Здраво, ми треба мислење од поискусни. Моментално сум на ФИНКИ, меѓутоа ЗНАМ дека ова не е нешто што ме исполнува и што ќе сакам да го правам понатаму. Кога и да седнам да учам/кодирам едноставно не можам а да не се изнервирам, се обидувам да отворам нешто и во рок од 5 минути rage quit-ам поради тоа што го мразам. Сметам дека не сум до толку глупав за толку да не можам да ги сфатам работите, поентата е во тоа што се поврзано со кодирање и факултетот ми е навистина одбивно. Поминаа 2 години ама сепак е истата приказна, буквално одам на факултет за да се дружам. Инаку, се запишав на ФИНКИ поради ОГРОМНА иницијатива, туркање и викање на моите. Ве молам за мислење. Благодарам
Не си единствен. Знаеш колку студенти има што се запишани на ФИНКИ само затоа што нуди влез во одличен занает со кој се прават добри пари. Знаеш колку од нив немаат желба за програмирање?
Јас на времето исто бев на ФИНКИ и бев во твојата ситуација. Едноставно не се пронаоѓав во програмирањето и некаде во 3та година решив дека не е за мене и не сакам тоа да го работам.
Се определив за слична струка, мрежи, и продолжив на факултетот. Го завршив. Но, потоа никогаш не се пронајдов и во таа работа и решив да учам други струки кои би ми биле поинтересни. Почнав со маркетинг и менаџмент. Гледав каде ќе се пронајдам и ќе ме води напред. Успеав да се запослам баш во тој сектор. Потоа и менаџерството ми се исплатеше, во мене видоа дека имам лидерски способности, и денес баш работам како менаџер координирајќи неколку тимови од маркетинг и ИТ делот.
Успеав да ги спојам знаењата од двата сектори кои беа клучни за добивање на оваа позиција. Во иднина, со надоградување на знаењето, се надевам дека ќе стигнам и до повисока позиција, а дури имам и план за започнување на свој бизнис.
Од друга страна има и доста успешни приказни со мои колеги кои исто не се пронаоѓаа во програмиње, но продолжија понатаму и сега се успешни софтвер инженери овде или во странство, со супер плати.
Имам слушнато и за такви приказни каде што од економски, маркетинг или земјоделски оделе во академии, учеле и сега работат како девелопери или QA. Иако, ова е се потешко со денешниот пазар.
Најлошо поминаа оние што останаа да се бават со мрежи. Доста комплицирана е работата, далеку помалку е барана, ретко може римоут да се работи, платите не се толку високи како во другите струки.
Има и такви кои никогаш не го завршија ФИНКИ, а сепак сега работат на струката. Познавам и други случаи каде што се откажаа и се определија за нешто скроз трето, мал бизнис од татко им, arbaiten во Дојчалнд, плочкари, електричари, механичари итн. итн. Некои многу повеќе успешни од овие што се во ИТ, други не.
Заборавив да спомнам и дизајн, познавам многу што се определија за ова, и сега се успешни UI/UX.
Така да, никогаш не е касно да се размислиш и промениш насока.
Не значи дека тоа што студираш сега, ќе го работиш во иднина.