Дежурна Ординација! #2

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
Тоа е точно во врска со кофеинот јас сум на дневна база по едно кафе денот и тоа слабо кафе не јако.А што се однесува до лекарствата сакам од се срце да ги прекинам затоа што тие можи се за притисок не велам не ама прават и зависност тие се со еден збор дрога.И не се сметам до долку критичен да пијам лекарства барем по моја претпоставка и плус сум млад неможам да се помирам со фактот дека треба лекарства да земам.Јас си се придржвам до лекарствата не дека не ама никогаш не сум пијал лекарства.
Ако го имаш уште проблемот и мислиш е од стрес побарај нешо за излегување од состојба на активација на парасимпатичниот нервен систем ,тоа може да ти помогне за повраток на телото во нормално функционирање, посебно по период на стрес или напон.

А можно е да имаш и
дисабланс на неуро-трансмитери и анксиозност
Следователно тоа све ова влијае на физичките и физиолошките аспекти на здравјето.

Особено ако си физички здрав без никакви дијагнози,амнезии и наоди а имаш некој од следниве проблеми:

1. Кардиоваскуларни проблеми
2. Проблеми со дигестијата
3. Супресија на имунолошкиот систем
4. Метаболни проблеми
5. Мускулно-скелетни проблеми
6. Проблеми со спиењето
7. Психички проблеми
8. Когнитивни проблеми
9. Проблеми со кожата
10. Репродуктивни и сексуални проблеми
11. Хроничен умор

Последно уредено:
Член од
13 јануари 2024
Мислења
49
Поени од реакции
20
Abe muabetov ti ispajga
Abe na dedo mi do togash ne mu se slucilo da umri...

Abe dete, toa e shto e. Opushti se praj shto te sovetuvaat i nadevaj se na najdobro.lekovi pijaat i deca i stari. I ako mora , mora.
Шефе во право си до негде и се надевам на најдобро.Лесно е да се кажи од страна за лекарствата ако не пијаш не го знајш чуството какво е ниту ти посакувам да знајш како е чуството.Дали знајш дека лекарствата се едни од тие што ги прават тие депреси аксиозности и ред други сра*а.Знам дека не сум ни прв ни последен со лекарства тоа е јасно ама друг мие муабетот некогаш знат и докторите да погрешат и тие се луѓе.
Автоматски споено мислење:

Ако го имаш уште проблемот и мислиш е од стрес побарај нешо за излегување од состојба на активација на парасимпатичниот нервен систем ,тоа може да ти помогне за повраток на телото во нормално функционирање, посебно по период на стрес или напон.

А можно е да имаш и
дисабланс на неуро-трансмитери и анксиозност
Следователно тоа све ова влијае на физичките и физиолошките аспекти на здравјето.

Особено ако си физички здрав без никакви дијагнози,амнезии и наоди а имаш некој од следниве проблеми:

1. Кардиоваскуларни проблеми
2. Проблеми со дигестијата
3. Супресија на имунолошкиот систем
4. Метаболни проблеми
5. Мускулно-скелетни проблеми
6. Проблеми со спиењето
7. Психички проблеми
8. Когнитивни проблеми
9. Проблеми со кожата
10. Репродуктивни и сексуални проблеми
11. Хроничен умор
Имам термин другиот месец се надевам барем дека докторот ќе ми ја намали дозата.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Шефе во право си до негде и се надевам на најдобро.Лесно е да се кажи од страна за лекарствата ако не пијаш не го знајш чуството какво е ниту ти посакувам да знајш како е чуството.Дали знајш дека лекарствата се едни од тие што ги прават тие депреси аксиозности и ред други сра*а.Знам дека не сум ни прв ни последен со лекарства тоа е јасно ама друг мие муабетот некогаш знат и докторите да погрешат и тие се луѓе.
Zamisli sum duplo postar od Tebe! Zatoa mozhish da mi veruvash deka sum videl se vo Zhivotot!
I deka doktorite mozhat da pogreshat i toa e tochno, ama toa aparatcheto digitalno shto ti meri pritisok ne greshi!
Pogotovo ne vo Germanska Bolnica kade sekoja godina od TÜV se kalibriraat!

Znam i deka si 22 godini i jasno mi e deka se sekirash za tvoeto zdravje shto e normalno za sekoj normalen covek.

AMA isto taka znam deka mozhish i da bidish bolen od premnogu napreganje so grdi misli.
Shejkerot kako prv se kreva, vrtoglavici, machnini.......

Zatoa zemaj gi lekovite, namali Kafe ili skorz prestani da go pijash nekoe vreme, zemaj BIO sokovi (Imash vo Ald zamali pari) od Morgkov, Cveklo, Mehani, .....
Pochni ake ne si pochnal so sport, pred se so doolgi proshetki navecer koga e posvezho, posle fitness ,
Legnuvash vo 22:00h i stanuvash vo 7:00h ili sl.
Vo vikendi izlezhuvaj se podolgo, Organska hrana, Bio Meso pred se Teleshko ili Juneshko (Imash najdobro vo Globus) ili od Kasapnica.
Znachi skoro nikako brza hrana, suva hrana,i sltki isl.

Posle 2-3 Nedeli pravi si krvna slika i odish na lekar za kontola.
Veruvaj deka ce imash daleku daleku podobri rezultati,

Zhivotot e investicija na koja treba od utro do vecher da raboiths i ja neguvash kolku shto mozhish podobro.
Pozdrav i so lesno!

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
Zamisli sum duplo postar od Tebe! Zatoa mozhish da mi veruvash deka sum videl se vo Zhivotot!
I deka doktorite mozhat da pogreshat i toa e tochno, ama toa aparatcheto digitalno shto ti meri pritisok ne greshi!
Pogotovo ne vo Germanska Bolnica kade sekoja godina od TÜV se kalibriraat!

Znam i deka si 22 godini i jasno mi e deka se sekirash za tvoeto zdravje shto e normalno za sekoj normalen covek.

AMA isto taka znam deka mozhish i da bidish bolen od premnogu napreganje so grdi misli.
Shejkerot kako prv se kreva, vrtoglavici, machnini.......

Zatoa zemaj gi lekovite, namali Kafe ili skorz prestani da go pijash nekoe vreme, zemaj BIO sokovi (Imash vo Ald zamali pari) od Morgkov, Cveklo, Mehani, .....
Pochni ake ne si pochnal so sport, pred se so doolgi proshetki navecer koga e posvezho, posle fitness ,
Legnuvash vo 22:00h i stanuvash vo 7:00h ili sl.
Vo vikendi izlezhuvaj se podolgo, Organska hrana, Bio Meso pred se Teleshko ili Juneshko (Imash najdobro vo Globus) ili od Kasapnica.
Znachi skoro nikako brza hrana, suva hrana,i sltki isl.

Posle 2-3 Nedeli pravi si krvna slika i odish na lekar za kontola.
Veruvaj deka ce imash daleku daleku podobri rezultati,

Zhivotot e investicija na koja treba od utro do vecher da raboiths i ja neguvash kolku shto mozhish podobro.
Pozdrav i so lesno!
Имам прашање имам дома дигитален апарат за притисок и стварно не верувам да промсшува повеќе од 5....а на доктор кога ке им кажеш дека имаш ваков апарат одма кажуваат "фрли го" тоа се глупости...
Па ме интересира твое мислење...
Апаратот е омрон купен можда ~2014 но уште брка работа :)

Исто имам и апарат за мерење глукоза но обичен колку да се има...medisign и дали овој е ок за не- дијабетичари.

ПС. Подобро смути, отколку сок

Ако има стрес најдобро е да одбери физичка активност во која ке ја изведи со минимален стрес на пример пешачење,бавно возење точак итд, дека во вежби како HIIT се крева и кортизол, адреналин па и хормоните за задоволство и хормонот за глад грелин... и така може да се наврати на junk food и тие 100 калории што ги потрошил 10х да ги надокнади...дека мозокот очекува награда после голем напор :)

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Имам прашање имам дома дигитален апарат за притисок и стварно не верувам да промсшува повеќе од 5....а на доктор кога ке им кажеш дека имаш ваков апарат одма кажуваат "фрли го" тоа се глупости...
Па ме интересира твое мислење...
Апаратот е омрон купен можда ~2014 но уште брка работа :)

Исто имам и апарат за мерење глукоза но обичен колку да се има...medisign и дали овој е ок за не- дијабетичари.

ПС. Подобро смути, отколку сок

Ако има стрес најдобро е да одбери физичка активност во која ке ја изведи со минимален стрес на пример пешачење,бавно возење точак итд, дека во вежби како HIIT се крева и кортизол, адреналин па и хормоните за задоволство и хормонот за глад грелин... и така може да се наврати на junk food и тие 100 калории што ги потрошил 10х да ги надокнади...дека мозокот очекува награда после голем напор :)
Podobri aparati od Omron nema, imam i jas doma !
Toj za shejker chuval gospod ne sum koristel AMA sekoj aparat shto ne ti e siguren se proveruva mnogu ednostavno!
Odish kaj maticen lekar i mu velish da ti izmeri pritisok ili shejker so dvata aparati i ete ti ja vistinata!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
Toj za shejker chuval gospod ne sum koristel AMA sekoj aparat shto ne ti e siguren se proveruva mnogu ednostavno!
Odish kaj maticen lekar i mu velish da ti izmeri pritisok ili shejker so dvata aparati i ete ti ja vistinata!
...има подобар како што е Панасоник!

unnamed (2).jpg

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
Апаратот е попрецизен него мерењето од доктор верувај...
И мајка ми го приметува истото...

Тој за шеќер брка работа 0.3-0.7 мах ако промашува но мислам се менува после одреден број на мерења...
Него го купивме онака да се има.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
...има подобар како што е Панасоник!

Прегледај го приврзокот 420162
Ovaj na slikava i go kupiv na majka mi . E soliden ama e daleku poslab sprema omron.
Ovde samo Omron koristat po bolnici ..

Mojot e Omron M500 Inteli i e Profesionalen aparat, go meri pritisokot so dva senzori i tri pati vo edno pumpanje., ednash duri vo samoto pumpanje i ushte dva pati otkako ce dopumpa. Takareceno 6 rezultati so edno merenje.

Imam i specijalna Manzheta hem-fl31 koj shto meri vo sekoja pozicija i ne mora da ja centeirash na vena.

Апаратот е попрецизен него мерењето од доктор верувај...
И мајка ми го приметува истото...

Тој за шеќер брка работа 0.3-0.7 мах ако промашува но мислам се менува после одреден број на мерења...
Него го купивме онака да се има.
Ne me razbra dobro ili jas dobro ne napishav!
Ovde vo Deutschland ne meri nikoj pritisok so Slushalki i Zhivin aparat (tie obichnite shto lekarot go pumpana raka)!
Mislev kaj Matichen koj shto ima Digitalen kalibriran Aparat!

Inaku tie aparatcinata za Shejker site se so lenti i se super precizni, i mojata matichna isto taka gi koristi i zatoa bi rekol deka se salam validni.
Samo shto ovde najchesto se koristat Accu Chek aparatchina i ima i tolku moderni shto duri i na mobilen ti go davaat rezulatatot i gi pamtat site merenja. Taka da imash super pregled da rechime za cel mesec kako ti bila sostojbata.
Aparatcinata ne se skapi ama toa lentite se!

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Ovaj na slikava i go kupiv na majka mi . E soliden ama e daleku poslab sprema omron.
Ovde samo Omron koristat po bolnici ..

Mojot e Omron M500 Inteli i e Profesionalen aparat, go meri pritisokot so dva senzori i tri pati vo edno pumpanje., ednash duri vo samoto pumpanje i ushte dva pati otkako ce dopumpa. Takareceno 6 rezultati so edno merenje.

Imam i specijalna Manzheta hem-fl31 koj shto meri vo sekoja pozicija i ne mora da ja centeirash na vena.

Ne me razbra dobro ili jas dobro ne napishav!
Ovde vo Deutschland ne meri nikoj pritisok so Slushalki i Zhivin aparat (tie obichnite shto lekarot go pumpana raka)!
Mislev kaj Matichen koj shto ima Digitalen kalibriran Aparat!

Inaku tie aparatcinata za Shejker site se so lenti i se super precizni, i mojata matichna isto taka gi koristi i zatoa bi rekol deka se salam validni.
Samo shto ovde najchesto se koristat Accu Chek aparatchina i ima i tolku moderni shto duri i na mobilen ti go davaat rezulatatot i gi pamtat site merenja. Taka da imash super pregled da rechime za cel mesec kako ti bila sostojbata.
Aparatcinata ne se skapi ama toa lentite se!
Де бре со тој омрон, го утепа фалење. Го имам и омрон и еден кинески од Алди за 10 евра на шала го купив. Исто мерат и двата.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Де бре со тој омрон, го утепа фалење. Го имам и омрон и еден кинески од Алди за 10 евра на шала го купив. Исто мерат и двата.
i sto sega ako tebe ti merat?

Pishuvam za tie shto bi sakale da si kupat kvaliteten aparat. Panasonic koshta 50€ omron 70€ Aldi 30€.

Mene mi e zdravjeto bitno i za 20-30€ da se dupcam so nekoj lev od China?
Ne fala. Ti kako saksh!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
i sto sega ako tebe ti merat?

Pishuvam za tie shto bi sakale da si kupat kvaliteten aparat. Panasonic koshta 50€ omron 70€ Aldi 30€.

Mene mi e zdravjeto bitno i za 20-30€ da se dupcam so nekoj lev od China?
Ne fala. Ti kako saksh!
Се гледа тоа дали апаратот лаже или не, не е тоа некоја филозофија.

Иначе и тој на панасоник и тој на Алди и тој омрон се сите Made in China.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Се гледа тоа дали апаратот лаже или не, не е тоа некоја филозофија.

Иначе и тој на панасоник и тој на Алди и тој омрон се сите Made in China.
Aha, i kur i koleno pocnuvaat so K ama ne se isto!

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
440
@vouager сакав да кажам дигиталниот апарат на пример омрон мери мноу по прецизно него докторите со слушалки и тој апаратот со пумпање и жива....а згора на тоа и како појма да немаат што прават а згора на тоа и цела опрема "потрошена" и мене повеќе ми изгледа како да кажуваат по моменталната состојба и твојата здравствена историја него според тоа што го гледаат и осеќаат.

Кај доктор не сум видел апарат како омрон или нешто слично дигитално за нив тие биле "играчки" и многу не прецизни.

Е сега ако мислиш на oвие или слични на ова... од искуство ништо не можам да кажам но претпоставувам дека би требало да се доста прецизни...но кај нас и тоа не се знае :)

1718311596019.png

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Aha, i kur i koleno pocnuvaat so K ama ne se isto!
Џабе си во Германија, ништо не си научил. :)

@vouager сакав да кажам дигиталниот апарат на пример омрон мери мноу по прецизно него докторите со слушалки и тој апаратот со пумпање и жива....а згора на тоа и како појма да немаат што прават а згора на тоа и цела опрема "потрошена" и мене повеќе ми изгледа како да кажуваат по моменталната состојба и твојата здравствена историја него според тоа што го гледаат и осеќаат.

Кај доктор не сум видел апарат како омрон или нешто слично дигитално за нив тие биле "играчки" и многу не прецизни.

Е сега ако мислиш на oвие или слични на ова... од искуство ништо не можам да кажам но претпоставувам дека би требало да се доста прецизни...но кај нас и тоа не се знае :)

Прегледај го приврзокот 420172
Ти да си купиш:
Опрема Џек Волфскин.
Screenshot_20240613_221448_Google.jpg
Screenshot_20240613_221955_Google.jpg
Screenshot_20240613_222131_Chrome.jpg

И како секоја нормална шваба да одиш по ридовите и да пешачиш со горе наведениве ствари.

Доста си седел дома и мерел притисок со омрон купен од Кина за 5 евра и напумпан на цена 100 евра за да земаат еден куп типови плата од тоа.
Од продавачка, до патни трошоци, и ред други и други работни позиции кои имаат удел во формирањето на цената.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
..
@vouager него докторите со слушалки и тој апаратот со пумпање и жива....
... забранета е примена на апарати со жива во медицина, како што се топломерите и апаратите за мерење на крвен притисок, исклучок само каде нема алтернатива!

Kajgana Shop

На врв Bottom