Skoro i da ne moze da padne zname na drug nacin? Drugar Delije im vlegoa na navivacka tribina na navivacite na Radnicki Kragujevac vo sred Kragujevac i i gi sobraa udarnite znaminja.. Znaci ako se saka se se moze osobeno na balkan vo pomalite grupi... Na balkan sekoja navivacka grupa moze na sekogo da zeme udarni zastavi osven sto ne mozes na Delije , Grobari, Torcida, ili BBB zatoa sto oni imaat pogolem broj na luge na tribina i tesko e i preku raboten den vo nikakov termin da i vlezes i zemes. Dodeka kaj site ostanati grupi na balkan osven ovie 4 raboten den primer 13:00 koga nemaat brojka ako nekoj naumil so dobra organizacija moze da i se zemat zastavi mn lesno
Не ја знам ситауцијата што ја спомна со Крагујевац. Али пак стојам на ставот дека со таков напад се поретко и поретко гледаме паѓање на знамиња, најчесто е со начекување и таргетирање на човек кој ги носи знамињата, па пред кола ќе се начека, пред влез итн итн, значително помалку се ситуации кога некој редар со итроштина ќе земе знаме( тука спаѓа и стратешки со напад/замајување од горе, па да остане незаштитено доле и да го собере некој). Најчесно по некои кодекси би било да падне во договорена ферка за знамето 10-10 раце на раце или пак таква ситуација 50 луѓе да нападнат 50 луѓе на трибина, им упаѓаат во нивни простор, они не можат/ не сакаат да го одбранат, и знамето паѓа. Ама вакви ситуации се поретко гледам.
Исто така, Крагујевац и Мостар не би ги споредил баш, од проста причина што сите српски градови имаат феномен навивачи на Звезда и Партизан да се мнозинство во тој град, па тек ондак локалниот клуб. Дури и дел што идат редовно на локалниот клуб, пак се дел и идат на дерби натпревари на Звезда/Партизан. Додека пак во Мостар, баш е рамна поделбата 50-50 на национална база и се знае, босанците имаа еден клуб, хрватите имаат друг клуб. Би се осудил да кажам дека и многу повеќе им значи клубот и навивачката група таму, пошто изразувааат и национално чувство преку нив, додека пак во Крагујевац е поише ко лагана приказна “support your local club", а изгубиле, а не изгубиле транс, никому ништо.
П.с. Кога веќе се спомнаа кодекси за вакви ситуации. За пофалба се едни навивачи на БиХ (Bh Legion), кои имаа изгубено транспарент (им имаат украдено) и го бараа јавно неколку месеци, кога видоа дека им е одземен од навивачи на Звезда, јавно се изгасија и распуштија.