Македонска берза

Член од
26 јули 2023
Мислења
42
Поени од реакции
24
Ne mi se veruva
Pa ke te poducam promeni vo akcionerskata struktura ima sekoj den
Dominanten sopstvenik so 51 posto nema taka da se sto pisuvas e muabet za pred koperacija
I moram vaka prosto da ti objasnam zosto vo tvojot post za crni listi ne tretiras na forumov isto kako da sme nepismeni investitori
I stilot na pisuvanje ti ostanuva ist pobaraj si pomos
KOPERACIJA (znaes sto znaci ) ili ke si pobaras pomos
Не те третирам јас никако Тодор. Искрено, не те ни приметував на форумов сè додека не почна директно да ми се обраќаш и да навредуваш.

А дека си неписмен, тоа сам го докажуваш со секоја следна објава. Патем, кооперација се пишува со две "о". Немаш направено грешка во куцање, затоа што два пати си го напишал така.

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
Не те третирам јас никако Тодор. Искрено, не те ни приметував на форумов сè додека не почна директно да ми се обраќаш и да навредуваш.

А дека си неписмен, тоа сам го докажуваш со секоја следна објава. Патем, кооперација се пишува со две "о". Немаш направено грешка во куцање, затоа што два пати си го напишал така.
[/QUOTE
Vaka koga go listas forumot citas se i sesto ali se primetuvaat samo glupostite sto se pisuvaat taka da taka te primetiv i ti odgovoriv
Taka da moj sovet e ako se plasis od bilo sto prodaj ako imas
Tolku od mene
Автоматски споено мислење:

Vaka koga go listas forumot citas se i sesto ali se primetuvaat samo glupostite sto se pisuvaat taka da taka te primetiv i ti odgovoriv
Taka da moj sovet e ako se plasis od bilo sto prodaj ako imas
Tolku od mene

Член од
10 април 2013
Мислења
1.117
Поени од реакции
713
Ne znam kako vozrasni lugje ne mozat da prepoznaat navivacki nastroeni clenovi,koi zborat i pisuvaat samo za edna akcija ,i repliciraat samo za taa akcija. Tie lugje sami si postavuvaat prasanje i sami si odgovaraat za odredena akcija.
Pa lugje, od avion se gledaat takvi clenovi !!!
Автоматски споено мислење:

Patem tie lugje obicno ja poseduvaat samo taa akcija.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.752
Поени од реакции
6.495
Секој тука на форум може да си даде свое мислење базирано на факти или не сепак негово право е ..

Но резултатите на КМБ, интересот за акцијата и овој раст неможе да го занемерите колку и некој да сака , по промет исто така убедливо прво место на нашава берза ..

Одличната дивиденда и огромниот капитал кој го има банкава очигледно ги мотивира луѓето да купуваат во КМБ , притоа кажав и претходно продажбата и парите од Фени како и можното спојување на КМБ и СБТ си го направи своето да акцијата оди до небо ..

Ништо не е случајно и ова неможе да е вештачки , јас сум сигурен дека КМБ може сеуште нагоре се додека има купци , а се гледа дека ги има ..

За крај во однос на тоа што членот погоре спомнува некаква црна листа на КМБ и некакви црни сценарија јас воопшто не верувам во такви бајки , банката си работи коректно и прави огромен профит , за мене тоа е најважно а не таму црни листи и глупости ...

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2016
Мислења
289
Поени од реакции
233
МП и Реплек за 2 месеци: 66к =84к и 95к = 115к. 200 - 300 евра нагоре по акција. МП го гледам веќе при плафон, а реплек има уште да гази. Што се однесува до кмб, би рекол дека кога надоаѓа плима на плажа, наместо курс по физика и влијание на месечевите мени, јас би продавал сурф даски..

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
МП и Реплек за 2 месеци: 66к =84к и 95к = 115к. 200 - 300 евра нагоре по акција. МП го гледам веќе при плафон, а реплек има уште да гази. Што се однесува до кмб, би рекол дека кога надоаѓа плима на плажа, наместо курс по физика и влијание на месечевите мени, јас би продавал сурф даски..
Mpt osven 80 i kolku bea sto prodadoa 100tina akcii po 67.....mpt treba da se dvizi vo ovie uslovi na 90 so tendencija na 120....a ptofitot ne bi smeel da bide pomal od 12-15 milioncinja vo eur.....replek se vrati na cenite koga pocinjaa da se "tepaat" stariot i noviov boss i realni sansi za up ako malku ja smenat dividendnata politika a ne da go kopiraat alkaloid ko sto pocna noviov .....KB....interesna i brzo rastecka....iako i mene mi izgleda duri i "strasen" vakviot let sepak ima prostor ....obedinuvanje so sbt....najveke kapital vo zemjava ...sloboden kapital za zgolemuvanje na kreditiranje i dobra i predvidliva div.politika se faktori koi ja teraat up no so manje tempo nego ova denovive za razlika primer od stb sk.....koja pravi enormni dobivki ali losa fi
divid.politika i nemanje pari (kesovina)....seuste akciive se buy oprezno i hold sekako

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.945
Секој тука на форум може да си даде свое мислење базирано на факти или не сепак негово право е ..

Но резултатите на КМБ, интересот за акцијата и овој раст неможе да го занемерите колку и некој да сака , по промет исто така убедливо прво место на нашава берза ..

Одличната дивиденда и огромниот капитал кој го има банкава очигледно ги мотивира луѓето да купуваат во КМБ , притоа кажав и претходно продажбата и парите од Фени како и можното спојување на КМБ и СБТ си го направи своето да акцијата оди до небо ..

Ништо не е случајно и ова неможе да е вештачки , јас сум сигурен дека КМБ може сеуште нагоре се додека има купци , а се гледа дека ги има ..

За крај во однос на тоа што членот погоре спомнува некаква црна листа на КМБ и некакви црни сценарија јас воопшто не верувам во такви бајки , банката си работи коректно и прави огромен профит , за мене тоа е најважно а не таму црни листи и глупости ...
На краток рок купувањето на СБТ може да биде негативно, зависно од тоа колку ќе чини и како ќе се плати. Ако биде во ќеш може да се намали исплатата на дивиденда следната година. Ако биде во акции ќе треба да се издадат нови.

Јас мислам дека ќе има спојување.

Член од
25 јуни 2017
Мислења
57
Поени од реакции
149
Од гзот ќе си гризнам зошто не ги бувнав сите пари на КМБ кога беше 8500 пред три години, ах бе...

Член од
16 октомври 2023
Мислења
4
Поени од реакции
1
Ajde nekoe mislenje za Alkaloid imam dosta akcii tamu, nesto I vo Usje dali da prodadam del I da vlozam vo KMB ili da si sedam kaj sto sum ? Nemam mnogu iskustvo

Член од
6 април 2023
Мислења
33
Поени од реакции
41
Сите инвестиции кои се споменуваат на форумов се добри (и секако подобри од чување на пари на сметка во банка или во кеш). Алкалоид, Комерцијална, Стопанска, итн.

Е сега, во однос на тоа која инвестиција е подобра, тоа останува ваша одлука. Имајте во предвид дека цените на берза се формираат според тоа што го нудат купувачите (по која цена би купиле акција) и продавачите (по која цена би продале). Така да не постои акција за која што сите на форумов се сложуваме дека е подобра од било која друга акција (во тој случај, сите би ја купувале нејзе и цената не би била таа што е денес). А, како и во секоја држава што има луѓе со инсајдерски информации (сенатори во САД, богати и влијателни луѓе во македонија, итн), имајте предвид дека тие воопшто не ни пишуваат на форумов. Да сумирам: не слушајте кога некој ви кажува да продадете акција X и да купите акција Y. Тоа е само пола од приказната, на другата страна секогаш има луѓе кои се на спротивната страна и купуваат/продаваат акции кои вие ги продавате/купувате.

Мој личен предлог е: ако сте нови во инвестирање, не купувајте една акција туку диверзифицирајте се во повеќе (пример 30% алкалоид, 30% кмб, 20% НЛБ ... whatever). И ич да не ви е гајле зошто некоја акција пораснала 50% додека вашата пораснала само 20%. Тоа што некоја акција растела во минатото не е доказ дека ќе продолжи да расте и во иднина. Секогаш ќе има некоја акција која што пораснала повеќе од вашите (тие што вложиле во биткоин заработиле повеќе од тие на македонска берза, тие што вложиле во Nvidia уште повеќе, тие што купиле call опции во Nvidia уште повеќе, итн). Нека не ве разочарува тоа.

(Не сум многу суеверен, ама за тие што пишувате дека имате многу акции од компанија X а сте нови во инвестирање, претпоставувам дека ги имате добиено на поклон од семејство, итн. Лично јас тоа не би го продавал без голема причина).

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
ДАЛИ FIBANK И УНИБАНКА ГИ ЧЕКА СЛИЧНА СУДБИНА?

Цеко Тодоров Минев и Ивајло Димитров Мутафчиев се главни акционери во УНИБанка АД Скопје. Во Македонија е малку познато дека тие исто така држат доминантен удел во П'рва инвестиционна банка (Fibank), која е една од најголемите банки во Бугарија и е за 10 до 12 пати поголема од УНИБанка.

Од крајот на март до денес, акциите на Fibank забележаа раст од 200%...

Post | Feed | LinkedIn

Kajgana Shop

На врв Bottom