Охрид

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Морам да те цитирам за делот "Јас кажав имате среќа што колку толку се врти нешто околу Илинден и децата што го наполнија Охрид да не се тие ќе биде празен".
Ова муабети шо имаш слушано од други или ? Сега по кејон поминав, уште затка е, децата заминаја замина и илинден, сезоната си трајт уште.Помина то време можда до 2013 беше Охрид полн до средина август.. Јбг се менаја времињата. Иначе како некој кој втора работа ми е поврзана со туризам, можам да кажам дека Септември е најубав месец , допрва доаѓаат нај ок гости.
не е биден Охрид 15 години, кој деца бе, не знам што лупа.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Повелете ваше височество, пошто сам те мрзи да размислуваш.
Просечна нето плата во Охрид е 32,750 денари / 240 денари (салата) = 136 оброци
Просечна нето плата во Малага е 1,573 евра / 12 евра (салата) = 131 оброк

А ако сакаш да барам ефтино место во Охрид за да ти ги дуплирам бројките еве глеам шопска салата Кај мече е 150 денари.
32,750/150 = 218 оброци

Податоци за платите се од тука, цените за во Малага ете членот погоре има мени ставено за салатите.

капираш Бато?
И со минимална плата да направиш пресметка куповната моќ испаѓа поголема во МК.

2024
Минимална плата во МК = 22,567 денари / 240 = 94 салати
Минимална плата во Шпанија = 972 евра Нето (бруто 1,134) / 12 = 81 салати
Аууу батооо..Дај да пуштиме муабет во Малага ко е таква работава, ќе почнат да се населуваат во Охрид бре мајката.

Хаха бато, ти сакаш овде жедни преку вода да не однесиш...

На линков што си го приложил, пишува дека луксузен апартман во центар на Охрид да изнајмиш е 12.000 денари месечно...Епа бато, ајде најди ми таков, јас ќе ти платам 2 месеци сместување.

Таксито исто така го пишува 30 денари километар. Кај има такво?

Ајде да не барам друго, не се резили.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Морам да те цитирам за делот "Јас кажав имате среќа што колку толку се врти нешто околу Илинден и децата што го наполнија Охрид да не се тие ќе биде празен".
Ова муабети шо имаш слушано од други или ? Сега по кејон поминав, уште затка е, децата заминаја замина и илинден, сезоната си трајт уште.Помина то време можда до 2013 беше Охрид полн до средина август.. Јбг се менаја времињата. Иначе како некој кој втора работа ми е поврзана со туризам, можам да кажам дека Септември е најубав месец , допрва доаѓаат нај ок гости.
Јас одам обично баш го избегавам Охрид околу Илинден, одам Мај или Септември. С
Аууу батооо..Дај да пуштиме муабет во Малага ко е таква работава, ќе почнат да се населуваат во Охрид бре мајката.

Хаха бато, ти сакаш овде жедни преку вода да не однесиш...

На линков што си го приложил, пишува дека луксузен апартман во центар на Охрид да изнајмиш е 12.000 денари месечно...Епа бато, ајде најди ми таков, јас ќе ти платам 2 месеци сместување.

Таксито исто така го пишува 30 денари километар. Кај има такво?

Ајде да не барам друго, не се резили.
Во превод сакаше да испаднеш паметен, ти ги израчунав бројките и не ти се свиѓа фактот дека со минимална плата во Охрид повеќе салати можеш да купиш него во Малага. Тролу еден неписмен.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.434
Поени од реакции
2.434
Јас одам обично баш го избегавам Охрид околу Илинден, одам Мај или Септември. С

Во превод сакаше да испаднеш паметен, ти ги израчунав бројките и не ти се свиѓа фактот дека со минимална плата во Охрид повеќе салати можеш да купиш него во Малага. Тролу еден неписмен.
Војводо капу скидам,во одбрана на Охрид си ко ЦАР САМОИЛ.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Војводо капу скидам,во одбрана на Охрид си ко ЦАР САМОИЛ.
Иронијата брат е што не сум Охриѓанец само имам доста шетано по држвавиве.
Најскапо кафе што го имам платено е 12$ амерички. Овде се меле како 120 денари за Макијато е скапо.

на прв крак пред 1 месец 5 евра платив за капучино

Само на Кајгана Охрид е најскапото место на светов другите места се 10 пати поефтини. Одиш на лице место и сосема друга приказна.

и ке видиш постови тука ама не праќај ресторани со менија од странство:D значи сите апстрактно треба да збориме на памет

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822
Sho e poskapo- Burger 200den sho ke go frlis ili burger 320den sho dobro ke se nasladis ??? Segde e skapo veke brat, MK gazdi pobrzo ke propadnet od pusto ego nego li da pokacet plata od toj 300% profit sho go imet.Inace ne zborev za cenata nego mesta sho ti nudet kvalitet, sho I pokraj to sho e skapo ke recis ae vredit za parite ke sednam pak koga sum vo moznost..Licno jas rado bi da se potrosam Gluvo Kuce nego Skopski Merak
Ниту Глуво Куче ниту Скопски Мерак туку Тото позади грчка амбасада.Не случајно Жан Митрев кога оди во кафана јаде баш таму.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.845
Поени од реакции
23.199
Znaes kade mozes da kupis uste povekje salati so minimalna plata.
Vo Pehcevo :toe:
Автоматски споено мислење:

Само на Кајгана Охрид е најскапото место на светов другите места се 10 пати поефтини. Одиш на лице место и сосема друга приказна.
Ne e najskapo, koj go rece to. Tuku ni oddaleku ne vredi za parite. To se dve razlicni raboti.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.248
Ниту Глуво Куче ниту Скопски Мерак туку Тото позади грчка амбасада.Не случајно Жан Митрев кога оди во кафана јаде баш таму.
Ebate gerijatrija ebate :pos: Daleku e od loso ama nisto vredno pamtejne

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Znaes kade mozes da kupis uste povekje salati so minimalna plata.
Vo Pehcevo :toe:
Автоматски споено мислење:

Ne e najskapo, koj go rece to. Tuku ni oddaleku ne vredi za parite. To se dve razlicni raboti.
Kako mislis ti taka e, ne oficijalni brojki na minimalna plata i ceni tuku tvoe mislenje. Ja otruvte temava.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.845
Поени од реакции
23.199
Kako mislis ti taka e, ne oficijalni brojki na minimalna plata i ceni tuku tvoe mislenje. Ja otruvte temava.
Imas odeno vo Pehcevo ?
Minimalnata plata e ista niz cela republika, sto znaci i vo Pehcevo. Kolku salati povekje mozis da si dozvolis tamu za isti pari, vekje koga se fati za salatite.
Ne ja otruvme temata samo nekoj mnogu kurot nad madinja go imaat krenato i se ljutat ko ke im go zaebis filmot vo koj se vlezeni. Nikako da se pomirat so faktot deka Ohrid kako letna turisticka destinacija e dno dna vo radius od 300 km, za podaleku i da ne zborame. Vo rang e so Struga, Dojran, Pretor i takvi nekoj nebitni mestenca na regionalnata turisticka mapa. Toa e realnosta.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Imas odeno vo Pehcevo ?
Minimalnata plata e ista niz cela republika, sto znaci i vo Pehcevo. Kolku salati povekje mozis da si dozvolis tamu za isti pari, vekje koga se fati za salatite.
Ne ja otruvme temata samo nekoj mnogu kurot nad madinja go imaat krenato i se ljutat ko ke im go zaebis filmot vo koj se vlezeni. Nikako da se pomirat so faktot deka Ohrid kako letna turisticka destinacija e dno dna vo radius od 300 km, za podaleku i da ne zborame. Vo rang e so Struga, Dojran, Pretor i takvi nekoj nebitni mestenca na regionalnata turisticka mapa. Toa e realnosta.
Ок брат ти и Kawa идете кај сакате. Грчка не е ефтина бев пред малку. Охрид е на пола со цени.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573
Ако си уште таму постирај цени од ресторани на ниво на Тино и Лихнидос и да се споредиме,,,,,пици со Морски плодови итн....цени на лежалки и коктели.....
Еве јас ќе постирам, посета на Малага во март, значи вон сезона. Седнавме во морски ресторан на 5-6 км од центарот, не ми текнува на името на местенцето, имаше повеќе морски ресторани.
Чаша вино 7 еур ( за споредба и Стокхолм може да се најде за тие пари ), порција ракчиња - шкампи ( 6 точно ), 10 еур ракче. Јадевме бела риба, 60еур кг.
Се на се за двајца плативме околу 120-130 еур.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
Ок брат ти и Kawa идете кај сакате. Грчка не е ефтина бев пред малку. Охрид е на пола со цени.
Краците се станати изгор, цело време слушам другари како се жалат. Цени плафон, а услуга или понуда мизерна. И не ги оправдувам, ама не им ни одам таму. Ама факт е, дека нудат повеќе од Охрид. Споредено со нивниот стандард, трошоци за набавка, плати, кирии и слично, цените им се такви какви што им се. Ама видоа дека на краците има наплив на Македонци и Срби кои сакаат да живеат како богови 5 дена, а после да се стискаат другите 360 дена, ќе им наплаќаат по 50 евра за лежалки, што е вон здрав разум.

Шпанија и со понуда, и со побарувачка го шие Охрид, па цените не се превисоки. И пак ќе речам, странците ги даваат тие пари, пошо на нив им се гледа евтино. Да знаат колку вреди истото нешто на некое друго место во МК, ќе си рече дека овие од Охрид се улави.

На Енглез да му речеш такси 15 евра за 3 километра, ќе ти рече океј, пошо е глуп, и мисли дека таксито е поевтино од Британија, а уствари треба да плати 5 евра да речеме.Ние како туристи сме многу свесни за цените, па затоа нас тешко може некој да не прелаже.

Во Камбоџа да отидеш на одмор, и ако пиво е 1 долар, а ти платиш 3, нема да се буниш, ќе си речеш големо такво. Ама вистината е дека те одрале за 200% повеќе од реалната цена. Нешто што го прават во Охрид, но со можеби 50-70% од реалната цена.

Сега некој ќе рече, реална цена не постои, секој плаќа колку мисли дека вреди нештото. Ама тогаш објаснете ми зошто во италија е 1.20 е еспресо речиси секаде освен на оние tourist traps околу дуомо, колосеум и слични, а кај нас е 90-100 денари? Демек италијаните немаат 1.60 евра да платат? Или пак туристите што доаѓаат од цел свет?

Kajgana Shop

На врв Bottom