Вода во колено

• Креатор на темата Креатор на темата Каспер
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
2 декември 2019
Мислења
114
Поени од реакции
143
Имам проблем со вода во колено.Открив така што почнав да осеќам притисок во десното колено и често пукање во коленото,без оток и без болка,ортопедот ми кажа дека најверојатно е воспаление од преоптеретување на работа,земав терапија 2 недели,имаше подобрување,но еве и после 2 месеци се уште осеќам дека со коленото нешто не е во ред,се уште осеќам таков притисок во коленото,а по долго стоење се повеќе се осеќа тој притисок,а нема никаков оток.Дали имал некој слично искуство?

Имам проблем со вода во колено.Открив така што почнав да осеќам притисок во десното колено и често пукање во коленото,без оток и без болка,ортопедот ми кажа дека најверојатно е воспаление од преоптеретување на работа,земав терапија 2 недели,имаше подобрување,но еве и после 2 месеци се уште осеќам дека со коленото нешто не е во ред,се уште осеќам таков притисок во коленото,а по долго стоење се повеќе се осеќа тој притисок,а нема никаков оток.Дали имал некој слично искуство?
...ако има насобрано вода во колено мора да има и оток инаку каде би била сместена водата, а тоа ќе даде невозможност на виткање на ногата, така да не би било собрано вода во колено, ако имаш воспаление „bursititis“ би требало да имаш и црвенило.

Screenshot 04-20-2024 23.59.33.png

...е сега, дали го имаш удрено нешто или си паднал, кое тоа „преоптоварување“ дигање нешто товар со клекни стани нешто или како? Често пати се случува таков проблем и при нагло зголемување на телесна тежина се оптоварува менискусот.

imagesдд.jpg

...Arthritis, cysts, bursititis, tendonitis би биле можни проблеми со коленото, но сите даваат ем болка, ем оток, ем потешко нормално движење (виткање) на коленото, штом ортопедот не ти даде препорака за снимка на коленото, највероватно не е ништо ургентно, а штом имало подобрување со терапија, а сега пак се појавило, размисли што може да се повторува на работа ли, телесна тежина ли, а да пречи на коленото?

iStock_000041784072_Medium-267x400.jpg carekniebandagemultiplecolorprobrace.jpg

...не ти препорачаа пред да го оптоваруваш коленото (на работа или било каде) да носиш еластични заштитник на коленото?

Оди напрај си магнетна резонанца и таму најубаво ќе покаже, вака може само да се нагаѓа.
Ја иам слични симптоми, ми најдоа циста у менискус. Можно е и менискусот да ти е поебан, скинат, засушен. Без магнет ќе веруваш на секакви дијагнози од типот да носиш стегач рецимо, батали тоа.

Пиј колаген цх-алфа 3 месеци, од тоа нема штета, добро е за рскавици и сл.

ортопедот ми кажа дека најверојатно е воспаление од преоптеретување на работа,земав терапија 2 недели,имаше подобрување,
...штом си бил кај специјалист ортопед, за да би ти дал препорака за магнетна треба да имаш некои симптоми што би било силна болка, оток, црвенило, блокирање при движење на коленото, таман работа сите да се наредиме на МР за едно крцкање на колено, или како е најчесто побарување од пациент да при обична главоболка што се смета може како последица од некоја навика или нешто сосема банално да се направи магнетна.

...а и да има потреба од снимка обично прво се иде со ултразвучните и рендгенските прегледи, па компјутерската томографија (КТ) и ако тие не се доволни за дијагноза се применува магнентна.
...не знам, ама да се брцнат во телото контрасни средства кои се применува при МР без добра причина и потврда од ортопед специјалист не знам колку е паметно секои имаат различни проблеми со колено што доктор ортопед точно ќе каже што треба да се направи.

Еи мал офтопик,ваљда нема да замериф бијонс Авицена и Џонтра Имхотеп.

Иронија е да умреш од жед у пустину,а да имаш воду у колено.

Jas gi imam site problemi vo kolenata, od a do Sh... sum bil i na 3 opperacii i nad 10 ortopedi.... na kraj ispaga Skokacko koleno, cel tovar od organizmot paga nna kolenoto takov ti e skeletot od nagol rast... za voda od koleno ili caskata ili krcanje ili za bolka pod caskata mi rekoa nemas rskavica se stava sega nekoa skapa inekcija so silikon koj trae so godini.... ili odreden period ama pak ke moras da ja stavas.... jas se odrediv na alternativen plan
Najdov rabota so sedenje i vezbam quadricepc sekogas koga mozam... vo Hjuston koga bev na magnetna rezoznanca mi rekoa ke osranes nepodvizen na 40 ako prodolzis da digas sekoj den.....poradi ovoj sindrom......gledam vezbi quqdriceps pravam joga... zasega sum ok... dade Gospod.....
Znaci golema terapija sega e inekcija so silikon koi nekoi ortopedi ke ti ja reklamirat duri i kade da odis.... Makedonska rabota... gledaj alternativna medicina ako si seriozen i imas golem problem....

Друже штом си немал физичка повреда неверувам дека имаш скинато нешто, оди напрај си ехо и ке бидеш раат, би ти ги препорачал Ортоплус пед во дебар маало кај Ласко, човекот е страшен професионалец и ептен обрнува внимание

...нека ни каже прво колку е тежок наспроти висината, све мислам дека таму е проблемот!

штом си бил кај специјалист ортопед, за да би ти дал препорака за магнетна треба да имаш некои симптоми што би било силна болка, оток, црвенило, блокирање при движење на коленото, таман работа сите да се наредиме на МР за едно крцкање на колено
Не е точно ова.
Јас бев кај специјалист ортопед заради болка у колено у последните 5-6 месеци, ни оток, ни црвенило, ни блокирање, ни болење при основните движења на коленото кога докторот проверува лигаменти и менискуси. Пиша во извештајот дека му треба магнетна резонанца за да види што се дешава и како да продолжи третманот.

Не е точно ова.
Јас бев кај специјалист ортопед заради болка у колено у последните 5-6 месеци, ни оток, ни црвенило, ни блокирање, ни болење при основните движења на коленото кога докторот проверува лигаменти и менискуси. Пиша во извештајот дека му треба магнетна резонанца за да види што се дешава и како да продолжи третманот.

Што ти кажаа како совет за понатаму ?

Исти случај имав како тебе во 2017-та поради болка без оток,црвенило или слично бев на магнетна и ми најдоа циста од внатрешна страна кај коленото, после тоа еден доктот рече некоја операција да сум праел , друг друго .. и не се одличив за ништо и за некоја среќа после месец дена ми прекина болката, сеа знае да се појави после екстремно пешачење и напор ама брзо поминува.

Што ти кажаа како совет за понатаму ?

Исти случај имав како тебе во 2017-та поради болка без оток,црвенило или слично бев на магнетна и ми најдоа циста од внатрешна страна кај коленото, после тоа еден доктот рече некоја операција да сум праел , друг друго .. и не се одличив за ништо и за некоја среќа после месец дена ми прекина болката, сеа знае да се појави после екстремно пешачење и напор ама брзо поминува.
Циста на десен надворешен менискус. Докторот рече ако не ме боли константно, ако не отекува коленото, ако не ми прави проблеми при основни движења како качување по скали и слично, да го остаам така. Во спротивно се праи рутински артроскопски зафат и се вади цистата и чао.

Мене претходно ми праеше проблем при шпринтови, и после утакмица знаеше да ме боли. Еве у задњиве месец дена го осеќам така по малце ама не ми е проблем.
Ладни облоги после напор, некој маст за болка и ладење, тоа.

и без болка,
заради болка у колено
...се во ред, си кажуваш сопствено искуство, ама ти си отишол поради или со болка на колено на ортопед, а членот отишол на ортопед поради некој притисок и крцкање повремено во колено, но без болка! :toe:
Ладни облоги после напор, некој маст за болка и ладење, тоа.
...ете и што со магнентната, кога повторно ќе се проба со лекови! затоа има редослед во лечење, а не веднаш МР, како ти рекол лекарот, ако не отекува, не боли константно и не прави проблеми при основни движења да го оставиш така! :toe:

Што би рекол еден војнички, ја не дозвољавам да ми уџе вода у чизма, а не пак у колено.

...нека ни каже прво колку е тежок наспроти висината, све мислам дека таму е проблемот!
185cm 90kg (25 години)
Качени 20кг за 3 години,а работата ми е стоење во место 8 часа..Јас на време отидов на лекар,но еден ден местев дома ламинат и бев клекнат повеќе време и коленото ми стана црвено и малку имаше оток,тоа го снема за некој ден..Сега на свиткување немам никаков проблем,но после подолго стоење на нога почнувам да осеќам некој притисок во колено,мала болка..

Што убаво беше пред 24г кога јас го сјебав коленото што немаше гугл и квази интернет лекари... одиш на доктор, прават снимки вакви-онакви и те лечат... сега сите доктори станаа.. па пиј ова, пиј она, вежби вакви онакви... ортопедите не се за џабе измислени... добар ортопед со ренген снимка ќе ти кажи што треба да ти кажи а сега со сите останати апарати уште полесно и за него и за пациентот.

Не се плашете од лекари... ако веќе имате неко проблем подобро прашајте кои се подобри лекари и за искуства со нив однего за терапии или слично од „истакнати форумски членови“ да не речам „форумски сезнајковци“...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom