Станови во Скопје, совети за купување.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Кој се дружел во мк ќе се дружи и надвор, до човекот е, искрено во Германија се дружев повеќе одколку во Македонија што сум се дружела, секој викенд па и преку недела, или роштиљ се збираме, или одиме има паркови кај што има срни, заградени и животни разни, слави и родендени си правеа нашите по становите и куќите имаше полно наши, мк и општо луѓе од балкан, значи ако ти се погоди друштво ќе се дружиш, а во мк немам никој останато освен фамилија, другарки блиски и колешки сите заминати се куд кој, и да сакам немам со кој кафе да пијам во мк.
Заборавив да спомнам има наши балкански кафани и ресторани скоро во секој град, кај што ако навратиш стално можеш да најдеш некој за кафе муабет.

Последно уредено:
Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.820
Овоа е точно.Луѓето овде кога се надвор од сопствената заедница автоматски ја губат самодовербата пред туѓинци и не можеш да ги препознаеш.Сосема различни ликови стануваат од оноа што си ги знаел претходно.

Ваквата екстровертност и неодговорност кај луѓево сериозно почна да ми пречи последниве години.
Разбирам да сме 18-20 години па да се дружиме со денови, ама на 35-40 години не знам од каде им доаѓа таа енергија да се дружат и денгубат по цели денови.
Проблемот со такви луѓе ко тебе е што не прифаќаат туѓо мислење, а јас да речеме го прифаќам мислењето на Лестер и му верувам дека му е подобро таму кај што е. Ама не сме сите исти по калап напраени и не почнуваме сите од иста точка. Пошто постојат и вакви луѓе ко овој дечково од линкот, а слична е приказната на еден мој другар во Кали дур не си ја сретна девојката. Инаку во Калифорнија ијам 4 - 5 другари/пријатели од средно, што живеат моментално таму.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.873
Поени од реакции
4.998
Epten zabegavte od temata...kazete sea ke padnat li stanovite ili ne?
Не, нема да паднат цените. Можат само да се стабилизираат, кога градежново безумие ќе имплодира.

Од досегашниов муабет на темава, утврдивме кои се причините за растот на цените на недвижностите, а тие фактори се се‘, само не пазарни. Према томе, додека безумните (и непазарните) факори се мотивација за градење и продавање станови, и цените ќе бидат такви-безумни.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Да ви кажам дружибите ми станаа досадни. Без веза муабети. Ако сакаш да дознаеш нешто има интернет и АИ. Кога излегувам се осеќам како ѕид на фб или волонтерски психолог.
Автоматски споено мислење:

Поубаво ми е често пати дома сам. Повеќе уживам понекогаш.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Да ви кажам дружибите ми станаа досадни. Без веза муабети. Ако сакаш да дознаеш нешто има интернет и АИ. Кога излегувам се осеќам како ѕид на фб или волонтерски психолог.
Автоматски споено мислење:

Поубаво ми е често пати дома сам. Повеќе уживам понекогаш.
па супер брат, не мора ни на форум да се вклучвиш, уживај си сам и прај си муабет со огледалото

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Најјаки се внуците со наследство што добиваат некоја канта од дедо баба нереновиран од 71ва, а добиен на поклон од ЈНА у центар негде. Абе нејќе да чуе испод 150.000 за 70 квадрата, он више ги израчунал парите за што ќе му идат. Е и од такви таклабаси иде цената нагоре, а најголема превара во градежништвово е дека цените отишле нагоре ради зголемување на материјалите за градба.
Имаше период кај што ова беше вистина. Железо или Х - материјал беше три пати или повеќе од претходната цена.

Општа инфлација исто беше околу 100% во последниве 5 години.

Е сега ако збориме за Скопје материјалите не се главен фактор што ја движи цената.

Локација, голема побарувачка, црни пари, пари од странство, купување стан како инвестиција и ситуација каде што банките се што е надвор од Скопје го проценуваат 1/3 од вредноста се побитни фактори.

Член од
27 мај 2013
Мислења
3.525
Поени од реакции
4.698
Најјаки се внуците со наследство што добиваат некоја канта од дедо баба нереновиран од 71ва, а добиен на поклон од ЈНА у центар негде. Абе нејќе да чуе испод 150.000 за 70 квадрата, он више ги израчунал парите за што ќе му идат. Е и од такви таклабаси иде цената нагоре, а најголема превара во градежништвово е дека цените отишле нагоре ради зголемување на материјалите за градба.
Ti ako bese eden od tie sig ke go dadese za 20k evra posten coveku, horoju nas lokvan makedonski

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
E tek tuka so grafikot kje gi zaebete. Gi zabole kur niv za zelezoto. Sig nema investirotot da gi prodava poeftini koga pazarnata cena e 1.5 nad toa.

Член од
22 декември 2018
Мислења
489
Поени од реакции
686
E tek tuka so grafikot kje gi zaebete. Gi zabole kur niv za zelezoto. Sig nema investirotot da gi prodava poeftini koga pazarnata cena e 1.5 nad toa.
Има побарувачка луѓето си продаваат по таа цена, се додека има цената ќе расте се знае.

Член од
28 мај 2022
Мислења
84
Поени од реакции
163
Жими таквото растат цените ради побарувачка, доста мешате мафија и шверц со побарувачка. Грото се црни пари, мал дел врзуваат во цигла од немајкаде "'ќути ќе имаш стан да ти остане", а остатокот нема вода во очи а не па стан да купи.

А тие што мислат дека стан е inflation hedge, особено у нашава жална држава, грдно се зафркнале, ќе се изненадат еден убав сончев ден.

И сите паметњаковичи што јадат гурабии и се мислат инвеститори ... вложиш 150к да издаваш 300 евра кирија, ебате инвестицијата. Ако сакате да третирате стан како инвестиција, тогаш пресметајте cost of ownership and rate of return, и кога бројките веќе doesn't make sense, тогаш инвестицијата се продава. А ако само така ти стои, уште полошо, врзани и непродуктивни пари, не се пари. Али јакиве наши инвестироти со по неколку стана кои мислат вредат пола миљонче... бате пара на хартија и пара на сметка не е исто, али ај, инвеститори тие златни.

Иначе цената на становите (тука зборам општо за целото лудило во повеќето земји) во последните 40 години не е мрдната од место ако се пресмета во единствената вистинска пара на светов -- унца злато. Ама ако вашите плати ги пресметате во унца злато споредено со платите од пред 40 години, тогаш ви изгубиле на вредност 8 пати, односно пресметајте ја вашата сегашна плата по 800% па ќе видите колку реално ве украле и колку реално треба да ви биде платата при вакви моментални цени.

Плус, инфлација од 2% годишно, ги обезвреднува парите за 50% секои 36 години. Најголемата лага која ви ја имаат протнато и на која сите веруваат и на која се базира системот е дека е неопходно 2% таргет инфлација.

Natural state of free market is deflation -- ова на чело да си го впишете. Инфалцијата е productivity gain која треба да тече природно кон сите во општеството, а системот е моментално наместен да краде од вашиот дел на таа продуктивна добивка. Ама рајата е толку многу исфарбана со сите бои на виножитото што невозможно е да сфати. Едуцирајте се финансиски, не само за инвестирање, туку за вашето основно право на здрав мометарен систем.

А кој се сомнева, нека се запраша следново: за каков freaking free market зборуваме, каде основната каматна стапка (цената на парите) на која целиот систем се заснова, се определува со ОДЛУКА, а не се определува на слободен пазар?

Последно уредено:
Член од
28 мај 2022
Мислења
84
Поени од реакции
163
Каде точно напишав дека не е добро да се инвестира? Напишав дека кога веќе математиката и бројките немаат логика, тогаш треба да излезеш од инвестицијата (ако веќе третираме стан како инвестиција).

На темава не видов еден да каже... еве јас купив и продадов после толку години направив толку профит, после купив пак на друго место го рентав некоја година, го продадов кога направив добивка, купив на трето место го рентам за толку месечно со толкави трошоци на почетна инвестиција правам хх% принос годишно нето после сите трошоци, итн итн. Јас она што го читам по темава е дека купив стан, го издавам а можда и не, ќе се најде за внуци/правнуци, ќе видиме.... тоа не е инвестиција, туку е анти-инвестиција :)

Да држиш стан само на хартија без да го вртиш е АРЧ, не е инвестиција, бидејќи имаш голем опортунитетен трошок.

Тоа за платите не е напишано во контекст на инвестирање, туку како објаснување зошто се цените сулуди, не само кај нас, туку насекаде.

Во номинални бројки - аздис.
Во реални бројки - тамам.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Каде точно напишав дека не е добро да се инвестира? Напишав дека кога веќе математиката и бројките немаат логика, тогаш треба да излезеш од инвестицијата (ако веќе третираме стан како инвестиција).

На темава не видов еден да каже... еве јас купив и продадов после толку години направив толку профит, после купив пак на друго место го рентав некоја година, го продадов кога направив добивка, купив на трето место го рентам за толку месечно со толкави трошоци на почетна инвестиција правам хх% принос годишно нето после сите трошоци, итн итн. Јас она што го читам по темава е дека купив стан, го издавам а можда и не, ќе се најде за внуци/правнуци, ќе видиме.... тоа не е инвестиција, туку е анти-инвестиција :)

Да држиш стан само на хартија без да го вртиш е АРЧ, не е инвестиција, бидејќи имаш голем опортунитетен трошок.

Тоа за платите не е напишано во контекст на инвестирање, туку како објаснување зошто се цените сулуди, не само кај нас, туку насекаде.

Во номинални бројки - аздис.
Во реални бројки - тамам.
Lugjeto so kupuvaat stanovi sakaat da si gi zacuvaat parite, da ne izgubat vrednost.Neso so i sam kaza. Ne gi interesiraat procent na povrat, oportunitet i tn. Zadovolni se so toa, cena prema unca zlato. Od tuka ti doagja konfuzijata.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom