Рудници и
ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
- Член од
- 9 декември 2009
- Мислења
- 12.145
- Поени од реакции
- 18.172
Милицајцине...некој требит да го платот кафето и за инспектерот,општинарот,адвокатот...овие се најголеми трошкови во локалните кафичи.
Милицајцине...некој требит да го платот кафето и за инспектерот,општинарот,адвокатот...овие се најголеми трошкови во локалните кафичи.
Споредбите се прават оти погоре напишаа дека трошокот за одржување на локал е огромен, затоа напишав дека во Минхен пивото 4.5 евра кошта кај шо важи за еден од најскапите градови во Германија.
Логиката е дека пазарот ја регулира цената. И мене не ми е јасно како може цената на м2 во Охрид да достигне 2к еур, ама ете може. За Скопје па да не зборувам, луди суми а градот веќе одамна не е за живеење. И овие цени не се пропорционални со мк плата, па пак не гледам некој инвеститор да се помачи да продаде стан, се е распродадено а уште дупката не е ископана.Епа логиката е дека не можеш да држиш стандард како Монте Карло, а притоа си дел од ФИРОМ.
Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.Логиката е дека пазарот ја регулира цената. И мене не ми е јасно како може цената на м2 во Охрид да достигне 2к еур, ама ете може. За Скопје па да не зборувам, луди суми а градот веќе одамна не е за живеење. И овие цени не се пропорционални со мк плата, па пак не гледам некој инвеститор да се помачи да продаде стан, се е распродадено а уште дупката не е ископана.
Да не зборувам за зголемените давачки кон државата, од короната навака колку пати се крена минималната плата, со тоа и придонесите и се натака?
Ама не, зошо Златен Даб бил 160, а мк производство. Да биде 80 како пред 15 години ако не.
znaci u hrv mozes da platis 4 evra... epa pun so pari si sto se zalis?Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.
Па глуп си затоа не разбираш не ни пробуваш да ме сватиш тоа што го зборам.Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.
Хрватска е интересна држава во поглед на кафеани, на пијалок имаат помал процент заработка од нашиве тука.znaci u hrv mozes da platis 4 evra... epa pun so pari si sto se zalis?
не меле неповрзаноГледаш ли дека мелеш само за да кажеш нешто без да биде тоа поврзано?
Значи решение на проблемов е да ги намалиме цените за да може Македонските туристи да си го дозволат Охрид? Истиве МК туристи на кои очигледно не им е проблем да ги платат истите цени во Грција, Хрватска, Шпанија, БАЛИ итн?Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.
Пошто стандардот во МКД е мал обично луѓето седат на едно кафе или пиво 3-4 саати и тоа зафатува маса.Хрватска е интересна држава во поглед на кафеани, на пијалок имаат помал процент заработка од нашиве тука.
Знам последниот пат кога бев (2 години и некој месец) ožujsko од 0.5 го земавме околу 10 куни во продавница, а во паб во стариот дел на градот, 0.5л беше по 15-18куни (1.5-1.8 пати повисока цена од малопродажна во продавница).
За споредба, во Македонија Даб во продавница е 50 денари, во кафич е 120-180 денари (2.5-3.5 пати поскапа цена). Храната од друга страна беше далеку поскапа (што е и логично, таму е мајсторијата, потребното време да се приготви и поскап персонал).
решението е да се намали кафето на 50 денари во кафич со поглед на вода и да се зголемат платите на келнерите пошто малку земалеЗначи решение на проблемов е да ги намалиме цените за да може Македонските туристи да си го дозволат Охрид? Истиве МК туристи на кои очигледно не им е проблем да ги платат истите цени во Грција, Хрватска, Шпанија, БАЛИ итн?
Или пак, 5та година по ред дискусијава се сведува на истото, дека за домашните туристи Охрид е под достоинство и секогаш потценет. Да не беше езерото блабла. И Париз да ја немаше Ајфелова ќе беше Крива Паланка ама ете.
Има причина зошто не го споредив Дубровник, барем за 30% е поскап и од Загреб, но е и на сосема поинакво ниво.Пошто стандардот во МКД е мал обично луѓето седат на едно кафе или пиво 3-4 саати и тоа зафатува маса.
Во странство нарачуваат повеќе и за јадење, и стануваат после 30-60 минути.
Незнам кај си во странство ама знаеш повеќе е grab and go или седиш да каснеш нешто и стануваш.
Кај нас кафиња се пијат по 3-4 саати. Такада веројатно имаат некоја математика локалите.
Автоматски споено мислење:
Еве проверив рандом место во Дубровник. Да кафето е 5 евра, али кога нарачуваш храна дечкото ке те праша сакаш сенф?
Сакам да да. Навикнат во МК да даваат буковка сосеви без пари.
Ајде бато 5.6 евра на мало чаше сос. Не треба да се вади од контекст. Како што рече ти овие локали на поинаков начин ги прават парите. Кафето од 5 евра не го богати сопственикот, ама другите работи и те како ја креваат сметката многу висока.
Локалот е Dubravka 1836 Restaurant & Cafe
Прегледај го приврзокот 412493
решението е да се намали кафето на 50 денари во кафич со поглед на вода и да се зголемат платите на келнерите пошто малку земалесамо на форумов такви математики работат
ti dade dobar odgovor pitu guli... jas use ne mozam da sfatam kako moze edno pivo da go tegnat saat vreme, bukvalano so drugar od sk koga sedime on ke ispie pivno jas 4 viskinja i pak go cekamХрватска е интересна држава во поглед на кафеани, на пијалок имаат помал процент заработка од нашиве тука.
Знам последниот пат кога бев (2 години и некој месец) ožujsko од 0.5 го земавме околу 10 куни во продавница, а во паб во стариот дел на градот, 0.5л беше по 15-18куни (1.5-1.8 пати повисока цена од малопродажна во продавница).
За споредба, во Македонија Даб во продавница е 50 денари, во кафич е 120-180 денари (2.5-3.5 пати поскапа цена). Храната од друга страна беше далеку поскапа (што е и логично, таму е мајсторијата, потребното време да се приготви и поскап персонал).
da mozes ama nikoj ne go pravi toa, navikite se razlicni. jas ako sednam da pijam sakam da pijam ne mi e dojdeno do ligavenje nitu do toa da sum viden...За времетраењето на масите, зависи од локалот. Лимитации на време, кодекс на облекување и предефинирана цена за седнување има само во подобри ресторани, во обични кафичи и тука може да се лигавам со едно пиво.
Има решение и за тоа, стави му сума по саат за масата и решен проблем. И гарантирам дека повеќе ќе направи промет ако го остави пивото по 90 денари, отколку по 180. Како што е сега ќе се лигават поголем дел со едно пиво, ако е ниска цената ќе се зачукаат и ќе испијат по 5, па згора на се и ти го става 0.33 за таа ценаti dade dobar odgovor pitu guli... jas use ne mozam da sfatam kako moze edno pivo da go tegnat saat vreme, bukvalano so drugar od sk koga sedime on ke ispie pivno jas 4 viskinja i pak go cekam... umetnost ti e toa
Автоматски споено мислење:
da mozes ama nikoj ne go pravi toa, navikite se razlicni. jas ako sednam da pijam sakam da pijam ne mi e dojdeno do ligavenje nitu do toa da sum viden...
Има решение и за тоа, стави му сума по саат за масата и решен проблем. И гарантирам дека повеќе ќе направи промет ако го остави пивото по 90 денари, отколку по 180. Како што е сега ќе се лигават поголем дел со едно пиво, ако е ниска цената ќе се зачукаат и ќе испијат по 5, па згора на се и ти го става 0.33 за таа цена
Генерално македонското угостителство е на премногу примитивно ниво. Во локалите што нудат храна се вртат се едни исти досадни рецепти, кај останатите пак имаш стандард шема: ладни сендвичи, пилешки прсти, цезар салата, некои похованици кои може да ги приготви и ретардиран, и единствената „иновативност“ им е да те закрпат на алкохолот и кафето.
Земи спореди ги рестораните во Мелбурн и овие во Скопје и Охрид, првиве се како сите да имаат вработено готвачи со мишелин ѕвезди, а вториве со некој рандом приучен лик што максимум знае да испече пиперки, и да испржи риба или пилешко во зовриено масло. Ами за такви работи ќе направам и самиот дома, во ресторан одам за да јадам нешто што не се прави во air fryer или во микробанова, и некој да ме служи со фино и со убаво.
За кафетерии слична работа, ете спореди со кафетериите во твоја околина, сите нудат по 20 врсти на кафе, па самите го печат и вадат нови вкусови, па со триста други додатоци. Е тие разбирам да ми наплатат по 250-300 денари, ама киријата е по 300-600к месечно, минималната саатница по 25 долари од саат и се трудат постојано да воведат нешто ново.
Овие низ Македонија освен рандом макијато/еспресо/нес и капучино немаат ни чуено за друго, па и тие во пола од локалите ќе ти ги даде со некое рандом омиено ефтино кафе.
Конкуренцијата е многу битна работа, за жал ја нема низ Македонија и затоа многу работи се на ниво како што се.
Ti ne si reper za nisto, posebno ne za kafana. Toa ti e ona prozapadnoto so go poprimi vo tebe. Da se napravis zemja vazduh najbrzo so mozis i potoa da pocnis da se gubis, da ne znaes kaj teras, da ti falat sati i sati od memorijata, drugiot den da bidis pisman so se rodi. Ne se odi be vo kafana ili bilo kade da se odzemis, tuku da si napravis muabet, da se relaksiras, da se opustis.ti dade dobar odgovor pitu guli... jas use ne mozam da sfatam kako moze edno pivo da go tegnat saat vreme, bukvalano so drugar od sk koga sedime on ke ispie pivno jas 4 viskinja i pak go cekam... umetnost ti e toa
Автоматски споено мислење:
da mozes ama nikoj ne go pravi toa, navikite se razlicni. jas ako sednam da pijam sakam da pijam ne mi e dojdeno do ligavenje nitu do toa da sum viden...
Ke platam i deset i sto evra za kafe ako vredi mestoto, lokacijata. Vo Ohrid ne vredi ni edno evro da platis za kafe i toa bukvalno pred ezero, ostaj ovie so se vlezeni vo film deka se neznam kakva turisticka destinacija.znaci u hrv mozes da platis 4 evra... epa pun so pari si sto se zalis?
vlade 3-4 se ok za saat vreme ako sedam u pab, toa e pijacka sekoj 15-20 min i sigurno ne kutime dur pieme. toa zemja vozduh obicno kaj mladite u mk se gleda poveke koga ke pocnat da forsiraat a nemaat trening, cel vek se ligat so edno pivo u kafic i sega odednas nesto drugo...Ti ne si reper za nisto, posebno ne za kafana. Toa ti e ona prozapadnoto so go poprimi vo tebe. Da se napravis zemja vazduh najbrzo so mozis i potoa da pocnis da se gubis, da ne znaes kaj teras, da ti falat sati i sati od memorijata, drugiot den da bidis pisman so se rodi. Ne se odi be vo kafana ili bilo kade da se odzemis, tuku da si napravis muabet, da se relaksiras, da se opustis.
Nema vrska toa so navika, neznaes da pies i toa e toa. I ne, ne se pie taka osven ako sakas da se napravis zemja vizduh vo najkratko mozno vreme, a toa sugerira na nesto drugo.