Политички случувања во Израел

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Навистина како тоа мислиш дека би одело тоа за САД, тоа враќањето во камено доба на Иран?
Не мора реферат/елаборат, во два збора, како САД воено ќе ги поразат Иран?
Ќе им ја уништат инфраструктурата, ќе им ја збришат морнарицата, ќе им ги редуцираат воените капацитети и ќе им ги намалат капацитетите се производство на нафта.
Лесно остварливо со неколку-дневна или неделна кампања бомбардирање.

Nastrana faktot sto atomska drzava Iran ne e vo interes na ni edna segasna atomska sila (vkluckuvakji Rusija) ja bi bil zadovolen ako gi sprecat odnosno sabotiraat nivnite ambici za atomska bomba. Drugoto e nice to have. Nema potreba od bombardiranje Iran osven neli ako kinisaat po Izrael i tie im vratat. Od razni pricini napad na SAD kon Iran ne e realen odnosno tie avanturisticki dela kako napad na Irak ili Afganistan se minato.
Немаат потреба од инвазии, окупации и слично.
За САД (Израел) е сосем доволно Иран да ја прекине нуклеарната програма или тие да ја прекинат.
Се останато ќе биде проблем за С. Арабија и останатите сунити во регионот.
САД со задоволство ќе ги вооружуваат и нема да се вклучуваат директно.
Со Иран како закана ќе имаат подобра преговарачка позиција со остатокот од нивните сојузници таму.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.637
Поени од реакции
33.810
Ќе им ја уништат инфраструктурата, ќе им ја збришат морнарицата, ќе им ги редуцираат воените капацитети и ќе им ги намалат капацитетите се производство на нафта.
Како мислиш дека е можно да прават повеќедневни „кампањи со бомбардирање“?
Со авијација?

Член од
6 февруари 2022
Мислења
974
Поени од реакции
3.797
Ќе? како заев да го слушам, ами ако е така лесно за неколку дневна кампања што чекаат?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.637
Поени од реакции
33.810
Автоматски споено мислење:

Слабо им иде продавањето на војната со Иран.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Како мислиш дека е можно да прават повеќедневни „кампањи со бомбардирање“?
Со авијација?
Како и во секоја војна во која учествуваат.
Да, со авијација.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.637
Поени од реакции
33.810
Добро, фала. Толку ме интересираше... Фактот дека не се замараш колку е сето тоа изводливо, и дали е можно, самото тоа кажува колку ги разбираш случувањава.

Во меѓувреме во израелските затвори...
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.005
Иран нема да го нападне Израел со нуклеарно оружје. Освен во одбрана... Зошто би се самоубиле?

Тоа е западна пропаганда дека ако Иран развиел нуклеарно оружје, дека одма ќе фрлале нуклеарки на Израел (и дека САД сакаат да го уништат Иран за Иран да не го уништи Израел). Приказни за рајата.
Не посочив дека Иран веднаш ќе го нападне Израел, штом (Иран) склопи а-бомба. Поверојатна е токму другата можност-дела Израел ќе му прати „печурка„ на Иран (како што велат некои пророци во Црквата, но на страна тоа).

За Иран е доволно да стане нуклеарна сила, оти само на тој начин соседите од Израел нема да бидат „упрпани„ од Израел па дури и ќе можат да му се закануваат и практично а не само вербално.

Се‘ додека Арапите од израелската околина немаат а-оружје, Израел без страв (ќе) може да им дојде буквално дома и да им „кине„ поединци со леснотија-како и до сега...

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Добро, фала. Толку ме интересираше... Фактот дека не се замараш колку е сето тоа изводливо, и дали е можно, самото тоа кажува колку ги разбираш случувањава.
Кои случувања, ќе им го погодат носачот со балистичка ракета? :ROFLMAO:
Кажи барем еден дел од kill-chain-от што Иран може да го изврши во обид да погоди носач. Барем еден.

Што не е изводливо, да им пратат Б-2ки над Техеран?
Да испратат стотици крстосувачки ракети?
Да им извршат SEAD?

Што не ти е јасно? :D

Astonishingly, only sixty-three Americans were killed in a ground operation that most analysts expected would cause thousands of U.S. casualties.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
Oва го зборат више пола мој животен век. Ајде, следните американски генерации може конечно ќе се окуражат да го сторат тоа.

Што не е изводливо, да им пратат Б-2ки над Техеран?
Да испратат стотици крстосувачки ракети?
Да им извршат SEAD?

Што не ти е јасно? :D
Две печурки одма ќе ја завршат војната. Една у Лвов, друга у Киев. Украина за еден ден ќе капитулира.

Тоа ти е муабетот.

Све поише ми личи дека и твоиве постови се како мали Џокица замишља рат.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.169
Oва го зборат више пола мој животен век. Ајде, следните американски генерации може конечно ќе се окуражат да го сторат тоа.

Две печурки одма ќе ја завршат војната. Една у Лвов, друга у Киев. Украина за еден ден ќе капитулира.

Тоа ти е муабетот.

Све поише ми личи дека и твоиве постови се како мали Џокица замишља рат.
Па не дека не е тоа муабетот 2-3 години во темана. Да пребарувам нуклеарки, печурки во темата за Украина ќе падне форумот пак. Сега сте само од спротивната страна со истите аргументи и муабети :toe:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
Па не дека не е тоа муабетот 2-3 години во темана. Да пребарувам нуклеарки, печурки во темата за Украина ќе падне форумот пак. Сега сте само од спротивната страна со истите аргументи и муабети :toe:
Па не се тоа никакви аргументи. Без разлика кај си ги слушал.

Америка може да го искрши Иран, само ако сака.
Пресмешно.

Пеесет години го слушам ова. (карикирам за да доловам поента)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.633
Поени од реакции
42.169
Цвеќиња им цветаат моментално па не можат да капитулираат?

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.431
Поени од реакции
17.773
Русија и Иран се природни непријатели.
Имаат нерешени конфликти таму на и под Кавказот, ривали во снабдување на енергенси итн.
САД со своите политики успеа да ги донеси да сега се помагаат едни со други.
Во не така далечно минато, кога САД им лупаа санкции на Иран, Русите со задоволство ги поддржуваа истите.
Нормално, работите фатија друга насока после Сирија/Украина, но не значи дека откога тие проблеми ќе се решат, работите нема да се вратат по старо.
Затоа реков, во некои други услови, Русија со задоволство би искористила прилика да удри по Иран.

Иран ќе војува преку Хезболах, да, тоа е точно, но Хезболах ни оддалеку не е Иран. До толку што дури и како најблизок сојузник или подадена рака на Иран, не можат истите да ги снабдат со тешко вооружување.
Хезболах е моќен, држава во држава, но не е ни оддалеку предизвик за Израел.
Моментално Израел е воено најмоќната на Блискиот Исток и пошироко. Да делеа копнена граница со Иран, до сега Иран ќе беше направен парче, како што беше случај со соседите на Израел последниов пола и повеќе век.

Нема многу што може да направи Иран во врска со Израел освен да лае.
Poradi sto Iran i Rusija se prirodni neprijateli? Znaes sto e priroden neprijatel? Toa se Evreite so Arapite, Turcite so Ermencite, Kinezite so Japoncite ili Indijcite so Pakistancite. Nema neresliv problem megu Rusija i Iran, posebno ne vo vakva geopoliticka konstelacija.

Toa deka Izrael ke go napravi parce Iran se istite muabeti od tipot deka Izrael e cuvarot na Evropa, koga edna rabota stotici pati povtorena bidnuva lesno digestirana bez racionalno razmisluvanje dali i kako bi mozelo toa da se sluci. Da bese taka slucaj, dosega nisto ne go sprecuvase Izrael toa da go napravi, cak USA nemaat takov konvencionalen kapacitet denes toa da go napravat a da ne trpat ogromna steta. Iran lae, da, a Izrael se sto prai e genocid i od petni zili se obiduva da ja vmesa USA vo nastanite. Mu pridavate nekoe biblisko znacenje na Izrael koe e daleku od sekoja vistina.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
Никад не сум ги сфаќал муабетите за тоа дека Израел бил чуварот на Европа. Lol
Од што чувар?

Дека Израел е чувар на Европа од исламските хорди, може да каже само некој кој не ја видел Европа денес.

Kajgana Shop

На врв Bottom