Каде се иселивте и како?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.868
Поени од реакции
2.084
Ете убаво одговори.
Знам кириите во Њу Јорк се ЕНОРМНИ! И платите за таму буквално не вредат.
Затоа е релативно ако некој рече добра плата. Добра плата за каде? Еве во Јутах како што спомна е фамилијарна населба.
Имоти гледам 500-700к има убави куќи.
Во Њу Јорк само станови има екстремно скапи. Го исклучувам секако периферието.

Сумата што ја спомна во твојата населба е во ред спрема платата. За нашата канцеларија а е премала во Њу Јорк фактурите се 30,000 долари месечно. Али во центарот е.
Manhattan е 4-7к месечно, за таму треба или милионер да си или треба да имаш rent control апартмент. Почнуваат сега со мини станчиња, 5-10 квадрати само со битни работи. Еве пример за 7.4 м2 во Manhattan и тоа живее со пес.

За Jersey, 75к ти се таман ако си Sussex, Morris и Essex counties. 140k+ за Bergen. Моментално цените за недвижнина се уште високи заради високите стапки на кредити.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Manhattan е 4-7к месечно, за таму треба или милионер да си или треба да имаш rent control апартмент. Почнуваат сега со мини станчиња, 5-10 квадрати само со битни работи. Еве пример за 7.4 м2 во Manhattan и тоа живее со пес.

За Jersey, 75к ти се таман ако си Sussex, Morris и Essex counties. 140k+ за Bergen. Моментално цените за недвижнина се уште високи заради високите стапки на кредити.
7.4 другар е ова е тоа што го зборам, беда и мизерија.
Во Македонија ке меле 10 саати како седи во центар а спие како глушец.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.868
Поени од реакции
2.084
7.4 другар е ова е тоа што го зборам, беда и мизерија.
Во Македонија ке меле 10 саати како седи во центар а спие како глушец.
Обично Балканците се во Astoria, Queens. Поевтино е таму, ама пак треба да живеат со цимери. 3 спални апартман е 3.200 $, па го делат на 3 дела. Плус неможи да имаат кола оти нема кај да ја паркираат.

Јас бев со цимери првите година дена, после тоа си го најдов патот.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Обично Балканците се во Astoria, Queens. Поевтино е таму, ама пак треба да живеат со цимери. 3 спални апартман е 3.200 $, па го делат на 3 дела. Плус неможи да имаат кола оти нема кај да ја паркираат.

Јас бев со цимери првите година дена, после тоа си го најдов патот.
Ако де мора да се почне од негде.
Јас со цимери не седев кога бев во странство али гарсоњера плаќав.
И со тек на времето како што напредуваш со плата одиш се поголемо и поголемо и поголемо.

DonExo

Apex
Член од
1 ноември 2012
Мислења
459
Поени од реакции
298
Зошто се врати?
Со мало задоцнување одговоров...

Имавме бебе на пат и одлучивме дека ќе ни е подобро да сме си дома, покрај еден куп фамилија.
А и да, двајцата сме во IT, така да како што рекоа во друг коментар: ЕУ плата со МК стандард..

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.168
Поени од реакции
12.963
Прашањето беше за достојна плата. Со 75к можеш да си припуштиш 250-300к куќа (townhouse, condo, apartment) со 2 коли во предградие. Тоа е достоен живот во прилично добра населба. Е сега повеќе треба патување за на работа, ама има одлична патна инфраструктура.
Во предградие на New York сум, колку правам годишно нема да ти кажам, само е повеќе од 75к. Бројката ја зедов за колку ти треба за достоен живот.
Незнам за другите, јас заби поправам во Америка, си имам здравствено што опфаќа заби, очи и се останато. За образование е заебано, не викам не, жена ми работи во основно училиште во богатa county. Внуките двете одат во градинка, 400$ неделата е за една престој. За високо образование не е многу лошо. Лошо е за овие што трчаат за во Уметности, Женска гимнастика и Литератури па после не можат да ги вратат парите. Ако си за СТЕМ има 100 различни стипендии.
Секогаш се почнува со цимери. Ама работата е да напредуваш а не стагнираш. Ако си во 30 квадрати со цимери подолго време, ти си печалбар не мигрант.
Корне сега, не кога се иселив. Ти реков, 12-18к плата беше ИТ секторот пред да заминам. И со моменталните цени на ИТ, не ми се исплати да се вратам.
Се е ок само не можам да го разберам тој ментален склоп при кој се пењавите Русија да ја добие војната во Украина и да USA се распадне,а во истата таа USA лапате пари за прилично лагоден живот.
Језив момент,нема што :)

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Член од
24 април 2008
Мислења
10.936
Поени од реакции
12.333
Американската фасада од достојна плата и убав живот?
Дај и` време на вистината, како вода е, порано или подоцна од некаде ќе протече.

Потоа ќе му ја мислиш како да бегаш од поплавата наместо како да се соочиш со истата.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.479
Другар молер замина за Швајцарија да работи, пред пет години, за седум месеци топ пари, беше со цимери, па сам, па кога дојде за празници подмладен, дотеран, части, кола купи...
Ама, фати женска. Полека полека ја зеде таму. Тој да работи таа да си седи со него. Го зеде и брат и. Другаров да работи, овие да си седат. После мајка и и татко и заминаа. Другаров работи, почна и плус во пекара, ја продадоа неговите тука колата да му пратат таму пари, од нас два пати побара заем и тера така, заглавен, пропаднат.
Договорени бевме ние да одиме после некое време за Швајцарија, пошто ептен добро заработуваше и не убеди дека е добар животот таму, полека полека и работа си најдовме, стан ќе делевме, ама ете се појави оваа од нигде никаде.
Иначе ќе бев четврта година во Швајцарија.
А преселена сум од еден град во друг, тука кај нас, од беда во полоша беда.
Не било судено што би рекла баба ми.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.993
Поени од реакции
7.653
Другар молер замина за Швајцарија да работи, пред пет години, за седум месеци топ пари, беше со цимери, па сам, па кога дојде за празници подмладен, дотеран, части, кола купи...
Ама, фати женска. Полека полека ја зеде таму. Тој да работи таа да си седи со него. Го зеде и брат и. Другаров да работи, овие да си седат. После мајка и и татко и заминаа. Другаров работи, почна и плус во пекара, ја продадоа неговите тука колата да му пратат таму пари, од нас два пати побара заем и тера така, заглавен, пропаднат.
Договорени бевме ние да одиме после некое време за Швајцарија, пошто ептен добро заработуваше и не убеди дека е добар животот таму, полека полека и работа си најдовме, стан ќе делевме, ама ете се појави оваа од нигде никаде.
Abe gladna kokoshka proso sonuva.
Imam mnogu pati pishuvano deka shwajcarija ne e toa shto 80% od Gladnoto makedonche sonuva.
Da ima 5-6000 Franki Plata ama I davachki eden kup. Na krajot edna ebana Germanija im e 3x podobra.
E sega, mladi, skrzhavi, bez nikakvo osiguranje, i lupanje po dve smeni i za kratot rok imate slupano edno 30-40000 i begajte od Tamu.

Se drugo e samo ubava prikazna. ZBORUVAM za Prosechen makedonec so sredno shkolo ili slichno. IT i Fakulteti se druga prikazna!

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.479
Abe gladna kokoshka proso sonuva.
Imam mnogu pati pishuvano deka shwajcarija ne e toa shto 80% od Gladnoto makedonche sonuva.
Da ima 5-6000 Franki Plata ama I davachki eden kup. Na krajot edna ebana Germanija im e 3x podobra.
E sega, mladi, skrzhavi, bez nikakvo osiguranje, i lupanje po dve smeni i za kratot rok imate slupano edno 30-40000 i begajte od Tamu.

Se drugo e samo ubava prikazna. ZBORUVAM za Prosechen makedonec so sredno shkolo ili slichno. IT i Fakulteti se druga prikazna!
За еден од нас беше за IT. Затоа сакавме и да одиме. Чим овој молер толку заработува, си рековме ова топ ќе биде. Ама ете ништо.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.027
Stranstvo, posebno golemite gradovi (koj sto vo denesno vreme se nezdravo skapi) ne se za bednici i pocetnici, posebno ako se planira da se zivee od mala nisko platena plata. Ebes zivot so cimeri, delenje stan/kuka so familii, zaebi toa, ako ne mozes da zivis ko covek, MKD e top.

Член од
12 март 2024
Мислења
400
Поени од реакции
541
Јебеш судено не судено, среќата сам ќе си ја створиш што и да подразбираш под среќа.
Ако не си инжинерска или медицинска фела, многу тешко ќе го живееш западниот живот.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.868
Поени од реакции
2.084
Дај и` време на вистината, како вода е, порано или подоцна од некаде ќе протече.
Потоа ќе му ја мислиш како да бегаш од поплавата наместо како да се соочиш со истата.
Не те сваќам. Мислиш на данок? Тие што кријат нека му ја мислат.
Јебеш судено не судено, среќата сам ќе си ја створиш што и да подразбираш под среќа.
Ако не си инжинерска или медицинска фела, многу тешко ќе го живееш западниот живот.
За градежништво може многу, ама обично тие работи се зад Unions, потешко се влегува, на почеток е пониска плата, после тоа се зема доста добра плата, 40-60$ саат. Ова за Америка, за другите држави незнам. Има многу работи што се многу платени ама Мк дечки не сакаат да учат Англиски и да влезат во Американски компании.
Се е ок само не можам да го разберам тој ментален склоп при кој се пењавите Русија да ја добие војната во Украина и да USA се распадне,а во истата таа USA лапате пари за прилично лагоден живот.
Језив момент,нема што :)
Мрчаторес. :D

Лапање пари на државно само во Мк, на друго место треба да се заработи.

Последно уредено:
Член од
12 март 2024
Мислења
400
Поени од реакции
541
Не те сваќам. Мислиш на данок? Тие што кријат нека му ја мислат.
За градежништво може многу, ама обично тие работи се зад Unions, потешко се влегува, на почеток е пониска плата, после тоа се зема доста добра плата, 40-60$ саат. Ова за Америка, за другите држави незнам. Има многу работи што се многу платени ама Мк дечки не сакаат да учат Англиски и да влезат во Американски компании.
Ок е градежништво ако влезеш од Мексико.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.868
Поени од реакции
2.084
Ок е градежништво ако влезеш од Мексико.
Не правам муабет за малтар мешање и сајли тегнење за што најмуваат шпањоли од Home Depot. Правам муабет за комлициран градежен процес што оди преку Унија на вработени, и многу се држат. Работев кратко време со централни клими, сите изработувачи мораше да бидат лиценцирани од Унија и сите изведувачи на лим требаше да бидат од Унија. Почетна плата им беше 25$ саат, и тоа ова беше кога минималната плата изнесуваше 7.25$
  1. International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW): Represents workers in the electrical industry, including construction electricians, inside wiremen, and telecommunications workers.
  2. Laborers' International Union of North America (LIUNA): Represents construction laborers, including those involved in heavy construction, building construction, environmental remediation, and more.
  3. International Union of Operating Engineers (IUOE): Represents workers who operate and maintain heavy equipment in construction and other industries, such as cranes and bulldozers.
  4. United Brotherhood of Carpenters and Joiners of America (UBC): Represents carpenters, millwrights, floor coverers, and other skilled workers in the carpentry trade.
  5. International Association of Bridge, Structural, Ornamental and Reinforcing Iron Workers (Iron Workers Union): Represents workers involved in steel and ironwork, including structural and reinforcing ironwork, as well as ornamental metalwork.
  6. United Association of Plumbers and Pipefitters (UA): Represents plumbers, pipefitters, steamfitters, and HVAC technicians in the construction industry.
  7. Sheet Metal Workers' International Association (SMWIA): Represents sheet metal workers involved in HVAC systems, roofing, siding, and architectural metalwork.
Знам луѓе пензионирани од Унија, пензии по 6-7.000$ земаат.

На сликава е чек за HVAC специјалист, 61.3$ саат

1712713712443.png

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom