Human
Explorer
- Член од
- 10 октомври 2009
- Мислења
- 12.366
- Поени од реакции
- 4.996
Споредувам војска потребна за одредено население.Сериозно споредуваш словени со арапи?
Да не почнеме да споредуваме колку Украина е поразвиена во буквално се од овие што ги наброја што се уште вода немаат во очи.
Од воен аспект може да споредуваме многу други работи, на пример Русите ја нападнаа Украина од 3 страни, Американците Ирак и Израелците Египет и Сирија од една. Тука Русите имаа огромна предност, можеа да бираат каде да концентрираат војска, во која насока да продолжат, каде да им врзат војска на непријателот итн.
Русите ја имаа предноста што Украина имаше врзано војска во Донбас, Америка и Израел не.
Од другите аспекти може да ја земаме во предвид корумпираноста во Украина, Руското малцинство и сл.
А што е Русија, нема сопствена разузнавачка агенција?Точно, и на Русите ќе им требаше околу толку да не ги спремаше CIA 8 години. Не го викам тоа јас, тоа си го кажува Њу Јорк Тајмс https://www.nytimes.com/2024/02/25/world/europe/cia-ukraine-intelligence-russia-war.html . Пак мислиш дека споредуваш 1 на 1?
A 2023та кога со 300.000 им трташе да влезат во Газа пред да стигнат 2 Американски борбени групи?
Не успеаја затоа што ја утнаа проценката колку добро CIA ги подготви во меѓу време.
Украина им е во дворот, имаат страшно добра слика како таму функционираа работите.
Па цел свет му даваше оружје на Ирак, беа вооружени буквално од сите моќни играчи тогаш, вклучувајќи ги и Франција и САД.A zamisli cel svet da mu davase oruzje na cicko Sadam, kaj ke bese krajot ..
Види како со малку војска се постигнуваат големи цели.Заборави да напоменеш дека Кортез со 2-3000 ги освоил Астеките.
Не постоеше никаква логистика и оружје кога нападна Русија. Логистиката и оружјето почнаа да течат после неколку месеци.Зад Украина денес стои логистика и најдиректна подршка/асистенција од колективниот запад,
И на крај, после сите одговори, ситуацијата на терен ја кажува реалноста.
Рововска војна, што во никој случај не била план на Русија.