Каде се иселивте и како?

Член од
20 мај 2023
Мислења
587
Поени од реакции
2.619
Идеш у странство да живиш цел живот на кирија. Купување недвижнина е рамно на научна фантастика ако заработуваш минималец. Живеење од плата до плата. Пратам многу дечки од Америка, живат со родителите и на 30 години од што не можат да си дозволат да најдат нешто свое за 2к плата. Така да не знам колку се овие ветени земји кога не можеш еден кров над глава да обезбедиш за себе и своето семејство.
Ти еве у северна си моментално.
а) уште живееш со мама и тато
б) живееш под кирија
в) живееш у стан/куќа купен со сопствени пари

М?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.633
Поени од реакции
42.169
Ти еве у северна си моментално.
а) уште живееш со мама и тато
б) живееш под кирија
в) живееш у стан/куќа купен со сопствени пари

М?
Па нормално дека живеам со моите. Тука тоа е нормално. Таму не е. Таму родителите те гледаат како натрапник после 18 и многу млади страдаат од депресија ради тоа.

Тоа не е живот реално. Под кирија како чергар. Дури и да имаш дом од твоите те гледаат како киријаш.

Смеа ме фаќа кога ги читам на темава. Поготово овој @enzo8 отишол во германија да разнаса бургери и за него тоа е живот. Луѓево дефинитивно изгубиле допир со реалност за што е добро а што не.

Член од
7 април 2024
Мислења
24
Поени од реакции
39
Прича немам, ама ако сакаш да се иселиш фати Хрватска или Словенија, таму другари отидоа со македонски документи. Друго со македонски документи, Косово, Албанија, Србија, се која од која економски поразвиена држава. Е сеа, ако имаш бугарски пасош, друга прича е одма. Ако имаш и плус си поткован со јазик, можеш онлајн да аплицираш и да направиш интервју, и ако те земат да идеш таму на сигурица.
Кој е денес најлесниот начин да се извади бугарски пасош? Човек, агенција, што? Ве молам споделете, за живот се работи.
Автоматски споено мислење:

Па нормално дека живеам со моите. Тука тоа е нормално. Таму не е. Таму родителите те гледаат како натрапник после 18 и многу млади страдаат од депресија ради тоа.

Тоа не е живот реално. Под кирија како чергар. Дури и да имаш дом од твоите те гледаат како киријаш.

Смеа ме фаќа кога ги читам на темава. Поготово овој @enzo8 отишол во германија да разнаса бургери и за него тоа е живот. Луѓево дефинитивно изгубиле допир со реалност за што е добро а што не.
Има секакви приказни, секакви ситуации... Живот пише романе, а секоја планина си има своја тежина. Ама едно е ФАКТ, барем за мене. Најмалку сакам да се фалам со ова, ама заради природата на мојата работа сум ја прошетал Европа уздуж и попреку, еднаш во Америка и еднаш во Тунис на одмор. Со глава гарантирам дека погадна, позагадена, попрљава, понеправедна, покорумпирана и општо земено ПОЛОША ЗЕМЈА ЗА ЖИВОТ ВО ЕВРОПА од макеДЕПОНИЈА НЕМА, НЕМА, и НЕМА!!! И попрост народ од македонскиот. МНогу ми е жал што потеклото ми е од тука со милениуми, иако за макеДЕПОМИЈА и Македонците ме боли душа ко за ланскиот снег.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.409
Поени од реакции
24.574
Идеш у странство да живиш цел живот на кирија. Купување недвижнина е рамно на научна фантастика ако заработуваш минималец. Живеење од плата до плата. Пратам многу дечки од Америка, живат со родителите и на 30 години од што не можат да си дозволат да најдат нешто свое за 2к плата. Така да не знам колку се овие ветени земји кога не можеш еден кров над глава да обезбедиш за себе и своето семејство.
:lolzz:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.992
Поени од реакции
7.650

Druzhe, ova ti e definitivno najglupiot post vo kajgana karierata!
Nikoj ne gi brka decata od doma!
Odnosot deca-Roditel e ist kako i vo Mk ( barem vo moeto opkruzhuvanje)
Burgeri pravenje i metenje se borba vo zhivotot koja shto sprema napishanivo mislam deka e mislena imenka za tebe!

Кој е денес најлесниот начин да се извади бугарски пасош? Човек, агенција, што? Ве молам споделете, за живот се работи.
[ иако за макеДЕПОМИЈА и Македонците ме боли душа ко за ланскиот снег.
Kajo sega??
Kurot te boli za Makedoncite a od niv barash pomosh?
Odi vo Bugarija i prashaj si!

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.633
Поени од реакции
42.169
Druzhe, ova ti e definitivno najglupiot post vo kajgana karierata!
Nikoj ne gi brka decata od doma!
Odnosot deca-Roditel e ist kako i vo Mk ( barem vo moeto opkruzhuvanje)
Burgeri pravenje i metenje se borba vo zhivotot koja shto sprema napishanivo mislam deka e mislena imenka za tebe!
Брат, вие се тешите со мизеријата. Не ви се мешам, но реалноста не треба да ве погодува.

Вие живеете у паралелен универзум ауслендерски. Освен со бугари и срби, вие никогаш нема да станете рамноправни граѓани во тие општества.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511

Чиста среќа што нашите таму се со крстот на чело, па се за децата, инаку и во Македонија нема своја куќа ако не рмбаш по 60-80 саати неделно

Скопје 2к евра за м2, дури и програмерите ќе видат зорт да купат на оваа цена, а не некој со просечна или минимална плата.
Цел свет е отиден со недвижностите, ако не се смени нешто депресијата ќе биде најмал проблем.

Член од
20 мај 2023
Мислења
587
Поени од реакции
2.619

Е од ова си патиме, од: "нормално е тука да живеам со моите". Какви глупости истреска алал да ти е. И овде младите страдаат од депресија заради срањево од држава, не од друго.
Ти на пример живееш у таква комфорт зона кј што те води мотото: тато носи мама меси. Залепен за цицката на мајка ти и на 50 години ќе бидеш.
Им се смееш на овие што отишле надвор од земјава, живеат под кирија, работаат чесно било каква работа, имаат сто пати подобри услови за живот од тука, ама се јачаш у груди дека тука не плаќаш кирија, живееш кај мама и тато, (и го сметаш за нормално :tapp: ) пошто знаеш дека кога еден ден твоите ќе ги нема ќе ти ја препишат куќата и имотот и си цар тогаш. Живот у земја што пропаѓа у секој аспект од ден на ден бил подобар од живот под кирија у средена земја и имање достоинствен живот у истата. Се читаш ли барем малку што пишуеш?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Po moe so edna plata imash shansa da go vrzish mesecot i nishto povejce. Nastrana Pari mozhish da zaboravish.Vo drugi vreminja so dve pristojni plati e druga prikazna.
Ne bi rekol toa zavisi sekako od visina na prihodite i visina na troskovite. Toa e individualna rabota ama po tvoj muabet ne znam kako ziveat lugjeto ne bi trebalo da mozat, ako odime po tebe.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Добро бе Германија нема социјални станови? Или станови за луѓе со низок доход?
Ima stanovi koi se so niski kirii ama pobaruvackata raste pa kako loto e da dobies takov stan. Vo muabetite za Germanija se soglasuvam samo okolu kiriite koi se dosta visoki ama na kraj ne mora site da ziveat vo centarot na Minhen, Berlin ili Stuttgart. Ne se seluvajte vo tie gradovi tuku vo sredni gradovi po golemina, iako i tuka zavisi kade. Ima studentski gradovi kako Erlangen ili Heidelberg kade cenite se na nivo so Minhen ili Stuttgart.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.409
Поени од реакции
24.574
Брат, вие се тешите со мизеријата. Не ви се мешам, но реалноста не треба да ве погодува.
brat ti za stranstvo i stranci znaes ocigledno samo od americki filmovi...

vo 90% od slucaevi roditelite im davaat i te kako poddrska na decata, toa najcesto decata sakaat da se osamostojat i iskusat zivot bez nekoj da im visi na vrat i pazi za razlika od tebe uglavno mozat zosto imaat uslovi za toa. mozat da najdat rabota so delumno rabotno vreme, da ziveat samostojno ili so cimeri, internati sto se kako hoteli i sto ti ne... eve kako izgleda studentski u melburn...

1712822584784.png

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.633
Поени од реакции
42.169
Чиста среќа што нашите таму се со крстот на чело, па се за децата, инаку и во Македонија нема своја куќа ако не рмбаш по 60-80 саати неделно

Скопје 2к евра за м2, дури и програмерите ќе видат зорт да купат на оваа цена, а не некој со просечна или минимална плата.
Цел свет е отиден со недвижностите, ако не се смени нешто депресијата ќе биде најмал проблем.
Тука 99% од народот има свој кров над глава и купување недвижнина реално лукауз кои оние побогатите си го дозволуваат. И оние што немаат а сакаат живеат на кредит. Никој не ги тера со сила.

А на запад идеш гол пиштол, земаш добра плата од 2,000 евра и по сите давачки ти остануваат некои мизерни 300 евра преку сила. И ако штедиш и рмбаш по 60 саати неделно ќе можеш да си купиш стан во 2100та.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.409
Поени од реакции
24.574
Тука 99% од народот има свој кров над глава и купување недвижнина реално лукауз кои оние побогатите си го дозволуваат. И оние што немаат а сакаат живеат на кредит. Никој не ги тера со сила.

А на запад идеш гол пиштол, земаш добра плата од 2,000 евра и по сите давачки ти остануваат некои мизерни 300 евра преку сила. И ако штедиш и рмбаш по 60 саати неделно ќе можеш да си купиш стан во 2100та.
2000 e ne e dobra plata.... dobra dnevinica e za nekoj...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.992
Поени од реакции
7.650
Ne bi rekol toa zavisi sekako od visina na prihodite i visina na troskovite. Toa e individualna rabota ama po tvoj muabet ne znam kako ziveat lugjeto ne bi trebalo da mozat, ako odime po tebe.
Ored da me citirash chitaj gi i predhodnite postovi!
Pishuvav a i muabetot beshe za kichmatrans rabota a NE za kvalifikuvani rabotni mesta!

Не е се у платата. На запад немаш со кој да се напиеш кафе... Те сметаат за дошљак. Никад нема да те сметаат у Енглеска рецимо како граѓанин нормален. Секад ќе бидеш балканска џукела за некој си Џон. Тука бар знам сум свој на своето.
Zavisi za kogo!
A i sekoj so prijatelite, rodninite!
Ili mozhebi i vo mk pijash kafe so sekogo?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.409
Поени од реакции
24.574
Не е се у платата. На запад немаш со кој да се напиеш кафе... Те сметаат за дошљак. Никад нема да те сметаат у Енглеска рецимо како граѓанин нормален. Секад ќе бидеш балканска џукела за некој си Џон. Тука бар знам сум свој на своето.
sve toa imam. nikoj ne me smeta za balkanska dzukela naprotiv, nekogas jas sam ednostavno sakam da se zurkam kako balkanec i iskreno ic ne mi e gajle za nivno ili necije drugo mislenje.

Kajgana Shop

На врв Bottom