- Член од
- 9 јули 2024
- Мислења
- 293
- Поени од реакции
- 427
И фала Богу различни од тебе.Сви сте ви исти.
И фала Богу различни од тебе.Сви сте ви исти.
Ti prijatele izgleda stvarno si nov cim so ron seriozno se pishuvash.. filosofija?Како јас ширам сатанизам, може да објасниш? Како може некој кој не верува ви Бог да шири сатанизам? Дали знаеш спрема христијанската митологија кој го создал Сатаната? Одговорот на наградното прашање е Бог, лично и персонално. Ајде сега да ги поврземе точките, може? Атеистот не верува во Бог, како може да шири верување во ентитет кој е созададен од друг ентитет за кого атеистот не верува дека постои?
Наместо да напишеш нешто нелогично и да се бламираш, не ти е попаметно прво да промислиш? Знам дека на форум се пишува под никови, но дури и под ник не е убаво да се бламираш.
А кој е Рон? Треба да го избегнувам за дискусија? Истресе глупост па сакав да му објаснам.Ti prijatele izgleda stvarno si nov cim so ron seriozno se pishuvash.. filosofija?
Ja pa se ponadevav stavro si...
И попојте не се тоа што беа. Колку ми е познато, кај нив постои пракса на докажување (документирано) за начинот на кој се упокоил одреден лик.Џабе глумат атеисти, на крај пак попот ќе им ја отпее. А додека се тука меѓу нас само шират сатанизам и други одвратни неприродни практики.
Ron ja tresnuva i zasekogash ostanuva nejasno dali trola ili seriozno neshto stav iskazuva.... no sigurno mu e rodnina na sopstveniko na forumo. Sho i da mu pishesh toa ne dopira do Ron.А кој е Рон? Треба да го избегнувам за дискусија? Истресе глупост па сакав да му објаснам.
Апдејтиерана верзија на некогашниот Сунгер Боб.Ron ja tresnuva i zasekogash ostanuva nejasno dali trola ili seriozno neshto stav iskazuva.... no sigurno mu e rodnina na sopstveniko na forumo. Sho i da mu pishesh toa ne dopira do Ron.
Благодарам за одговорот, немам чуено за тој поим до сега....тренд на спојување на сите заедници кои се нарекуваат „цркви„, во една заедница.
Ние, обичните рисјани, најнапред треба да го гледаме своето спасение, а второстепено е што се случува со другите заедници, кои велат дека се рисјани. Да, треба да им сведочиме дека вистината е во православаната вера и Црква, но не и да си го арчиме денот и животот во бесплодни сведочења кон луѓе кои битисуваат (и сакаат да битисуваат) во заблуда.Благодарам за одговорот, немам чуено за тој поим до сега.
Сепак јас сум за органско обединување а не спојување на цркви. Ако тоа бил Негов план до денес сите цркви ќе беа едно. Но знаеме дека не се, така што ни останува да се помириме со ситуацијата и да бараме друг начин за да Христијанството се врати на старите патишта и застане на браникот во борбата против увоз на западна декаденција отелотворена во Воук и кансел движењата.
Ние обичните Христијани треба да најдеме заднички јазик, да се сплотиме пред наездата која полека но сигурно заигрува и на наша врата!
Ти крстен ли си?Џабе глумат атеисти, на крај пак попот ќе им ја отпее. А додека се тука меѓу нас само шират сатанизам и други одвратни неприродни практики.
Нормално дека секој треба да гледа Спасение но и да биде морален џин кој ќе се исправи пред богоборечките тенденции кои еманираат од запад и веќе земаат замав и кај нас!Ние, обичните рисјани, најнапред треба да го гледаме своето спасение, а второстепено е што се случува со другите заедници, кои велат дека се рисјани. Да, треба да им сведочиме дека вистината е во православаната вера и Црква, но не и да си го арчиме денот и животот во бесплодни сведочења кон луѓе кои битисуваат (и сакаат да битисуваат) во заблуда.
Нема потреба од никакво обединување, оти нештата се поставени така како што се поставени-кој ја сака вистината, ќе почне да ја бара и ќе ја најде, а сам Бог ќе го привлече трагачот по вистината кон Себе и ќе го насочи кон Неговата Црква.
Уште почуден факт, јас имам приметено дека повеќето религиозни луѓе се елементарно неписмени. На пример, ти не знаеш дека компарацијата на придавки во македонскиот јазик се прави без цртичка. Значи, негативни, понегативни, најнегативни.Чудек факт, но секогаш hardcore атеисти забележувам се доста по-негативни луѓе во многу работи, не само додека критикуваат религија, општо се лањо од карактер на човек.
На наведеното дело на папата Инокентиј III би можел да се надоврзе еден филозоф од 20.век, влашкиот принц на сивилото Емил Чиоран чија филозофија ако не грешам се базирала на премиса дека страданието е нешто прекрасно па дури и заслужувало свесна тенденција на поединецот кон него. Страданието ја чистело душата и го дестилирало она највредното кај човекот од блатото на хедонизмот и чулните уживања.Уште почуден факт, јас имам приметено дека повеќето религиозни луѓе се елементарно неписмени. На пример, ти не знаеш дека компарацијата на придавки во македонскиот јазик се прави без цртичка. Значи, негативни, понегативни, најнегативни.
Исто не знаеш дека зборот лањо веќе не се користи ни во најселските дијалекти.
Инаку, што се однесува со негативноста, христијанството во основа е осуда на животот и култ на смртта.
Не ми веруваш? Дали знаеш која е најдепресивната книга во историјата на светот, заедно со "Светот како волја и престава" на Шопенхауер?
Прашањето е се разбира реторичко, нормално дека не знаеш. Книгата се вика “De contemptu mundi sive de miseria humanae conditionis” и ја напишал Папата Инокентије или Иносентије третиот. Еве ти еден извадок од неа за животот на човекот:
"Човекот е роден за работа, за болка, за страв и за смрт. Животе беден, животе трошен, животе нечист, кого соковите го квасат, болките го исцрпуваат, горештините го сушат, грижите го застрашуваат, безбедноста го отупува, богатството го надувува, бедата го разградува."
Прилично позитивно, а?
Ако не ти е доволна оваа позитива на христијанството го имаме Св. Августин кој вели дека луѓето се ПРЕДОДРЕДЕНИ од Бог, мал број за Рајот, огромен број за Пеколот.
Сакаш уште христијанска позитива?
Емил Сиоран е атеист колку што знам, блиски му се ставовите на егзистенцијализмот. Имам читано нешто за него, ништо од него. Мене Ежен Јонеско ми е близок.На наведеното дело на папата Инокентиј III би можел да се надоврзе еден филозоф од 20.век, влашкиот принц на сивилото Емил Чиоран чија филозофија ако не грешам се базирала на премиса дека страданието е нешто прекрасно па дури и заслужувало свесна тенденција на поединецот кон него. Страданието ја чистело душата и го дестилирало она највредното кај човекот од блатото на хедонизмот и чулните уживања.
Не е никаква идеја дека вистината е во Црквата Христова.Нормално дека секој треба да гледа Спасение но и да биде морален џин кој ќе се исправи пред богоборечките тенденции кои еманираат од запад и веќе земаат замав и кај нас!
Прогресивците се најновото орудие на Сатаната, знаејќи или не, тие ја шират ѓаволската мисла насекаде.
Треба да бидеме заедно во Бога, Светото Писмо е јасно во тој поглед, имавме цитат поназад на темиве неможам да ја најдам ако ја најдам ќе ја постирам. Каде тоа Бог заповеда дека вистината била во православната вера и особено Црква, од каде таква идеја?
Линијата е тенка, не попусто се вели дека ѓаолот ни ора ни копа.
"Extra Ecclesium nulla salus" било мото на Католичката црква во некои одамна минати времиња...