Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Не е скапо, само во ваши очи не вреди толку.
За други вреди и се спремни да платат.
Една од ретките Охриѓанки си која вели дека не е скапо.
Како што рече Чоколисимо, така изјавуваат само тие кои имаат интерес (издаваат).

Како и да е, побарувачката ја диктира понудата и цените се такви затоа што е единствено и најубаво езеро во МКД од тој калибар. Преспа е исто прекрасна ама ја запустија.

Штета шо за тие цени туристичката понуда е премала. Тука треба да се подигне квалитетот за да крепи муабетот дека цените се таман.

Една од ретките Охриѓанки си која вели дека не е скапо.
Како што рече Чоколисимо, така изјавуваат само тие кои имаат интерес (издаваат).

Како и да е, побарувачката ја диктира понудата и цените се такви затоа што е единствено и најубаво езеро во МКД од тој калибар. Преспа е исто прекрасна ама ја запустија.

Штета шо за тие цени туристичката понуда е премала. Тука треба да се подигне квалитетот за да крепи муабетот дека цените се таман.
Апсолутно во никаков поглед не зависам од туризмот во Охрид, ниту издавам, ниту ми е во интерес да ги бранам угостителите и да ги оправдувам цените.

Ама споредбиве на темава се вон секаква логика.

Кој се тригерира? На темава ви фали уште кава, сигурно и тој од страна набљудува или спрема некој километарски пост, и таман сте.
Разберете дека не мора да се оди Охрид по секоја цена, ако е скапо, може да се оди Преспа или Дојран, или некаде на планина пример. Ама секоја година доаѓате и секоја година викате е скапо. Не е скапо, само во ваши очи не вреди толку.
Па добро темата е за Охрид и кога ќе се отвори таква дискусија се надополнуваат сите, не дека ви се жалиме вас или па ако кукаме тука ќе се смени нешто.

Мене ако ме прашаш одам Охрид ама не толку често како шо сум одела на времето.
Сметам дека за истите пари можам да прошетам на место кај шо немам стапнато, не мора да е надвор од државата.

Цените се знај зошто се толку високи, јасно ни е на сите.

Апсолутно во никаков поглед не зависам од туризмот во Охрид, ниту издавам, ниту ми е во интерес да ги бранам угостителите и да ги оправдувам цените.

Ама споредбиве на темава се вон секаква логика.
Не се вон секаква логика, едноставно луѓето сакаат повеќе да добијат како услуга за тоа што го плаќаат.

Од една страна државата ги гони угостителите и не им овозможува дополнителни услови, од друга страна и самите угостители кои се во добра финансиска кондиција не ни помислуваат да ги подобрат понудите и на крај добиваме зачарани круг.

Оваа тема е иста како онаа со Станови во Скопје. Ќе најдиш 2 кои ќе те убедуваат дека цените се во ред и дурги 100 лица кои знаат дека не се ама ако речат нешто биваат исмејувани.

Градежната мафија и во Охрид стигна исто да крени цени и скоро го стига Скопје и во тој сегмент.
Извини, но и на едното и на другото место ако платам од 1,5 до 2к еур за квадрат сакам за тие пари да не го слушам рандом Трајан кај шо мљацка со муцката дури руча или кај шо ждрига и прди.

Побарувачка - Понуда - Квалитет на избор.
Свето тројство, само кај нас ова третото се заборава и дури и да преплатиш услуга или што и да е *(имот ете) не добиваш во вредноста од платеното.
Со тоа, високата цена нема вредност која треба да ја има. Вештачки е напумпана.

Па добро темата е за Охрид и кога ќе се отвори таква дискусија се надополнуваат сите, не дека ви се жалиме вас или па ако кукаме тука ќе се смени нешто.

Мене ако ме прашаш одам Охрид ама не толку често како шо сум одела на времето.
Сметам дека за истите пари можам да прошетам на место кај шо немам стапнато, не мора да е надвор од државата.

Цените се знај зошто се толку високи, јасно ни е на сите.
Ајде кој ке идаш во Охрид барајме ,пицнисе на Сандал излегви со мене и јас частам и го решивме проблемот со цените..Лубаништа на плажа,кј дивоно ,канео..
ајде да ти го разубам денот,го решивме проблемот

Не се вон секаква логика, едноставно луѓето сакаат повеќе да добијат како услуга за тоа што го плаќаат.

Од една страна државата ги гони угостителите и не им овозможува дополнителни услови, од друга страна и самите угостители кои се во добра финансиска кондиција не ни помислуваат да ги подобрат понудите и на крај добиваме зачарани круг.

Оваа тема е иста како онаа со Станови во Скопје. Ќе најдиш 2 кои ќе те убедуваат дека цените се во ред и дурги 100 лица кои знаат дека не се ама ако речат нешто биваат исмејувани.

Градежната мафија и во Охрид стигна исто да крени цени и скоро го стига Скопје и во тој сегмент.
Извини, но и на едното и на другото место ако платам од 1,5 до 2к еур за квадрат сакам за тие пари да не го слушам рандом Трајан кај шо мљацка со муцката дури руча или кај шо ждрига и прди.

Побарувачка - Понуда - Квалитет на избор.
Свето тројство, само кај нас ова третото се заборава и дури и да преплатиш услуга или што и да е *(имот ете) не добиваш во вредноста од платеното.
Со тоа, високата цена нема вредност која треба да ја има. Вештачки е напумпана.
Во секое туристичко место цените се напумпани, вредноста зависи од моменталниот хајп за местото. Има едно ресторанче некаде низ Италија, сместено во карпа, врти по инстаграмов ко нешо вау. Листа на чекање е година и пол, храна просечна, услуга под ниво. Цените се астрономски.
Дали вреди, зависи кого ќе прашаш.

Во секое туристичко место цените се напумпани, вредноста зависи од моменталниот хајп за местото. Има едно ресторанче некаде низ Италија, сместено во карпа, врти по инстаграмов ко нешо вау. Листа на чекање е година и пол, храна просечна, услуга под ниво. Цените се астрономски.
Вреди за будалите, шо не ќе напрат за едно стори на инста, газ ќе дадат ако треба
Автоматски споено мислење:

Ајде кој ке идаш во Охрид барајме ,пицнисе на Сандал излегви со мене и јас частам и го решивме проблемот со цените..Лубаништа на плажа,кј дивоно ,канео..
ајде да ти го разубам денот,го решивме проблемот

Сполајти

По таа „логика“ ако се раководиме за некои вреди да се наредиш со динамит и да се крениш во воздух викајќи: „Алаху Акбар“. Дури и позначителен број има такви.

Е сега дали е тоа добро и исправно, друго прашање.
Никој не се има пофалено за 9-те девици од Џенетот досега. ;)

Каде вреди летово да се оди на јадење низ Охридов? Или рано е уште за проценка?

Кој се тригерира? На темава ви фали уште кава, сигурно и тој од страна набљудува или спрема некој километарски пост, и таман сте.
Разберете дека не мора да се оди Охрид по секоја цена, ако е скапо, може да се оди Преспа или Дојран, или некаде на планина пример. Ама секоја година доаѓате и секоја година викате е скапо. Не е скапо, само во ваши очи не вреди толку.
Се логирав само за да ти реплицирам. Во темана за ВизЕр ти збореше како авионските билети на релација Стокхолм - Скопје биле неоправдано високи за тоа што го добиваш, а сега трубиш за пазарна економија и бизнис логика. Ти викаш дека е скапо 300 евра за повратна карта, а просечен Швеѓанец размислува дека 300 евра е евтино за да го посети езерото старо 15.000 години, со преубава природа, автентична архитектура, превкусна храна, пристапни цени, и одличната услуга на скопските угостители (затоа што разбрав дека помалку од 10% се угостители всушност од Охрид).

Значи по 100-ти пат ќе ти кажам, дека во Македонија / Балкан, алчноста на газдите е на ненормално ниво. Зошто пиво во Минхен 5-6 евра ,а не 15-16? Зарем нема Германци или Швеѓани што би платиле 15 евра за пиво? Има. Зошто не го стават 15 евра, не знам.

Тоа што има ЕУ турист пари да плати, не значи дека цената е оправдана, односно добиваш многу во однос на цената што си ја платил.

Низ светов има многу туристички замки, има и многу популарни места кај кои се оди со резервација недели и месеци уназад, ама пак ретко има толку туристички замки на едно место како на Балканов, со целосно оправдување за истите.

Значи не може такси - 35 километри да е 60 евра на Азурен брег, а такси во Бугарија - Сончев Брег да е 5 евра километар, и некој да ми рече понуда-побарувачка брат, тоа е.

Еве и ќе ги споредам оние сендвичине што се вртат по ТикТок од Италија, кои се по 10-12 евра. Океј се, најадуваат, ништо посебно за хајпот што го добиваат. Убеден сум дека ако отвори Охриѓанец или еве Скопјанец ист таков бизнис, сендвичите ќе бидат минимум 600 денари, и ќе се ложи просечниот македонец дека јаде не знам којзнае какво квалитетно тесто или месо, и дека вреди комплетно за парите. Да не зборам дека цената на намирниците не е иста, ниту пак тој што ги прави сендвичите во Милано е пријавен на минималец од 320 евра, или 20.000 денари, како што би бил во МК, ако е и воопшто пријавен.

Еве и најтазе пример - Најпознатиот локал во Австрија, а веројатно и во Европа за шницл, првата шницла била демек таму направена и слично, не знам точно, битно исхајпано беше местото. Се чекаше 40 минути за да се влезе, во центар на Виена. Цената беше 20 евра. Дали вредеше за парите - така-така. Дали вредеше за чекањето? Во никој случај.

Во Скопје јадев шницла во еден ресторан за 490 денари. Каде е тука логиката? Рандом ресторан, без никаков хајп, историја или приказна, во центарот на Скопје, со келнери на македонска плата, шницла 7.5 евра.

Во Виена, да не збориме за каков град станува збор во споредба со Скопје, во најпознатиот ресторан за тоа, со чекање и слично, 20 евра.

Каде е тука пазарна/економска/бизнис логиката? Во Виена нема ли блесави Американци за тоа парче месо да платат 30-40 па и 50 евра?

Се логирав само за да ти реплицирам. Во темана за ВизЕр ти збореше како авионските билети на релација Стокхолм - Скопје биле неоправдано високи за тоа што го добиваш, а сега трубиш за пазарна економија и бизнис логика. Ти викаш дека е скапо 300 евра за повратна карта, а просечен Швеѓанец размислува дека 300 евра е евтино за да го посети езерото старо 15.000 години, со преубава природа, автентична архитектура, превкусна храна, пристапни цени, и одличната услуга на скопските угостители (затоа што разбрав дека помалку од 10% се угостители всушност од Охрид).

Значи по 100-ти пат ќе ти кажам, дека во Македонија / Балкан, алчноста на газдите е на ненормално ниво. Зошто пиво во Минхен 5-6 евра ,а не 15-16? Зарем нема Германци или Швеѓани што би платиле 15 евра за пиво? Има. Зошто не го стават 15 евра, не знам.

Тоа што има ЕУ турист пари да плати, не значи дека цената е оправдана, односно добиваш многу во однос на цената што си ја платил.

Низ светов има многу туристички замки, има и многу популарни места кај кои се оди со резервација недели и месеци уназад, ама пак ретко има толку туристички замки на едно место како на Балканов, со целосно оправдување за истите.

Значи не може такси - 35 километри да е 60 евра на Азурен брег, а такси во Бугарија - Сончев Брег да е 5 евра километар, и некој да ми рече понуда-побарувачка брат, тоа е.

Еве и ќе ги споредам оние сендвичине што се вртат по ТикТок од Италија, кои се по 10-12 евра. Океј се, најадуваат, ништо посебно за хајпот што го добиваат. Убеден сум дека ако отвори Охриѓанец или еве Скопјанец ист таков бизнис, сендвичите ќе бидат минимум 600 денари, и ќе се ложи просечниот македонец дека јаде не знам којзнае какво квалитетно тесто или месо, и дека вреди комплетно за парите. Да не зборам дека цената на намирниците не е иста, ниту пак тој што ги прави сендвичите во Милано е пријавен на минималец од 320 евра, или 20.000 денари, како што би бил во МК, ако е и воопшто пријавен.

Еве и најтазе пример - Најпознатиот локал во Австрија, а веројатно и во Европа за шницл, првата шницла била демек таму направена и слично, не знам точно, битно исхајпано беше местото. Се чекаше 40 минути за да се влезе, во центар на Виена. Цената беше 20 евра. Дали вредеше за парите - така-така. Дали вредеше за чекањето? Во никој случај.

Во Скопје јадев шницла во еден ресторан за 490 денари. Каде е тука логиката? Рандом ресторан, без никаков хајп, историја или приказна, во центарот на Скопје, со келнери на македонска плата, шницла 7.5 евра.

Во Виена, да не збориме за каков град станува збор во споредба со Скопје, во најпознатиот ресторан за тоа, со чекање и слично, 20 евра.

Каде е тука пазарна/економска/бизнис логиката? Во Виена нема ли блесави Американци за тоа парче месо да платат 30-40 па и 50 евра?

p.s. Се надевам дека имаш прошетано низ Европа, па имаш малку искуство и со цени, и со услуга, и знаеш што бива и што не бива.

Најироничното е што имав познаници кои одеа во Охрид на одмор 5-7 дена, затоа што немаа многу пари собрано за одмор. А вистината е дека за горе-доле истите пари, ќе си поминеш многу покултурно, и пофино на одмор било каде во Европа.

Последно уредено:
Каде вреди летово да се оди на јадење низ Охридов? Или рано е уште за проценка?
Бастион /Лескоец,,,Рача имаш, Коњско до Метропол,Трпејца кај Марјан,
До ројал имаш Амфора кај Комерцијална банка,Ривиера ,Тино,Билјанини извори,Белведере,Чун,Далга ,Света Софија,
Храната во Панорама кај автобуската е добра ама да нарачаш и земај за дома ....не е амбиентот за седење таму ....
Скара со нарачка кај Даце на туристичка
Сигурно нешто пропуштив ама доста тие е ова за 10 дена

Сабскрајбнат си на темава, нема шо.
Да, јас се пожалив за високите цени на виз, и guess what? 2 години не сум летала со нив, имам друга алтернатива и си летам со нив. Не сум упорна да летам со нив и да се жалам, ко дежурните на темава.

Да ги продлабочиме малце поентиве. Знаеш во последните години колку е платата на македонски келнер? Или на кувар? Под 500 еур келнер не те ни погледнува, за кувари сумите се од 800 еур нагоре. Помина времето кога келнер рмбаше за 200 еур.
Колку скокна цената на недвижнините насекаде низ МК? Колку беше просечна инфлација изминативе две години? Пред 5 години колку беше млеко во супермаркет, а колку е денес? Цените во супермаркет во МК се малтене исти ко во Скандинавија.
И мене ми нема логика, ама реалноста е таа. Цената на недвижностите/продуктите за работа оди нагоре, работна сила нема, и не треба многу за да стигнеме до моменталните цени.

Цената на нов автомобил е иста и на Азурен брег, и во Бг, и во Мк. Бензин/нафта горе доле исто. Дали амортизацијата на таа кола е иста по патиштата на азурен брег и по балканските патишта?
Еве искуство од пред 2 месеци Шпанија, букираме кола до аеродром за двајца возрасни и дете. Еден голем куфер, два ранци и летна количка. Превозот кошта 50 еур, оддалеченост 15 км. Ама во тој превоз е вклучено по едно мало куферче по патник. Ако сакаш голем куфер, ќе си доплатиш поголема кола за 20 еур. Сакаш детско седиште? Плус 5 еур. Секој си го цени трудот, никој нема да ти трупа куфери за ич пари. Кај нас тоа не се рачуна. Туркај шефе, има место позади во багаж.

Не мислам дека Балканов има толку туристички замки, ама пошо се ни е до гз, некако и не цениме.

Сабскрајбнат си на темава, нема шо.
Да, јас се пожалив за високите цени на виз, и guess what? 2 години не сум летала со нив, имам друга алтернатива и си летам со нив. Не сум упорна да летам со нив и да се жалам, ко дежурните на темава.

Да ги продлабочиме малце поентиве. Знаеш во последните години колку е платата на македонски келнер? Или на кувар? Под 500 еур келнер не те ни погледнува, за кувари сумите се од 800 еур нагоре. Помина времето кога келнер рмбаше за 200 еур.
Колку скокна цената на недвижнините насекаде низ МК? Колку беше просечна инфлација изминативе две години? Пред 5 години колку беше млеко во супермаркет, а колку е денес? Цените во супермаркет во МК се малтене исти ко во Скандинавија.
И мене ми нема логика, ама реалноста е таа. Цената на недвижностите/продуктите за работа оди нагоре, работна сила нема, и не треба многу за да стигнеме до моменталните цени.

Цената на нов автомобил е иста и на Азурен брег, и во Бг, и во Мк. Бензин/нафта горе доле исто. Дали амортизацијата на таа кола е иста по патиштата на азурен брег и по балканските патишта?
Еве искуство од пред 2 месеци Шпанија, букираме кола до аеродром за двајца возрасни и дете. Еден голем куфер, два ранци и летна количка. Превозот кошта 50 еур, оддалеченост 15 км. Ама во тој превоз е вклучено по едно мало куферче по патник. Ако сакаш голем куфер, ќе си доплатиш поголема кола за 20 еур. Сакаш детско седиште? Плус 5 еур. Секој си го цени трудот, никој нема да ти трупа куфери за ич пари. Кај нас тоа не се рачуна. Туркај шефе, има место позади во багаж.

Не мислам дека Балканов има толку туристички замки, ама пошо се ни е до гз, некако и не цениме.
Ама јас 4 години немам стапнато во Охрид, ниту планирам. Само сакам да ти кажам дека џабе го форсирате местото, не вреди за тие пари тоа што го добиваш како храна и услуга. Убавините на градот и езерото си постојат и без услугата. Но тоа едноставно не е доволно.

Сериозно ми спореди и оправда цени на Сончев Брег со Азурен Брег, за такси?

Тоа во Шпанија што си го платила, може е така, ама е 50 евра за тебе, и за мене и за Бјорн од Шведска. Во Охрид цените ти зависат од расположението на угостителот, таксистот или кој и да е.

А исто така верувам дека автомобилот кој служи за такси превоз во Шпанија, не е мерцедес стар 25 години, кој е подвижна пепељара, како што е тоа случај во Македонија.

Се бунам за безредието, нема правила, нема закони кои се почитуваат и ќе важат еднакво за сите.

Ако келнер зема 500 евра во МК, тогаш во Шпанија зема барем 1500 евра. Да не зборам за бројот на туристите и нивниот стандард кои летуваат во Шпанија, и оние кои доаѓаат во МК. Следствено на тоа, побарувачката за рандом село во Шпанија е многу поголема отколку за место како Охрид, или општо, библиска Македонија.

А ви па Емке како шиптаpи сте.Како њима се праите слепи дека цене су ви нереални.Абе едн да се најдеше да каеше да упрао сте.Ама јебига од семку не се бега.
Можда сте и бетер,ај они се праиф слепи за сфе,тој е,гнасно племе.А ви?
Наш народ,библиски,исконски,бисерски...
Гз за паре ви е како бунар без дно.
Цене за наш стандард су ви огањ,за странци ви е тмн(па и овој не е бш сигурно).

Искрено еве езеро да беше у Куманово,ми да бесмо домаќини и угостители,цене да бесфа како ваши,ја прф ке рипнеше и ке каеше дека дека су превисоки.Ама не бе,тој е,такфи сте и крај.
Оксриѓани-каурските шиптаpи.
Брат ..... :( :( :( :( :( :( :( :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Не знам дали е семешен или тажен е постов што го напиша.
Еве вака ќе идам со еден премер од сега од Велигден кога бев у Охрид. Со другар бевме Плаошник и таму на влезот меѓу конаците една средовечна жена на англиски ни рече да платиме карта за влез. Ние се погледнавме бледо. Таа не праша дали збориме англиски на англиски и ние одговоривме дека сме од Скопје и дека може да збориме макеодонски (зашто не знаеме англиски во стрнаство а камо ли дома :icon_mrgr: ). Таа тогаш ни кажа дека влезот е бесплатен за Македонци а застранци нешто како 5 евра е . Ја прашав зашто така когаи ние а и странците идеме во црквата, а во ниеден храм не треба да се плаќа влез.
Таа ни ја убаци најдобрата и вечно користена туристичка фора дека храмот е дел од културно историски споменик каде што се плаќа влез, за што е и во право. Почни од Аја Софија пред да ја напраат Џамија ( не 1453 туку сега пред десетина години) до секој параклис на секој ебан остров у секое ебано село у Грција. Заклучокот е дека жената можеше и нас да не преебе на таа фора и да ни наплати ( па макар и кај нејзе у џеб да си ги пикнеше парите) ама не ни наплати и ни излезе во пресрет ( и покај инатот што го имаат охриѓани кон скопјанишчата :icon_mrgr:).
Четвртокот пред велигден се искарав со цело обезбедување и со пола келнери и шанкери во дискотеката затоа што на дождот у 12 на полноќ ќе сме морале да почекаме официјално уште пола саат за да отоворат (а пред врата сами ја и еден другар со обезбедувањето). Никој ништо не ми рече или пребаци на охридско - скопска релација.

Како само на вас ви пишуе на чело дека сте неохриѓани и одма ве фаќаат на мета да ве преебат и заебат нешто ? ж

Пред доста време пишав и за Дојран. Возачот на автобус од Млаз Богданци се испосра цел пат од фалење како Дојран бил најубав, никогаш не гледале да ги преебат туристите, како биле љубезни, насмеани бла бла бла ....
Значи сите 2 маркети тие 3 дена за време на Д Фест беа претворени во Веро со цените. Секако дека имаше и недостаток на продукти затоа што тие сеуште нарачуваа по 10 леба и 10 кока коли 0,5 за 5000 народ од МКД а и надовор од неа. За локалците криеа под пулт продукти за да не им ги купат туристите. Луѓе палеа коли да купат доручек од Струмица и Валандово. Врвот на све беше тоа често фаленото кафанче Тик - Так, Тук - Так како и да се викаше каде што 3 дена по ред немаше добар ден и добро вечер од ниеден келнер. Фрлање на тањирите на маса како да сме кучиња и секоја донарачка или молба за повторно да донесе мени а и секако одбивањето да платиш со кеш туку со картица беше проследувано со превртување на очи.
Ама јбг 1 кафанче во целото село е.
Секако дека секаде со цените на сите места требаше да се наплатат тие 3 дена како трите месеци од летото што не можат да ги наплатат од сиротињата од пензионери.
Битно и сите се испосраа дека веќе не вреди да се иде у Охрид зашто било скапо па да сме им иделе у тоа баруштината да сме пливале. На сите им реплицирав дека со цените се како Охрид ако не и бетер затоа што ја сум од Скопје и цените се послични на Скопје. На тоа сите ми реплицираа со " јбг криза е сегде " .
Како бе кога покачуваат цени сегде е криза а кога се ефтини и освен за тоа фестивалот пак никој не им иде пак било криза ?
Љубомората за да бидат битно туристичко место од очи им сјаеше.

Возачот се погоди и на враќање истиот затоа што такво елитно место како Дојран што можеби најмалце 10 пати е подобро од Охрид има само 2 аутобуса дневно во период кога 5000 луѓе имаат таму. :pos:
А да и не секој ден туку преку еден или пак на 2-3 дена еден ден не возат.
Кога ме праша како си поминавме и чекаше со насмевка се да му потврдам што просераваше цел пат три дена предходно, само му го кажав се ова од погоре за да и тој како навиен го каже истото јбг криза е секаде.

Шта речи ?! Коме послуку порати ?!

Шта речи ?! Коме послуку порати ?! поруку послати?!
ЈБГ, криза е.

п.с. Треба понудата да ја подобрат, не да ги намалат цените, тие и онака нема да се намалат пошто пазарот ги диктира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom