Вториот пат кога веќе "имав доверба" не прашав и за мал сервис ме "закла" 600 евра пошто било демек според препораки на производител (да провери кочници, рачна кочница, ниво на течност за бришачи и ред други булшит работи, а главните како акумулатор, глицерин, антифриз нормално непроверено).
Секогаш прашувам за цена пошто и јас така се имам опечено на непрашано кога очекував дека малце ќе ми наплатат ама на забар, не за кола.
Поука оттогаш, кај и да влезам ако треба услуга да прашам вака како тебе инсистирање додека не ти кажи фиксна цена.
Не знам кој ѓаол те терал. Ја така однесов гуртни и лагери да ми мења, за на крај да ја однесам у овластен сервис зашто ми напрае огромен квар.
Мајсторот од овластениот сервис ме прашуеше кој ми мењал лагери, да го пријави за штетата тој да ја плати.
Лаик сум за автомобили, за механика, океј DIY сите правиме со помош на јутуб ама никогаш во живот не сум менувал полуосовини, ниту пак имав алат или гаража најдено да го правам тоа па ја однесив.
Во меѓувреме купувам алат малку по малку, а гаража најдов со дигалка во близина за 20 еур првиот саат, после 15 еур од саат. Еве идната недела си закажав за кондензатор *(казанче за клима) да си сменам. Во ATU ми побараа 200 евра за кондензаторот и 500 еур работна рака.
Од Autodoc е нарачан, чекам да стигни, за 80 еур + гаража 3 саати околу 50 еур + полнење клима 70 еур = 200 еур (заштеда 500 еур + сам ќе си провериш два пати, ќе стегниш, ќе прицврстиш секаде каде треба, а не по 40 пати за иста работа да одиш кај некој).
Убаво ти рекол мајсторот и тука е пракса да ги пријавуваат за незавршена услуга и за предизвикана штета од истото, особено овластени, а вака како овај јас кај шо бев неовластен има да го ошурат од казни уште години да ги враќа и плаќа и затоа жал ме фаќа да го пријавам, ќе го затвори „бизнисот“. Од друга страна, тоа што може да се предизвика сообраќајка или друга штета од недобро завршената работа - друго 20.
Ене менваше масло во мењач, симеринг нема сменато на тоа казанчето за масло, цури од некаде. Барам симеринг по нет, никаде не можам да најдам соодветен (ваљда и тој има барано и не најде и си вика абе ајде шо го ебам ќе го клам стариот) - си капи по малце, а за истото казни следуваат леле мори мајко ако ме примети некој на јавна површина дамки да ми остава колата.
Значи дури бетер се мајсторите таму, јас поради ова зедов нова. Нели ме заебаваа тука поради што била кинески бренд, епа има 7 години гаранција на се и фиксна цена на сервис (мал и голем), после тоа ќе се префрламе на струја.
Која мајка син има изгубено можи да го најди по ова работилниците.
Некни барав по отпади задно штоп светло, муабетот... шта да ти причам кад све знаш.
Ваму кај шо бев првично во Баерн покраината имав еден Босанец механичар најдено и си ја бркаше работата солидно. Сеа Дортмунд, све мој до мојега.
Ко на лото да си добил ако најдиш мајстор.