Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 183 46,9%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    390

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.735
Поени од реакции
4.788
Sekoe vozsiganje na Isus kako zasebna individua a ne metafora, parabola... nedostuzen primer poshto samo toj e sin bizji e mi se cini opravduvanje i uteha za nashata disfunkcija namesto toj kako arhetip da bide ideal za homosapiensot....
Богочовекот Исус Христос, за Ког сведочат најнапред Неговие Апостоли а потоа и Неговата Црква, не може да биде никаква апстракција...
Автоматски споено мислење:

...го чиниме тоа само по потреба,и кога сакаме да се покажеме пред другите колкави верници сме
...понекогаш помислувам дека Исус намерно не оставил напишано слово, оти знаел дека нема да служи за добро :)
Христос, како сезнаен, нема(л) потреба од оставање никаки записи, оти едноставно не Му ни требаат.

Затоа пак, ги имаме Апостолите и нивните записи од Новиот Завет, така да тие (записи) се сосема доволни за наша поука и насочување кон (по)праведен и Богоугоден живот.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.395
Поени од реакции
4.759
Богочовекот Исус Христос, за Ког сведочат најнапред Неговие Апостоли а потоа и Неговата Црква, не може да биде никаква апстракција...

Христос, како сезнаен, нема(л) потреба од оставање никаки записи, оти едноставно не Му ни требаат.

Затоа пак, ги имаме Апостолите и нивните записи од Новиот Завет, така да тие (записи) се сосема доволни за наша поука и насочување кон (по)праведен и Богоугоден живот.
...претпоставувам дека @Goyathlayyy сугерира на апсолутното добро во Исус како недостижен атрибут за нас обичните смртници
...Богоугоден живот е исто еден недостижен атрибут @PROROKOT , таков степен на "чистина" е недостижен за човека
...додека не се "извалкаме" неможиме да се "изчистиме" :)

Член од
7 февруари 2021
Мислења
257
Поени од реакции
782
Обичен човек што живеел околу 2000 години пред нас. Во денешно време Исус би бил сместен во ментална институција...

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.395
Поени од реакции
4.759
Обичен човек што живеел околу 2000 години пред нас. Во денешно време Исус би бил сместен во ментална институција...
...зошто го сметаш за обичен човек?

Член од
7 февруари 2021
Мислења
257
Поени од реакции
782
Се родил без мајка му да има секс? (повеќе држи вода дека мајка му се дупела тајно, само да не ја каменуваат. Ко во иднина да кажуваме како Кристијан Голубовиќ направил салто да избегне дожд од куршуми... Приказни за деца. Ова со Голубовиќ барем држи вода за разлика од приказната за Исус.

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
346
Поени од реакции
506
А бе луге сме грешки праиме никој од нас не е совршен..женичкава сирота си била малку радодајка но позирала поштењача и шо да праи си подлажнала малце и резултатот на тој нејзин промискуитет е христијанството.
Жена што беља може да напраи тоа господ не може да го оправи.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.735
Поени од реакции
4.788
...претпоставувам дека @Goyathlayyy сугерира на апсолутното добро во Исус како недостижен атрибут за нас обичните смртници
...Богоугоден живот е исто еден недостижен атрибут @PROROKOT , таков степен на "чистина" е недостижен за човека
...додека не се "извалкаме" неможиме да се "изчистиме" :)
- тука и е проблемот; сам Бог, што воедно значи и Синот Божји, наместо да Ги прифатиме како реални „битија„, ги прифаќаме „само„ како синоними за „доброто„,
- „Богоугоден живот„ е идеалитет, кој кој (треба да) се стреми секој од верните,
- а за да се „исчисиме„, најнапред трба да (у)видиме колку сме „валкани„ и што/кој е чарето за „зачистувањето„ на своето битие од „валканицата„.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.759
Поени од реакции
21.225
A ти зшто га сметаш за необичен човек?

Брат,седи си миран.Одма ке ти залепиф етикету дека си лош,дека исмејаваш верници,ти ги сакаш муслимани,кловн си,помешаја си ги апчиња,подржаваш западну елџибити агенду и ред други работе кои мене ми ги упатисфа верници само зшто ги праша дали имаф доказ дека Исус воскреснаја.
Ја не смем да писну више,сфи ме пцуеф,к'лнеф,ке ме тепаф само зшто праша од куде знаеф дека Христијанстфо е истинска религија,а други су сфи измислен и приказне за мали деца.

Исус како Исус стфарно постојаја,има и те како цфрсти докази.Ама дека Марија е невина,Лазар се вратија од мртфи,Лонгин прогледаја,Исус воскреснаја,докази има како што има докази дека Пандора гу отфорила кутију,Персеј гу убија медузу,Макемаке летеја около Рапанујски острови,Ахура Мазда сфети што човеково око ке ослепи,Зевс гу киндапираја девојку Европу и ред други разноразни браќа Грим приказне...

Али мама и тато такој кажале,сфето писмо највише сфети,еди посно графче у петак,цуни руку на пијанога попа и простено ти е сфе чеде божјо...

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.395
Поени од реакции
4.759
A ти зшто га сметаш за необичен човек?

Брат,седи си миран.Одма ке ти залепиф етикету дека си лош,дека исмејаваш верници,ти ги сакаш муслимани,кловн си,помешаја си ги апчиња,подржаваш западну елџибити агенду и ред други работе кои мене ми ги упатисфа верници само зшто ги праша дали имаф доказ дека Исус воскреснаја.
Ја не смем да писну више,сфи ме пцуеф,к'лнеф,ке ме тепаф само зшто праша од куде знаеф дека Христијанстфо е истинска религија,а други су сфи измислен и приказне за мали деца.

Исус како Исус стфарно постојаја,има и те како цфрсти докази.Ама дека Марија е невина,Лазар се вратија од мртфи,Лонгин прогледаја,Исус воскреснаја,докази има како што има докази дека Пандора гу отфорила кутију,Персеј гу убија медузу,Макемаке летеја около Рапанујски острови,Ахура Мазда сфети што човеково око ке ослепи,Зевс гу киндапираја девојку Европу и ред други разноразни браќа Грим приказне...

Али мама и тато такој кажале,сфето писмо највише сфети,еди посно графче у петак,цуни руку на пијанога попа и простено ти е сфе чеде божјо...
...Исус бил обичен човек кога зборуваме за физикусот, но неговата духовна моќ како син божји ја носи пораката во надежта за една праведност и подобар живот таму горе кај неговиот татко.
...за мене е само уште една од „светилките„ на патот кон моето духовно воздигнување.Зошто инаку би следел,учел и практицирал нешто кое не ми дава чувство дека сме подобри од вчера.Таа мешавина од логика,разум и мудрост се постулати на мојот духовен и интелектуален пат во животот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.072
Поени од реакции
12.040
...Исус бил обичен човек кога зборуваме за физикусот, но неговата духовна моќ како син божји ја носи пораката во надежта за една праведност и подобар живот таму горе кај неговиот татко.
...за мене е само уште една од „светилките„ на патот кон моето духовно воздигнување.Зошто инаку би следел,учел и практицирал нешто кое не ми дава чувство дека сме подобри од вчера.Таа мешавина од логика,разум и мудрост се постулати на мојот духовен и интелектуален пат во животот.
Која е пораката на надежта и која праведност?
Што е тоа „горе“ и кој е неговиот „татко“?

Зошто постојано кај тебе духовното е поврзано со чувства, поврзани со телото и умот?
Исус нели го надминува тоа, физичкото, што нели ви покажува дека физичката болка и задоволство немаат никаков удел во надминување на искушенијата?
Можеби пак затоа има премалку монаси кои живеат во пештери и далеку од удопството и убавите чувства... или било какви чувства...

Исус гледан од страна на христијаните е бог, едно во три и сета комплицираност со триделниот бог. За муслиманите е еден од пророците, но ја негираат божествената страна што ја тврдат христијаните.
За евреите Исус не е ниту месијата кој го очекуваат и кој што треба да ги спаси и да им биде крал и првосвештеник.

За денешните луѓе Исус е мешавина од најразлични идеали собрани низ вековите како што светот станува премало место и каде што информациите се на дофат на нашите раце, така да за Исус ќе читаме идеи блиски до кинеските философии, тао, будизам, исто ќе се поврзува љубовта христијанска со бхакти јога итн итн...
И ова денес станува познато општо, иако одамна се шпекулирално надвор од одредени кругови дека во Мака Азија, на големиот крстопат на народите се мешале многу учења намерно и се барала златната средина да се најде учење кое ќе го обедини целиот свет.
Тоа сеуште се прави и така се менува светот. :)

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.987
Поени од реакции
9.294
Не можеш да бидеш подобар/полош од вчера...уствари вчера и денеска се еден ист момент. Замисли дека си лик од некој филм на магнетна лента запишан....сегашниот момент го дефинира уствари тоа на кој дел од магнетната лента ќе се најде читачот односно проекторот. Ти го глумиш истиот лик од почеток до крај, ако се променат особините на ликот глумецот не се променува....употребувам аналогија на глумец и лик што не е потполно коректна, ама не е лоша за да се разбере поентата.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.395
Поени од реакции
4.759
Која е пораката на надежта и која праведност?
Што е тоа „горе“ и кој е неговиот „татко“?

Зошто постојано кај тебе духовното е поврзано со чувства, поврзани со телото и умот?
Исус нели го надминува тоа, физичкото, што нели ви покажува дека физичката болка и задоволство немаат никаков удел во надминување на искушенијата?
Можеби пак затоа има премалку монаси кои живеат во пештери и далеку од удопството и убавите чувства... или било какви чувства...

Исус гледан од страна на христијаните е бог, едно во три и сета комплицираност со триделниот бог. За муслиманите е еден од пророците, но ја негираат божествената страна што ја тврдат христијаните.
За евреите Исус не е ниту месијата кој го очекуваат и кој што треба да ги спаси и да им биде крал и првосвештеник.

За денешните луѓе Исус е мешавина од најразлични идеали собрани низ вековите како што светот станува премало место и каде што информациите се на дофат на нашите раце, така да за Исус ќе читаме идеи блиски до кинеските философии, тао, будизам, исто ќе се поврзува љубовта христијанска со бхакти јога итн итн...
И ова денес станува познато општо, иако одамна се шпекулирално надвор од одредени кругови дека во Мака Азија, на големиот крстопат на народите се мешале многу учења намерно и се барала златната средина да се најде учење кое ќе го обедини целиот свет.
Тоа сеуште се прави и така се менува светот. :)
...затоа што поинаку и не знам @Хептаграм XI ,и секогаш тргнувам од она што длабоко во себе го чувствувам.Ослободено од сите баласти што би можеле тој процес да го изменат
...вештините во материјалниот свет ги стекнуваме со искуство и докази на непобитност, а духовноста од нашите чувства :)

Не можеш да бидеш подобар/полош од вчера...уствари вчера и денеска се еден ист момент. Замисли дека си лик од некој филм на магнетна лента запишан....сегашниот момент го дефинира уствари тоа на кој дел од магнетната лента ќе се најде читачот односно проекторот. Ти го глумиш истиот лик од почеток до крај, ако се променат особините на ликот глумецот не се променува....употребувам аналогија на глумец и лик што не е потполно коректна, ама не е лоша за да се разбере поентата.
...имаме различни појмувања и доживувања на нештата, што не значи дека не сме и двајцата во право :)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.735
Поени од реакции
4.788
Добро е, ќе те биде...(y)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.072
Поени од реакции
12.040
...вештините во материјалниот свет ги стекнуваме со искуство и докази на непобитност, а духовноста од нашите чувства :)
Кои се доказите на непобитност што ќе ги стекнеш со искуство во однос на тоа кој е Исус? Апсолутна непобитност или релативна, во односн на себе и сопствениот универзум?
Чувствата се препрека кон духовното... дел од разумот.

Реков дека за сите „големи“ религии (ова големи демек имале многу верници, затоа големи) имаат различен дури и дијаметрално спротивно учење за Исус, што дури некои го сметаат за навредлив став и учење на другата страна...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.575
Поени од реакции
1.128
вештините во материјалниот свет ги стекнуваме со искуство и докази на непобитност, а духовноста од нашите чувства :)
Искушенијата на ѓаволот се однесува токму за материјалното.
1.Потребата на телото за храна.
2.богатство и слава
3.Помислата за тоа колку е краток животот го потикнува човека да трча за да го искуси максимално...да скокне во непознато.

Човек е создаден од кал(земја) и дух,станаувајќи жива душа.
Како душата да е нивно дете!

Земјата прави искушенија за телото,а духот дава правила и закони така е додека човек не се оддели од мајката и таткото и се прилепи до својата жена.

Во парабола значи, човек да ги соедини телото и духот во себе.За ова душата треба да стане како духот.
Како?
Како што силно може човек да сака жена,толку силно да ја засака водата.
Така се соединуваат калта(телото) и душата(емоциите),душата добива облик на духот,а не на телото.

Секое царство поделено на две пропаѓа.

Kajgana Shop

На врв Bottom