Сигурно имаат некои работи што не сака да ги сподели. Можеби и другата страна да си има своја прикаска.А како така сестра ти ја зема пензијата на мајка ти? Не сум упатен во овие процедури.
Majka mi e bolna ushte od moeto detstvo. Tatko mi imashe rabota poradi postojano morashe da patuva pa jas ja zemav da ne bide pojshe sama t.e so sestra mi shto e beter.А зошто мајкати си ја земала со тебе пред 15 години, тогаш била здрава и можела да ти помага?
Za penzijata majka mi i ima dadeno polnomosno na smetkata od bankata, ona si ima svoja kartichka i si ja troshi kako Shto sakaСигурно имаат некои работи што не сака да ги сподели. Можеби и другата страна да си има своја прикаска.
У секој случај не мора да се објаснува оти не го решава проблемот. Најубаво е да си појде кај адвокат на консултација и без тужења и судови да ја завршат работата.
Za penzijata majka mi i ima dadeno polnomosno na smetkata od bankata, ona si ima svoja kartichka i si ja troshi kako Shto sakaСигурно имаат некои работи што не сака да ги сподели. Можеби и другата страна да си има своја прикаска.
У секој случај не мора да се објаснува оти не го решава проблемот. Најубаво е да си појде кај адвокат на консултација и без тужења и судови да ја завршат работата.
Se slozhuvam potpolno deka 1/3 beshe najglupata opcija ama nemav izbor. Zatoa rekov nea vaka i odgovara, ona raspolaga i koristi se a jas demek na hartija sum sopstvenikНајдобро би било да консултираш адвокат.
Во принцип ти би можел да иницираш продажба на твојот дел од имотот преку суд. Твојот дел ќе оди на продажба која ја организира судот.
Доколку имаш сметки и докази за инвестициите кои си ги направил во заедничкиот имот имаш право да ги бараш при продажбата на имотот бидејќи си учествувал повеќе во одржувањето и реновирањето.
Од твојава ситуација мислам дека најпаметно е да си земеш адвокат само за тебе и да ги тужиш другите сопственици за физичка делба или продажба на имотот или евентуално продажба на твојот дел. Ова е најскапа и најкомплицирана опција ама големи се шансите другите сопственици финансиски да не можат да го следат процесот па виделе не виделе ќе разберат дека е подобро да се поделите спогодбено.
Делбата на идеални третини е најглупа опција која можела да се направи, требало уште од почеток родителот да ве подели еднакво и секој да знае кај е газда. Сега ти имаш некој имот а друг ти располага со него
Sestra mi zasluzhuva surovo +, za nea stvarno nemam zhal, nea muva ne ja lazi za nikoj od nasИмотно правните односи во секое семејство се заебана работа.
Во твојов случај прашањето е до каде си спремна да одиш за да го решиш проблемот? Дали сакаш да на начин сите да бидат задоволни и никој да не се налути (невозможно) или ќе бидеш сурова кон сите ама ќе го решиш проблемот за на век!!!
Јас сум за второто.
А зошто ја зема мајка ти ,може ти помага за децата а сестра ти се грижи за куката ,дворот можеби и не знаеме како е. Најдобро е седнување и очи в очи.
Има луѓе цел живот така си карат на туга сметка. Ама пресечи ти. Се осеќам како да солам памет ама што порано подобро.
[/QUOTE
Ova predhodno beshe odgovoreno, majka mi ja zemav za da ima pomosh i dobro zdravstvo
A sestra mi voopshto ne se grizhi i ne oddrzhuva, site troshoci i popravki se na mene
Za dvorot duri i plakam firma da oddrzhuva i ima sistem za navodnuvanje na rastenijata. Znachi ona samo si se sheta niz nego, bez da mrdne so prst
kucata ima bezbednosni kameri i agencija za ovezbeduvanje, nikoj ne mora da bide tamu I da ja chuva. Da beshe prazna kucata ce nemashe tolku popravki I oddzhuvanja
Ne sakam da navredam nikogo i ne sakav da navleguvam do volku vo detali ama nekako se se navrakame na raboti Shto ne se tolku bitni
jas sakam da dojdam do fizichka delba za da se obidam da prodadam dodeka rabotite se vo dobra sostojba I da gi eliminiram site nepotrebni troshoci
se razbiram deka mozham da prestanam da plakam za oddrzhuvanje na dvorot i koga ke se isushi i unishti se, odi pa prodaj
Znachi gledam razumno da go resham problemov
So sestra mi se sum probala,se e dzabe
Јас сум сериозен, не се смеам, сум видел неколку вакви случаеви во мое опкружување и ти кажувам што функционирало. Очигледно сестра ти не те гледа исто како ти неа, почни да враќаш со иста мера.Ova me nasmea, na celata maka
Ama stvarno osven da ja teleportiram druga opcija nema, bidejki ne e podvizhna
Se razbira deka ova mi proshlo preku misli samo majka mi tamu nema dolgo da opstane
A mojot problem so sestra mi ke si ostane
Sega veke me fati inaet I nemam namera se da I ostavam na nea na celozhivotno koristenje
Ona se shiri tamu ko princeza a jas I semejstvoto ke treba I hotel da ideme da dojdeme da se vidime so prijateli
Толку ли сте далеку од Македонија да не можете да отидете на неколку денови и да и го тргнете полномошното?Majka mi e bolna ushte od moeto detstvo. Tatko mi imashe rabota poradi postojano morashe da patuva pa jas ja zemav da ne bide pojshe sama t.e so sestra mi shto e beter.
A vtorata prichina e kvalitetot na zdravstvoto. Da beshe tamu majka mi odamna ke beshe zaboravena.
Автоматски споено мислење:
Za penzijata majka mi i ima dadeno polnomosno na smetkata od bankata, ona si ima svoja kartichka i si ja troshi kako Shto saka
Sestra mi odbivashe da raboti cel zhivot pa ja izdrzhuvaa roditelite. Se obiduvav da ne navleguvam vo detali, ama so moite cel zhivot se ubeduvav deka ne mozhe taka da ja ostavat. Tatko mi vikashe, nemozham so nea da izlezam na kraj, dodeka sum jas vaka, posle Shto saka neka pravi. Sega majka mi isto.
So tatko mi poslednata godina pred da pochine tolku se raspravav radi situacijata,demek so nadezh da svati deka na mene ke mi ostavi problem,
posle nikako nemozhev da si prostam.
Pa ne sakam po toj pat da trgam pak.
Sega na majka mi I rekov deka ova nemozhe da prodolzhi vaka ama da se zapre polnomoshnoto od stranstvo procedurata e komplicirana i skapa a i vo sluchajov nevozmozna bidejki majka mi e nepodvizhna I nemozhe da otideme vo Makedonskata Ambasada, kaj notari itnA ona mora da se pojavi lichno sekade.
Kako shto rekov penzijata beshe popratno spomnata, ne e nekoj presuden faktor, bidejki ne e toa neznam kakva suma. Ke beshe da bea 15 godini zashtedeni.
Pak ke posocham deka site fakti se tokmu kako Shto gi opishav
Neverojatno no vistinito
Za penzijata majka mi i ima dadeno polnomosno na smetkata od bankata, ona si ima svoja kartichka i si ja troshi kako Shto saka
Sestra mi odbivashe da raboti cel zhivot pa ja izdrzhuvaa roditelite. Se obiduvav da ne navleguvam vo detali, ama so moite cel zhivot se ubeduvav deka ne mozhe taka da ja ostavat. Tatko mi vikashe, nemozham so nea da izlezam na kraj, dodeka sum jas vaka, posle Shto saka neka pravi. Sega majka mi isto.
So tatko mi poslednata godina pred da pochine tolku se raspravav radi situacijata,demek so nadezh da svati deka na mene ke mi ostavi problem,
posle nikako nemozhev da si prostam.
Pa ne sakam po toj pat da trgam pak.
Sega na majka mi I rekov deka ova nemozhe da prodolzhi vaka ama da se zapre polnomoshnoto od stranstvo procedurata e komplicirana i skapa a i vo sluchajov nevozmozna bidejki majka mi e nepodvizhna I nemozhe da otideme vo Makedonskata Ambasada, kaj notari itnA ona mora da se pojavi lichno sekade.
Kako shto rekov penzijata beshe popratno spomnata, ne e nekoj presuden faktor, bidejki ne e toa neznam kakva suma. Ke beshe da bea 15 godini zashtedeni.
Pak ke posocham deka site fakti se tokmu kako Shto gi opishav
Neverojatno no vistinito
Se slozhuvam potpolno deka 1/3 beshe najglupata opcija ama nemav izbor. Zatoa rekov nea vaka i odgovara, ona raspolaga i koristi se a jas demek na hartija sum sopstvenik
I razbiram deka vtora sudska postapka bi bila najpametna ama sega momentalno ne smeam ni da pomislam na dopolnitelni troshoci
Ponataka sekako
Ne e problemot shto sme daleku od MK nego shto majka mi e nepodvizhnaЈас сум сериозен, не се смеам, сум видел неколку вакви случаеви во мое опкружување и ти кажувам што функционирало. Очигледно сестра ти не те гледа исто како ти неа, почни да враќаш со иста мера.
Мајка ти нема да опстане долго таму, ама со вакви главоболки ти може и да ја претркаш. Гледај си здравјето, очигледно сестра ти не те почитува, почни со ист однос и ти. Роднините не можеме да ги бираме, но може да одлучиме каков ќе ни биде односот кон нив.
Со наследството се наследуваат и проблемите/долговите, во вашиот случај таква главоболка е мајка ти, па ако сестра ти сака да наследи поголем дел, тогаш и нека ја догледува. Гледај си го животот таму, и остави ги да си ја одредат својата судбина.
Ако поседуваш дел од куќата на хартија и тоа е запишано во катастар, еден од начините да и го дотераш паметот е да и донесеш кираџии кои ќе ја вадат од такт место тебе. Јас би собрал некое ромско семејство од 15тина членови и би му го дал мојот дел од куќата за некоја банална кирија, за 2-3 месеци сама ќе те побара да те моли да ја продадете оти ќе и го загорчат животот.
Толку ли сте далеку од Македонија да не можете да отидете на неколку денови и да и го тргнете полномошното?
Да немаше полномошно на сметката, т.е да беше само картицата, се решава за 2 мин, јави се во банка дека ти е украдена картицата и тие ќе ја блокираат.
Убаво ти пиша членот погоре.Nemozham da go izdadam ‘mojot del’ bidejki bez fizichka podelba mojot del e samo na hartija
Za da se podeli fizichki treba da se odvojat instalacii za voda/struja, da se prenamenat skali, geodetska firma da podgotvi elaborat itn
Realno gledano troshocite samo za ova ne veruvam da bi bile pod 10,000 EUR
Kako I da e beshe moj predlog koj na sestra mi ne go prifati
Jas imam fakturi za troshoci koi sum gi isplatila poslednive 3 godini vo vrska so kucata I koi se vo vrednost od 30,000 EUR
Pa zatoa predlozhiv prodazhba, za da ne se izlozhuvam na dopolnitelni troshoci koga finansiite mi se problem
Poshto znam deka sestra mi nema namera da uchestvuva vo delenje na bilo kakvi troshoci
Ne e problemot shto sme daleku od MK nego shto majka mi e nepodvizhna
Jas I so Banka I so Ambasada I so site so red stapiv vo kontakt ama bez majka mi lichno nishto ne mozhe da se stori
Na poslednata poseta vo MK ja ubeduvav majka mi da go prekine polnomoshnoto i togash ne sakashe
Dolg istorijat…
Se super, jas se slagam (I veke go dadov predlogov), no drugite 2 strani ne se slagaatШтом мајка ти е на твој грб толку многу години најпаметно е сега да потпишете договор за доживотна издршка (кој во реалност сега веќе го имаш со мајка ти, со тоа што ги имаш сите одговорности према неа а никакви "поволности"
Со договор за доживотна издршка би можел да го добиеш и делот од мајка ти и така да се преклопиш за она што си инвестирал а како изгледа сестра ти нема намера ни денар да ти врати.
Кога ќе си мнозински сопственик многу полесно ќе биде да се реши ситуацијата, ти ќе отстапиш 2/3 од станот а сестра ти ќе ти отстапи 1/3 од куќата. Така на чисто ќе бидете, ти со куќа таа со стан.
vouager so razumni ludje ova ne bi bilo problemAbe mnogu drami pravite!
Si vikash Notar tamu kade shto si i:
1. Majka ti ti go podaruva nejziniot del od imotot!
2. Majka ti te ovlastuva (polnomoshno) kako zastapnicka vo nejzino ime sekade kade shto ima potreba!
3. So toa polnomoshno se obrajchash do Bankata vo Mk i im velish da ja ponishtat kartichkata i da ja izbrishat sestrati od Smetkata!
Taa penzija od 2-300€ e mala za tebe ama e prilicno golema za sestrati i so toa ce pochnat nervozite kaj sestra ti. Za imotot ne ni mora da znae!
4. odish vo Mk i si go prefrlash podareniot imot na svoe ime i ja brishat majhkati od sopstvenik!
So toa si imash 2/3 od cel imot i si mnozinski sopstvenik i nemozhi sestra ti pokasno da ti se mesha pri delba na imotot od Majka ti! Inache ce ti zemi i od toj del polovina!
5.I stegnuvash preku advokat pobaruvanje (Tozhba) na 1/3 od tie 30000 Evra na sestra ti.
Posle toa pochnuvash so razno razni Maltretirtanja na sestra ti za se shto e oshteteno ili bidi oshteteno na imotot .
Za 5-6 meseci taa ce te moli da se podelite!
pozdrav
Majka mi e kompletno nepodvizna veke 1.5 godina taka da za idenje na adv ili u MK da ne zborime, mozhebi ke se smeni situacijata ama pred 9-12 meseci nema da se znae, dodeka ne pomine ushte bar 2-3 operacii.Treba prvo da ja sednes majka ti i kolku i da zvuci surovo ima 2 opcii, da ti go prepise nejziniot del vo zamena za izdrska ili da se vrati vo mk ili barem pola-pola od vremeto da ja gledate - vaka te iskoristuvaat a na kraj nisto nema da dobies povekje osven istanceni nervi i bolesti sto odat so toa. Bonus e da si ja sredi rabotata so penzijata, verojatno preku advokat moze da dade polnomostvo i da i ja izbrka rabotata.. a ako vekje ti e tolku golem teret da ja odneses vo staracki dom sekako so penzijata ke pokrie dobar del od trosocite.
Za kukjata i stanot so ova ako dojdes do 2/3 veruvam polesno ke gi prodades, ako ti nemas nervi ima drugi luge koi za pari ke ja izbrkaat rabotata do kraj i najdat resenie.
Ova deka uste plakjas odrzuvanje, kameri isto ti e golema greska