Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
6 февруари 2024
Мислења
11
Поени од реакции
1
Ако совозачкото е истрошено може колата е некој франкенштајн. По пишувањево твое не ми делува ко добра кола.
sto znam da bidam iskren previse mi se dopadna registrirana 1 godina skoro so zelen karton plocki diskovi vo odlicna sostojba bea prednica amortizeri odlicna sostojba ja probav na lezeci levo desno ni tropka ni nisto prasav eden prijatel ima ista vika za toa sto si dimi koa ke ja zgazis moze ako ja brkas ali da bide vo granici na normala na zapalen motor izvadiv kapaceto od motor i meracot za ulje dimi

Член од
11 април 2012
Мислења
4.615
Поени од реакции
5.322
Сондата е со кабел од 50 cm и лесно достапна плус работи на принцип plug and play. Работна рака макс 15 минути без некоја тешкотија. Тоа е тој лоповлук.
Ако не се лажам 4 саати му имаат наплатено.
Али тоа тука случајот кај сакаш иди исти цени имаат, освен ако не идеш у тие што работат испод рука со плаќање строго у кеш Али нели ако возилото ти е уште под гаранција одма ја укинуваш

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.856
Поени од реакции
8.403
Али тоа тука случајот кај сакаш иди исти цени имаат, освен ако не идеш у тие што работат испод рука со плаќање строго у кеш Али нели ако возилото ти е уште под гаранција одма ја укинуваш
Тие "гаранции" за возила се исто ко Зоран Заев да ти ги ветувал.

Не покриваат потрошни делови, а потоа кога ќе треб нешто да се прави, ќе ти "дадат" као демек попуст од тие 600 евра - 200 евра пошто гаранција нели "наше дете" а сондата кошта 170 евра.

И пак си плаќаш ко поп.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.615
Поени од реакции
5.322
Тие "гаранции" за возила се исто ко Зоран Заев да ти ги ветувал.

Не покриваат потрошни делови, а потоа кога ќе треб нешто да се прави, ќе ти "дадат" као демек попуст од тие 600 евра - 200 евра пошто гаранција нели "наше дете" а сондата кошта 170 евра.

И пак си плаќаш ко поп.
Не можам да кажам како е посебно не со потрошни делови зашто не сум менувал ништо последните две возила ни 3 години не ми биле кај мене сум ги менувал

едино имав пример со сервото проблем на претходната (почна да дава некој чуден звук а си работеше исто како и пред звукот) однесов провери ја сменија и попладнето ми ја вратија поправена
Сметката 0€, така што кога ќе искусам проблем со потрошен материјал ќе споделам пак :)

Нормално не очекувам да е ефтино дерат на работна рака тука

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.856
Поени од реакции
8.403
Не можам да кажам како е посебно не со потрошни делови зашто не сум менувал ништо последните две возила ни 3 години не ми биле кај мене сум ги менувал

едино имав пример со сервото проблем на претходната (почна да дава некој чуден звук а си работеше исто како и пред звукот) однесов провери ја сменија и попладнето ми ја вратија поправена
Сметката 0€, така што кога ќе искусам проблем со потрошен материјал ќе споделам пак :)

Гаранцијата е 2 години законски од производител, некои имаат и до 3 години гаранција од производителот. После тие години, гаранцијата ти се сведува на "добрата волја" на дилерот. Е тогаш е интересното како ќе игра тој.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.519
Pozdrav decki nekoj da ne znae so pari se dvizi za nova kilometraza ne raboti displejot na audi a4 b7 2.0 140hp zainteresiran sum da ja kupam vaka voziloto vizuelno izgleda top treba da se zamenat gumi i dosta mnogu vibracii ima navodno 250k pisuva deka ima pominato koga ke ja stisnam da ja brkam znae da dimi pozadi menjacot mi se dopadna sto bi rekol pliva cudna rabota bese kako suvozackoto sediste razdrpano bese a vozackoto ne s line sedista se pa i kako se dvizi cena za reparacija dali znae nekoj i nekoj da spodeli sovet pred kupuvanje
Ispod 200evra za kilometraza sose montaza tesko. Ke treba i da se kodira. Za sediste reparacia okolu 50 evra. Toa so dimi mozno e od egr zatnat ali treba da se proveri na diagnostika. Isto taka e bitno da e se sredeno so dpf. Registracia i zelen karton se poslednoto nesto na koe treba da se gleda poso e bitno kolata da e cakum pakum. Za taja kola ova sto go opisa max 4500 evra.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519

Na @Kadaif ne mozis da mu dokazis za garancii. On za site zemji u svet znae garanciite kako rabotat i za toa negovata kola od Germanija si ja nosi u MK za ulje da si smeni poeftino. :D

Ja sum koristel i garancija i extended warranty i nikogas ne sum platil nisto, iako nekogas delovite i rabotnata raka kostale nad 1000 funti, ali na faktura fino lepo si pise 0.
Tuka i kola ti davaat na koristenje koga ja nosis svojata na servis. Bukvalno u Ponedelnik ke ja nosam na servis koj ustvari e vklucen u extended warranty.

Jas koga ja kupiv mojata kola bese 3god stara i Audi diler mi dade 12 meseci warranty sho pokriva se i 12meseci road assistance. U ovoj period smenija senzor na vrata za alarm besplatno i nekolku pati pravea dijagnostika bez pari. Potoa kupiv dodatno uste 2 godini extended warranty za okolu 730 funti i plakjam mesecno. U ovaa cena imas dva servisi, dva MOT i 2 godini audi roadside asistance(cenite na site poedinecno podolu). Pri eden od servisite najdoa deka engine mount e dupnat(na mojata kola se hidraulicni so ulje) i najdoa deka spring mounts se rgjosani. Smenija dvata drzaci poso se menjaat u par i smenija spring mounts i ne plativ nisto.

1x Oil Service £215.00
Included 1x Oil and Inspection Service with Pollen Filter £360.00
Included 2x MOTs £109.70
Included 2 years’ Roadside Assistance £220.00 Included
Ako soberes ovie site, ispagja poskapo od toa sho ja plativ i vekje gi koristev povolnostite.

Eve kako e za Audi warranty kaj mene:

Sea @Kadaif pak ke pocne da kazuva za razliki megju guarantee i warranty i kako niedna nisto ne pokriva nikade u svet samo zatoa sho on ili imal loso iskustvo ili nikogas nemal garancija. Valjda e vtorovo ali bitno on si vozika od Nemacka do Mk za eftini servisi da si napravi.
Автоматски споено мислење:

Pozdrav decki nekoj da ne znae so pari se dvizi za nova kilometraza ne raboti displejot na audi a4 b7 2.0 140hp zainteresiran sum da ja kupam vaka voziloto vizuelno izgleda top treba da se zamenat gumi i dosta mnogu vibracii ima navodno 250k pisuva deka ima pominato koga ke ja stisnam da ja brkam znae da dimi pozadi menjacot mi se dopadna sto bi rekol pliva cudna rabota bese kako suvozackoto sediste razdrpano bese a vozackoto ne s line sedista se pa i kako se dvizi cena za reparacija dali znae nekoj i nekoj da spodeli sovet pred kupuvanje
Stom dimi ne ke da e 250k km. Jas imav audi a4 b8.5 2.0 143hp i ja prodadov so realni 260k km i ne dimese uopste.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Сондата е со кабел од 50 cm и лесно достапна плус работи на принцип plug and play. Работна рака макс 15 минути без некоја тешкотија. Тоа е тој лоповлук.

Можеш да земеш 5 години стара кола, да ја возиш 7 години без гаранции и можеш да бидеш сигурен дека за тие 70 000 километри (пошто лизинг договорот е 10 000 километри годишно) нема да рикне ни турбо ни бутур. Пак на крај и да ја продеш на пола цена од тоа што си ја купил. Си каде каде пак на ќар него ли со тие лизинг цедења и заебанции. Слабо тоа математиката.

Тој со тоа волвото, немал врска од автомобили, затоа и го седнале на самар од мазга.

Тоа недоразбирање од каросерија го само заобиколи.

Друже, кога ќе изнајмиш дигалка, имаш ли "ментор" или све сам работиш како те фаќа разумот.
Мене комплицирано ми се гледа климакондензатор сам да мењам. Треба цел преден браник и маска на колата да извадам.
Не те разбирам за каков лизинг ме убедуваш, кеш ја купив мојата, во живот немам купено кола на кредит.
Кола на кредит би купил само со novated lease, оти го пребиваат од данок овде, па иако на хартија е поскапо, во реалност е поефтино кога ќе видиш колку данок ти вратила државата.

Слабо богами.
Кој ти гарантира дека нема да ти се деси поголем квар на 7 год. стара кола?
Имам познаник кој на Хјундаи Тусон му има цркнато мењач на 5 и пол године стара кола со 60.000 км пројдено. Чарето кошташе 12.000 евра. Кј му е него туе математиката, плус нервозете?
На Хјундаи i45, цел мотор и отиде на 80к, чиста среќа беше уште под гаранција па им го променија од овластен.

Ова ме нервира најмногу. Не ми е криво да наплатат 150-200 за саат, она што ме нервира е што ги пумпаат часовите. Минатиот пат ми закачил 5 саати за работи кои ако ги правам сам ќе ми треба саат и пол, и тоа аматер.

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Член од
22 јуни 2024
Мислења
26
Поени од реакции
29
Масло во мотор, масло во менувач, филтри (воздух, полен, масло, гориво), водна пумпа, плочки.
Таман си е, ти не би све ова за саат ипол да не се лажеме. :)
Ти дал и гаранција секако ако се јави проблем.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Таман си е, ти не би све ова за саат ипол да не се лажеме. :)
Ти дал и гаранција секако ако се јави проблем.
Филтри и масло менував самиот на наредното менување, 40мин со се барање и враќање на алатите назад. Додека да се исцеди маслото, ги сменив филтрите, последен го оставив маслениот, и ги турив адитивот и новото.
Е сега ако чекаш едно да заврши, па да отидеш на друго, може и 4 денови да ги менуваш.
Во мкд имав менувано плочки, сите 4 тркала за 1 саат, маслото во менувач и водната пумпа сигурно не се уште 3 саати, кога и двете се лесно пристапни.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.856
Поени од реакции
8.403
Na @Kadaif

Ja sum koristel i garancija i extended warranty i nikogas ne sum platil nisto, iako nekogas delovite i rabotnata raka kostale nad 1000 funti, ali na faktura fino lepo si pise 0.
Tuka i kola ti davaat na koristenje koga ja nosis svojata na servis. Bukvalno u Ponedelnik ke ja nosam na servis koj ustvari e vklucen u extended warranty.

Jas koga ja kupiv mojata kola bese 3god stara i Audi diler mi dade 12 meseci warranty sho pokriva se i 12meseci road assistance. U ovoj period smenija senzor na vrata za alarm besplatno i nekolku pati pravea dijagnostika bez pari. Potoa kupiv dodatno uste 2 godini extended warranty za okolu 730 funti i plakjam mesecno. U ovaa cena imas dva servisi, dva MOT i 2 godini audi roadside asistance(cenite na site poedinecno podolu). Pri eden od servisite najdoa deka engine mount e dupnat(na mojata kola se hidraulicni so ulje) i najdoa deka spring mounts se rgjosani. Smenija dvata drzaci poso se menjaat u par i smenija spring mounts i ne plativ nisto.

1x Oil Service £215.00
Included 1x Oil and Inspection Service with Pollen Filter £360.00
Included 2x MOTs £109.70
Included 2 years’ Roadside Assistance £220.00 Included
Ako soberes ovie site, ispagja poskapo od toa sho ja plativ i vekje gi koristev povolnostite.
Само галакси може да плати 860 евра за уље и полен филтер кои коштаат максимум 100 евра плус road assistence кој во Германија кошта 5 евра и после да кажува дека "поправката" му била бесплатна иако квар две години после купена кола од дилер по закон се води дека колата е купена со тој квар.

Ама оди докажи му на мариовец.

Инаку колата во Македонија никаде ја немам сервисирано, ниту уље и имам сменето пошто никој од македонскиве мајстори не сакаат да чепкаат понови модели. За овластени сервиси се чека по недела дена, така да ништо.

За работната рака веќе погоре имаш примери како се рачуна и седнува на самар од мазга. Примерот со ламбда сондата ти е класичен пример. 15 мунути, наплатено ко саат и пол.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
812
Каде може да најдам и купам пенетрирачко масло кое се става на грејачите на дизел кола заради нивна промена? Гледам на многу Youtube видеа користат WD-40 ,го ставаат и чекаат неколку дена пред да почнат со одвртување на грејачите (оти може да пукнат ако се запечени) ама многумина и коментираат дека WD-40 не е пенетрирачки спреј туку нешто друго, линк од продавница или било што добро би дошло, однапред благодарам на одговорите!

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.348
Vadite li megunarodna dozvola za grcka?
Јас имам два пати вадено а никогаш не ми побарале, фала богу не ме ни сопреле само еднаш имав ситен удес ама ни тогаш не ми побараа од осигурителната
Од МКД возев на диво такси и во принцип грчка Солун на аеродром бев неколку пати неделата, никогаш полиција не ми побарала на граница или било каде, сепак ја имав извадено и ја носев со себе.
ЈБГ, за 500-600 денари, глата мирна.
Поскапо е сега јас ја вадев за 800 иначе во право си за 1000 денари три години да си раат се исплати
Дечки добар мајстор или сервис за авто клима? Климата дува али не лади во кола воопшто можно е да нема фреон или треба да се провери. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom