во подножјето на Кајмакчалан -Егејска Македонија.
Тоа е чисто македонско село- со македонски народ- кои го зборуваат македонскиот роден јазик. Од пред неколку години,ресторанот кој е на самиот почеток во оваа прекрасна бања,го купи, преуреди и го адаптира во мотел еден македонец-кој како дете беше прогонет од гејциве (заедно со илјадници други македонци) за време на граѓанската војна.Човекот долго време живееше во Белград,каде се ожени со србинка - инаку уредник на едно српско енигматско списание .Татко на две деца(едниот правник-другиот-доктор).Но судбината сепак го вратила назад, на своето родно огниште-макар и по толку години отргнат од таму.Се преселуваат со жена си во Пожарско.Наново се вселија во својата куќа, која поради гејскиот диктаторски режим беа принудени да ја напуштат.Желбата му се остварила,но тој никојпат нема да заборави како, токму преку таа планина ,како детенце чекорел со останатите деца,оставајќи го огништето, родителите, детството зад себе.

КОЛЕДЕ БАБО КОЛЕДЕ

с.САРАКИНОВО на 2,5 км од Пожарско

с.ОРМА
Сурва Бабо-сурва- на ВАСИЛИЦА

Василица- Коледа Бабо =KOЛNТА MПАMПО

Карневалот во КОСТУР

Пожарско
Не сум од тој дел, но треба да си створиме навика да ги посетуваме тие делови за празници. И онака сите идеме Маврово, Берово и слично. Не гледам причина зашто да не се отиде и кај што има капацитети угостителски да се потроши ден два три за наши празници. Ете начин како полека да се преповрземе. Верувам дека секој еден кој ќе отиде ќе бидне пречекан со ќеиф и радости. Уште па замисли имаш кафана која ти онака океј функционира и за твој празник ти ја полнат твои луѓе

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.873
Поени од реакции
23.269
Не сум од тој дел, но треба да си створиме навика да ги посетуваме тие делови за празници. И онака сите идеме Маврово, Берово и слично. Не гледам причина зашто да не се отиде и кај што има капацитети угостителски да се потроши ден два три за наши празници. Ете начин како полека да се преповрземе. Верувам дека секој еден кој ќе отиде ќе бидне пречекан со ќеиф и радости. Уште па замисли имаш кафана која ти онака океј функционира и за твој празник ти ја полнат твои луѓе
Odite kaj Mitre na meso vo furna (y)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.510
Поени од реакции
37.343

...да сте мигрант од Пакистан или Судан, Грците ќе ве пречекат со раширени раце, не толку поради емпатија туку поради Европските пари што ги добива за нивно интегрирање во грчкото општество (што за кратко време ќе им се врати со немири за дискриминација и свои права, за неработење а добивање државна помош, како во Атина),

Последно уредено:
Член од
14 декември 2021
Мислења
805
Поени од реакции
3.129
Пратето го човеков на ФБ прав Македонец од егејскиот дел на Македонија, еден од малкуте кои се уште се борат таму за правата на Македонците.

Член од
30 август 2024
Мислења
60
Поени од реакции
265
Пред да ги кривиме грците, треба прст на чело самите на себе да си ставиме.

Тој народ што останал долу, претрпел многу повеќе од нас тука. Избркани, тепани и потоа заборавени од единствениот род. Ниту се сакаме, ниту си го цениме своето.

Кај е Македонија како држава, да крене сопствена иницијатива, макар било тоа и индиректно или преку „приватни“ фондови/здруженија за помош и подршка на тој народ? Си го избришавме малцинството и се откажавме од истото. Рама им прави собири у сред Атина и сред Солун. Со знамиња, со националистички карти, со се.

Не знам дали ги пратите, ама тој народ долу сеуште пее и се забавува на наша песна. Нашава младина некако приметувам дека почнува повеќе да се интересира за национални интереси/прашања, па овие работи почнуваат повеќе да се „шема“, а со тоа добиваат и на популарност. Не знам колку би можеле да издржат ако грчки началник му текне на курот дека сака малце да ги поремети (мада тешко тоа, со години се пее и пие на македонско).

НО... со преспански ние ја завршивме таа приказна. ОНИ се МАКЕДОНЦИ, а ние сме северни. И тоа е тоа. Изроди ставија потпис на таков договор а ние преќутевме и преспавме.

Овчарани, Буф, С'ботско, Арменово, Горно Врбени (Екши Су), В'мбел, Баница... тоа се скоро чисто Македонски села. А ние ги шитнавме.

Kajgana Shop

На врв Bottom