Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    714

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.995
Сериозно споредуваш словени со арапи? :ROFLMAO:

Да не почнеме да споредуваме колку Украина е поразвиена во буквално се од овие што ги наброја што се уште вода немаат во очи.
Споредувам војска потребна за одредено население.

Од воен аспект може да споредуваме многу други работи, на пример Русите ја нападнаа Украина од 3 страни, Американците Ирак и Израелците Египет и Сирија од една. Тука Русите имаа огромна предност, можеа да бираат каде да концентрираат војска, во која насока да продолжат, каде да им врзат војска на непријателот итн.

Русите ја имаа предноста што Украина имаше врзано војска во Донбас, Америка и Израел не.

Од другите аспекти може да ја земаме во предвид корумпираноста во Украина, Руското малцинство и сл.

Точно, и на Русите ќе им требаше околу толку да не ги спремаше CIA 8 години. Не го викам тоа јас, тоа си го кажува Њу Јорк Тајмс https://www.nytimes.com/2024/02/25/world/europe/cia-ukraine-intelligence-russia-war.html . Пак мислиш дека споредуваш 1 на 1?
A 2023та кога со 300.000 им трташе да влезат во Газа пред да стигнат 2 Американски борбени групи?
Не успеаја затоа што ја утнаа проценката колку добро CIA ги подготви во меѓу време.
А што е Русија, нема сопствена разузнавачка агенција?
Украина им е во дворот, имаат страшно добра слика како таму функционираа работите.

A zamisli cel svet da mu davase oruzje na cicko Sadam, kaj ke bese krajot ..
Па цел свет му даваше оружје на Ирак, беа вооружени буквално од сите моќни играчи тогаш, вклучувајќи ги и Франција и САД.

Заборави да напоменеш дека Кортез со 2-3000 ги освоил Астеките.
Види како со малку војска се постигнуваат големи цели.

Зад Украина денес стои логистика и најдиректна подршка/асистенција од колективниот запад,
Не постоеше никаква логистика и оружје кога нападна Русија. Логистиката и оружјето почнаа да течат после неколку месеци.

И на крај, после сите одговори, ситуацијата на терен ја кажува реалноста.
Рововска војна, што во никој случај не била план на Русија.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.753
Поени од реакции
12.776
Али затоа им било во план да ја освојат цела Украјна :LOL:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.769
Поени од реакции
1.944
А што е Русија, нема сопствена разузнавачка агенција?
Украина им е во дворот, имаат страшно добра слика како таму функционираа работите.
Точно, корупција, така функционираат. Епа кој има повеќе пари за фрлање? Америка, епа ги поткупија продаените души и Америте добија тоа што сакаа. А дебаклот на Израелската армија, ако влезеа во Газа пред да дојдат Американските носачи и останата флота, Хезбола ќе ги напраеше пивтија.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.465
Поени од реакции
41.937
на дудлачите единствен аргумент им е глумење шерифлук со Ирак, Сирија, Либија, Југославија. Ако не можеш така, бате не те бива.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.995
Али затоа им било во план да ја освојат цела Украјна :LOL:
Русија имаше повеќе од доволно војска за да завземе што сака во Украина. Не успеа.
И јас се прашувам што мислеа да прават со 300 000 војници. Барем еден регион да го земеа во целост.
Точно, корупција, така функционираат. Епа кој има повеќе пари за фрлање? Америка, епа ги поткупија продаените души и Америте добија тоа што сакаа. А дебаклот на Израелската армија, ако влезеа во Газа пред да дојдат Американските носачи и останата флота, Хезбола ќе ги напраеше пивтија.
Што ги спречува Русите да го прават истото?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.374
Поени од реакции
33.471
Не постоеше никаква логистика и оружје кога нападна Русија. Логистиката и оружјето почнаа да течат после неколку месеци.
Сериозно, јас и ти имеме големи разлики ама никогаш не сум те сметал за глуп и игнорантен... Ама сам го докажуваш баш тоа, ако навистина се обидуваш да тврдиш дека САД не се дебело влезени во Украина уште доста пред 2014-та (државниот удар). Па целата одбрамбена инфраструктура и наоружување зарем Украинците сами и самоиницијативно ја направија пред 2022-ра? Без западна помош? Веројатно откако самоницијативно решиле да се самоубијат во војна со Русија, а?

Страшно.
Автоматски споено мислење:

И јас се прашувам што мислеа да прават со 300 000 војници. Барем еден регион да го земеа во целост.
Сва среќа што тие во командата на РФ не се такви „стратези“ како тебе. :unsure:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.374
Поени од реакции
33.471
Гледам си кепнал Математика.

Прегледај го приврзокот 420707

Не е ова GDP, ова е буџетот.
Со црниот буџет е барем дупло поголем американскиот износ, иако можеби е малку паднат приходот поради тие заебаните Талибанци.

https://www.forbes.com/sites/petersuciu/2024/06/07/photos-purport-to-show-damage-to-us-aircraft-carrier-after-houthi-missile-strike/

Овие викаат дека го погодиле, не ми се верува голема штета да имаат направено, ама бродот појде на док заради некоја причина. Пропагандната машина на Западните комуњари одма извадоа дека ништо не било погодено, дури ја имаат рибано палубата изгледа некој транс се има зализгано и со деклата има изгребаници.
Демантирано е ова, @Human јави дека се работи за фотошоп. :unsure:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.789
Поени од реакции
4.836
Сериозно, јас и ти имеме големи разлики ама никогаш не сум те сметал за глуп и игнорантен... Ама сам го докажуваш баш тоа, ако навистина се обидуваш да тврдиш дека САД не се дебело влезени во Украина уште доста пред 2014-та (државниот удар). Па целата одбрамбена инфраструктура и наоружување зарем Украинците сами и самоиницијативно ја направија пред 2022-ра? Без западна помош? Веројатно откако самоницијативно решиле да се самоубијат во војна со Русија, а?

Страшно.
Упатените велат дека Укранина станува „интересна„ за Западот уште од времето од она европско првенство во фудбал, 2004-тата (делумно се играше и во Украина...), кога шпионски служби ја имаат окупирано Украина, особено германски и полски.

„Мајдан„ е само последица од нивното делување, а се‘ потоа е веќе познато.

Наивно е верувањето дека Украина туку-така решила да војува против Руското население, на своја земја.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.374
Поени од реакции
33.471
Da ti ja olesnam rabotata, ako bide seriozno osteten nosac na avion, ke go ima na sekoj eban medium, ne na nekoj random pokast. Ne e toa motor od 50 kubika da go skrijat.
Или ако не е (оштетен), тогаш ќе побрзаат да објават видеа дека е здрав... Чекај, па и објавиле - ама видео кое се покажа дека е од Март. Па сега ти пак кажи дека таму каде што има чад дека 100% сигурно нема оган.

Наивно е верувањето дека Украина туку-така решила да војува против Руското население, на своја земја.
Тоа на @Human кажи му го.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.995

Страшно.
Ај сега прочитај што напишав и обиди се пак.

Гледам си кепнал Математика.

Прегледај го приврзокот 420707

Не е ова GDP, ова е буџетот.
Колку пари трошат Американците за поткуп?
Во колку држави?

Колку пари им требаа на Русите за во Украина?

Математика... (n)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.916
Поени од реакции
83.143
Јас колку што вадам тука месечно, ти годишно не вадиш таму кај што си во држава за која јадиш гомна овде на форум дека не е во ред :) Треба да ти е срам да се појавиш на темава.
доста бре пиздо глупа, живееш у Илирида и се гордееш со тоа

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.374
Поени од реакции
33.471
Ај сега прочитај што напишав и обиди се пак.
Еве:
никогаш не сум те сметал за глуп и игнорантен... Ама сам го докажуваш баш тоа, ако навистина се обидуваш да тврдиш дека САД не се дебело влезени во Украина уште доста пред 2014-та (државниот удар). Па целата одбрамбена инфраструктура и наоружување зарем Украинците сами и самоиницијативно ја направија пред 2022-ра? Без западна помош? Веројатно откако самоницијативно решиле да се самоубијат во војна со Русија, а?
Требаше да додадам и примери со џавелините и остантите западни ATGM-ови, како земја воздух проектили, секакво ПВО, обуки, инструктори, оружје итн... Тоа е логистика. А ти ако сакаш да кажеш дека сето тоа е многу поизразено после војната, тоа баш никако не значи дека не им пружале логистичка подршка и претходно. Па ебаго имбецилно е да спориш дека логистички и секако не ги спремале сопствените марионети за да водат војна со РФ.
Не знам што ти стана последнава година, премногу копиум?

Што им стана на овие ВВС? :unsure:

ТЛ:ДР ВИ анализа на текстот:

1718721084226.png

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.632
Поени од реакции
3.773
Откако Централната банка на Русија воведе фиксен вештачки девизен курс на доларот, кој варира од 85 до 95 рубли за1US$ ,руската валута стана една од најсилните и најпосакуваните во светот,санкциите немаат ефект и руската економија расте не со месеци, туку со денови и часови.

Меѓутоа, интересно е што по овој официјален курс, долари и западни валути не можат слободно да се менуваат во банките,а може да купуваат само богоизбраници, блиски до режимот од високите ешалони на власта, и тоа со посебна дозвола.
За сите останати единствена опција се менувачниците каде 1US$ се менува за 200 рубли
Не знам што велат Lord Bebo и Tucker Carlson за оваа работа, кои за мене се единствени објективни и сигурни извори на информации ,но веста е од еден од предводниците на руската пропаганда ,, Коммерсант ,,и нема причина да не веруваме.

Жить не по бирже
Торги долларом и евро в РФ полностьју ушли на внебиржевој рынок
Новые санкции США фактически лишили Россију основној части биржевого валјутного рынка. Теперь сделки с долларом и евро, на которые в мае приходилось более 50% обштего об'ема торгов, ујдут на гораздо менее ликвидныј и прозрачныј внебиржевој рынок. В обменниках Москвы доллар уже вечером 12 ијунја продавалсја по 200 руб.

https://www.kommersant.ru/doc/6762420?from=vertical_lenta

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom