Поделба или продажба на имот без согласност

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.166
Поени од реакции
85.608
1) Премногу си наивна
2) Никогаш нема да го решиш ова на "дипломатски начин" кога другата страна (мајка ти и сестра ти) не те фермаат ни 2 посто.

Колкушто прочитав имаш оформено своја фамилија, нели деца спомнуваш дека имаш... Време е да мислиш малце и на нив, а со мајка ти и нарочито сестра ти да реагираш брзо и жестоко без милост. Појди кај адвокат (ако ти е скапо таму, ангажирај од овде) па тој ќе ти објасни кое е најдоброто решение. Имаш и тука предлози од членовите како да постапиш, ама пред се мора таа наивност твоја и сожалување да ги тргнеш на страна. Решението зависи од тебе...
 
Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.189
само јас ли мислам дека приказнава од старт не е како што треба, затоа што ако починал таткото а сиот имот е стекнат во брак а не наследен тогаш во никој случај не може да се дели на 1/3 за сите!
затоа што во тој случај мајката ќе наследи 1/2 + 1/3 од другата половина а на ќерките ќе им следува само по 1/3 од другата половина или сестрите ќе наследат по ~16-17% од вкупниот имот а останатото е на мајката.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
2 март 2016
Мислења
488
Поени од реакции
482
само јас ли мислам дека приказнава од старт не е како што треба, затоа што ако починал таткото а сиот имот е стекнат во брак а не наследен тогаш во никој случај не може да се дели на 1/3 за сите!
затоа што во тој случај мајката ќе наследи 1/2 + 1/3 од другата половина а на ќерките ќе им следува само по 1/3 од другата половина или сестрите ќе наследат по ~16-17% од вкупниот имот а останатото е на мајката.
Може да наследиле сите 3 по 1/3 идеален дел доколку мајката не барала издвојување на 1/2 наследен дел од оставината на име стекнат во брак, во пракса е така, ако е имотот стекнат во брак но само оставителот е запишан како единствен сопственик тогаш се смета како имот само на оставителот освен ако живиот брачен другар не побара издвојување.
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.858
Поени од реакции
10.605
Членката, со сета своја мака, дојде да бара совет т.е. оправдување на своите постапки.

Иако потсвесно знае дека нема „фин“ излез од ситуацијата и добро решение, сепак нејзината добродушност одбира и понатаму да ја стави пред здравиот разум.

За жал, има многу вакви примери каде оној дел од фамилијата кој гледа да искористи само на крај излегува како победник од вакви ситуации и спорови.

Нема место за наивност и емоции онаму каде ти штетат на самиот себе, твоето здравје и здравјето на твоето потесно семејство.

Колку побрзо се освести, толку подобро ќе помине. Доколку не, годините изминати со нервози и стресови + финансиските трошоци кои никогаш нема да ги подмири ќе бидат само гратис. Имот и онака нема да виде, пошто како обично бидува во вакви ситуации, ќе биде препишан со договор на издржување на нејзината сестра, а мајка и ќе има повторно некој „ќилав“ изговор од типот ама види ја таа кутрата нема ништо, а ти си спечалила многу повеќе сама. Морав да и оставам нешто.

Така да, уклучете здрав разум и исклучете емоции при ваквите одлуки за да некој не ви ја користи добрината.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.006
Поени од реакции
3.746
Ve soslushav site i vashite mislenja za toa koj bil kriv itn, a i navredi, pa bi ve zamolila da prestanete, bidejki nema nekoja poenta

Mene mi se potrebni soveti od ludje koi imaat nekakvo lichno iskustvo ili pa poznavanje na zakonite za da mozham i samata da pochnuvam da planiram nekoi taktiki za vo idnina. Veruvam deka ludje koi bile vo slichna situacija ke imaat poadekvatni soveti.

Veke 10tina pati povtoriv deka se razbira deka znam deka so vreme ke moram pak so advokati I sudovi da fakam rabota, medjutoa deka toa ne e opcija vo momentov. A sekako ke bidam vo podobra pozicija dokolku predhodno i samata sum poinformira. Toa e celta na postov. Ne se site advokati za veruvanje, i mozhat lesno da ve zavlechat po sudovi I da vi napravat ogromni troshoci, a na kraj da nema mnogu kar od seto toa. A i drugata strana koja ima daleku poveke vreme i iskustvo ke faka advokati. Rabotava treba da se isplanira taktichki.

Dokolku majka mi se osvesti I go prefrli nejziniot del na mene, toa ke bide dobredojdena vest, no jas da prisiluvam nekogo da mi prepishuva neshto I da pretam na bolna osoba koja nemozhe ni da sedne deka ke ja izmarshiram za MK, toa ne e moj stil.

Jas sepak ke imam nekoj poumeren pristap. A se nadevam i poinformiran.
Автоматски споено мислење:



Mozhno e. Dijagnoza nema no nemanjeto na chuvstvo za bilo koj od familija i estremnata sebichnost se alarmantni

A i haosot vo koj zhivee ne mi e normalen. Vo ogromna kuca sama zhivee I stalno i e nered koj voopsho ne I prechi
Извини, ништо лично но само сликовито кажано. Ти сакаш да ја расчистиш ситуацијата со имотот а не сакаш да влезеш во конфликт со мајка ти и сестра ти а исто така не сакаш да плаќаш трошоци за адвокати и судски постапки. Таков начин не постои и никој неможе да ти даде совет за нешто што не постои. Ти сакаш едно убаво утро да се разбудиш и мајка ти и сестра ти да те чекаат со кафе на терасата и да ти кажат: Ќерко, сестро, знаеме ние колку ти имаш давано и сеуште даваш, еве требаат пари и за мајка за лекови, затоа решивме сестра ти да се пресели во станот а куќата да ја продадеме и сите пари да ти ги дадеме тебе за да плаќаш доктори и болници за мајка.... е, ако малку барем имаш контакт со реалноста ке сватиш дека тоа нема никогаш да се случи, и незнам што тука не ти е јасно и каков совет ти треба.
 
Последно уредено од модератор:

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.266
Поени од реакции
3.619
Се извинувам на грубиот коментар но да ја пратиш гостинката за македонија, Колку и тоа да кошта верувај дека тоа ако ти сакаш можат да бидат последните пари потрошени на тоа човечко суштество. Извини не можам да ја наречам поинаку. Речи и јас не можам повеќе ,ете имаш пензија, имаш куќа, дали ќе живееш таму или во дом одлучи сама а дали за тебе ќе се грижи госпоѓицата или сама јас немам ништо... како што рекоа и другите за недела дена ќе те бараат тие од македонија тебе а не ти нив... тогаш бараш продавање на куќата, делење на парите + дополнително покривање на трошоците кои ти си ги платила.

Тие нека си живеат во станот за кој исто би им зела дел од парите од куќата како откуп на твојот дел од него исто.

Сурово ама ќе ти биди чиста душата од нервози во иднина...
 

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
513
Поени од реакции
337
Многу тенка е линијата во животот што се преминува од невино наивно суштество во себично, желно за одмазда, расипано суштество. Членкава засегната со овој проблем бара начин како да остане на вистинската страна од животот, да не ја премине цртата, а да го добие тоа што и следува а не може да си го земе по мирен пат.

Од тука има само 2 правци:

1. Конечно преминуваш на другата страна кај што сме во најмала рака 90% од светот (жално, но вистинито). Сигурно си на повисока позиција од сестра ти, можеш да уценуваш, тужиш, рекетираш, апсолутно што сакаш можеш да и правиш и на мајка ти и на сестра ти. Евентуално на крај би го добила тоа што го сакаш, со грижа на совеста која е прашање дали уште ќе ја имаш и ред други пропратни фактори. Најбитно, целта ќе биде остварена.

2. Се држиш до своите начела и принципи, губиш здравје делумно или целосно. Знаеш дека ова е правилниот избор, се обидуваш да си ја компензираш штетата нанесена од старата фамилија со љубовта од твојата нова фамилија (сопруг, деца). По некој расплет на околности можно е да се заврши сево ова пак во твоја корист, но тоа е малку веројатно не и невозможно. Си останала на вистинската страна од животот по цена што допрва ќе ја плаќаш, но наградата за тоа ќе ја добиеш каде што треба.

Многу лесно е од страна да се кажува, не сме на твое место да знаеме како ти е, ама пак советите од надвор се генерално објективни, без емоции и реални. Мислам дека главната дилема и проблем за кој бараш решение овде е тоа што ти посочив на почетокот на мојот пост. Поздрав и секое добро.
 
Член од
5 јуни 2024
Мислења
26
Поени од реакции
11
Ако на имотот сте сосопственици, до делба може да се дојде ако сите се согласат. Ако не се согласат преку суд. Исто и ако имате идеален дел.

Може да се продаде ако сите се согласат, ако една од трите сака да го продаде својот дел мора преку подавка на нотар да се понуди на останатите 2-ца прво, а после да се понуди на сите други иако ретко кој купува сосопственички дел. Исто е и ако имате идеален дел наместо сосопственички.

https://www.facebook.com/groups/1547524302010149 - обрати се и во оваа група
Ova izgleda korisno, vi blagodaram mnogu
Автоматски споено мислење:

Blagodaram za dopolnitelnite odgovori

Vo periodov mi goreshe pod noze i nemav vreme da se zanimavam so ova

Vo medjuvreme ima malku napredok. Majka mi se izrevoltira krajno bidejki se uveri deka na sestra mi muva ne ja lazi za nea a i pomalku pochnuva da svaka deka mojata finansiska sostojba e alarmantna

Se slozhi da napravi Dogovor za dozhivotna izdrshka

Sega rabotava e kako da se izvede toa od ovde

Makedonskava Ambasada ja baram sekojdnevno I do nigde nemam stasano, vrabotenata koja e za ovaa problematika nikogash ne e na rabotno mesto

Sega samo treba da utvrdam Shto treba da sodrzhi dogovorot I kako da se ispochituvaat site zakonski procesi za da istiot nemozhe da se pobie na sud

Sestrami deka sudski ke bara da se ponishti, toa e 100% sigurno

Ako nekoj ima iskustvo, ve molam spodelete
Автоматски споено мислење:

Odpovikuvanje na polnomoshno od smetka vo banka

ova mi e pomaliot problem, no sekako moram I nego da go resham

Se konsultirav so lekar I majka mi vo narednive 1-2 godini nema nikakva shansa da patuva so avion

Taka da problemov moram da go resham od ovde a bidejki so Ambasada ne stasav do nigde, zasega nemam idea kako ova da go izvedam
Автоматски споено мислење:

Dali nekoj ima soznanie dali mozhe sosopstvenichki del da mu se ostavi na bilo koj

Da recheme dokolku mojata sestra reshi nejziniot del eden den da mu go ostavi na nekoj za da ja dogleda ili na Dom za stari lica za da ja primi besplatno ili nekoja takva opcija

Bidejki vo toj sluchaj odednash imash kompleten stranec vo kuka

Duri i da stanam 2/3 sopstvenik pak teshko ke uspeam da izdejstvuvam fizichka podelba ili prodazhba

I ete I da ja ostavam da si zhivee I koristi se ushte 20-25 godini, togash mozhe da ne snajde ova chudo
 
Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.858
Поени од реакции
10.605
Ova izgleda korisno, vi blagodaram mnogu
Автоматски споено мислење:

Blagodaram za dopolnitelnite odgovori

Vo periodov mi goreshe pod noze i nemav vreme da se zanimavam so ova

Vo medjuvreme ima malku napredok. Majka mi se izrevoltira krajno bidejki se uveri deka na sestra mi muva ne ja lazi za nea a i pomalku pochnuva da svaka deka mojata finansiska sostojba e alarmantna

Se slozhi da napravi Dogovor za dozhivotna izdrshka

Sega rabotava e kako da se izvede toa od ovde

Makedonskava Ambasada ja baram sekojdnevno I do nigde nemam stasano, vrabotenata koja e za ovaa problematika nikogash ne e na rabotno mesto

Sega samo treba da utvrdam Shto treba da sodrzhi dogovorot I kako da se ispochituvaat site zakonski procesi za da istiot nemozhe da se pobie na sud

Sestrami deka sudski ke bara da se ponishti, toa e 100% sigurno

Ako nekoj ima iskustvo, ve molam spodelete
Автоматски споено мислење:

Odpovikuvanje na polnomoshno od smetka vo banka

ova mi e pomaliot problem, no sekako moram I nego da go resham

Se konsultirav so lekar I majka mi vo narednive 1-2 godini nema nikakva shansa da patuva so avion

Taka da problemov moram da go resham od ovde a bidejki so Ambasada ne stasav do nigde, zasega nemam idea kako ova da go izvedam
Автоматски споено мислење:

Dali nekoj ima soznanie dali mozhe sosopstvenichki del da mu se ostavi na bilo koj

Da recheme dokolku mojata sestra reshi nejziniot del eden den da mu go ostavi na nekoj za da ja dogleda ili na Dom za stari lica za da ja primi besplatno ili nekoja takva opcija

Bidejki vo toj sluchaj odednash imash kompleten stranec vo kuka

Duri i da stanam 2/3 sopstvenik pak teshko ke uspeam da izdejstvuvam fizichka podelba ili prodazhba

I ete I da ja ostavam da si zhivee I koristi se ushte 20-25 godini, togash mozhe da ne snajde ova chudo
1. Сигурно имаш Rechtsschutzversicherung, ангажирај адвокат од наше говорно подрачје *(имаш и македонци и балканци), тој ќе ти контактира и со Конзуларното претставништво и ќе ти срочи документ за издршка без правни дупки.
2. Ако немаш такво осигурување исконтактирај онлајн некој адвокат од МКД кој ќе ти состави таков договор (било кој во МКД може да ти направи, колку толку да е океј да не е дудук) и бркај го Конзулот лично, ќе ги начекаш и вработените кога-тогаш. Ако си во Германија, обиди се во Бон, за разлика од Минхен мислам дека се каде каде побрзи.

За во иднина шо и како би правела сестрата не можи да знаеш и не губи време и енергија за нешто што не знаеш дали и како ќе се деси, битно ти е прво овие 2 процедури да ги завршиш. Договор за издршка и потоа на банка во МКД секнување на средствата.
 
Член од
5 јуни 2024
Мислења
26
Поени од реакции
11
1. Сигурно имаш Rechtsschutzversicherung, ангажирај адвокат од наше говорно подрачје *(имаш и македонци и балканци), тој ќе ти контактира и со Конзуларното претставништво и ќе ти срочи документ за издршка без правни дупки.
2. Ако немаш такво осигурување исконтактирај онлајн некој адвокат од МКД кој ќе ти состави таков договор (било кој во МКД може да ти направи, колку толку да е океј да не е дудук) и бркај го Конзулот лично, ќе ги начекаш и вработените кога-тогаш. Ако си во Германија, обиди се во Бон, за разлика од Минхен мислам дека се каде каде побрзи.

За во иднина шо и како би правела сестрата не можи да знаеш и не губи време и енергија за нешто што не знаеш дали и како ќе се деси, битно ти е прво овие 2 процедури да ги завршиш. Договор за издршка и потоа на банка во МКД секнување на средствата.
Ne sum vo Germanija

A konechno denes odgovor od Ambasadata tuka deka ne zaveruvaat dogovori za dozzhivotna izddrshka

I isto taka nemozhat da zaverat odzemanje na polnomoshno

Edinstveno zaveruvale davanje na polnomoshno

Se vrativme pak na pochetok
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.501
Поени од реакции
7.023
Ne sum vo Germanija

A konechno denes odgovor od Ambasadata tuka deka ne zaveruvaat dogovori za dozzhivotna izddrshka

I isto taka nemozhat da zaverat odzemanje na polnomoshno

Edinstveno zaveruvale davanje na polnomoshno

Se vrativme pak na pochetok
Nishto ne si vratena od Pochetok TUKU ne sakash da slushash!
polnomoshno izdadeno bilo kade vo Svetot koe e uredno zavereno kaj Notar ili vo SUD ili ete vo Ambasadata i ti vazhi vo cel svet!
Zatoa Izvadi si polnomoshno i pochni od Bankata !
Im se javuvash ili po email.
Posle toa so se ostanato.
Ama tebe teshko ti e da kazhish i vo koja zemja si, nebere ete nekoj na vrata che ti dojdi!
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.006
Поени од реакции
3.746
Ne sum vo Germanija

A konechno denes odgovor od Ambasadata tuka deka ne zaveruvaat dogovori za dozzhivotna izddrshka

I isto taka nemozhat da zaverat odzemanje na polnomoshno

Edinstveno zaveruvale davanje na polnomoshno

Se vrativme pak na pochetok
Не си на почеток. Сега го имаш нај битното, вољата на мајка ти да склучи договор за доживотна плус да и ги запре парите од пензијата. Другото е само техника. Прво контактирај адвокат во Македонија и тој ке ти изготви полномоштва со кои се овластуваат адвокати да во твое и во име на мајка ти го склучат договорот за доживотна. Тие полномоштва ке ги завериш во амбасадата и ке му ги пратиш по пошта. После тоа за неколку дена ке имаш валиден договор за доживотна. Секако ке си ги платиш адвокатите и трошоците. Со банката е нај лесно, нека се јави мајка ти во банка и нека каже дека картичката ја загубила, секундарно ке ја блокираат.
 
Член од
5 јуни 2024
Мислења
26
Поени од реакции
11
Не си на почеток. Сега го имаш нај битното, вољата на мајка ти да склучи договор за доживотна плус да и ги запре парите од пензијата. Другото е само техника. Прво контактирај адвокат во Македонија и тој ке ти изготви полномоштва со кои се овластуваат адвокати да во твое и во име на мајка ти го склучат договорот за доживотна. Тие полномоштва ке ги завериш во амбасадата и ке му ги пратиш по пошта. После тоа за неколку дена ке имаш валиден договор за доживотна. Секако ке си ги платиш адвокатите и трошоците. Со банката е нај лесно, нека се јави мајка ти во банка и нека каже дека картичката ја загубила, секундарно ке ја блокираат.
Majka mi voopshto nema kartichka vo bankata, bidejki penzijata ja podiga sestrata koja ima svoja kartichka na istata smetka

Bankata nie ja izvestivme pred 6+ meseci, tie nemaat namera da storat nishto dodeka pravno ne se odzeme polnomoshnoto

Bukvalno segde ja baraat majkata da se pojavi barem ednash a toa e nevozmozhno bidejki taa e kompletno nepodvizhna

A inaku za Dozzhivotna izdrshka iskreno pochnuvam da se somnevam. Majka mi koga e revoltirana se sili ova ili ona ke napravi, no obichno posle pochnuva pak da naodja izgovori za kerka i; demek mrzata i nesposobnosta trebale da bidat svateni i tolerirani.

Momentalno me faka strav da si napravam dopolnitelni troshoci, ako posle ona se predomisli.

Kako I da e situacijava nemozhe da prodozlhi vaka vo nedogledno bidejki ednostavno ke nema sredstva.

A I dobrata volja se pobrgu me napushta.
 
Последно уредено:
Член од
5 јуни 2024
Мислења
26
Поени од реакции
11
Nishto ne si vratena od Pochetok TUKU ne sakash da slushash!
polnomoshno izdadeno bilo kade vo Svetot koe e uredno zavereno kaj Notar ili vo SUD ili ete vo Ambasadata i ti vazhi vo cel svet!
Zatoa Izvadi si polnomoshno i pochni od Bankata !
Im se javuvash ili po email.
Posle toa so se ostanato.
Ama tebe teshko ti e da kazhish i vo koja zemja si, nebere ete nekoj na vrata che ti dojdi!
Ambasadata ja baram skoro sekojdnevno vo posledno vreme, dosega nemam informacija koja bi mi bila od pomosh. Kakva ni e drzhavata, takvi ni se i Ambasadite.

Mojot post veke sodzzhi premnogu privatni informacii. Ushte da napisham vo koj grad/drzhava sum, i bukvalno sekoj shto me poznava mene ili situacijata, tochno ke znae deka sum go napishala jas. Toa ja vkluchuva i mojata alchna I itra sestra. A jas gledam da napravam nekakov plan i taktika za shto ponatamu.

Rezonirajte malku pred da tipkate.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom