Нема што да се замислува нешто кое е во практиката неостварливо и погубно, ете ти замислуви како ќе е во светот на бајките каде ДПМНЕ и Левица ќе прават семакедонска колиција, рози ќе цветаат, а јас ќе ја гледам реалноста на понудата на двете опции кои немаат ништо заедничко и споиливо едно со друго.
Еве за почеток економијата, ти објасни еден член после мене плус зошто едноставно економските и социјалните политики на Левица се погубни, дури се толку погубни за опстанокот на државата на ниво на овие досега од СДСМ, прво ДПМНЕ е партија каде економски ќе се залага за рамен данок, кој кога беше воведен од Грујо македонската економија дожива процут, за економските зони кои донесоа еден куп фабрики каде што ако не знаеш веќе повеќето луѓе се доближуваат до таа сонувана плата од 1к евра , а од друга страна Левица е против се тоа, со неразумни високи стапки на даночење кое ќе донесе и тој мал број на луѓе што е свој на своето во државата да се исели, дека даноциве ќе ги плаќаат за да можат ѓупчињата у Шутка да имаат подобри услови, епа јас не сум расположен да плаќам даноци за уште повеќе социјални траснфери кон ѓупците, како овие да не се малце кои досега ги имаат.
За економските политики на Левица ги видовме кои беа препишени од министерот Данска Тевдовски, после кои економијата радикално ни се сврти надоле и плус со промената на името, економијата само ни тоне, практично е покажано дека имаш една економска политика која ти носи процут (па со цела корупција шо ја има на жал), а другата ти носи тонење во недоглед (па колку сака нека бидат непоткупливи (допрва ќе видиме)).
Друго надворешната политика, ќе се зближуваме ли со Северна Кореја како што стои во програмата на Левица, ќе признаваме држави кои не постојат како Каталонија и Баскија, ќе стануваме пријатели со треторазредни комунистички држави, ќе одиме против Израел кој ни дава оружје за некој племиња палестинци (иако во таа војна лично не сум на ниту една страна), од друга страна веќе сме членка на НАТО и стратешки партнер број 1 на САД поради кој сеуште глумиме држава (а редно е да станеме), па ќе идеме против сите тие теркови, странски инвестиции со комунисти во власт нема да видеш ниту денар, дури напротив и тие кои ги имаме може да се преселат во Бугарија или Грција или било каде ама не би опстанале тука.
На крај и културолошките политики, од една страна ДПМНЕ кое ќе се залага за семејни вредности, за инвестиции насочени кон јакнење на црквата која е главниот моментално браник на тоа многу луѓе сеуште да живеат во државата (кога ќе си дома ти препорачувам да отидеш до некоја црква од развиените епархии да се увериш со свои очи), а од друга страна Левица е за доночење на религиите (а знаеме само каде ќе имат капацитет да удрат), ДПМНЕ ќе се залагаат за бракот како институција на маж и жена, а вториве едвај чекаат да ја покажат својата љубов кон ЛГБТ, од прва рака инфо ти кажувам дека нивни првенци немаат против и тоа еднополови заедници да посвојуваат деца.
Светот на бајките е розов и убав, а суровата реалност е дека не постои ниту една точка во која може да се спојат ДПМНЕ и Левица да формират влада, Левица во влада на ДПМНЕ ќе биде само едно камениште во обувките кое ќе ја кочи државата и нема да и дава да оди напред, знам дека Македончето ја сонува таа коалиција, ама време е да престане да живее во сонови и да се соочува со реалноста, имаш два избора а ти бираш зад кој ќе застанеш.