- Член од
- 29 јуни 2014
- Мислења
- 25.817
- Поени од реакции
- 42.450
Да да многу предобро за тоа време. Катастрофа што после толку децении, слични видеа добивме и од Индиското и Кинеското слетување.
На исто ниво со "реалново" видео:
Да да многу предобро за тоа време. Катастрофа што после толку децении, слични видеа добивме и од Индиското и Кинеското слетување.
А како знаеш? Ај сподели и со нас, кои не веруваме у све што се појавило на ТВ или на „Нет„.Не верувам, знам. Ова не е религија.
А мене ми е „сумљиво„ следново:И јас мислам дека нешто мутат со месечината. Ги гледам снимкиве и делува како све да е многу предобро за тоа време.
@YuZe кој е камерманот на ова видео?Да да многу предобро за тоа време. Катастрофа што после толку децении, слични видеа добивме и од Индиското и Кинеското слетување.
Lift-off of Apollo 17 Lunar Module ascent stage is captured by a television camera mounted on the lunar rover which the crew parked about 145 meters east of the spacecraft. Кажи ако ти треба превод.@YuZe кој е камерманот на ова видео?
Каде кажуваат дека ја изгубиле, извор?Тоа што сам ќе си кажеш, не значи дека е точно. Од НАСА самите кажуваат ја изгубиле, ти викаш не не е изгубена. Па уште пари немало.
Какви глупости боже боже.
Нема за што да мутат. https://svs.gsfc.nasa.gov/gallery/lunar-reconnaissance-orbiter/И јас мислам дека нешто мутат со месечината. Ги гледам снимкиве и делува како све да е многу предобро за тоа време.
https://svs.gsfc.nasa.gov/gallery/lunar-reconnaissance-orbiter/А како знаеш? Ај сподели и со нас, кои не веруваме у све што се појавило на ТВ или на „Нет„.
Од памтивек имало и ќе има луѓе кои живеат за да пронајдат и да истражат нешто. Ако не било така, немаше да куцаме на компијутер, туку ќе полимизиравме со резбање на зборови во камен.А мене ми е „сумљиво„ следново:
- кај наоѓаат будали, кои свесно се впушаат на пат (и назад) во неизвесност и во предел кој никој претходно не го посетил и истражил и,
- како е можно „качувањето„ на Месечината да се изведе без никаков поголем технички проблем, се‘ да се одвива „мазно„, небаре се работи за качување на Водно?
Прашав „од кај знаеш„ а не „од кај веруваш„.
Нема(м) сомнеж дека отсекогаш имало ликови кои се аантуристи по „расположение„, ама сите тие ликови акале по Земјава, во предвидливи и прифатливи услови за какво-такво преживување.Од памтивек имало и ќе има луѓе кои живеат за да пронајдат и да истражат нешто. Ако не било така, немаше да куцаме на компијутер, туку ќе полимизиравме со резбање на зборови во камен.
Мило ми е што го праша ова 2ро прашање.
НАСА ги направи следните 3 програми пред да започни со работење на Apollo мисиите.
- Рејнџер програма (Ranger NASA 1961 - 1965)
- Воглавно катастрофална, од кои Рејнџер 1 до Рејнџер 6 ниту едно летало не појде во вселената.
- Едино Рејнџер 7ката беше успешен во 1964, успешно испрати назад слики од површината на Месечината.
- Истражител програма (Surveyor Program 1966 - 1967)
- Од 7 мисии, 2 беа лоши, Истражител 2 падна на Месечината а Истражител 4 изгуби комуникација кога влезе во орбита на Месечината.
- Лунарен орбитер (Lunar Orbiter Program 1966 - 1967)
- Од 5 мисии, 1на беше само лоша (Орбитер 4 имаше комплетен откажување на камерата), оваа програма беше воглавно доста успешна. Со оваа програма воглавно ја мапираја површината на Месечината.
Значи ова беа 3 различни програми, преку 6 години од истражување и во ова беа вклучени од НАСА страна 10,000-36,000 вработени со 400,000 изведувачи од разни компании. Само за илустрација, еве го буџетот на НАСА во ова време:
Севкупно 234.45 billion $. Во споредба буџетот на Македонија за 2023 беше 5.52 billion $, така да НАСА потроши 42,5 Македонски буџети само за да дојде до Аполо мисиите.
- 1961 - 744 million $ - пресметано со инфлација во 2024 ова сума на пари е: 7.56 billion $
- 1962 - 1.24 billion $ - пресметано со инфлација во 2024 ова сума на пари е: 12.48 billion $
- 1963 - 2.55 billion $ - пресметано со инфлација во 2024 ова сума на пари е: 25.33 billion $
- 1964 - 4.18 billion $ - пресметано со инфлација во 2024 ова сума на пари е: 40.99 billion $
- 1965 - 5.25 billion $ - пресметано со инфлација во 2024 ова сума на пари е: 50.67 billion $
- 1966 - 5.93 billion $ - пресметано со инфлација во 2024 ова сума на пари е: 55.64 billion $
- 1967 - 4.59 billion $ - пресметано со инфлација во 2024 ова сума на пари е: 41.78 billion $
Сега можеме да почнеме за Аполо програмата. Оваа програмa започна во 1967ма и траеше до 1972ра. Пред Аполо 11 кој слета на месечината имаше 8 мисии што беа специјално дизајнирани за испитување на леталото, некои беа терминални.
Значи сите овие мисии беа пред таа Apollo 11 мисија што слета на Месечината. Цената на Аполо 1 - 17 мисиите, беше 25.4 billion $ кога завршија во 1972ра. 2024 инфлација бројки за Аполо 1 - 17 се 184.73 billion $ . Аполо мисиите со истите пресметки коштаа уште 33.5 годишни Македонски буџети, што ја носи севкупниот трошок за да се пушти човек на Месечината, 76 Македонски буџети.
- Аполо 1 - Јануари 27ми, 1967, ова беше првата мисија со луѓе и за жал заврши со смртта на 3 Американски астронаути: Gus Grissom, Ed White and Roger B. Chaffee. Несреќата се случи на само полетување.
- Аполо 4 - Ноември 9ти, 1967, мисија без екипаж, наменета за тестирање на Saturn 5 ракетата како и командниот и сервисниот модул во Земјината орбита.
- Аполо 5 - Јануари 22ри, 1968, мисија без екипаж, наменета за тестирање на Лунарниот модул во вселена, демонстрација на погон.
- Аполо 6 - Април 4ти, 1968, мисија без екипаџ, втор тест на Saturn 5 ракетата. Ова беше проблематичен тест, но покрај проблемите успеаја да го завршат тестот.
- Аполо 7 - Октомври 11 - 22 1968, првиот усшпешен лет со екипаж во вселената. Астронаутите Wally Schirra, Donn Eisele и Walter Cunningham. Не заминаа далеку, само орбитираја над земјата и тестираа.
- Аполо 8 - Декември 21 - 27 1968, првиот пат отидоа до Месечината и ја заобиколија. Астронаути Frank Borman, James Lovell и William Anders.
- Аполо 9 - Март 3 - 13, 1969 првиот екипажен пат до Месечината со Астронауитите James McDivitt, David Scott и Russell Schweicart , тестирање на приклучување и мобилност на Лунарниот Модул
- Аполо 10 - Мај 18-26, главна проба со астронаутите Thomas Stafford, John Young и Eugene Cernan
Слободно со прашања. Малце се заиграв со пресметкиве.
Каде кажуваат дека ја изгубиле, извор?
Ајде генерација копи пејст од викисерија...Lift-off of Apollo 17 Lunar Module ascent stage is captured by a television camera mounted on the lunar rover which the crew parked about 145 meters east of the spacecraft. Кажи ако ти треба превод.
Генерација слепец. Не го прочита кога го стави видеото? Или очекуваше и јас да не го прочитам и да опнам некоја забегана теорија. Таа генерација? Ти пишува на видеото како е сликата направена.Ајде генерација копи пејст од викисерија...
Аполо 17 мисијата користеше камера што беше позиционирана на Лунарниот Модул за да го сними полетувањето од површината на Месечината. Камерата беше специјално модифицирана верзија на комерцијално достапната RCA камера во боја.Која е таа камера жити се? Ме изнасмеа... Не ми напиша колку степени има на месечината? А при полетувањето на Аполо дали негде ја забележа "земјината топка" или ѕвезди? Кој пациент си значи...суровина за обработка
Дали можеш да сликаш ѕвезди денски на Земјата? Не, затоа што изворот на светлина од сонцето е премногу јак. Ако беа на темната страна од Месечината тоа ќе беше друго. Ова Браќа Манаки го знаеа во 1900тите, ти во следниот век го заборави?
Со првото видео ме изнасмеа. За второто напишав како одговор на Светецов, слободно прочитај си за Ван Ален.
Живеам во САД и да, парите се проблем.Смешно човече, не верувал, знаел.
За САД парите биле проблем, ама не и за Индија и Кина.
Сигурен сум истото сеуште го тврдиш и за ефикасноста на ковид вакцините, едноставно знаеш дека се ефикасни.
Ахам, значи мора да го имам допрено за да поверувам. Епа допрев Moon rock во музеј, ова важи?Прашав „од кај знаеш„ а не „од кај веруваш„.
За да знаеш, потребно е поседување на лично непосредно искуство околу и во програмите за пат кон Месечината, а тоа искуство не се стекнува преку линкови.
Провери да не ти е блокиран на firewall. Сајтот е на НАСА.Патем кажано, не можам да го „отворам„ линков.
Немора да гледаш тие што одат во вселената, погледни колку експедиции имаше на Антарктикот, колку луѓе само умреа за тој подфат. А искачување на Монт Еверест? Колку имаат умрено одење натаму. Истата поента е.Нема(м) сомнеж дека отсекогаш имало ликови кои се аантуристи по „расположение„, ама сите тие ликови акале по Земјава, во предвидливи и прифатливи услови за какво-такво преживување.
Плус, нема(м) сомнеж дека на „качувањето„ на Месечината му претходеле разно-разни испитувања и проби со и без жива посада, од кои се собирани потребните сознанија за просторот околу Земјава и/или на Месечината, но на крајот пад доаѓаме до прашањето-каков треба да биде некој лик „у гла‘ата„ за да се впушти на пат во потполно непознат простор? А згора на све, па уште да најдеш 3 ликови истовремено (!), кои се впуштаат во непознато?
Можам да разберам дека некој од нив посакувал да стане славен во световна смисла, ама со кој памет го ставал животот „на коцка„, играјќи си со патување кон непознати предели?
Значи изјави од лица од НАСА според тебе се смешки, ама затоа тебе треба слепо да ти веруваме на твоите катастрофални нелогични образложување. Самите имаат кажано дека видеата кога ги емитирале во живо, се уствари снимени во студио, он пак тера тврди обратно и се прикажува како запознат со факти. Свашта.Со првото видео ме изнасмеа. За второто напишав како одговор на Светецов, слободно прочитај си за Ван Ален
Па токму тоа ти велам.Немора да гледаш тие што одат во вселената, погледни колку експедиции имаше на Антарктикот, колку луѓе само умреа за тој подфат. А искачување на Монт Еверест? Колку имаат умрено одење натаму. Истата поента е.
45 секунди од реплеј повторно и повтроно е видео од НАСА?Значи изјави од лица од НАСА според тебе се смешки, ама затоа тебе треба слепо да ти веруваме на твоите катастрофални нелогични образложување. Самите имаат кажано дека видеата кога ги емитирале во живо, се уствари снимени во студио, он пак тера тврди обратно и се прикажува како запознат со факти. Свашта.
Незнам и не ме интересира. Мене ме интересира за Америка и знам што се дешава во Америка.Ако Америка нема пари, Индија, Кина и Русија имаат?
Имаш познавање како експозитура работи?Ѕвездите можеш да ги видиш само до одредена висина, после тоа не се гледаат. Мислам беше поврзано со магнетното поле на планетава.
Така да секое видео на кое се гледаат ѕвезди, а демек е снимка од што ти ја знам километри висина, без разлика дали снимаш од спротивно од сонцето, е фејк.
Твојата логика се базира на тоа? Еднаш излажаја значи секогаш лажеа? Секогаш критично гледам на настаните. Дали се работи за ковид вакција или слетување на Месечината.Значи не веруваш на пропагандата дека ковид вакцините биле ефикасни, ама не ти е проблем на истиот систем да му веруваш за слетување на месечината. Колку пати треба да те прелажат, за да почнеш да се сомневаш....
НАСА демек немале пари, Русите имале технологија, ама сепак Русите не се првите на месечината... Држи вода, док мајстори не оде.Буџетот на НАСА беше толку мал што требаше да одат кај Русите за да позејмат ракети за да појдат во вселена, затоа и кажа we lost that technology
Ма немаш гајле, ти знаеш на месечината што се случува, а не па во САД.Мене ме интересира за Америка и знам што се дешава во Америка.
Твоето не е критично, туку бирање цреши. За ова ќе им верувам целосно, за ова не. Не бараш ни логика ни па се прашуваш зашто толку битна технологија, толку битен успех, со децении не е повторен. Затоа веруваш во официјалните оправдувања, кои поминуваат кај луѓе што не размислуваат критички. Така да тоа што сам си се кажуваш дека си, не значи дека е вистина. Ама верувај во себе и во бајките.Твојата логика се базира на тоа? Еднаш излажаја значи секогаш лажеа? Секогаш критично гледам на настаните. Дали се работи за ковид вакција или слетување на Месечината.
Не. Ама сум читал зашто после одредена висина не се гледаат ѕвездите, било да е ноќе или било да си од другата страна на месечината.Имаш познавање како експозитура работи?
Да во ерата на дигитрон технологија каде што појма немале дали има или нема Ван Аленови појаси или било какво зрачење се снимало со камера на којзнае каква непозната температура во тоа време... Снимка скоро џам нема проблем пациентуАполо 17 мисијата користеше камера што беше позиционирана на Лунарниот Модул за да го сними полетувањето од површината на Месечината. Камерата беше специјално модифицирана верзија на комерцијално достапната RCA камера во боја.
The camera was specially designed to operate in the harsh lunar environment and to transmit the live footage back to Earth.
Можиш на гугле да провериш, отворена е документација колку НАСА добива пари од влада.НАСА демек немале пари, Русите имале технологија, ама сепак Русите не се првите на месечината... Држи вода, док мајстори не оде.
Фала богу знаам што се дешава во државата што живеам скоро 15 години.Ма немаш гајле, ти знаеш на месечината што се случува, а не па во САД.
Moето мислење и размислување е секогаш критички. Знаеш дека одењето во вселена и промена на DNA via RNA се огромно различни работи така?Твоето не е критично, туку бирање цреши. За ова ќе им верувам целосно, за ова не. Не бараш ни логика ни па се прашуваш зашто толку битна технологија, толку битен успех, со децении не е повторен. Затоа веруваш во официјалните оправдувања, кои поминуваат кај луѓе што не размислуваат критички. Така да тоа што сам си се кажуваш дека си, не значи дека е вистина. Ама верувај во себе и во бајките.
Други временски периоди, друга технологија.Не. Ама сум читал зашто после одредена висина не се гледаат ѕвездите, било да е ноќе или било да си од другата страна на месечината.
Тоа па со другата страна на месечината посебна прикаска. Од толку мисии на месечината, до толку да не отидат бар еднаш од другата страна.... На Марс можеа, ама од другата страна на месечина позезнато изгледа....
Да го прашаше гугле следново па да не требаше толку да пишуваме по форумов.Да во ерата на дигитрон технологија каде што појма немале дали има или нема Ван Аленови појаси или било какво зрачење се снимало со камера на којзнае каква непозната температура во тоа време... Снимка скоро џам нема проблем пациенту
Прегледај го приврзокот 421347
Од прв газда е, заинтересиран?