Druze ednoto se vika fond za zdravstveno osiguruvanje, drugoto fond za penzisko osiguruvanje. Ne se vika fond za penzisko stedenje.
I stvarno ne mozam da sfatam kako tolku ja promasuvate poentata za ista penzija za site, bez razlika koj kolku plakjal dodeka rabotel. Nikoj ne rece deka tebe ke ti go zemat imotot i ke go podelat na siromasnite, skroz druga bese poentata.
Kako zakluci od cel muabet deka gi mrazam siromasnite ?
Druze ednoto se vika fond za zdravstveno osiguruvanje, drugoto fond za penzisko osiguruvanje. Ne se vika fond za penzisko stedenje.
I stvarno ne mozam da sfatam kako tolku ja promasuvate poentata za ista penzija za site, bez razlika koj kolku plakjal dodeka rabotel. Nikoj ne rece deka tebe ke ti go zemat imotot i ke go podelat na siromasnite, skroz druga bese poentata.
Поентата е дека иста пензија за сите е ретардирана идеја. Колку би имал некој мотивација да работи или измислува нешто ако на крај има ист живот?
Татко ми е воркохолик додека 5 од 6 негови врсници се алкохолици. Ни едно ни друго не е добро ама зошто мравката што работела цел живот да плаќа пензија за штурецот.(Не да го фалам ама има стаж од 17-18 години до 65 и уште му се работи)
Заклучив пошто се ангажираш за експлоатирачки не-еднаков систем кој се базира на присилно земање од трети лица т.е кражба.
Исто така овој систем придонесува за економска стагнација и социјална ерозија т.е купување гласови и позајмување пари за исплаќање пензии.
Еве уште една пресметка.
Работник со плата од 25900мкд плаќа 7300мкд за пензиско. Да речеме дека би плаќал 10% осигурување/социјален придонес остануваат 6570мкд.
6570*12 = 78840мкд годишно
Да речеме 30 години стаж 2.365.300мкд или 38.500 евра.
Овде имаш ситуација каде овие пари не се ниту инвестирани ниту орочени. Друг муабет е што како старееш би имал искуство да земаш поголема плата.
Значи и во најлош случај Х работник би имал заштедено солидна пензија.
П.С Можам слободно да заклучам дека не сме попаметни од швеѓаните.
За осигурениците кои биле опфатени во првиот пензиски столб до 1 септември 2001 година и кои не избрале да се вклучат во вториот пензиски столб и кои имаат исполент пензиски стаж помалку од 15 години, старосната пензија се утврдува од пензиската основа во проценти кои за секоја година исполент пензиски стаж до 1 септември 2001 година изнесуваат 2,33% (маж), односно 2,60% (жена), а за пензиски стаж пократок од една година, а најмалку шест месеци изнесува 1,165% (маж), односно 1,30% (жена) од пензиската основа. За секоја натамошна година пензиски стаж исполнет по 1 септември 2001 година до 31 декември 2012 година, пензијата се пресметува во висина од 1,80% (маж), односно 2,05% (жена), а за пензиски стаж пократок од една година, а најмалку шест месеци изнесува 0,90% (маж), односно 1,025% (жена) од пензиската основа.
Од 01 јанауари 2013 година, пензијата се пресметува во висина од 1,61% (маж), односно 1,84% (жена), а за пензиски стаж пократок од една година, а најмалку шест месеци изнесува 0,81% (маж), односно 0,92% (жена) од пензиската основа.
Од 01.01.2019 до 31.12.2019 година, пензијата се пресметува во висина од 1,54% за цела година, а за пензиски стаж пократок од една година, а најмалку 6 месеци, пензијата се пресметува со 0,77%.
Од 01.01.2020 год. пензијата се пресметува во висина од 1,47% за цела година, а за пензиски стаж пократок од една година а најмалку 6 месеци, пензијата се пресметува со 0,735%.
Автоматски споено мислење:
Заклучок, веројатно социјалната помош ќе биде поголема од тие пензии што ние можеби ќе дочекаме да ги добиеме
Може ли да наведеш пример како се пресметува пензијата. На пример еве ако некој зема плата од 30.000 денари, и има стаж од 15 до 30 години. Колку би земал со 15 год. Стаж. Колку со 30 години?
Може ли да наведеш пример како се пресметува пензијата. На пример еве ако некој зема плата од 30.000 денари, и има стаж од 15 до 30 години. Колку би земал со 15 год. Стаж. Колку со 30 години?
Мене не ми уплаќале неколку години па ме тераа да одам во фирмата во архива да барам уплати, што за мене беше невозможна мисија и како инвалид и дали воошто фирмата ќе ми ги даде тие уплати од пред 15 години...
Формулата само „тетката“ од пиом ја знае кога ќе земе да ти ја пресметува пензијата. Па ако нешто фали ќе треба да пишуваш изјава дека нема да се жалиш за сумата што ќе ја зимаш.
И тоа „тетката“ ти се јавува по телефон со скриен број, среќа што телефонот ми го снимаше секој разговор, за да точно напишам што точно треба да стои во изјавата...
Мене не ми уплаќале неколку години па ме тераа да одам во фирмата во архива да барам уплати, што за мене беше невозможна мисија и како инвалид и дали воошто фирмата ќе ми ги даде тие уплати од пред 15 години...
Формулата само „тетката“ од пиом ја знае кога ќе земе да ти ја пресметува пензијата. Па ако нешто фали ќе треба да пишуваш изјава дека нема да се жалиш за сумата што ќе ја зимаш.
И тоа „тетката“ ти се јавува по телефон со скриен број, среќа што телефонот ми го снимаше секој разговор, за да точно напишам што точно треба да стои во изјавата...
Дали беше пријавен во бирото за вработување како вработен? од страна на фирмата? За истиот временски период во кој не ти беа уплаќани пензиски придонеси?
Дали беше пријавен во бирото за вработување како вработен? од страна на фирмата? За истиот временски период во кој не ти беа уплаќани пензиски придонеси?
Да пријавен, но немало уплати требало сложување да се направело ко божем на пазар да сме ама поминале +15 години од тогаш, нема шанси некој да најде таков документ после толку време ни во архива ни никаде. А за толку време фирми и пропаѓаат, се селат фрлаат архиви и така натака... така да што даде господ тоа...
Да пријавен, но немало уплати требало сложување да се направело ко божем на пазар да сме ама поминале +15 години од тогаш, нема шанси некој да најде таков документ после толку време ни во архива ни никаде. А за толку време фирми и пропаѓаат, се селат фрлаат архиви и така натака... така да што даде господ тоа...
Ова е уште еден од проблемите каде до скоро не се знаеше ни дали си пријавен т.е еден куп луѓе или беа измамени или неуки и ако не си ептен внимателен може лесно да те зезнат.
Од друга страна ова многу лесно би се решило ако ја земаш цела плата и процент автоматски оди на штедна сметка.
П.С За тие што ги интересира ова се процентите за придонесите
18.8% е ПИОМ
7.5% е Здравствено
1.2% Вработување
0.5% проф.заб
Ако да речеме подобро стоите во животот и земате плата од 1000 евра.
17130мкд би иделе за ПИОМ
6840мкд за здравствено
1100мкд за вработување
450мкд проф.заб
Во превод за да земате 60 илјади плата тоа ве кошта 91120мкд нормално тука е вклучен и 10% данок на приход.
Мои колеги кои тазе отидоа во пензија ми ги кажаа овие информации дека со 35 години стаж и повеќе износот на пензијата бил ист.Значи и тој што почнал да работи на 18 години и на 29 на исто работно место по навршување на 64 години иста пензија ќе земат што нема никаква логика бидејќи овој првиот 11 години повеќе го полнел фондот но во Македонија сите работи што се случуваат се без логика.
Мислам дека разликата се прави во колективниот договор. Пример полиција и армија, најдобрите десет години ги сметаат за пензија. Така да во овој случај влијание имаат тие 10 години. Има случаеви , инспектор во полиција,да земе помала пензија од некој со помал чин .
Поентата е дека иста пензија за сите е ретардирана идеја. Колку би имал некој мотивација да работи или измислува нешто ако на крај има ист живот?
Татко ми е воркохолик додека 5 од 6 негови врсници се алкохолици. Ни едно ни друго не е добро ама зошто мравката што работела цел живот да плаќа пензија за штурецот.(Не да го фалам ама има стаж од 17-18 години до 65 и уште му се работи)
Заклучив пошто се ангажираш за експлоатирачки не-еднаков систем кој се базира на присилно земање од трети лица т.е кражба.
Исто така овој систем придонесува за економска стагнација и социјална ерозија т.е купување гласови и позајмување пари за исплаќање пензии.
Еве уште една пресметка.
Работник со плата од 25900мкд плаќа 7300мкд за пензиско. Да речеме дека би плаќал 10% осигурување/социјален придонес остануваат 6570мкд.
6570*12 = 78840мкд годишно
Да речеме 30 години стаж 2.365.300мкд или 38.500 евра.
Овде имаш ситуација каде овие пари не се ниту инвестирани ниту орочени. Друг муабет е што како старееш би имал искуство да земаш поголема плата.
Значи и во најлош случај Х работник би имал заштедено солидна пензија.
П.С Можам слободно да заклучам дека не сме попаметни од швеѓаните.
Според тоа што го имаат објавено ваљда така ќе се пресметуваат. Сигурно ќе има минимална пензија, па ако е под тој минимум ќе добива мимимална.
Кога се донесени тие закони го донесоа и законот за перење пари, дали по случајност не знам. Мислам сега лимитот дека е 2000 евра.
На пример ако одлучиш да работиш на црно, да не иде преку трансакциска и еден ден одлучиш да купиш кола на пример, 3000 евра. Ќе мора преку трансакциска да платиш. Тогај од ујп гледаат, абе вој/ваа од никаде нема примања а покажа париј, па ја блокираат трансакцијата. Бараат доказ откај ти се парите, немаш, па ујп ти зима 75%
Според тоа што го имаат објавено ваљда така ќе се пресметуваат. Сигурно ќе има минимална пензија, па ако е под тој минимум ќе добива мимимална.
Кога се донесени тие закони го донесоа и законот за перење пари, дали по случајност не знам. Мислам сега лимитот дека е 2000 евра.
На пример ако одлучиш да работиш на црно, да не иде преку трансакциска и еден ден одлучиш да купиш кола на пример, 3000 евра. Ќе мора преку трансакциска да платиш. Тогај од ујп гледаат, абе вој/ваа од никаде нема примања а покажа париј, па ја блокираат трансакцијата. Бараат доказ откај ти се парите, немаш, па ујп ти зима 75%
Тој закон за перење пари не го донесоа за нив(го донесоа ко демек за корумпирани политичари). Го донесоа за обичните смртници. Криминалците не ги фаќа ниту еден закон.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.