Охрид

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.145
Поени од реакции
18.172
некој требит да го платот кафето и за инспектерот,општинарот,адвокатот...овие се најголеми трошкови во локалните кафичи.
Милицајцине...
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.967
Поени од реакции
12.499
Споредбите се прават оти погоре напишаа дека трошокот за одржување на локал е огромен, затоа напишав дека во Минхен пивото 4.5 евра кошта кај шо важи за еден од најскапите градови во Германија.
Епа логиката е дека не можеш да држиш стандард како Монте Карло, а притоа си дел од ФИРОМ.
Логиката е дека пазарот ја регулира цената. И мене не ми е јасно како може цената на м2 во Охрид да достигне 2к еур, ама ете може. За Скопје па да не зборувам, луди суми а градот веќе одамна не е за живеење. И овие цени не се пропорционални со мк плата, па пак не гледам некој инвеститор да се помачи да продаде стан, се е распродадено а уште дупката не е ископана.
Да не зборувам за зголемените давачки кон државата, од короната навака колку пати се крена минималната плата, со тоа и придонесите и се натака?
Ама не, зошо Златен Даб бил 160, а мк производство. Да биде 80 како пред 15 години ако не.
 
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.234
Поени од реакции
3.725
Логиката е дека пазарот ја регулира цената. И мене не ми е јасно како може цената на м2 во Охрид да достигне 2к еур, ама ете може. За Скопје па да не зборувам, луди суми а градот веќе одамна не е за живеење. И овие цени не се пропорционални со мк плата, па пак не гледам некој инвеститор да се помачи да продаде стан, се е распродадено а уште дупката не е ископана.
Да не зборувам за зголемените давачки кон државата, од короната навака колку пати се крена минималната плата, со тоа и придонесите и се натака?
Ама не, зошо Златен Даб бил 160, а мк производство. Да биде 80 како пред 15 години ако не.
Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.490
Поени од реакции
22.936
Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.
znaci u hrv mozes da platis 4 evra... epa pun so pari si sto se zalis?
 
Член од
29 март 2024
Мислења
385
Поени од реакции
773
Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.
Па глуп си затоа не разбираш не ни пробуваш да ме сватиш тоа што го зборам.
Еве ти споредба не е ова моја страна.
Платите во Хрватска ти се 50% поголеми од Охрид, пивото ти е 50% поскапо од Охрид.
Спрема стандард исти јајца е куповната моќ.


Неможеш да сватиш ни математика ни како функционираат работите.
Флаша ја купуваат 50 денари набавна цена, другите 50-70 денари од локалите им се за покривање келнери, кирии, инвентар, готвачи итн итн. Ти сакаш пиво од Кам Маркет што има цена 45 денари да биде во кафич во Охрид покрај вода.
Епа отвориго ти тој кафич или ресторан те молам да ја научиш цела држава како се води бизнис.

Мозок на грашок...
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.903
Поени од реакции
35.760
znaci u hrv mozes da platis 4 evra... epa pun so pari si sto se zalis?
Хрватска е интересна држава во поглед на кафеани, на пијалок имаат помал процент заработка од нашиве тука.
Знам последниот пат кога бев (2 години и некој месец) ožujsko од 0.5 го земавме околу 10 куни во продавница, а во паб во стариот дел на градот, 0.5л беше по 15-18куни (1.5-1.8 пати повисока цена од малопродажна во продавница).
За споредба, во Македонија Даб во продавница е 50 денари, во кафич е 120-180 денари (2.5-3.5 пати поскапа цена). Храната од друга страна беше далеку поскапа (што е и логично, таму е мајсторијата, потребното време да се приготви и поскап персонал).
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.967
Поени од реакции
12.499
Абе кој пазар ја диктира цената, во Хрватска пијам Хајнекен 0.5 за 4 евра. Демек во Хрватска нема Италијанци и Германци што можат 6-7 евра да платат за истото пиво? А Македонците се пуни со пари, па не им е проблем? Не разбирам стварно.
Значи решение на проблемов е да ги намалиме цените за да може Македонските туристи да си го дозволат Охрид? Истиве МК туристи на кои очигледно не им е проблем да ги платат истите цени во Грција, Хрватска, Шпанија, БАЛИ итн?
Или пак, 5та година по ред дискусијава се сведува на истото, дека за домашните туристи Охрид е под достоинство и секогаш потценет. Да не беше езерото блабла. И Париз да ја немаше Ајфелова ќе беше Крива Паланка ама ете.
 
Член од
29 март 2024
Мислења
385
Поени од реакции
773
Хрватска е интересна држава во поглед на кафеани, на пијалок имаат помал процент заработка од нашиве тука.
Знам последниот пат кога бев (2 години и некој месец) ožujsko од 0.5 го земавме околу 10 куни во продавница, а во паб во стариот дел на градот, 0.5л беше по 15-18куни (1.5-1.8 пати повисока цена од малопродажна во продавница).
За споредба, во Македонија Даб во продавница е 50 денари, во кафич е 120-180 денари (2.5-3.5 пати поскапа цена). Храната од друга страна беше далеку поскапа (што е и логично, таму е мајсторијата, потребното време да се приготви и поскап персонал).
Пошто стандардот во МКД е мал обично луѓето седат на едно кафе или пиво 3-4 саати и тоа зафатува маса.
Во странство нарачуваат повеќе и за јадење, и стануваат после 30-60 минути.
Незнам кај си во странство ама знаеш повеќе е grab and go или седиш да каснеш нешто и стануваш.
Кај нас кафиња се пијат по 3-4 саати. Такада веројатно имаат некоја математика локалите.
Автоматски споено мислење:


Еве проверив рандом место во Дубровник. Да кафето е 5 евра, али кога нарачуваш храна дечкото ке те праша сакаш сенф?
Сакам да да. Навикнат во МК да даваат буковка сосеви без пари.
Ајде бато 5.6 евра на мало чаше сос. Не треба да се вади од контекст. Како што рече ти овие локали на поинаков начин ги прават парите. Кафето од 5 евра не го богати сопственикот, ама другите работи и те како ја креваат сметката многу висока.

Локалот е Dubravka 1836 Restaurant & Cafe


1712759254490.png
Значи решение на проблемов е да ги намалиме цените за да може Македонските туристи да си го дозволат Охрид? Истиве МК туристи на кои очигледно не им е проблем да ги платат истите цени во Грција, Хрватска, Шпанија, БАЛИ итн?
Или пак, 5та година по ред дискусијава се сведува на истото, дека за домашните туристи Охрид е под достоинство и секогаш потценет. Да не беше езерото блабла. И Париз да ја немаше Ајфелова ќе беше Крива Паланка ама ете.
решението е да се намали кафето на 50 денари во кафич со поглед на вода и да се зголемат платите на келнерите пошто малку земале :pos:само на форумов такви математики работат
 
Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.903
Поени од реакции
35.760
Пошто стандардот во МКД е мал обично луѓето седат на едно кафе или пиво 3-4 саати и тоа зафатува маса.
Во странство нарачуваат повеќе и за јадење, и стануваат после 30-60 минути.
Незнам кај си во странство ама знаеш повеќе е grab and go или седиш да каснеш нешто и стануваш.
Кај нас кафиња се пијат по 3-4 саати. Такада веројатно имаат некоја математика локалите.
Автоматски споено мислење:


Еве проверив рандом место во Дубровник. Да кафето е 5 евра, али кога нарачуваш храна дечкото ке те праша сакаш сенф?
Сакам да да. Навикнат во МК да даваат буковка сосеви без пари.
Ајде бато 5.6 евра на мало чаше сос. Не треба да се вади од контекст. Како што рече ти овие локали на поинаков начин ги прават парите. Кафето од 5 евра не го богати сопственикот, ама другите работи и те како ја креваат сметката многу висока.

Локалот е Dubravka 1836 Restaurant & Cafe


Прегледај го приврзокот 412493

решението е да се намали кафето на 50 денари во кафич со поглед на вода и да се зголемат платите на келнерите пошто малку земале :pos:само на форумов такви математики работат
Има причина зошто не го споредив Дубровник, барем за 30% е поскап и од Загреб, но е и на сосема поинакво ниво.

Пола свет знае каде е тој Дубровник и сака да отиде, невидена промоција прави Хрватска, плус се снимија неколку серии/филмови во стариот дел на градот и важи за атрактивна туристичка локација, исто и островите, а и општо во Јадранско имаш и тајкуни/познати фаци кои поминуваат месеци со јахтите.

А да бидеме реални, ниту персоналот, а ниту кириите се исти како тие во Охрид :)


За времетраењето на масите, зависи од локалот. Лимитации на време, кодекс на облекување и предефинирана цена за седнување има само во подобри ресторани, во обични кафичи и тука може да се лигавам со едно пиво.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.490
Поени од реакции
22.936
Хрватска е интересна држава во поглед на кафеани, на пијалок имаат помал процент заработка од нашиве тука.
Знам последниот пат кога бев (2 години и некој месец) ožujsko од 0.5 го земавме околу 10 куни во продавница, а во паб во стариот дел на градот, 0.5л беше по 15-18куни (1.5-1.8 пати повисока цена од малопродажна во продавница).
За споредба, во Македонија Даб во продавница е 50 денари, во кафич е 120-180 денари (2.5-3.5 пати поскапа цена). Храната од друга страна беше далеку поскапа (што е и логично, таму е мајсторијата, потребното време да се приготви и поскап персонал).
ti dade dobar odgovor pitu guli... jas use ne mozam da sfatam kako moze edno pivo da go tegnat saat vreme, bukvalano so drugar od sk koga sedime on ke ispie pivno jas 4 viskinja i pak go cekam :toe: ... umetnost ti e toa
Автоматски споено мислење:

За времетраењето на масите, зависи од локалот. Лимитации на време, кодекс на облекување и предефинирана цена за седнување има само во подобри ресторани, во обични кафичи и тука може да се лигавам со едно пиво.
da mozes ama nikoj ne go pravi toa, navikite se razlicni. jas ako sednam da pijam sakam da pijam ne mi e dojdeno do ligavenje nitu do toa da sum viden...
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.903
Поени од реакции
35.760
ti dade dobar odgovor pitu guli... jas use ne mozam da sfatam kako moze edno pivo da go tegnat saat vreme, bukvalano so drugar od sk koga sedime on ke ispie pivno jas 4 viskinja i pak go cekam :toe: ... umetnost ti e toa
Автоматски споено мислење:



da mozes ama nikoj ne go pravi toa, navikite se razlicni. jas ako sednam da pijam sakam da pijam ne mi e dojdeno do ligavenje nitu do toa da sum viden...
Има решение и за тоа, стави му сума по саат за масата и решен проблем. И гарантирам дека повеќе ќе направи промет ако го остави пивото по 90 денари, отколку по 180. Како што е сега ќе се лигават поголем дел со едно пиво, ако е ниска цената ќе се зачукаат и ќе испијат по 5, па згора на се и ти го става 0.33 за таа цена :tapp:

Генерално македонското угостителство е на премногу примитивно ниво. Во локалите што нудат храна се вртат се едни исти досадни рецепти, кај останатите пак имаш стандард шема: ладни сендвичи, пилешки прсти, цезар салата, некои похованици кои може да ги приготви и ретардиран, и единствената „иновативност“ им е да те закрпат на алкохолот и кафето.

Земи спореди ги рестораните во Мелбурн и овие во Скопје и Охрид, првиве се како сите да имаат вработено готвачи со мишелин ѕвезди, а вториве со некој рандом приучен лик што максимум знае да испече пиперки, и да испржи риба или пилешко во зовриено масло. Ами за такви работи ќе направам и самиот дома, во ресторан одам за да јадам нешто што не се прави во air fryer или во микробанова, и некој да ме служи со фино и со убаво.

За кафетерии слична работа, ете спореди со кафетериите во твоја околина, сите нудат по 20 врсти на кафе, па самите го печат и вадат нови вкусови, па со триста други додатоци. Е тие разбирам да ми наплатат по 250-300 денари, ама киријата е по 300-600к месечно, минималната саатница по 25 долари од саат и се трудат постојано да воведат нешто ново.
Овие низ Македонија освен рандом макијато/еспресо/нес и капучино немаат ни чуено за друго, па и тие во пола од локалите ќе ти ги даде со некое рандом омиено ефтино кафе.

Конкуренцијата е многу битна работа, за жал ја нема низ Македонија и затоа многу работи се на ниво како што се.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.490
Поени од реакции
22.936
Има решение и за тоа, стави му сума по саат за масата и решен проблем. И гарантирам дека повеќе ќе направи промет ако го остави пивото по 90 денари, отколку по 180. Како што е сега ќе се лигават поголем дел со едно пиво, ако е ниска цената ќе се зачукаат и ќе испијат по 5, па згора на се и ти го става 0.33 за таа цена :tapp:

Генерално македонското угостителство е на премногу примитивно ниво. Во локалите што нудат храна се вртат се едни исти досадни рецепти, кај останатите пак имаш стандард шема: ладни сендвичи, пилешки прсти, цезар салата, некои похованици кои може да ги приготви и ретардиран, и единствената „иновативност“ им е да те закрпат на алкохолот и кафето.

Земи спореди ги рестораните во Мелбурн и овие во Скопје и Охрид, првиве се како сите да имаат вработено готвачи со мишелин ѕвезди, а вториве со некој рандом приучен лик што максимум знае да испече пиперки, и да испржи риба или пилешко во зовриено масло. Ами за такви работи ќе направам и самиот дома, во ресторан одам за да јадам нешто што не се прави во air fryer или во микробанова, и некој да ме служи со фино и со убаво.

За кафетерии слична работа, ете спореди со кафетериите во твоја околина, сите нудат по 20 врсти на кафе, па самите го печат и вадат нови вкусови, па со триста други додатоци. Е тие разбирам да ми наплатат по 250-300 денари, ама киријата е по 300-600к месечно, минималната саатница по 25 долари од саат и се трудат постојано да воведат нешто ново.
Овие низ Македонија освен рандом макијато/еспресо/нес и капучино немаат ни чуено за друго, па и тие во пола од локалите ќе ти ги даде со некое рандом омиено ефтино кафе.

Конкуренцијата е многу битна работа, за жал ја нема низ Македонија и затоа многу работи се на ниво како што се.

zbor da nema, sve e isto so decenii. tesko prifakame noviteti, nekeme mnogu ni stranska kujna... za zal daleku sme od balkanskite a ne pak svetskite tekovi.

me zamisli, lol, imam drugar nash sto raboti bas optimizacija na kafici/restorani vo melburn... bas ke go prasam sto mislenje ima toj za mk...
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.143
Поени од реакции
21.782
ti dade dobar odgovor pitu guli... jas use ne mozam da sfatam kako moze edno pivo da go tegnat saat vreme, bukvalano so drugar od sk koga sedime on ke ispie pivno jas 4 viskinja i pak go cekam :toe: ... umetnost ti e toa
Автоматски споено мислење:



da mozes ama nikoj ne go pravi toa, navikite se razlicni. jas ako sednam da pijam sakam da pijam ne mi e dojdeno do ligavenje nitu do toa da sum viden...
Ti ne si reper za nisto, posebno ne za kafana. Toa ti e ona prozapadnoto so go poprimi vo tebe. Da se napravis zemja vazduh najbrzo so mozis i potoa da pocnis da se gubis, da ne znaes kaj teras, da ti falat sati i sati od memorijata, drugiot den da bidis pisman so se rodi. Ne se odi be vo kafana ili bilo kade da se odzemis, tuku da si napravis muabet, da se relaksiras, da se opustis.
Nema vrska toa so navika, neznaes da pies i toa e toa. I ne, ne se pie taka osven ako sakas da se napravis zemja vizduh vo najkratko mozno vreme, a toa sugerira na nesto drugo.
Автоматски споено мислење:

znaci u hrv mozes da platis 4 evra... epa pun so pari si sto se zalis?
Ke platam i deset i sto evra za kafe ako vredi mestoto, lokacijata. Vo Ohrid ne vredi ni edno evro da platis za kafe i toa bukvalno pred ezero, ostaj ovie so se vlezeni vo film deka se neznam kakva turisticka destinacija.
Abe ohrigjani ne letuvaat vo Ohrid, od tamu trgni.
Ne be stvarno koj normalen i pri zdrav razum ke se nakreni da trgni da letuva vo Ohrid osven ako ne e decurlana nekoja koja roditelite ne gi pustaat podaleku od granica i senilnite so edna noga vgrob holangjani na koi im e smacen zivotot i sakaat da umrat. Zatoa Ohrid im se gleda kako primamliva destinacija :toe:
 
Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.490
Поени од реакции
22.936
Ti ne si reper za nisto, posebno ne za kafana. Toa ti e ona prozapadnoto so go poprimi vo tebe. Da se napravis zemja vazduh najbrzo so mozis i potoa da pocnis da se gubis, da ne znaes kaj teras, da ti falat sati i sati od memorijata, drugiot den da bidis pisman so se rodi. Ne se odi be vo kafana ili bilo kade da se odzemis, tuku da si napravis muabet, da se relaksiras, da se opustis.
Nema vrska toa so navika, neznaes da pies i toa e toa. I ne, ne se pie taka osven ako sakas da se napravis zemja vizduh vo najkratko mozno vreme, a toa sugerira na nesto drugo.
vlade 3-4 se ok za saat vreme ako sedam u pab, toa e pijacka sekoj 15-20 min i sigurno ne kutime dur pieme. toa zemja vozduh obicno kaj mladite u mk se gleda poveke koga ke pocnat da forsiraat a nemaat trening, cel vek se ligat so edno pivo u kafic i sega odednas nesto drugo...

kafani slabo odam, izzhiveana i primitivna stvar e toa... neznam za kakvo opustanje i muabet tamu zboris, ligavenje i zavivanje od nekoja polugola turbofolk pevaljka ne mi e bas zabavno ... ako ni doslo do polugola plesacica ovde ideme na striptiz kade pak i muabet i se moze da napravis i sto pati podobro da se opustis... :toe:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom