Ако има проблем со температурата ќе ти прегрееше досега, за нов мотор наоѓање сега ќе праеше муабет. Така да, капата на криво штом не крева над 90.
Жешко е времето, нормално е одма да загреј маслото, одма моторот да крени температура... на зима друга песна ќе биди.
Јас на старост ги учев овие работи, првата кола која ја имав пали ... вози 3-4 км во зима, не крева мајката температура ко шо треба. Ај можи дека ладно си викаш, после и онака менвав антифриз (некаде декември мислам дека беше) го менав и термостатот, не мрдна од 90, а и побрзо креваше температура моторот, иако зима. Значи стариот термостат бил „отворен“ цело време.
Сега практикувам, ако сум при пари, земи кола и мени на неа се' шо можиш *(вклучително и термостат), некој ќе речи бадијала трошоци, абе бадијала ама зошто да ме боли глата и пак да треба на мајстор да одам ко и вака и така ќе му дојди времето на одреден дел, а особено како шо ги прат денес „квалитетни“.
Правев сервис на „ново“ возило и очукав едно 600 еур отприлике (голем сервис + лагери, полуосовини... толку дојде) и стигнавме со мајсторот да се тегниме дали да ја смени водната пумпа оти на неа дата имало од пред 4 години, демек нова е менета, не цури, остај ја.
Му викам, мајсторе кој ми гарантира квалитет на истата утре да процури остај шо ќе треба пак да идам и да губам време, башка сигурно за рака ќе си наплатиш, него колата нема да можам да ја користам во момент ко ќе ми затреба.
Претходната кога ја имав, сменив сè шо сменив, будалата акумулаторот стар 10 години го остајв. Дојде ладното, курац палење, башка за на работа бев. Па ајде такси фаќај, ебај се после по дуќани за акумулатор... и пак на крај ги дадов истите пари за акумулатор само 4 месеци покасно од ко ја купив колата + пари за такси и каснење на работа гратис.
Mirko Rašić je automehaničar i influenser iz Beograda. Od devetegodine radi sa ocem, a danas je i influenser iz oblasti mehanike i automobilizma. Mirko radi ono što zaista voli i trudi se da bude najbolji u tome. Njegovo nesebično deljenje stručnog znanja i način interpretacije na mrežama...
www.youtube.com
Човекот е починат, ама барај си видеа тука кои ти се од интерес, има многу од информативен карактер и доста може да научиш за одредни модели на возила од вакви практични совети до тоа кои модели и мотори се добри, кои да ги избегаваш, што да гледаш при проверка на едно возило и слично.