Анализа на крв - толкување резултати

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Тој што ги пуштил тие тумор маркери, без да направи преглед, да ти објасни зошто ги пуштил и на што се сомневал?

Имав еден случај со еден пациент, некој му пуштил тумор маркер CA 19-9 и после чоекот понина низ магнетни, компјутерни томографии, биопсии, еден куп лаборатории, му пикаа црева во сите дупки и што ли уште не, за да исклучат тумор.

А чоекот во сите дијагностики немаше никаква патологија.
Па чекам и резултати од компјутерска томографија и радиологија, изгубив 15 килограми за краток период, плус проблеми со храната и варењето. Со антибиотик ми е подобро, но не и сјајна ситуацијата.
Секако нешто се случува и околу органите. Болката е стационирана доле десно.
Може и од самото SIBO, затоа и железо, Б 12, фолната киселина ниски и малапсорпција.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.937
Поени од реакции
8.580
Па чекам и резултати од компјутерска томографија и радиологија, изгубив 15 килограми за краток период, плус проблеми со храната и варењето. Со антибиотик ми е подобро, но не и сјајна ситуацијата.
Може и од самото SIBO, затоа и железо, Б 12, фолната киселина ниски и малапсорпција.
Јави се денес да си прашаш за наодот. Не знам зошто се бави толку

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.557
Ми рекоа во рок од 7 работи дена.
...а Хеликобактер пилори тестот каков е?
Зошто го назначил да се испитува? Ете позитивен е сега, исклучен е рак според твоето искуство? Потврден е?
јас вака би размислувала со елиминација според тоа на што симптоми се жали:

втор момент освен претходните лабораторсики вредности, се гледа дека вкупни протеини и глобулини вредностите се малку намалени, па може членот им малку пореметен протеински метаболизам (хипопротеинемија) кој може да биде како резултат на:
- пиење малку повеќе вода
- или пред лабораториско испитување се примило некоја инфузија па телото се хидратира,
- или поради губиток на протеини од оргАнизмот (нефритис, заболување на бубрезите),
- проблеми со јетрата (може болката десно под гради, можно да е јетрена болка),
- или зголемен катаболизам на протеини поради хипертиреоза (тоа негово нагло слабеење 15кг може да биде поради проблеми со хипер функција на штитна жлезда, дали испитал тиреоидни хормони Т4, Т3 и дополнително и стимулирачкиот хормон на штитната жлезда?
Зошто го назначил да се испитува? Ете позитивен е сега, исклучен е рак според твоето искуство? Потврден е?
...за да се сомневаме на канцер на желудник најмалку треба вредноста да биде на туморскиот маркер на Ca-72/4 над 50 U/ml , а не 15 U/ml како има членот, велиме да се сомневаме треба да има многу повисока вредност!

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.937
Поени од реакции
8.580

втор момент освен претходните лабораторсики вредности, се гледа дека вкупни протеини и глобулини вредностите се малку намалени, па може членот им малку пореметен протеински метаболизам (хипопротеинемија) кој може да биде како резултат на:
- или пред лабораториско испитување се примило некоја инфузија па телото се хидратира,
- или поради губиток на протеини од оргАнизмот (нефритис, заболување на бубрезите),
- или зголемен катаболизам на протеини поради хипертиреоза (тоа негово нагло слабеење 15кг може да биде поради проблеми со хипер функција на штитна жлезда, дали испитал тиреоидни хормони Т4, Т3 и дополнително и стимулирачкиот хормон на штитната жлезда?

...за да се сомневаме на канцер на желудник најмалку треба вредноста да биде на туморскиот маркер на Ca-72/4 над 50 U/ml , а не 15 U/ml како има членот, велиме да се сомневаме треба да има многу повисока вредност!
Тој е користи за контрола после терапија на веќе докажан карцином. Иначе е неспецифичен, дури и негативна вредност не исклучва карцином.

Затоа не е препорачлив за скрининг!

Може да биде покачен кај повеќе карциноми, не само кај карцином на желудник.

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281

Не, немам хеликобактер.
Тој е користи за контрола после терапија на веќе докажан карцином. Иначе е неспецифичен, дури и негативна вредност не исклучва карцином.

Затоа не е препорачлив за скрининг!

Може да биде покачен кај повеќе карциноми, не само кај карцином на желудник.
Се сомневаат на проблеми кои потекнуваат од тенкото црево и тоа SIBO да имам изгледа заради него малапсорпција, пропустливост на цревата и цревна кандида.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.536
Поени од реакции
2.658
Имаш правено гастроскопија или колоноскопија?

Член од
9 јануари 2021
Мислења
995
Поени од реакции
1.022
Vitamin C + пробиотик + чај од лисје од смоква (лисје од смоква ќе купиш исушени и во топла вода ќе ставаш по едно или две ливчиња и ќе го оставиш 5 минути во топла вода) или чај од ајдучка трева (1 - 2 лажички ајдучка трева во топла вода да зоврие 5 минути и ќе пијаш 3 чаши дневно по една после јадење).
Во исхраната ќе вметниш интегрален леб, ориз, компир, дека сме лето повеќе јогурт/кисело млеко ќе јадиш, повеќе течности, ќе земиш витамин Д3 1000 единици за да го зајканиш имунитетот да не ти западни, ќе пијаш и чај од нане со јадење и витамин Б ќе пијаш.
Ќе гледаш да не излагаш многу на жешко време, ќе гледаш во исхраната зеленчук да додадеш од тоа што јадиш, луто никако, зачин и то никако, на дневно ниво пиј по 3 литри вода и течности.
На чмерот напипај да не имаш нешто, ако имаш оди на хирургија да ти препишат нешто. На него хигиена после секое одење, на поголема понужда, оти јас осетив маки поради тие хемориди, и мене така ме болеше, ама поради нив настануваат проблеми и сега фала богу поарно ми е после операцијата, имам други ама ги мачкам и ако треба пак ќе се оперирам.

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Имаш правено гастроскопија или колоноскопија?
Гастроскопија ништо немаше, биопсија негативна на целијакија.
Колоноскопија океј беше освен хемороиди и нешто од биопсија сомнително, но после испсдна имтоа нормално и грешна дијагноза, втората ректоскопија исто океј беше.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
995
Поени од реакции
1.022
Гастроскопија ништо немаше, биопсија негативна на целијакија.
Колоноскопија океј беше освен хемороиди и нешто од биопсија сомнително, но после испсдна имтоа нормално и грешна дијагноза, втората ректоскопија исто океј беше.
Внатрешни или надворешни хемороиди имаш? За надворешни се мачкај крем Антролин и маст можеш да ставаш кантарионови чепчиња навечер пред спиење. После понужда одмивање и купки можеш со сапун и млака вода по 20тина минути. Ако тие се во трет или четврт стадиум ќе се направиш операција со локална анестезија и ќе одмориш 4 недели. Ако си во прв и втор можиш сам да ги враќаш наназад со прстот внимателно.
За внатрешни се препорачува одма операција, поради појава на пукнатина на дебелото црево.
Ако ти нема уште никој препишано, земи Флебавен пијај, крем мачкај Антролин и внимавај ептен на исхрана и течности повеќе пијај и Витамин Ц 1000мг земи за да ти се подобри циркулацијата на крвта.
Чим нема никаков наод на испитувањето од хемороидите ти е, само помека столица колку што е можно и нема да имаш гајле, се ќе биди. И јас лани се маткав со испитувања многу, ко се од тие хемориди се прај внатре, кај имаш некогаш крварење болат па уште и внатре болка создава на дебелото црево.

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Претпоставувам за хемороидите, ама мене и столицата ми е проблематична. Жолта, портокаловата, ретка итн.. Збир на повеќе симптоми и повеќе што би можеле дијагнози.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.557
Претпоставувам за хемороидите, ама мене и столицата ми е проблематична. Жолта, портокаловата, ретка итн.. Збир на повеќе симптоми и повеќе што би можеле дијагнози.
...што со жолчката и јетрата? нијанса билирубин онака да речеме покачен, дали ги направи ензимските анализи, трансаминази за фукцијата на јетрата?

Kajgana Shop

На врв Bottom