Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.056
Поени од реакции
1.551
Ќе губи Телекабел и тоа дебело во делот на ТВ. За интернет се супер поставени, имаат мрежа, други оператори рентаат од нив, одлично. Ама телевизијата комотно може да си ја укинат. Кој нормален би останал на ТК за 650 да плаќа застарена технологија? Потегов едино има логика ако се повлекуваат комплетно од ТВ сегментот, па вака партнерски со Telco или некои други да работат за телевизија.
Како мислиш да губи кога има скоро во цела Македонија мрежа? Што му претставува проблем на Роби утре да пушти своја ип телевизија во сопствена мрежа и да одјеби и Телко и се? Не знам како на памет трескате вакви глупости навистина.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
2 октомври 2018
Мислења
97
Поени од реакции
202
Како мислиш да губи кога има скоро во цела Македонија мрежа? Што му претставува проблем на Роби утре да пушти своја ип телевизија во сопствена мрежа и да одјеби и Телко и се? Не знам како на памет трескате вакви глупости навистина.

Сериозен си? Ај вака, чисто илустративно 1 услуга = 1 евро профит за ТК:

ситуација 1.01.2024 - 100 интернет корисници + 100 тв корисници = 200 евра
ситуација 1.01.2025 - 100 интернет корисници + 50 тв корисници = 150 евра

Заклучок, Роби изгубил 50 евра поради лоша ТВ понуда.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.658
Поени од реакции
4.016

Ok i taka da e, ama ovaa momentalna Dvb/c kako sto ja znaeme ke odi za nekoi max 10god, vo istorijata na 1g,i fiksen telefon, se ke odi preki ftth/ i 5G i so iptv/ott, a toa na docsis ke ostani za pomali mesta kade operatorot poradi malce korisnici ke mora da odi so HFc nod bidejki na docsis3.1 najmalce a tamu ima najmalce problemi/defekti i oscilacii,site drugi tehnologii imaat povejke mani...
a za toa koj ke izgubi Tk,posekako e bez dogovor koj koga saka moze da se prefrli na dogovor pa posle 24m,da kemka poradi losa usluga koja ne ke moze predvreme da ja iskluci

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.056
Поени од реакции
1.551

Јас сум сериозен да, ама ти очигледно си тотално надвор од паметот

Прво, дали имаш претстава воопшто колку кошта рентање мрежа по клиент?

Второ, што ако Роби утре пушти иптв во СОПСТВЕНА ЛОКАЛНА МРЕЖА за 1000 денари на пример пакет иптв+интернет? Какви се овие весели математики погоре? :)

Човекот има сопствена мрежа во повеќе од пола Македонија, дали воопшто знаеш што значи ова?

Член од
29 август 2008
Мислења
5.658
Поени од реакции
4.016

Второ, што ако Роби утре пушти иптв во СОПСТВЕНА ЛОКАЛНА МРЕЖА за 1000 денари на пример пакет иптв+интернет? Какви се овие весели математики погоре? :)

Човекот има сопствена мрежа во повеќе од пола Македонија, дали воопшто знаеш што значи ова?

Telekabel moze da pravi sto saka, ima Hfc i Ftth mreza vo 13/15 naseleni mesta/gradovi i uste se prosiruva so kupuvajne na lokalni kabelski kako Ohrid,renta mobilna od Telekom mu fali uste Volte, zema golemoprodazba data soobrajkaj preku Neotel, a beck up ima od telekom...
Ama se odnesuva kako lycamobile stom ima problem gasi modem priklici pak i tolku, od sabajle brzina 130~150 popladne i na vecer na pola od ova...(Ova od moj drugar vo Prilep iskustvo) Tv toj iskluci,ostana na ftth

• Ми се допаѓа
Reactions: y2k

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.056
Поени од реакции
1.551
Telekabel moze da pravi sto saka, ima Hfc i Ftth mreza vo 13/15 naseleni mesta/gradovi i uste se prosiruva so kupuvajne na lokalni kabelski kako Ohrid,renta mobilna od Telekom mu fali uste Volte, zema golemoprodazba data soobrajkaj preku Neotel, a beck up ima od telekom...
Ama se odnesuva kako lycamobile stom ima problem gasi modem priklici pak i tolku, od sabajle brzina 130~150 popladne i na vecer na pola od ova...(Ova od moj drugar vo Prilep iskustvo) Tv toj iskluci,ostana na ftth
Се во ред, муабетот беше дека ТК губел. Прво треба да провери колку кошта влакно по клиент, па нек се врсти на темава. И второ, јас само дадов пример дека утре ако сака може да се префрли на ип и во голем дел кај што има FTTH да си направи пакет ип+интернет. Човекот има инфраструктура за што сака да прави, тој погоре зборува дека губел клиенти од боранија оператор како Телко и МТЕЛ што немаат 1м мрежа.

Член од
2 октомври 2018
Мислења
97
Поени од реакции
202

Немаш базичен капацитет да сфатиш проста математика и зборуваш за хипотетички сценарија. Така да тука завршува дискусијата со тебе. Што сака нека прави ТК, баш сакам да успее и да не се продава на странци, но нека не смета на било каков успех во ТВ сегментот со оваа политика. Кога ќе има нова понуда ќе правиме муабет.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.056
Поени од реакции
1.551
Немаш базичен капацитет да сфатиш проста математика и зборуваш за хипотетички сценарија. Така да тука завршува дискусијата со тебе. Што сака нека прави ТК, баш сакам да успее и да не се продава на странци, но нека не смета на било каков успех во ТВ сегментот со оваа политика. Кога ќе има нова понуда ќе правиме муабет.
Ова е научна фантастика за тебе. Така да, не знам зошто воопшто ме цитираш. Правиме муабет за оператор што има сопствена мрежа, и некои виртуелни боранија оператори. Комплицирано е за тебе, што да ти кажам

Член од
9 јануари 2021
Мислења
948
Поени од реакции
963
Kako sto znam Telekabel nema dopirna tocna so Neotel
Грешка си, Телекабел зема интернет од Неотел т.е. peering за секојдневна употреба, а back up од Телеком. На speedtest покажува Неотел кога мериш. 1000005339.jpg
Ова е speedtest од едни пријатели кои имаат интернет од Телекабел во Прилеп.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.308
Поени од реакции
5.362
Грешка си, Телекабел зема интернет од Неотел т.е. peering за секојдневна употреба, а back up од Телеком. На speedtest покажува Неотел кога мериш.Прегледај го приврзокот 422382
Ова е speedtest од едни пријатели кои имаат интернет од Телекабел во Прилеп.
Toa moze e taka ako nemaat svoja mreza Telekabel vo delovi od Prilep

Tamu kade sto imaat svoja mreza internetot e od Telekabel

Член од
9 јануари 2021
Мислења
948
Поени од реакции
963
Toa moze e taka ako nemaat svoja mreza Telekabel vo delovi od Prilep

Tamu kade sto imaat svoja mreza internetot e od Telekabel
Така пишува на Speedtest и нивна е целосно мрежата, само peering имаат од Неотел. Од опрема се е нивно.

Kajgana Shop

На врв Bottom