Каде се иселивте и како?

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
зашто све што се прави на запад се зема за репер демек тоа е она вистинското.
Комплексот на ниска вредност на каурот и желбата да се допадне на некој што од кур не го удира што ја имал тука во Македонија си ја влече дек и да оди. Ова си има историја, види колку само ги има што се поголеми Срби од србендите и неможеш да ги разубедиш. Истите тие не ни знаат за се што правеле од 1912та до 1941, пршав едни постари врска немаа за охридско-дебарско востание, тиквешко востание, јован бабунски и неговите колежи низ источна.

Види темата за имиња, еден не напиша дека го крстил детето со странско име зашто му се допаднало името туку се за да се допадне на некој странец. Кој патем и да има некоја почит кон каурот ќе ја снема ако дознае што е причината за странско име.

Така и ова, Германец одел во кафич и пиел 20-30 минути пијачка и си станувал мора да е правилно и да не се чуди Ханс и ние мора да правиме па макар и ни се седело и повеќе.

Да е жив и здрав ултрас1988 и да има повеќе како него што активно се трудат колку што можат.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Комплексот на ниска вредност на каурот и желбата да се допадне на некој што од кур не го удира што ја имал тука во Македонија си ја влече дек и да оди. Ова си има историја, види колку само ги има што се поголеми Срби од србендите и неможеш да ги разубедиш. Истите тие не ни знаат за се што правеле од 1912та до 1941, пршав едни постари врска немаа за охридско-дебарско востание, тиквешко востание, јован бабунски и неговите колежи низ источна.

Види темата за имиња, еден не напиша дека го крстил детето со странско име зашто му се допаднало името туку се за да се допадне на некој странец. Кој патем и да има некоја почит кон каурот ќе ја снема ако дознае што е причината за странско име.

Така и ова, Германец одел во кафич и пиел 20-30 минути пијачка и си станувал мора да е правилно и да не се чуди Ханс и ние мора да правиме па макар и ни се седело и повеќе.

Да е жив и здрав ултрас1988 и да има повеќе како него што активно се трудат колку што можат.
абе има многу да се дискутира на оваа тема, ама едно од најаките ми е кога ќе потенцираат дека на Македонците му сметало што комшијта Ханс не му зборвел, еве кај мене врата до врата живее едне Ханс и така и тој не знае да каже едно ебано добро утро, не дека мене ме боли кур, ич не го ебам, ко воздух го гледам, барем јас за мене можам да дека не сум со комплекс на ниска вредност и секому според заслуженото. Е сега пази ако јас на пример да го спомнам тоа дека идиотов до мене не знае да каже добро утро, тогаш малокурциве (како што викаш што сакаат на секој тугинец да му се допаднат) нема да кажат дека овој Ханс нема општа култура, нула манири (пошто нели тие беа културни воспитани и не знам што), туку ќе кажат дека јас сум се жалел и не сум можел да се вклопам во опшеството. Пак ќе спомнам, ниту ми треба, ниту ми е гајле за Ханс, ама јас како мал бев воспитуван и од дома и на школо дека треба да се поздрави комшијата и сите посебно постари со едно Добро Утро или Добар ден, Аирилја Работа и т.н,ме учеа на еден респект, ама изгледа овој ништо не го научиле. Пример ќе ги земам посебно постарите генерации Австралци, тие беа малку повеќе со манири, тие те знаел, не те знаел знаат/знаеа да кажат едно Good day mate, дури и на некоја бош улица да те сретнат, ама изгледа на овој Ханс и сличните ко него бадијала малокурциве им ги дујат мадината.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Скроз си во право за муабетов, само едно ќе те прашам. Еве од тие што заминале на темава, се жалат за социјализација. Како да го сфатам еве Петко од Скопје, дошол во Амстердам и вика тешко е да се социјализираш? Од Скопје каде што има 10 концерти на годишно ниво за светски ѕвезди збориме, има 5 до 10 театарски претстави што ги верглаат цела година, некогаш и повеќе, културни настани секогаш носат те едни исти, кафаните и дискотеките се скоро секогаш истите 10тина. И сега тој во Скопје се социјализирал, а се жали дека во Амстердам му е тешко иако сето ова го има х50.

Ако целиот проблем е што ги немаш другарите од детство тогаш веројатно вакво селење не е најдобра опција за тебе? Или како што кажа ти, ваквите не се селат за да бидат дел од таа заедница, туку за да печалат и да се вратат во МК.

Последниве неколку страни, главниот проблем е тоа, не можат да се социјализираат, како побогу? Еве спомна бордејмс, јас додека бев во МК имаше само една продавница што продаваше и на 90% од луѓето кога ќе им спомнев бордгејмс ме гледаа како лудак.

Темава треба да се преименува во "како да си најдам друштво", бидејќи очигледно тоа е поголем проблем од самото селење.
Mene pa mi e cudno kako ne mozes da go svatis toa. Sto e socijalizacija e dosta posiroka tema.Koncerti, teatri, nastani, se se toa povrsni raboti koj ne mozhe celosno da te zasitatat.

Lugjeto ko lugje, bar mnozinstvoto, kopneat za nekakva emocionalna privrzanost. Ima razlika od drugari do drugari, ko sto ima do vrska za seks do zaljubenost. Ima lugje so ne im smeta ova, sosema se komotno sami, no za povekjeto ako gi nema ovie raboti dzabe im e se drugo.

Eve za drustvoto, vo Skopje iam eden kup drugari, od razlicni mesta no samo del od niv mi se onaka, bliski. So golem del druzam nekoj 15tina godini. Sansite da najdam tolku bliski drugari na 30 godini se minimalni, ednostavno vreminjata se drugi. Kje se najde prijatel za pivo, ama mene licno nema da me ispolni toa pa makar i na karabite da go pieme. Ne e do toa dali ima drustvo, tuku do kvalitetot na drustvoto.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
абе има многу да се дискутира на оваа тема, ама едно од најаките ми е кога ќе потенцираат дека на Македонците му сметало што комшијта Ханс не му зборвел, еве кај мене врата до врата живее едне Ханс и така и тој не знае да каже едно ебано добро утро, не дека мене ме боли кур, ич не го ебам, ко воздух го гледам, барем јас за мене можам да дека не сум со комплекс на ниска вредност и секому според заслуженото. Е сега пази ако јас на пример да го спомнам тоа дека идиотов до мене не знае да каже добро утро, тогаш малокурциве (како што викаш што сакаат на секој тугинец да му се допаднат) нема да кажат дека овој Ханс нема општа култура, нула манири (пошто нели тие беа културни воспитани и не знам што), туку ќе кажат дека јас сум се жалел и не сум можел да се вклопам во опшеството. Пак ќе спомнам, ниту ми треба, ниту ми е гајле за Ханс, ама јас како мал бев воспитуван и од дома и на школо дека треба да се поздрави комшијата и сите посебно постари со едно Добро Утро или Добар ден, Аирилја Работа и т.н,ме учеа на еден респект, ама изгледа овој ништо не го научиле. Пример ќе ги земам посебно постарите генерации Австралци, тие беа малку повеќе со манири, тие те знаел, не те знаел знаат/знаеа да кажат едно Good day mate, дури и на некоја бош улица да те сретнат, ама изгледа на овој Ханс и сличните ко него бадијала малокурциве им ги дујат мадината.
Уште има постари луѓе кои тераат по оваа филозофија, а и помлади. Често пешачам наутро/навечер, и на 500 метри од дома имам голф терен каде постојано играат, најчесто повозрасни или мали деца што тренираат. Буквално сите кога ќе се разминеш те поздравуваат, се насмевнуваат или ќе зборнат рандом муабет. Имам и едно дуќанче малку подалеку, чиката таму ме потсетува на оној од мојата населба, ако влезеш, 10 минути муабет не ти бега, особено ако нема гужва.

Од друга страна, преку неколку куќи ми се доселија некои ѓупци (Индијци или слично, две фамилии една до друга), абе како да поминуваат низ турски гробишта. Не само мене, туку на ниту еден во улицата немам видено да му кажат ни здраво, ни добар ден. Имам налетано и на тукашни кои се вакви како ѓупциве, буквално рамо со рамо да се удриш на улица нема да ти каже ништо.

Секаде е до домашното воспитување, и јас сум по твојата филозофија, нема да ми се потроши устата ако се насмеам и зборнам со било кого, баш напротив, само сум имал бенефит од ова, не зијан.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Ме мрзи да пишувам реферати, ама еве на кратко моето искуство со Германците е многу позитивно, како прво два пати се селевме, првиот пат кога живеевме во куќа на 5 спрата, имаше заеднички двор, во кој што сме седеле со Германци и млади и стари и сме се смееле и дружеле уз пиво, во втората куќа на два спрата коншиите беа Германец беше мажот жената беше Чехиња, исто така не викаа на гости и ние нив, се дружевме а и во заедничкиот двор, дур сум го шетала син ми секојдневно по саат време во количка дур беше бебе, доста луѓе Германци посебно постари баби и дедовци ме поздравуваа на улица насмевнувајќи ми се, исто и јас ги одпоздравував,по институциве беа исто фини горе доле зависи кај, но воглавном фини и културни. Можеби се смениле нагло времињата но не знам еве и ваму комшиите ни се Германка со маж Словенец,веќе сме се дружеле малку во двор децата дур си играа на лулашки. Не знам ама тоа е моето искуство.
Во Германија во првата куќа со газдата зборевме и се шалевме а втората куќа, газдите на куќата ни доаѓаа на кафе и беа префини со нас, се шалевме и сега тука повторно газдарица е една постара жена која еднаш неделно доаѓа на кафе, и му носи поклони на син ми, што не купи веќе количка му купи, диносаурус играчки и стално носи по нешто кога доаѓа, чоколада или кекси, никогаш со празни раце, префина е, дури се поздравуваме со бакнеж во образ.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Ме мрзи да пишувам реферати, ама еве на кратко моето искуство со Германците е многу позитивно, како прво два пати се селевме, првиот пат кога живеевме во куќа на 5 спрата, имаше заеднички двор, во кој што сме седеле со Германци и млади и стари и сме се смееле и дружеле уз пиво, во втората куќа на два спрата коншиите беа Германец беше мажот жената беше Чехиња, исто така не викаа на гости и ние нив, се дружевме а и во заедничкиот двор, дур сум го шетала син ми секојдневно по саат време во количка дур беше бебе, доста луѓе Германци посебно постари баби и дедовци ме поздравуваа на улица насмевнувајќи ми се, исто и јас ги одпоздравував,по институциве беа исто фини горе доле зависи кај, но воглавном фини и културни. Можеби се смениле нагло времињата но не знам еве и ваму комшиите ни се Германка со маж Словенец,веќе сме се дружеле малку во двор децата дур си играа на лулашки. Не знам ама тоа е моето искуство.
Во Германија во првата куќа со газдата зборевме и се шалевме а втората куќа, газдите на куќата ни доаѓаа на кафе и беа префини со нас, се шалевме и сега тука повторно газдарица е една постара жена која еднаш неделно доаѓа на кафе, и му носи поклони на син ми, што не купи веќе количка му купи, диносаурус играчки и стално носи по нешто кога доаѓа, чоколада или кекси, никогаш со празни раце, префина е, дури се поздравуваме со бакнеж во образ.
све е тоа ок, ете може биле супер германците, мене друга ми беше поентата, не ми беше целта да ги плукам нив, јас сакав да кажам дека ако комшијата ти се погоди намќор и ти во некоја прилика го спомнеш дека е намќор, малокурциве тоа го преведуваат дека ти си неспособен а не дека тој е намќор.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
све е тоа ок, ете може биле супер германците, мене друга ми беше поентата, не ми беше целта да ги плукам нив, јас сакав да кажам дека ако комшијата ти се погоди намќор и ти во некоја прилика го спомнеш дека е намќор, малокурциве тоа го преведуваат дека ти си неспособен а не дека тој е намќор.
Е да тука си комплетно во право. Знаат да извртуваат поента. Арни си се Германците имаат култура, што е најбитно.

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
Е да тука си комплетно во право. Знаат да извртуваат поента. Арни си се Германците имаат култура, што е најбитно.
Пак ништо не разбра , ниту ја сфати поентата од тоа што со @пунтер дискутиравме.
Ти беше таа што објаснуваше дека треба странски имиња на децата за да утре му се допадне на Германците?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Пак ништо не разбра , ниту ја сфати поентата од тоа што со @пунтер дискутиравме.
Ти беше таа што објаснуваше дека треба странски имиња на децата за да утре му се допадне на Германците?
За да се вклопи полесно, јас не сум рекла странски имиња, интернационални што е Филип, Александар?
Македонски или интернационални?
Имињата се употребуваат секаде низ светот, и се интернационални.

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
За да се вклопи полесно, јас не сум рекла странски имиња, интернационални што е Филип, Александар?
Македонски или интернационални?
Имињата се употребуваат секаде низ светот, и се интернационални.
Со оглед на тоа дека на запад уживаме чкљ репутација и не изедначуваат со Албанците и Ромите, репер за добро име е да не е македонско и се што не им се допаѓа на народов македонски е добро значи за странски вкус, а се што им се допаѓа не чини, џаст сајинн....
Од овој твој коментар делуваш за типичниот пример од дискусијата. Нити сме познати на запад за криминал, ни пак неспособни што бараат азил. Еден нема да се пожали на ова што отиде на запад легално со работна виза. Колку толку има поминато некаква селекција и е отиден зашто му требал на некој таму.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.515
Поени од реакции
28.992
Mene pa mi e cudno kako ne mozes da go svatis toa. Sto e socijalizacija e dosta posiroka tema.Koncerti, teatri, nastani, se se toa povrsni raboti koj ne mozhe celosno da te zasitatat.

Lugjeto ko lugje, bar mnozinstvoto, kopneat za nekakva emocionalna privrzanost. Ima razlika od drugari do drugari, ko sto ima do vrska za seks do zaljubenost. Ima lugje so ne im smeta ova, sosema se komotno sami, no za povekjeto ako gi nema ovie raboti dzabe im e se drugo.

Eve za drustvoto, vo Skopje iam eden kup drugari, od razlicni mesta no samo del od niv mi se onaka, bliski. So golem del druzam nekoj 15tina godini. Sansite da najdam tolku bliski drugari na 30 godini se minimalni, ednostavno vreminjata se drugi. Kje se najde prijatel za pivo, ama mene licno nema da me ispolni toa pa makar i na karabite da go pieme. Ne e do toa dali ima drustvo, tuku do kvalitetot na drustvoto.
Па истото го збориме одприлика. Концерти, театри и настани се површни, ама ако надвор со луѓе не можеш да се социјализираш тогаш каде? Како што самиот кажа другари од детство се другари од детство и не можеш да ги замениш. И тука имам и другари и колеги што и да искочам со нив, не ми е ни до пола ќејфот како со мое друштво. Ама не кажувам дека е тешко за социјализација, сепак постои ама некои ја одбиваат баш заради тоа што го спомнав, сите очекуваат да е како дома во Македонија, епа не е.
Затоа кажав дека ако не можеш да се пронајдеш е сосема океј, некој успевеаат, некој не. У целиов муабет трн у око ми е муабетот дека нема социјализација.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Бравос, успеа во животот, на кираџиите успеа да му земеш уште 150 евра месечно. Не си свесен каков деген звучиш од друга перспектива.

Не се сите родени со талент и со способност да заработат многу пари во животот, можеби и повеќето не му е толку битно да станат богати, можеби имаат повисоки и поквалитетни идеали во животот освен пари, лигушко еден.

Дека омаловажуваш други луѓе финансиски понеспособни од тебе, ти се напумпа его сега? Се чувствуваш подобро? На топиков познавам луѓе што можат да те купат тебе и се што имаат заработено твоите 100x пати, но се скромни и не се изразуваат лукаво како тебе. Стварно си огорчен премногу, лечи се. Ако немаш нешто убаво да пишеш, искрено и подобро не пишувај воопшто, задржи си ја својата негативна енергија во себе и доколку сакаш остани таков огорчен каков што си.

Успех за секого е субјективно, за некого е успех да живее на село и да си одгледува свои животни и храна, за некого е да спечали многу пари, за некого е да стане успешен уметник, за друг е да помага на други луѓе, секој си има свои цели. Се познава од далеку дека луѓе те избегнувале во животот затоа што си расипан во душата.
Комплексите на просечен мрзлив трол.
Оди работи нешто, штеди и инвестирај.
со реферати на форумов тапкаш во место.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Не сте живеани во мали градови да ги цените малите нешта и поспориот живот. Ќе ги цените и малите настани во тие градови и мало место не значи лош социјален живот. Напротив ако се припуштите во општеството може да испадне и многу квалитетен социјален живот. Ама не е балканската шема. Во мали места не е доволно само да си конзумент туку и креатор, да се активираш и да придонесуваш едноставно еден вид интеграција. Гледам многу сега што идат и што дошле последните години тоа свесно или не свесно не го прават. Сакат истиот живот како во Македонија да го тераат, дружба со наши или Балканци. А после тоа Швеѓаните или Германците биле ладни.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.257
dijasporata e evropa ni e malku porazlicna... rashtrkani se na sekade i pretezno vo pomali mesta. kaj nas, kaj vas i svedska si imame zaednici i moznost za makedonski/balkanski shemi vo drugite mesta poslabo toa...
Така е затоа што ако си у Европа можеш да си дојдеш кога сакаш, коа си у Америка или Австралија не е баш толку лесно.

Kajgana Shop

На врв Bottom