Види, да појаснам нешто за движењето на Албанците низ Европа и светот.
Албанците почнаа да мигрираат многу пред вас, најновата е по 2-та светска војна од 1950 година наваму, кога југословенскиот систем изврши етничко чистење на Албанците, друг дел исто така замина од економски причини.
Да ти кажам, драг Ајнштајн, дека сегашните посети на различни континенти се направени од туристички, економски, па дури и образовни причини. Ние сме третата генерација која патува низ Европа, додека вие, покровители на системот, сте први.
Драг Ајнштајн, јас имам семејство во секој агол на Европа и ги посетувам кога сакам и не ми треба чистење на тоалетот. Ti posedite gi imash од Свети Николе во Дојран (nakaj starite patishta, za da ne плаќаsh патарина).
Што се однесува до моето патување, патував во Америка како студент на едно лето, работа и патување. EuroTrip со универзитетот следната година низ Европа, и Еразмус во Франција posledniot семестар. Дубаи (Азија) за turizam 2 pati, Африка - Камерун и Мали за проекти на ОН и Острови Фалканд за проекти (gledaj google shto ima tamu, kade e , i koja drzava operira tamu)
Драг Ајнштајн, никој не може подобро од мене да ti објасни дека ако јас и ти треба да живееме во удобност, кој модел да го избереме... тој на Швајцарија, Белгија или Африка и Азија.
Голем дел од овој форум од македонска страна е најниското цивилизациско ниво во Европа (vo koj pripagash i ti). Во Македонија има и Албанци кои имаат ниско ниво на цивилизација, но кои тоа го прифаќаат и се обидуваат дa gi promenat своите потомци. Ako vie prodolzhuvate so ovoj mindset, nема да ги имате ни овие придобивки што ги имате денес, a според мене ne veruem deka ke smenite neshto, и ова ќе продолжи уште некое време додека не се зголемат апетитите на Албанците овде.