Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
11 април 2012
Мислења
4.621
Поени од реакции
5.325
Spored upatstvoto za koncentratot 30-100ml so 1l voda za masinsko rasprskuvanje. Za racno rasprskuvanje 10-30ml na 1l voda //grubo zemav sredna vrednost 20ml.//.
Vprocem grubata matematika i zatoa e ,,gruba,, no vo sekoj slucaj 1/2 koncentrat koga bi mi bila potrebna za ,,dobro perenje,, t.e. grubo neka bide 300 denari po perenje ne bi mi se isplatelo, toa za mene e ,,visoka cifra,, so ogled deka cesto ja ,,banjam,,.
Probaj spored ,,upatstvoto,, pa spodeli iskustvo dali si zadovolen od kvalitetot na perenje, vnimavaj so ,,silniot koncentrat,, da ne predizvikas ,,iritacija,, na lakot so tek na vreme //sum slusnal neubavi iskustva od dolgotrajna upotreba na ,,presilen,, shampon t.e. pena//.
Navistina ,,sum zagrean,, za da zapocnam da upotrebuvam ,,sopstvena,, aktivna pena pri perenje vo samousluznie avtoperalni, po primerot od @Lester Freamon koj mi dade fantasticen predlog.

Bidejki ,,ne frlam pari,, sekako prvo kje go dovrsam shamponot koj go imam //primenuvajki go segasniot ,,moj metod,,//, na 1/2 od prilika mi e flashata, potoa bi preminal kon aktivna pena.
Искрено не сум прочитал упатството ама со баш кога ќе се вратам од одмор ќе погледнам и следно перење ќе пробам според упатството да биде па ќе споделам.

како што пишав јас на мој компресор со распрскувач на самиот компресор ставав само пена со надеж дека вода иде од вапот :)

ама како и лестер и јас сум во куќа не одам во перални
Инаку, прашање до сите, дали имате користено ваков вид на машина (сте купиле или сте користеле само) и доколку да, од кој производител сте задоволни?

Сакам да купам повеќефункционална машина со која ќе може да ја чистам внатрешноста на колата.
За мајката на девојка ми имавме купено карчер усисивач што работи и со вода, најелитниот модел на карчер.
Жената го користи веќе неколку години ОК де пере теписи и гарнитурата дома не ја пере колата ама она е задоволна.
Е за кола не сум пробал ама и мене ме интересира
Откако ги сменив зимските гуми со летни, ми се јави "тресење" на брзина од 70, па до 100-110км. Најпрво мислев дека е до балансирањето, повторно беа балансирани гумите, но тресењето пак остана. Гумите се здрави, возени се две сезони.

Некој да има идеја?
Лошо складирани гумите па некоја ти е крива, пола предница ја сменив дур живеев у МКД од нагаѓање што може да биде и да не ми се скинеше гума у возење па да ги сменам сите веројатно уште еден тон пари ќе фрлев за џабе

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.407
Откако ги сменив зимските гуми со летни, ми се јави "тресење" на брзина од 70, па до 100-110км. Најпрво мислев дека е до балансирањето, повторно беа балансирани гумите, но тресењето пак остана. Гумите се здрави, возени се две сезони.

Некој да има идеја?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.306
За мајката на девојка ми имавме купено карчер усисивач што работи и со вода, најелитниот модел на карчер.
Жената го користи веќе неколку години ОК де пере теписи и гарнитурата дома не ја пере колата ама она е задоволна.
Е за кола не сум пробал ама и мене ме интересира
Фала за одговорот!

Инаку, ако го купи онлајн може да ми пуштиш линк од конкретниот модел?
Тука гледав во дуќан по каталози ама не најдов, можда немаат во моментот или ако ти е од дуќан земен и кога ќе имаш време сликни го усисивачот или user manual чисто по дуќани кога ќе свртам да го побарам конкретниот модел штом се покажал добар.
Фала унапред, сеа јас ти должам пиво. :D :ајнапиво:

Член од
11 април 2012
Мислења
4.621
Поени од реакции
5.325
Фала за одговорот!

Тука гледав во дуќан по каталози ама не најдов, можда немаат во моментот или ако ти е од дуќан земен и кога ќе имаш време сликни го усисивачот или user manual чисто по дуќани кога ќе свртам да го побарам конкретниот модел штом се покажал добар.
Prvo ispravka na mojot post voprvata recenica treba da stoi NE najelitniot model na karcer.

Onlajn i go zemavme toa e sigurno, ama pak ke ti kazam pred nekolku godini toa ke pobarame od nea da slikne kutijata u najlos slucaj cisto za oznakata.
Jas tesko da go slikam u naredni nekolku meseci zasto ne odam tolku cesto vo Ungarija :D

Znam samo deka na "ponizenje" (citaj popust de) bese koga go zemavme (nisto cudno za nekoj black friday) okolu 150€ go plativme, realnata cena mu bese 220-250€

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Мислам дека за друг звук му беше муабетот, не за тропање. Како и да е ако му тропа во право си, плус ќе си оди кај некој предници шо фаќа лесно ќе му детектира.

Види тука, мислам дека Војаџер еднаш ја постира странава, ако не беше тој тогаш беше Галаксис ама мислам дека Германецот е :D

Инаку, прашање до сите, дали имате користено ваков вид на машина (сте купиле или сте користеле само) и доколку да, од кој производител сте задоволни?

Сакам да купам повеќефункционална машина со која ќе може да ја чистам внатрешноста на колата.
Јас имам едно мало стимерче, го зедовме за дома за чистење на кујна/бања/кревети без хемикалии, демек на пареа, 2 пати е уклучен, за ништо не го бива, ме мрзеше да го вратам и сега се сопкам на него :)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.621
Поени од реакции
5.325
Јас имам едно мало стимерче, го зедовме за дома за чистење на кујна/бања/кревети без хемикалии, демек на пареа, 2 пати е уклучен, за ништо не го бива, ме мрзеше да го вратам и сега се сопкам на него :)
cekaj cekaj, se vrativ da go otvoram linkot da ne sum komentiral po greska mene ova ne mi lici na stimer nego na onie usisivacite sto se so voda za dlabinsko cistenje
@Генерал daj kazi koj e vo pravo :D

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Фала за одговорот!

Види го ова.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.306
cekaj cekaj, se vrativ da go otvoram linkot da ne sum komentiral po greska mene ova ne mi lici na stimer nego na onie usisivacite sto se so voda za dlabinsko cistenje
Да, да, ама Лестер прави споредба и со такво оти и тие се користат многу за чистење особено на пластиките и делот околу моторот.
Јас барам конкретно како ова ти шо го спомна за еден вид на перење, усисување на пена и течност од седиштата, а секако и дома ќе се користи за теписи и намештај.

Инаку, овај збор на понижење кога прв пат го слушнав во животот (пред некоја година) се тропкав смеење 2 дена дека тоа им е уствари попуст :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Види го ова.
Фала за препораката!!!
Дали го имаш дома или пак го имаш користено - позајмено - изнајмено од некаде и како си задоволен? Ја вади ли доволно добро влажноста од материјалот?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.621
Поени од реакции
5.325

Види го ова.
Mozam da ti kazam deka poznavam lugje sto imaat od ovoj brend i mi go imaat spomnato deka se zadovolni ama nemam licno iskustvo so nego

Toa sto mi go preporacale: https://www.proshop.se/Mattrengoerare/Bissell-Mattrengoerare-SpotClean-Pro/2680011?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite (go najdov u porakite)

Ova so ponizenje mi e ostanato od eden poranesen kolega, doaga na rabota i prvo prasanje sekoe sabajle bese u koja kafana ke se ponizime denes?
Zasto firmata imase skluceno dogovori za popust so nekolku kafani restorani sendvicari vo okolinata :D

Da ti odgovoram na poslednoto prasanje: Materijalot ke bide vo najdobar slucaj vlazen, suv nema nikojas da bide i ke moras da ostavis nekoe vreme da se susi

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.306
Мајка ми зеде такво за БТ уште пред 2-3 год., знајш пензионерска работа, ТОП ШОП... и се искина „користење“ од тогаш.
Ќе да се исти квалитет :D

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
На Германски ми го појави описот на тоа од линкот и гледав само од слика, ме зеза телефонот, не секогаш ми дава опција translate to english.
Можеби разговараме за друга работа, јас тоа што го имам е steam cleaner, не усисувач на пареа.
Автоматски споено мислење:

Мајка ми зеде такво за БТ уште пред 2-3 год., знајш пензионерска работа, ТОП ШОП... и се искина „користење“ од тогаш.
Ќе да се исти квалитет :D
Импулсивно купување беше ова, имаше нешто блек фрајдеј или слично, и ај демек да се најде за „поздраво“ чистење, ама јок.

Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
Се работи за аурис 2.0дизел 2.0.
Денес на возење 80кмч со 2к обрати стискам на гас педала, менувам 4>5 брзина и после 1 сек одкако паднаа обртаите на 2к истите скокнаа на 2800/2900к (како на автоматик кола шалтање).
- Не ми се појавува чек енџин и сл.
- Колата има снага.
- Нема црн чад, сив, бел.
- Менувачот не вибрира, менувам океј.
-При возење 80кмч 1.9к/2к обртаи троши 4/4.5, а на тој скок на обртаи покажува 20л.
До што може да биде проблемов со обртаите?

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Денес на возење 80кмч со 2к обрати стискам на гас педала, менувам 4>5 брзина и после 1 сек одкако паднаа обртаите на 2к истите скокнаа на 2800/2900к (како на автоматик кола шалтање).
- Колата има снага.
-При возење 80кмч 1.9к/2к обртаи троши 4/4.5, а на тој скок на обртаи покажува 20л.
Да не си ја вратил ти у 3та , наместо у 5та ??

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
- Колата има снага.
Ако се повторува ми наликува како МАФ сензор

Kajgana Shop

На врв Bottom